a_senior Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 W dniu 14.08.2023 o 23:22, star napisał: A jak komary, między dwoma jeziorami. I konkretni jaka miejscówka może być na priva. Komarów w tym sezonie mało. Wszędzie. Ze Smołdzińskiego Lasu pojechaliśmy (samochodem :)) do Gdańska, gdzie przespalismy noc, potem do Poznania, też jedna noc i powrót do Krakowa. Wszędzie prawie bez komarów. A miejscówka to "Nadmorska Strzecha" w Smołdzińskim Lesie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Dobry kierowca, który ma nawyki, refleks, doświadczenie i - jak to się mówi "orientuje się", będzie chwalił jazdę typu wolnoamerykanka. W Polsce też takowa panuje ale nie ze względu na brak czy też nie respektowanie przepisów ale ze względu na ich ogólną nieznajomość i bardzo słabą umiejętność jazdy w sensie doświadczenia i odruchów. Wystarczy proste skrzyżowanie równorzędne czy zwykłe trzypasmowe rondo i większość już jest zagubiona a nawet spanikowana. Taka jest prawda. A przecież zazwyczaj wszystko jest bardzo dokładnie oznakowane pasy namalowane itd. A ja już nie mówię o parkowaniu, które jest miernikiem wyczucia odległości, zachodzenia, rozmiarów itd. Wolę Tunezję bo sprawa jest prosta a wykładnia jedna. Pozdro Cze Chyba nam się tylko wydaje, że to wolnoamerykanka. Jednak obserwując z pozycji pasażera jak to się odbywa w Tunezji, dochodzę do wniosku, że po paru kursach taksówką poznałbym zasady ruchu, bo są bardzo proste. @brachol nie wiem czemu trąbili na nas, ale jako Europejczyk inaczej to odebrałem. Oczywiście mogę się mylić. Znaków praktycznie nie ma, chyba o przejściu dla pieszych także, chyba tylko przy szkołach, ale są progi zwalniające, bo to działa i są oznakowane. Jakieś ograniczenia, ale jakoś niespecjalnie zwracał na to kierowca uwagę. Progi wylane z asfaltu, nie jakieś badziewie poprzykręcane. Przed nimi takie szklane kulki zatopione w asfalcie na całej szerokości, chyba w nocy świecą. Mało policji w dzień, natomiast stoją na rogatkach, gdzie są szykany. Na motorynkach to dzieciaki jeżdżą, tam chyba nie ma na to uprawnień. Się uczą w praktyce od małego. Generalnie, podoba mi się ten sposób jazdy i regulowania ruch. Zero świateł, ale rond od groma. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 18 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Mitek napisał: Wolę Tunezję bo sprawa jest prosta a wykładnia jedna. Pozdro Twój wybór. Ja na podstawie danych wybieram zdecydowanie Polskę/Europę. A czy wykładnia jedna to śmiem wątpić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Niedziela po Pogórzu Cieszyńskim. 60+ km głównie po gospodarczych asfaltach, choć nieco błota w lesie też było. Poza rowerostradą wzdłuż Wisły raczej pusto na drogach... Ustroń -Goleszow-jez Ton- lasem do Dziegielowa -szosowo do Cieszyna (niestety nowy właściciel browaru zlikwidował wyszynk niezlego piwa na Zamku) - lokalnymi dróżkami do Dębowca - Ochaby - Skoczow -Ustroń. Widoki chyba lepsze niż w górach a i nachylenie wyciskało solidne poty (chłodno nie bylo). Pierwszy raz zobaczylem ryby w jez Ton. Wyglądały jak metrowe pstrągi (???) -są na foto. Po raz pierwszy od kilku lat pojechałem ścieżką wzdłuż Wisly (Ochaby - Skoczow), niestety zniszczono fajną szutrowke po wale wislanym nakładając na nią potwornie krzywy asfalt.... katastrofa. Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez mig 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) W sobotę zdobyliśmy z chłopakami Przehybę, trasa z Limanowej, łącznie 130 km i prawie 2K w górę. Po drodze hopka z podjazdami 17%, było co kręcić. Sama Przehyba od najniższego punktu prawie 800 m przewyższenia, nieco żmudne, ale płynący obok strumyczek hipnotyzuje i jakoś się wjeżdża. Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez Chertan 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 20 godzin temu, Chertan napisał: 2K w górę. Po drodze hopka z podjazdami 17%, było co kręcić. A potem sie dziwić że musiałem na Rochaczach kroplówkę se włączyć żeby dotrzymać kondycyjnie.. brawo TY 😉 ..nawet Markosowi korki wyje..chało......by nas chłop zjeździł na śmierć.. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Lexi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Cześć Jako znany purysta językowy chciałem zapytać czy to te tatrzańskie Rohacze, bo jeżeli jakieś inne to już mnie nie ma? A to byliście tam wszyscy razem, bo się pogubiłem? Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Jako znany purysta językowy chciałem zapytać czy to te tatrzańskie Rohacze, bo jeżeli jakieś inne to już mnie nie ma? A to byliście tam wszyscy razem, bo się pogubiłem? Pozdro Tak Rohace Spalena precyzując. Tak razem. Tak-Piotrek dał ognia. Zrobiliśmy więcej km niż w Alpach, bo praktycznie cały stok był dla nas. Przed 16.00 (czyli przed zamknięciem), już tak miałem dość, że 1 wyjazd klęczałem i żebrałem co łaska, bo jak dobrze wiesz, w butach narciarskich to źle się stoi jak i chodzi. Klęczenie było znośne. Parę jurków przytuliłem od przejeżdżających, ale Maras i Piotrek nic nie wrzucili. Żydy do kwadratu. pozdrawiam 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Godzinę temu, Marcos73 napisał: Żydy do kwadratu. pozdrawiam W końcu miejsce urodzenia zobowiązuje... nawet jakbym nie wiem jak sie spieszył to jak zobacze że ktoś na parkomacie zostawił pare minut i odjechał to zaparkuje.. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 59 minut temu, Lexi napisał: W końcu miejsce urodzenia zobowiązuje... nawet jakbym nie wiem jak sie spieszył to jak zobacze że ktoś na parkomacie zostawił pare minut i odjechał to zaparkuje.. 🙂 W budkach telefonicznych też kiedyś można było kasę znaleźć... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) A ja dziś skierniewickie klimaty. Rydwan, taka żwirownia, Pradolina jakaś Mitek wie pewno... potem Oberwanka nad Rawką trochę chaszczowania bo po złej stronie rzeki, a rower ciężko przenieść jak woda kryje i nurt silny, nawet komórkę się bałem bo biesiadowałem po skarpowej stronie. Rowerem, autem, rodzinne strony. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 W dniu 21.08.2023 o 10:11, mig napisał: Niedziela po Pogórzu Cieszyńskim. 60+ km głównie po gospodarczych asfaltach, choć nieco błota w lesie też było. Poza rowerostradą wzdłuż Wisły raczej pusto na drogach... Ustroń -Goleszow-jez Ton- lasem do Dziegielowa -szosowo do Cieszyna (niestety nowy właściciel browaru zlikwidował wyszynk niezlego piwa na Zamku) - lokalnymi dróżkami do Dębowca - Ochaby - Skoczow -Ustroń. Widoki chyba lepsze niż w górach a i nachylenie wyciskało solidne poty (chłodno nie bylo). Pierwszy raz zobaczylem ryby w jez Ton. Wyglądały jak metrowe pstrągi (???) -są na foto. Po raz pierwszy od kilku lat pojechałem ścieżką wzdłuż Wisly (Ochaby - Skoczow), niestety zniszczono fajną szutrowke po wale wislanym nakładając na nią potwornie krzywy asfalt.... katastrofa. Cześć My też jeździmy po powrocie z wakacji ale... do pracy niestety. Takich pięknych rowerowych asfalcików jak ten z ostatniego zdjęcia jednak nie mamy - tylko zazdrościć Wam tych górek. Michał, muszę Ci się pochwalić - Amelka wróciła w zeszłym tygodniu z pierwszego samodzielnego rejsu. Wynajęły z przyjaciółką łódkę na dwa tygodnie w Giżycku (4800pln za Lagunę to chyba dobra cena?). Wszystko same załatwiły i żeglowały ze zmienną ekipą. Dotarły nawet pod Wiartel i do Rynu. W rejsie wzięło udział chyba 15 czy 16 osób. A w niedzielę znowu jedzie do Giżycka na jakiś kurs przed sternikiem, powiązany również z funkcją opiekuna załóg młodzieżowych czy coś... Tak, że chyba będzie żeglarką, pierwszą w rodzinie. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, star napisał: A ja dziś skierniewickie klimaty. Rydwan, taka żwirownia, Pradolina jakaś Mitek wie pewno... potem Oberwanka nad Rawką trochę chaszczowania bo po złej stronie rzeki, a rower ciężko przenieść jak woda kryje i nurt silny, nawet komórkę się bałem bo biesiadowałem po skarpowej stronie. Rowerem, autem, rodzinne strony. Fotka jedna ze SO z lasu innego, a natomiast… taka rzeźba… https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pradolina_Warszawsko-Berlińska ale to już woda… https://www.skionline.pl/forum/topic/16822-rowerowe-eskapady-relacje/page/177/#comment-392431 Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez star 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 42 minuty temu, Mitek napisał: Cześć My też jeździmy po powrocie z wakacji ale... do pracy niestety. Takich pięknych rowerowych asfalcików jak ten z ostatniego zdjęcia jednak nie mamy - tylko zazdrościć Wam tych górek. Michał, muszę Ci się pochwalić - Amelka wróciła w zeszłym tygodniu z pierwszego samodzielnego rejsu. Wynajęły z przyjaciółką łódkę na dwa tygodnie w Giżycku (4800pln za Lagunę to chyba dobra cena?). Wszystko same załatwiły i żeglowały ze zmienną ekipą. Dotarły nawet pod Wiartel i do Rynu. W rejsie wzięło udział chyba 15 czy 16 osób. A w niedzielę znowu jedzie do Giżycka na jakiś kurs przed sternikiem, powiązany również z funkcją opiekuna załóg młodzieżowych czy coś... Tak, że chyba będzie żeglarką, pierwszą w rodzinie. Pozdro Super... następny stopień, czyli sternik morski to juz skiper pelną buzią! Powodzenia! Za tydzień Rejs Chlopski - 40ty z kolei a mój 25ty. Tym razem będzie ponad 30 osob i zapewne 6 lub 7 łódek. Jubileusz zobowiązuje. 16-17/09 weekend na Solinie, na szalupach DZ... jak ktoś ma po drodze to zapraszam na integrację żeglarsko-narciarską.. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Cześć A ten Rejs Chłopski to gdzie będzie i ile będzie trwał? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć A ten Rejs Chłopski to gdzie będzie i ile będzie trwał? Pozdro Tydzień od 2 września. Północne jeziora, Kisajno, Mamry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2023 Cześć No to pewnie gdzieś się miniecie. Oni mają bazę na Święcajtach a ulubione jezioro Amelki to Dobskie ale gdzie będzie pływać to nie wiem i Ona też nie - wiesz kurs. No to wiatru... Pozdro i do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 W dniu 22.08.2023 o 11:56, Chertan napisał: W sobotę zdobyliśmy z chłopakami Przehybę Też tam byłem w sobotę, tyle że ,,dżipkiem", grzyby zbierałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 6 minut temu, labas napisał: Też tam byłem w sobotę, tyle że ,,dżipkiem", grzyby zbierałem. Na grzyby autem? Ojciec zawsze pociągiem jeździł z kolegami kolejarzami ale to gdzieś pod Krzyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 29 minut temu, labas napisał: Też tam byłem w sobotę, tyle że ,,dżipkiem", grzyby zbierałem. Cześć Ja też to praktykowałem jak miałem terenówkę a dzieci uwielbiały zbierać grzyby siedząc na pace. I co zebrałeś? A specjalnie dla Michała, który jątrzy pięknymi widokami Pogórza Cieszyńskiego zdjęcie z dzisiejszej drogi do pracy. My też mamy pięknie: Jak dobrze powiększyć te kominy to tam w tle widać centrum - tam właśnie jedziemy w tym momencie. Pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) O tak tam widać: Centrum warszawy z daleka wygląda lepiej niż Londynu. A te piękne kominy na drugim planie to Elektrociepłownia Siekierki. A na pierwszym planie rzeka Wisła a na niej holownik wyznaczający zasięg oddziaływania wody wyrzucanej z pobliskiej piaskowni. Rybelek marzy o pracy na takim lub podobnym na stare lata. Pozdro Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez Mitek 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 30 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ja też to praktykowałem jak miałem terenówkę a dzieci uwielbiały zbierać grzyby siedząc na pace. I co zebrałeś? 20 kg prawdziwków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Kurde a u nas zero. Trzeba gdzieś jechać dalej. W każdym razie gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 25 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Cze @Mitek dorobił się telefonu z aparatem. Trzeba tą datę 25.08.2023 zaznaczyć w kalendarzu. Proponuję miesięcznicę dla uwiecznienia tej wiekopomnej chwili. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 25 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 5 godzin temu, star napisał: Na grzyby autem? Ojciec zawsze pociągiem jeździł z kolegami kolejarzami ale to gdzieś pod Krzyż. Pół Polski (szczególnie kolejarzy) zjeżdżało się do Puszczy Noteckiej na grzyby. Też jeździłem tylko, że wysiadałem na stacji Mokrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi