Skocz do zawartości

W koło komina👍

Marcos73

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.08.2024 o 15:27, grimson napisał:

Barycz, wąską niebieska kreska, jest nad czerwoną krechą. Sama Barycz to w moich okolicach wąską rzeczką, szerokości 1.5m. 

Ma swoje źródło tuż pod moim miastem, na mokradłach:

IMG_3057.jpeg

Rozwiń  

Cześć

Tak rozumiem, dziękuję za podpowiedź - czy mógłbyś jakąś bardziej tą Barycz zaznaczyć bo tam jest parę niebieskich kresek?

Pozdro

W dniu 25.08.2024 o 18:32, star napisał:
Rozwiń  

Ale to jest szlak kajakowy - rowerem nie da się tego przejechać. Nawiasem mówiąc wzdłuż Baryczy jest dość mało jazdy, a w tym tej ciekawszej jeszcze mniej. Natomiast Stawy Milickie (czyli wszystkie kompleksy) to jest piękny temat. Szczególnie tam gdzie inni nie jeżdżą lub kiedy inni nie jeżdżą.

Edytowane przez Wujot2
  • Like 1
  • Thanks 1

W dniu 25.08.2024 o 18:43, Wujot2 napisał:

Ale to jest szlak kajakowy - rowerem nie da się tego przejechać. Nawiasem mówiąc wzdłuż Baryczy jest dość mało jazdy, a w tym tej ciekawszej jeszcze mniej. Natomiast Stawy Milickie (czyli wszystkie kompleksy) to jest piękny temat. Szczególnie tam gdzie inni nie jeżdżą lub kiedy inni nie jeżdżą.

Rozwiń  

Mitek pytał o Barycz. Na mapce Grimsona podpisana jest nawet z prawej, a linia równoległa do czerwonej. Na tej z linku grubsza niebieska kreska, niż na Grimsona, taki był cel.

W dniu 25.08.2024 o 18:43, Wujot2 napisał:

Rozwiń  

Cześć

Nie jestem idiotą i umiem czytać mapy. Tak niektórzy mają Wiesławie. A to tylko skromny żarcik sprawdzający. Nabiorą się sprawdzani. Tu akurat nie ma szlaku kajakowego z tego co wiem - zresztą nie jest oznaczony. Najwcześniej oficjalnie spływalne jest od Odolanowa ale jak ktoś chce powalczyć... poprowadzę.

Pozdro serdeczne

Edytowane przez Mitek
  • Haha 1

W dniu 26.08.2024 o 07:04, grimson napisał:

teraz będzie Barycz lepiej widoczna -> czarne strzałki:

image.png.c595e919999db94cad61461b69e7f61e.png

Rozwiń  

Cześć

Co do tych średnich...

Dzisiaj jadąc do pracy zwracałem uwagę na to z jaką prędkością jadę i jaka wychodzi średnia. 28 km trasa łatwa jakieś 10km asfaltu, reszta kostka, ścieżki rowerowe, trochę równego szutru i parę  takich wąskich łączników. Niestety sporo świateł - jakieś 6-8 razy muszę się zatrzymać. Rano jechałem z lekkim wiatrem i praktycznie cały czas jechałem ponad 30km/h i średnia wyszła 27,1km/h. Z powrotem tą samą drogą cały czas pod lekki wiatr jechałem cały czas 27-29 - momentami 30-31 ale to były dość krótkie odcinki i średnia wyszła 26,3km/h a więc różnica stosunkowo niewielka a prędkość przelotowa znacznie niższa. Największy wpływ na te średnie mają więc dohamowania i zatrzymywanie się oraz ruszanie - reszta jest raczej pomijalna.

Czy macie podobne wrażenia?

Pozdro

W dniu 26.08.2024 o 15:53, Mitek napisał:

Cześć

Co do tych średnich...

Dzisiaj jadąc do pracy zwracałem uwagę na to z jaką prędkością jadę i jaka wychodzi średnia. 28 km trasa łatwa jakieś 10km asfaltu, reszta kostka, ścieżki rowerowe, trochę równego szutru i parę  takich wąskich łączników. Niestety sporo świateł - jakieś 6-8 razy muszę się zatrzymać. Rano jechałem z lekkim wiatrem i praktycznie cały czas jechałem ponad 30km/h i średnia wyszła 27,1km/h. Z powrotem tą samą drogą cały czas pod lekki wiatr jechałem cały czas 27-29 - momentami 30-31 ale to były dość krótkie odcinki i średnia wyszła 26,3km/h a więc różnica stosunkowo niewielka a prędkość przelotowa znacznie niższa. Największy wpływ na te średnie mają więc dohamowania i zatrzymywanie się oraz ruszanie - reszta jest raczej pomijalna.

Czy macie podobne wrażenia?

Pozdro

Rozwiń  

Dokładnie tak. Wszelkie takie zwolnienia maja duży wpływ na średnią. Na moim kółku to średnia 20 km/h to niezła średnia. Ale na 40 km to 10 jest pierdolenia. Jadę obok Wawelu, gdzie są tłumy, remonty, ścieżki mieszane (pieszo/rowerowe). Pewnie jakbym o 6.00 wystartował, to byłoby dużo lepiej. Jak już wyjadę z Krk, to faktycznie się jedzie dużo lepiej i płynniej. Jak jechałem do Marasa, to średnia  z jazdy już wyszła ok 25 km/h. Ale też się zatrzymywałem, bo tak de facto nie znałem dobrze drogi, a na kierownicy nie wożę telefonu, tylko w kieszeni na plecach. Więc trzeba co rozjazd stanąć, ściągnąć rękawiczkę i sprawdzić trasę.  Zjazdy po krzakach - to nawet nie patrzę, ostatnio to więcej nosiłem rower niż jechałem 🙂

pozdro

• Haha 1

W dniu 26.08.2024 o 16:16, Marcos73 napisał:

Ale też się zatrzymywałem, bo tak de facto nie znałem dobrze drogi, a na kierownicy nie wożę telefonu, tylko w kieszeni na plecach. Więc trzeba co rozjazd stanąć, ściągnąć rękawiczkę i sprawdzić trasę.  

Rozwiń  

To bardzo nieergonomiczne dla średniej. 🙂

Polecam uchwyt telefonowy na kierownicę. Telefon zakładasz i zdejmujesz jedną ręką, podczas jazdy można zrobić foto, nie mówiąc o sprawdzeniu trasy jedną ręką. Bez zatrzymywania.

• Like 2

W dniu 26.08.2024 o 18:37, MarioJ napisał:

To bardzo nieergonomiczne dla średniej. 🙂

Polecam uchwyt telefonowy na kierownicę. Telefon zakładasz i zdejmujesz jedną ręką, podczas jazdy można zrobić foto, nie mówiąc o sprawdzeniu trasy jedną ręką. Bez zatrzymywania.

Rozwiń  

Mario, ja już się tyle razy wypierdoliłem na rowerze, szkoda telefonu. Zwykle jeżdżę na navi Wahoo, ale programuję na kompie. Tą mam na ramie i jest ok. Raz już szukałem telefonu w Lasku Wolskim, jak poczułem, że mogę wszystko😀. Dzięki. U Marasa już byłem ze 2 razy, ale za każdym razem jakoś inaczej. Teraz też tak było. Rękawiczki kiedyś działały, ale już się te gumki wytarły. Ja jeżdżę w pełnych rękawiczkach. To był spontaniczny wyjazd. Bo w sumie to przyjechałem do niego na …. Kolację.
pozdro

• Thanks 1

W dniu 26.08.2024 o 18:56, mig napisał:

Potrzebna Wam do czegos ta srednia? Lepszy obiad bedzie lub tp?

Rozwiń  

A mnie do podniesienia ego, bo już raczej nie urosnę. Bardziej w szerz. Jak bym był tak wysoki jak Ty, to pewnie bym na to nie zwracał uwagi. A tak - mus.

pozdro

ps. Straszna awantura w necie o Velo Sołę. @Adam ..DUCH walczy jak lew.

• Thanks 1

W dniu 26.08.2024 o 19:05, Marcos73 napisał:

A mnie do podniesienia ego, bo już raczej nie urosnę. Bardziej w szerz. Jak bym był tak wysoki jak Ty, to pewnie bym na to nie zwracał uwagi. A tak - mus.

pozdro

ps. Straszna awantura w necie o Velo Sołę. @Adam ..DUCH walczy jak lew.

Rozwiń  

Wiem, że się boisz, ale linka mógłbyś zapodać.

• Haha 1

W dniu 26.08.2024 o 20:24, MarioJ napisał:

Polna Soła 😁

Rozwiń  

Mario, może nie polna, ale jest sporo mankamentów na tej trasie. Przede wszystkim Cięcina - Wieprz. Tam to jest przeprowadzone na siłę, bez jakiegokolwiek chociaż częściowego przygotowania trasy pod kątem rowerzystów. Moim zdaniem super inicjatywa, ale delikatny falstart. Trasa prosta, rodzinna - a ten niedługi fragment na dzień dzisiejszy jej to miano odbiera. No i otwarli trasę, której elementem był transport kolejowy, a kolej sprawiła im psikusa i zaczęła remontować torowisko wprowadzając komunikację zastępczą. Trzeba było to opóźnić o rok, promocja odbiła się szerokim echem, ale jest spora fala krytyki co jej popularności nie przysporzy.

pozdro

• Thanks 1