Skocz do zawartości

Classic Ski Demos by PJ Jones - co o tym myślicie?

KrzysiekK

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu jeżdżących na nartach już sportowcami nie będzie.

Każdy z nas ma swoje cele. Jedni lubią prędkość, inni wolność,
a jeszcze inni "aby to było bezpieczne i ładnie wyglądało".
Ja bardzo lubię, jak narciarz jedzie "ładnie". 
Z tych ładnie jeżdżących, których widzę na YT to np.:

Josh (https://www.youtube.com/watch?v=SToqRhEkYVI&ab_channel=SkiTelevision)

Natomiast już jakiś czas temu wpadł mi w oko taki film:

https://www.youtube.com/watch?v=KtLFy-lH8rk&ab_channel=madduckks

Podoba mi się ta jazda. Jest w tym tyle gracji, elegancji.... 

Co myślicie?

• Like 1

Cześć

Hmm... Jak pytasz o moje odczucia co do jazdy pokazanej przez Pana na drugim filmie to powiedziałbym, że jest anachroniczna, tak w warstwie szkoleniowo prezentacyjnej jak i finalnej. Zdecydowanie nie lubię... ba... walczę z nadmiarem zbędnych ruchów oraz nienaturalności w prezentacji. Tu mamy te elementy w formie tak jaskrawej, że całość nie może mi się podobać z zasady, że tak to ujmę.

Narciarstwo to nie łyżwiarstwo figurowe, parafrazując znane hasło Olka Pachulskiego, że kolarstwo to nie malarstwo.

Pozdrowienia

W dniu 26.08.2022 o 15:38, Mitek napisał:

Cześć

Hmm... Jak pytasz o moje odczucia co do jazdy pokazanej przez Pana na drugim filmie to powiedziałbym, że jest anachroniczna, tak w warstwie szkoleniowo prezentacyjnej jak i finalnej. Zdecydowanie nie lubię... ba... walczę z nadmiarem zbędnych ruchów oraz nienaturalności w prezentacji. Tu mamy te elementy w formie tak jaskrawej, że całość nie może mi się podobać z zasady, że tak to ujmę.

Narciarstwo to nie łyżwiarstwo figurowe, parafrazując znane hasło Olka Pachulskiego, że kolarstwo to nie malarstwo.

Pozdrowienia

Rozwiń  

Ja wiem. Ale przerysowania z potrzeb dydaktycznych mogą być chyba usprawiedliwione 😉

W dniu 27.08.2022 o 13:44, Mikoski napisał:

W epoce jak żyły dinozaury tak się jeździło 😱 obecnie tylko jeśli wymaga tego sytuacja. W dzisiejszych czasach tak jeżdżą osoby które boją się prędkości , stare ołówki są do tego idealne.

Rozwiń  

O to to..   coś dla mnie. Ale pracuje nad sobą tak że tego. 🙂

• Haha 1

W dniu 27.08.2022 o 13:44, Mikoski napisał:

W dzisiejszych czasach tak jeżdżą osoby które boją się prędkości

Rozwiń  

Bardzo proszę wrzuć filmik z Twoją jazdą - może czegoś z Krzyśkiem

W dniu 27.08.2022 o 15:50, KrzysiekK napisał:

pracuje nad sobą tak że tego.

Rozwiń  

się chociaż trochę poprawimy

• Like 1

Cześć

Weź Janie ogarnij temat. Przecież jeździsz już lata.

Szybka jazda to nie funkcja jakichś ćwiczeń tylko objeżdżenia, znajomości terenu, warunków - gdzie wrzucam wszystko czyli widoczności (we wszystkich aspektach), przygotowania stoku, warunków pogodowych, temperatury, pewności, że stok jest wyłączony z ruchu itd.

Oczywiście rozpatrujemy tego typu jazdę tylko i wyłącznie w wypadku porządnych, doświadczonych narciarzy na porządnym sprzęcie.

Solidną barierą jest tutaj wiek i związane z tym doświadczenie oraz wyobraźnia.

O kolesiu po czterech sezonach, który chwali się 100km/h z aplikacji w ogóle nie rozmawiamy.

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 28.08.2022 o 14:50, Mitek napisał:

Cześć

Weź Janie ogarnij temat. Przecież jeździsz już lata.

Szybka jazda to nie funkcja jakichś ćwiczeń tylko objeżdżenia, znajomości terenu, warunków - gdzie wrzucam wszystko czyli widoczności (we wszystkich aspektach), przygotowania stoku, warunków pogodowych, temperatury, pewności, że stok jest wyłączony z ruchu itd.

Oczywiście rozpatrujemy tego typu jazdę tylko i wyłącznie w wypadku porządnych, doświadczonych narciarzy na porządnym sprzęcie.

Solidną barierą jest tutaj wiek i związane z tym doświadczenie oraz wyobraźnia.

O kolesiu po czterech sezonach, który chwali się 100km/h z aplikacji w ogóle nie rozmawiamy.

Pozdro

Rozwiń  

Z każdego instruktora mozna coś zaczerpnąć. Miałem kiedyś styczność z panem, który ponoć uczy też w Szwajcarii... Na top sezonu zjeżdża do Polski i uczy na jednym ze stoków ( nie pytajcie o sens owego postępowania bo pojęcia nie mam) ... Generalnie widząc moje obawy o prędkość między kolejnymi ćwiczeniami brał mnie na ściankę tzw. pewna, czysta i krótka... I kazał się te kilkanaście metrów puścić na kreskę. Tam było bezpiecznie, więc musiałbym już się bardzo postarać by coś się stało.

No i powiem wam że to faktycznie działa.... Jak się poczuło ,,nośną,, pod pachami kurtki przy takim przyspieszeniu to normalny stok i normalna jazda była jakaś taka... Spokojniejsza. Może tak.... ?

Za dzieciaka na sankach i na butach z wyslozgandj górki podobna ,,psychologia,, działała. 😉

• 3 tygodnie później...

Ale mnie nie było, spadł w Tatrach śnieg to i na forum wejść trza. 

Jan, już kiedyś było, że Mikoski nie jeździ, tylko zapierdala. Coś w tym jest, bo dogonić go trudno. Skręca przyzwoicie. Faktem jest, że jednak jak go zapytasz o wskazówki, to Damian nie udzieli ich za bardzo, jeździ bardzo pewnie, ale woli nie doradzać, zwłaszcza, jak widzi, że ogarniasz temat. Bo robi to nieźle, ale trudno mu tłumaczyć jak. 

• Like 2

W dniu 18.09.2022 o 15:11, Chertan napisał:

Ale mnie nie było, spadł w Tatrach śnieg to i na forum wejść trza. 

Jan, już kiedyś było, że Mikoski nie jeździ, tylko zapierdala. Coś w tym jest, bo dogonić go trudno. Skręca przyzwoicie. Faktem jest, że jednak jak go zapytasz o wskazówki, to Damian nie udzieli ich za bardzo, jeździ bardzo pewnie, ale woli nie doradzać, zwłaszcza, jak widzi, że ogarniasz temat. Bo robi to nieźle, ale trudno mu tłumaczyć jak. 

Rozwiń  

E tam, jak im ( @Mikoski i @yoss ) się doczepił do nart mój syn, to się chłopaki wozili tak powoli, żeby chłopak był zadowolony i się czegoś od nich nauczył.