cyniczny Napisano Czwartek o 10:32 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:32 Jak jeszcze zrobią z tego tereny rekreacyjne jak Niemcy nieopodal Gorlitz (jezioro Berzdorfer) to już nie mogę się doczekać:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Czwartek o 12:31 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:31 1 godzinę temu, cyniczny napisał: Jak jeszcze zrobią z tego tereny rekreacyjne jak Niemcy nieopodal Gorlitz (jezioro Berzdorfer) to już nie mogę się doczekać:-) Chyba masz na myśli Bogatynie a nie Bełchatów 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano Czwartek o 12:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:40 w sumie to o Bełchatowie wspomniał @brachol i sam podświadomie też wolałbym Bełchatów, bo bliżej:-) Ale jak będzie to Bogatynia to też chętnie odwiedzę:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 21:45 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:45 (edytowane) 13 godzin temu, brachol napisał: Słyszałem, że mają Bełchatów zamykać, chyba w ciągu 10 lat. Nie piszmy wątpliwej wartości plotek Bracholku. Edytowane Czwartek o 21:47 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Czwartek o 22:05 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:05 13 minut temu, Mitek napisał: Nie piszmy wątpliwej wartości plotek Bracholku. ... że węgiel się nie skończy? Czy o jakie plotki chodzi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 22:15 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:15 (edytowane) 10 minut temu, brachol napisał: ... że węgiel się nie skończy? Czy o jakie plotki chodzi? W ciągu 10 lat się skończy, tak? Jutro Ci napiszę co i jak. Jestem cholernie zmęczony, sorry. Pozdro Edytowane Czwartek o 22:16 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 11:26 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 11:26 Beauty day 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 12:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:17 50 minut temu, Marcos73 napisał: Beauty day Cmentarz wam zalali? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 13:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:13 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Beauty day Ewa się opala na balkonie ale pływać by się raczej dziś nie odważyła.. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 13:18 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 13:18 4 minuty temu, Lexi napisał: Ewa się opala na balkonie ale pływać by się raczej dziś nie odważyła.. A byli tacy śmiałkowie. pozdro 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 13:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:54 30 minut temu, Marcos73 napisał: A byli tacy śmiałkowie. Ja to wiatru nie lubię ... we wtorek byłem jeszcze w cieplejszym świecie i nawet tam jak przywiało rano to wszyscy uciekli z tej sadzawki na zewnątrz do osłoniętego basenu.. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 14:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:04 15 godzin temu, Mitek napisał: W ciągu 10 lat się skończy, tak? Jutro Ci napiszę co i jak. Jestem cholernie zmęczony, sorry. Pozdro Cześć Zasoby bilansowe węgla brunatnego w Polsce na koniec 2023 to ponad 23 mld ton a wydobycie w 2023 to około 45 mln ton tak że ogólnie zapas jest. Natomiast wydobycie spada - i słusznie - a większośc zasobów prawdopodobnie nie będzie nigdy wydobywana ze względów różnych kolizji, głównie środowiskowych. Co do Bełchatowa to złoże Szczerców ma się dobrze i prawdopodobnie będzie wydobywane jeszcze do 2050 roku. Złoże Bełchatów (i być może o nie chodziło) jest na wykończeniu i tu wydobycie spada ale cały czas jest jeszcze znaczące nawet w skali kraju. Są jeszcze złoża Kamieńsk (nie opisuje historii bo mi wstyd) oraz złoże Złoczew - takie jak Bełchatów i Szczerców razem wzięte ale położone bardziej na zachód i sądzę, że będzie wydobywane aby zagospodarować infrastrukturę bełchatowską. Pamiętajmy o tym, że kopalnictwo odkrywkowe to chyba najbardziej ingerująca w środowisko i niszcząca je a BEZPOWROTNIE działalność. W związku z powyższym jeżeli już jakiś obszar podlega takiej eksploatacji to należy ją kontynuować jeżeli czynniki ekonomiczne tego nie wykluczają, chyba, że mamy rozsądną alternatywę pozyskania energii czyli np. energię jądrową, źródła odnawialne itd. - w naszych realiach z różnych względów niemożliwe. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 15:27 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:27 1 godzinę temu, Lexi napisał: Ja to wiatru nie lubię ... we wtorek byłem jeszcze w cieplejszym świecie i nawet tam jak przywiało rano to wszyscy uciekli z tej sadzawki na zewnątrz do osłoniętego basenu.. A gdzie ? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano wczoraj o 17:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:27 4 godziny temu, Marcos73 napisał: A byli tacy śmiałkowie. pozdro A co ci się może stać, woda jak to woda, może już nie letnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 18:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:49 3 godziny temu, Marcos73 napisał: A gdzie ? pozdro Westin Dragonara Resort, Malta 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 20:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:01 2 godziny temu, star napisał: A co ci się może stać, woda jak to woda, może już nie letnia... wczoraj jeszcze była w morzu całkiem przyjemna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano wczoraj o 20:14 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:14 6 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Zasoby bilansowe węgla brunatnego w Polsce na koniec 2023 to ponad 23 mld ton a wydobycie w 2023 to około 45 mln ton tak że ogólnie zapas jest. Natomiast wydobycie spada - i słusznie - a większośc zasobów prawdopodobnie nie będzie nigdy wydobywana ze względów różnych kolizji, głównie środowiskowych. Co do Bełchatowa to złoże Szczerców ma się dobrze i prawdopodobnie będzie wydobywane jeszcze do 2050 roku. Złoże Bełchatów (i być może o nie chodziło) jest na wykończeniu i tu wydobycie spada ale cały czas jest jeszcze znaczące nawet w skali kraju. Są jeszcze złoża Kamieńsk (nie opisuje historii bo mi wstyd) oraz złoże Złoczew - takie jak Bełchatów i Szczerców razem wzięte ale położone bardziej na zachód i sądzę, że będzie wydobywane aby zagospodarować infrastrukturę bełchatowską. Pamiętajmy o tym, że kopalnictwo odkrywkowe to chyba najbardziej ingerująca w środowisko i niszcząca je a BEZPOWROTNIE działalność. W związku z powyższym jeżeli już jakiś obszar podlega takiej eksploatacji to należy ją kontynuować jeżeli czynniki ekonomiczne tego nie wykluczają, chyba, że mamy rozsądną alternatywę pozyskania energii czyli np. energię jądrową, źródła odnawialne itd. - w naszych realiach z różnych względów niemożliwe. Pozdro Cześć Dzięki za informacje. Pisząc o terminie użyłem określenia "chyba 10 lat" bo jakiś czas temu przeczytałem informację o planach na wygaszanie Bełchatowa, ale nie pamiętałem dokładnie za ile lat ma to nastąpić. Do zaprzestania produkcji energii w Bełchatowie mogą nas zmusić czynniki ekonomiczne i polityczne, ale jak się sytuacja rozwinie na razie nikt nie wie. Może jednak w końcu uda się wybudować elektrownię jądrową + OZE i będzie się bilansować. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 20 minut temu, brachol napisał: Cześć ............. Może jednak w końcu uda się wybudować elektrownię jądrową + OZE i będzie się bilansować. pozdro Cześć Nie sądzę. Zbyt durne społeczeństwo niestety, Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu 3 godziny temu, Lexi napisał: Westin Dragonara Resort, Malta Malta🤔, dalej macie remont łazienki? pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 11 minut temu, Marcos73 napisał: Malta🤔, dalej macie remont łazienki? pozdro No przecież gdzieś i kiedyś muszą się umyć, w jakiś ludzkich warunkach… 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 7 godzin temu, .Beata. napisał: No przecież gdzieś i kiedyś muszą się umyć, w jakiś ludzkich warunkach… Czeste mycie skraca życie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 8 godzin temu, Marcos73 napisał: Malta🤔, dalej macie remont łazienki? pozdro Na Ruczaj mam dalej niż Ty.. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Rower z rana jak śmietana: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu W dniu 28.10.2024 o 00:08, Marcos73 napisał: Może @Chertan coś skrobnie, bo ma i sporo na nim jeździ. pozdro Ale @Spiochuco rozumiesz przez stacjonarny? Fajne były ceny na rower Tacx, zaawansowany sprzęt, ja jeżdżę na rowerze zwykłym z trenazerem Elite, na takich spiningowych się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć Też dzisiaj sobie pojechaliśmy na rowerki. Nawet Amelka z nami była. To znaczy razem pojechaliśmy tylko kawałek i się odłączyłem. Dziewczyny pojechały na lody a ja zwiedziłem okoliczne mosty ale te 12 czy 13 km pod wiatr dało mi popalić bo się uparłem żeby trzymać 25km/h i pod koniec już nie miałem siły, musiałbym przepychać a nie o to chodzi przecież. Ale o 42 km/h to tylko mogę pomarzyć. 😉 Piotrek i wyobraź sobie, że mijałem - jechał w drugą stronę - gość na regularnej szosie na takiej szutrowej dróżce na wale ale ten szuter wyjątkowo ostrokrawędzisty tam jest i jak chłop tam jechał to nie wiem. No mówię Ci głaziki cały czas ale i większe ostrokrawędziste kamienie... Może miał coś specjalnego założonego ale była to guma szosowa na bank. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi