Skocz do zawartości

W koło komina👍

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Mitek napisał:

W ciągu 10 lat się skończy, tak?

Jutro Ci napiszę co i jak. Jestem cholernie zmęczony, sorry.

Pozdro

Cześć

Zasoby bilansowe węgla brunatnego w Polsce na koniec 2023 to ponad 23 mld ton a wydobycie w 2023 to około 45 mln ton tak że ogólnie zapas jest. Natomiast wydobycie spada - i słusznie - a większośc zasobów prawdopodobnie nie będzie nigdy wydobywana ze względów różnych kolizji, głównie środowiskowych.

Co do Bełchatowa to złoże Szczerców ma się dobrze i prawdopodobnie będzie wydobywane jeszcze do 2050 roku. Złoże Bełchatów (i być może o nie chodziło) jest na wykończeniu i tu wydobycie spada ale cały czas jest jeszcze znaczące nawet w skali kraju. Są jeszcze złoża Kamieńsk (nie opisuje historii bo mi wstyd) oraz złoże Złoczew - takie jak Bełchatów i Szczerców razem wzięte ale położone bardziej na zachód i sądzę, że będzie wydobywane aby zagospodarować infrastrukturę bełchatowską.

Pamiętajmy o tym, że kopalnictwo odkrywkowe to chyba najbardziej ingerująca w środowisko i niszcząca je a BEZPOWROTNIE działalność. W związku z powyższym jeżeli już jakiś obszar podlega takiej eksploatacji  to należy ją kontynuować jeżeli czynniki ekonomiczne tego nie wykluczają, chyba, że mamy rozsądną alternatywę pozyskania energii czyli np. energię jądrową, źródła odnawialne itd. - w naszych realiach z różnych względów niemożliwe.

Pozdro

• Thanks 1

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Zasoby bilansowe węgla brunatnego w Polsce na koniec 2023 to ponad 23 mld ton a wydobycie w 2023 to około 45 mln ton tak że ogólnie zapas jest. Natomiast wydobycie spada - i słusznie - a większośc zasobów prawdopodobnie nie będzie nigdy wydobywana ze względów różnych kolizji, głównie środowiskowych.

Co do Bełchatowa to złoże Szczerców ma się dobrze i prawdopodobnie będzie wydobywane jeszcze do 2050 roku. Złoże Bełchatów (i być może o nie chodziło) jest na wykończeniu i tu wydobycie spada ale cały czas jest jeszcze znaczące nawet w skali kraju. Są jeszcze złoża Kamieńsk (nie opisuje historii bo mi wstyd) oraz złoże Złoczew - takie jak Bełchatów i Szczerców razem wzięte ale położone bardziej na zachód i sądzę, że będzie wydobywane aby zagospodarować infrastrukturę bełchatowską.

Pamiętajmy o tym, że kopalnictwo odkrywkowe to chyba najbardziej ingerująca w środowisko i niszcząca je a BEZPOWROTNIE działalność. W związku z powyższym jeżeli już jakiś obszar podlega takiej eksploatacji  to należy ją kontynuować jeżeli czynniki ekonomiczne tego nie wykluczają, chyba, że mamy rozsądną alternatywę pozyskania energii czyli np. energię jądrową, źródła odnawialne itd. - w naszych realiach z różnych względów niemożliwe.

Pozdro

Cześć

Dzięki za informacje. Pisząc o terminie użyłem określenia "chyba 10 lat" bo jakiś czas temu przeczytałem informację o planach na wygaszanie Bełchatowa, ale nie pamiętałem dokładnie za ile lat ma to nastąpić. 

Do zaprzestania produkcji energii w Bełchatowie mogą nas zmusić czynniki ekonomiczne i polityczne, ale jak się sytuacja rozwinie na razie nikt nie wie. Może jednak w końcu uda się wybudować elektrownię jądrową + OZE i będzie się bilansować.

pozdro

• Like 1

Cześć

Też dzisiaj sobie pojechaliśmy na rowerki. Nawet Amelka z nami była. To znaczy razem pojechaliśmy tylko kawałek i się odłączyłem. Dziewczyny pojechały na lody a ja zwiedziłem okoliczne mosty ale te 12 czy 13 km pod wiatr dało mi popalić bo się uparłem żeby trzymać 25km/h i pod koniec już nie miałem siły, musiałbym przepychać a nie o to chodzi przecież. Ale o 42 km/h to tylko mogę pomarzyć. 😉

599086048_Screenshot_20241102_153430_Connect(002).thumb.jpg.5065ea86d4c1bfa8ae7892bd897f7091.jpg

Piotrek i wyobraź sobie, że mijałem - jechał w drugą stronę - gość na regularnej szosie na takiej szutrowej dróżce na wale ale ten szuter wyjątkowo ostrokrawędzisty tam jest i jak chłop tam jechał to nie wiem. No mówię Ci głaziki cały czas ale i większe ostrokrawędziste kamienie... Może miał coś specjalnego założonego ale była to guma szosowa na bank.

Pozdro serdeczne