wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 1 godzinę temu, Lexi napisał: Znaczy że gościa trzeba dożywić... Żebys ty wiedział ile ja potrafię zjeść. Taka przemiana co zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 1 minutę temu, Mitek napisał: Szukam teraz porządnej ładowarki do ogniw 18650 - zapytam kolegi kucharza bo pasjonuje się modelarstwem. POzdro To ja w podobnym tonie do porad z wyborem narty 😉 , po co ci ładowarka do ogniw 18650, lepiej kup latarkę na ogniwa 21700 🙂 . 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Teraz, wickerman napisał: Żebys ty wiedział ile ja potrafię zjeść. Taka przemiana co zrobić. Albo obcy 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, SzymQ napisał: Ja nikogo nie skreślam. Zaczynam po prostu rozumieć ogólne podejście forumowe do dyskusji o doborze sprzętu i teorii. Każdy ma swoją narciarską drogę i to jest absolutnie w porządku, natomiast chęć pomocy komukolwiek w czymkolwiek może naprawdę prowadzić do frustracji. Niekończące się dywagacje, ale rzadko ktoś próbuje zrobić faktyczny użytek z wiedzy którą dostaje na tacy... Zaczynałem od twin tipów i teorii. Póki co jestem naprawdę zadowolony z efektów. Natomiast nie dziwię się już, skąd wzięło się negatywne nastawienie do moich wyborów. Jak przyjdzie ktoś i powie, że obejrzał dużo filmów i jako pierwszą kupił nartę freestylową, to bazując na wątkach które czytałem, nawet nie będę próbował mu pomóc 🤣 Piszę to ja, miłośnik teorii i niekończących się dywagacji 🤣 Cześć Szymku bo to rzadko jest chęć realnej pomocy. W większości - ponad 50% posty doradcze wynikają z chęci zaistnienia, pokazania, że coś tam wiem, że coś mam czy że gdzieś byłem. To jest w większości bezwartościowy chłam. Rady są zazwyczaj proste i krótkie a dywagacje zaczynają się gdy głos zabierają gówno wiedzący teoretycy, chcący się popisać np. że nauczyli się na pamięć nazw 10 modeli SL albo, że mają GSy w domu. Prosta rada umyka albo jest zakrzyczana i taki biedak idzie później za radami różnych kosmitów do bootfittera i wydaje 500 pln na dopasowanie butów o twardości 90. Co do tej nietypowej drogi: zaczynając od freetsylówek. Stary każda jest dobra byle jeździć a nie pierdolić kocopoły. Ja w pewnym okresie jeździłem na narcie 150-160 do baletu. Na takiej narcie bardzo trudno jest poprawnie skręcać bo ona jest skrajnie niestabilna. Dzięki temu jednak opanowałem grę krawędzi w stopniu, który później bardzo pomógł mi naukę jazdy technicznej. Poza tym - i to bardzo ważny element wyniesiony z życia - freestylowcy zawsze jeżdżą bardzo luźno, przypominają tu deskarzy. Nie przejmują się zupełnie detalami stawiając na skuteczność i to jest podejście, które szybko daje efekty w postaci fajnego objeżdżenia. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 5 minut temu, kordiankw napisał: To ja w podobnym tonie do porad z wyborem narty 😉 , po co ci ładowarka do ogniw 18650, lepiej kup latarkę na ogniwa 21700 🙂 . He he. Ale oczekiwałem odpowiedzi szczegółowej od szachisty, planetologa. Ty akurat nie pasujesz bo coś na ten temat wiesz. Nie odzywaj się bo wiesz! Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) 4 godziny temu, grimson napisał: Skoro narty są ciężkie to masz braki w technice oraz nie masz kondycji. Ja mam jako drugi komplet narty GS FIS 193cm R30 i do 4 godzin jazdy non stop w polskich warunkach daję radę. Gorzej jest w kartoflisku lub muldach na pół chłopa wysoko, tutaj po godzinie nogi bolo. NO właśnie ja mówię o całym dniu na stoku a nie 4 godz. Potrafię jeździć od rana do zamknięcia stoku z przerwą na obiad i ewentualnie rozgrzanie się herbatką w kawiarni na stoku jak jest przy złej pogodzie. Przez 4 godziny też daję radę nawet w tych nartach. I nie mówię , że źle się jeździ ale moim zdaniem gdybym kupił sobie narty w granicy 155-160 były by idealne moim zdaniem. Niektórzy na stoku pytali mi się na kanapie czy to gigantki co mam na nogach , czy to dziwne? Zobaczyli kolesia budowy nastoletniego chłopca i przyczepione wielkie narty u nikogo mojego wzrostu nie widziałem na stokach jeszcze by ktoś jeździł w tak dużych nartach jak ja. Daje rade ale jak wspomniałem jazda jest męcząca do pewnego stopnia kolana bolą. Na świezym równym stoku i twardym zapierdzielają jak po szynach w zakrętach trzymają bez zastrzeżeń jedyny minus ,że jak zwalniam już nie są tak skrętne jak przy dużej prędkości. Edytowane 14 Lutego 2023 przez wickerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 4 minuty temu, wickerman napisał: Niektórzy na stoku pytali mi się na kanapie czy to gigantki co mam na nogach , czy to dziwne? Zobaczyli kolesia budowy nastoletniego chłopca i przyczepione wielkie narty u nikogo mojego wzrostu nie widziałem na stokach jeszcze by ktoś jeździł w tak dużych nartach jak ja. a laski to chyba sikały w majty jak zobaczyły że masz takie długie 😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 15 minut temu, kordiankw napisał: Albo obcy 😉 raczej nieregularne jedzenie i tryb pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) 11 minut temu, wickerman napisał: NO właśnie ja mówię o całym dniu na stoku a nie 4 godz. Potrafię jeździć od rana do zamknięcia stoku z przerwą na obiad i ewentualnie rozgrzanie się herbatką w kawiarni na stoku jak jest przy złej pogodzie. Przez 4 godziny też daję radę nawet w tych nartach. I nie mówię , że źle się jeździ ale moim zdaniem gdybym kupił sobie narty w granicy 155-160 były by idealne moim zdaniem. Niektórzy na stoku pytali mi się na kanapie czy to gigantki co mam na nogach , czy to dziwne? Zobaczyli kolesia budowy nastoletniego chłopca i przyczepione wielkie narty u nikogo mojego wzrostu nie widziałem na stokach jeszcze by ktoś jeździł w tak dużych nartach jak ja. Daje rade ale jak wspomniałem jazda jest męcząca do pewnego stopnia kolana bolą. Na świezym równym stoku i twardym zapierdzielają jak po szynach w zakrętach trzymają bez zastrzeżeń jedyny minus ,że jak zwalniam już nie są tak skrętne jak przy dużej prędkości. Cześć A co to za narty i jakiej długości? I - ponawiam - co ma wspólnego ciężar narty ze zmęczeniem jazdą? Czy to takie czarne Salomony jakieś tam -165cm? Pozdro Edytowane 14 Lutego 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 3 minuty temu, Jan napisał: a laski to chyba sikały w majty jak zobaczyły że masz takie długie 😀 Może i sikały . Ale seryjnie miałem zapytania od kolesi co widać było temat nart znają nie od dziś i jeździli bardzo sprawnie . Też się dziwiłem , dlaczego myślą, że to gigantki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 1 minutę temu, wickerman napisał: Może i sikały . Ale seryjnie miałem zapytania od kolesi co widać było temat nart znają nie od dziś i jeździli bardzo sprawnie . Też się dziwiłem , dlaczego myślą, że to gigantki? znam gościa Twojej postury - mieszka w Davos i jeździ świetnie na wszystkim niezależnie od długości i szerokości, myślę że u Ciebie będzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Cześć No to co to za narty to Ci powiem czy kolesie choć liznęli temat ale już widzę, że nie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 22 minuty temu, Mitek napisał: Czyli uważasz, że od 15 lat zmarnowałem setki godzin na stoku i poza nim próbując ludziom uzmysłowić jak należy się uczyć jeździć na nartach, co robić czego nie itd? Kurwa, zmarnowałem pół życia chcąc ludziom pomóc. Nie Mitku - kluczowe jest - NA STOKU - pitolenie w necie to tylko pitolenie... 23 minuty temu, Mitek napisał: Szukam teraz porządnej ładowarki do ogniw 18650 Nie ma porządnej ładowarki - sa ładowarki które ładują ...lub nie - kluczowe jest czy ma ona mieć jakieś dodatkowe funkcje lub nie.. moja latarka ( i większość) potrafi sie ladqwać sama ale ja mam też taki powerbank/ładowarke z której mogę w górach załadować telefon lub wyciągnąć ogniwa i wsadzić je do latarki. Made in China - pare gram za kilka złotych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 4 minuty temu, Mitek napisał: Cześć A co to za narty i jakiej długości? I - ponawiam - co ma wspólnego ciężar narty ze zmęczeniem jazdą? Pozdro To Mitku , że wykańczanie skrętów przy mniejszych prędkościach w takiej narcie mnie męczy bardziej kolana dostają więcej w dupe. Może to wynik przestawionego wiązania. Przestawiłem ostatnio wiązania normalnie pod buta i nie potrafiłem ich okiełznać jak bym pierwszy raz założył narty na nogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 1 minutę temu, wickerman napisał: To Mitku , że wykańczanie skrętów przy mniejszych prędkościach w takiej narcie mnie męczy bardziej kolana dostają więcej w dupe. Może to wynik przestawionego wiązania. Przestawiłem ostatnio wiązania normalnie pod buta i nie potrafiłem ich okiełznać jak bym pierwszy raz założył narty na nogi . To tylko i wyłącznie brak umiejętności. Co to za narty - model, długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 31 minut temu, wickerman napisał: Żebys ty wiedział ile ja potrafię zjeść. Taka przemiana co zrobić. Oj, żebyś Ty był taki do nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć No to co to za narty to Ci powiem czy kolesie choć liznęli temat ale już widzę, że nie. Pozdro Mitku zwykłe narty zjazdowe Salomon S/Max 10 73 pod butem. Gdzieś wcześniej zamieszczałem zdjęcia i ktoś kilka postów przed wstawił ich opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 @Jan co Cię kurwa śmieszy w mojej ładowarce... jestem bardzo czuły na jej punkcie.. 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) 4 minuty temu, wickerman napisał: Mitku zwykłe narty zjazdowe Salomon S/Max 10 73 pod butem. Gdzieś wcześniej zamieszczałem zdjęcia i ktoś kilka postów przed wstawił ich opis. I długość 165cm??? To są konstrukcyjnie stosunkowo lekkie narty. Pozdro Edytowane 14 Lutego 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 2 minuty temu, Mitek napisał: I długość 165cm??? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 1 minutę temu, Mitek napisał: I długość 165cm??? Może tak to działa. Narty na wzrost czyli 182 cm wyglądają jak na foto. W obu przypadkach nie były to ośrodki dla Pigmejow, a mój wzrost 180 jest raczej średni lub poniżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Może serwis zdupiony w tych smax. Przesunięcie wiązań do przodu tylko pogorszyło sprawę - bo to wymaga już jazdy bardziej na krawędzi, zeslizg idzie gorzej. Pytanie - czy jeździłeś na fabrycznym tuningu czy oddałeś gdzieś żeby Ci zrobili serwis przed pierwszymi jazdami. Jesli wszystko ok - po prostu musisz wziąć instruktora albo kumpla który potrafi jeździć i musi pokazać Ci jakieś robisz błędy. Smax 10 nie jest jakaś słaba narta, ale mocna tez nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Cześć Masz fajne i dobrze dobrane narty - po prostu naucz się jeździć. To niestety długi proces - ja jeżdżę na nartach ponad 50 lat i nie umiem porządnie ale jestem już na tym etapie, że wiem, że żadne narty nie mogą przeszkadzać w jeździe - więc się nie przejmuj, czerp radość z realizacji tej drogi Osoba, która mogła pomyśleć, że ta deska to narta GS to chyba nawet koło nart nie stała niestety. Pozdrowienia serdeczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 8 minut temu, mig napisał: Może tak to działa. Narty na wzrost czyli 182 cm wyglądają jak na foto. W obu przypadkach nie były to ośrodki dla Pigmejow, a mój wzrost 180 jest raczej średni lub poniżej.... Ja tak samo widzę swoje narty 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickerman Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 4 minuty temu, Bruner79 napisał: Może serwis zdupiony w tych smax. Przesunięcie wiązań do przodu tylko pogorszyło sprawę - bo to wymaga już jazdy bardziej na krawędzi, zeslizg idzie gorzej. Pytanie - czy jeździłeś na fabrycznym tuningu czy oddałeś gdzieś żeby Ci zrobili serwis przed pierwszymi jazdami. Jesli wszystko ok - po prostu musisz wziąć instruktora albo kumpla który potrafi jeździć i musi pokazać Ci jakieś robisz błędy. Smax 10 nie jest jakaś słaba narta, ale mocna tez nie. Jeździłem na nich jak je dostałem ze sklepu bez tuningu i też przestawiałem wiązanie . Po 2 wyjazdach oddałem do serwisu na ostrzenie, i smarowanie full serwis w Bydgoszczy nowa struktura, 88 po bokach i 1 st. od dołu. Narty jeżdżą spoko na przestawionym wiązaniu do przodu jak dla mnie. Jak ustawie normalnie to nie mogę w nich normalnie jeździć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi