Mikoski Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 20 minut temu, Marcos73 napisał: A takie majtasy jak ja masz? pozdrawiam Jak nie jak tak 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Godryk napisał: Do SL sam używam 16. nastawy miedzy 11 a 14 zależy od trasy i warunków. Duże nastawy w nartach gigantowych na trasy typu Szczawnica, FiS w Szczyrku , Austria czy cokolwiek na większej prędkości z lodową tarką bądź odsypami. Mówimy o tyczkach... + butach komórkowych. Wiecie to nie jest śmieszne jak przy dużej prędkości wypina ci się narta... Przychodzą zawody na takiej Szczawnicy i posiadaczy Markerów spotyka się często z nietęgą miną na dole... Zastanawiało mnie czy ktoś z was nie słyszał o przyczynie. Trenerzy w PL ,serwisanci nie potrafią wskazać przyczyny ale potwierdzają że problem istnieje... Obawiam się że tutaj odpowiedzi (kompetentnej) nie znajdziesz. Myślę że nikt tu poza Tobą nie ma potrzeby stosować takich nastaw, zresztą sprzęt na to nie pozwala. Nie mam pojęcia o jezdzie zawodniczej (może labas powie jak skręca wiazania). Na ostatnim wyjeździe w Tonale po dniu deszczu były 4 dni mrozu więc była fajna jazda po lodowych czarnych i ciemnoczerwonych w Ponte ale wciąż na nastawie 8..... Edytowane 28 Marca 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Widzę na kamerze że Soszow kręci... ktoś cos? Mam zamiar naostrzyc i zakonserwować wieczorem narty, ale może jakieś szutrowki zostawić? Jakieś małe lokalne zakończenie sezonu? Edytowane 28 Marca 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 3 godziny temu, SzymQ napisał: To wygląda ciekawie... Ciekawe jest to, że waga kończy się na zakresie +95kg, ze wzrostem podobnie, +194cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 31 minut temu, mig napisał: Widzę na kamerze że Soszow kręci... ktoś cos? Mam zamiar naostrzyc i zakonserwować wieczorem narty, ale może jakieś szutrowki zostawić? Jakieś małe lokokalne zakończenie sezonu? Kręci, kręci...pusto dzisiaj całkiem - mam nadzieje że jeszcze zdąże zanim skończą.. dziś na kamerkach patrzyłem po południu i przez 15 minut nikt z kanapy nie zsiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Kiedy bedziesz? Będę w okolicy od piątku rana ale mogę wyskoczyć wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 17 minutes ago, grimson said: Ciekawe jest to, że waga kończy się na zakresie +95kg, ze wzrostem podobnie, +194cm No to ciekawią nas zupełnie inne rzeczy 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 4 minuty temu, SzymQ napisał: No to ciekawią nas zupełnie inne rzeczy 🤣 Jak się ma 228lbs i 6"4 to patrzę z automatu na takie parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 57 minut temu, mig napisał: Nie mam pojęcia o jezdzie zawodniczej (może labas powie jak skręca wiazania). Do cywilnej jazdy 9, na zawody 12-13. 12-13 ustawiam gdy wiem że pojadę po rynnie(koryto do kolan). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 2 minuty temu, labas napisał: Cholera, coś poknociłem z cytowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 2 minutes ago, grimson said: Jak się ma 228lbs i 6"4 to patrzę z automatu na takie parametry. No to z tabeli wynika, że musisz urosnąć albo zrzucić, bo nie da się ustawić wiązania :D. Tak na serio to nie spodziewałem się tak dużego wpływu skorupy buta. Idzie początkujący narciarz 66 kg do wypożyczalni i ustawiają mu wiązanie na 7, a w zależności od długości skorupy powinno być 3.5 do 5.5... Te wartości w tabelce nazwałbym zaniżonymi, ale 7 do 3.5 to dalej robi wrażenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Cześć Bo to jest Szymek kolejny temat gdzie tabelka się nie sprawdza tak jak mm pod butem czy cm w talii są tylko i wyłącznie jakimś tam parametrem. Dopiero jak całość - narty łącznie z konstrukcją, sztywnością, zróżnicowaniem sztywności itd daje właściwą całość, tak wiązanie daje możliwość nastawu z narciarzem, na danych nartach w danych warunkach itd. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 55 minut temu, mig napisał: Kiedy bedziesz? Będę w okolicy od piątku rana ale mogę wyskoczyć wcześniej... Jeszcze nie wiem.. albo w piątek albo po niedzieli jeśli będą jeszcze kręcić .. (piątek o tyle niewygodny bo rano musze do Balic na moment). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Mikoski napisał: Te promocje lub raczej moja słabość mnie wykończą 🤪 nie poznacie mnie przyszłym sezonie jak wszystko się dobrze poskłada Skąd wziąłeś taki fajny kask? Też by mi się przydał. Gogle takoż. Edytowane 28 Marca 2023 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 3 minuty temu, tomkly napisał: Skąd wziąłeś taki fajny kask? Carbon.. to pewnie z kopalni jakiejś 😁... ale fakt fajny mocno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 18 minutes ago, Mitek said: Cześć Bo to jest Szymek kolejny temat gdzie tabelka się nie sprawdza tak jak mm pod butem czy cm w talii są tylko i wyłącznie jakimś tam parametrem. Dopiero jak całość - narty łącznie z konstrukcją, sztywnością, zróżnicowaniem sztywności itd daje właściwą całość, tak wiązanie daje możliwość nastawu z narciarzem, na danych nartach w danych warunkach itd. Pozdrowienia serdeczne Po lekturze tej tabeli widzę ją tak: Wzrost i waga określają zgrubnie w Nm jaki moment obrotowy powinno wytrzymać kolano w płaszczyźnie czołowej i strzałkowej u niezbyt wysportowanego człowieka. W moim konkretnie przypadku chyba nie ma więc sensu póki co rozpatrywać warunków i narty 🙂 Może kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Godzinę temu, SzymQ napisał: No to z tabeli wynika, że musisz urosnąć albo zrzucić, bo nie da się ustawić wiązania :D. Tak na serio to nie spodziewałem się tak dużego wpływu skorupy buta. Idzie początkujący narciarz 66 kg do wypożyczalni i ustawiają mu wiązanie na 7, a w zależności od długości skorupy powinno być 3.5 do 5.5... Te wartości w tabelce nazwałbym zaniżonymi, ale 7 do 3.5 to dalej robi wrażenie... Cze Szymek - są zaniżone, bo inne nie mogą być. Wiązanie ma się wypiąć. No przecież producent nie weźmie na siebie odpowiedzialności w razie wypadku. W PL to pikuś, ale w krajach nieco bardziej rozwiniętych może się to skończyć sporym odszkodowaniem. Jak się wypnie - to zdało egzamin, jeśli nie to coś nie halo. Na oponie też masz indeks prędkości nabity. Jeśli ją rozerwie poniżej parametrów podanych przez producenta, to śmiało go możesz skarżyć. Powyżej granicznej - już umywa ręce. A czy z ograniczeniem do np 200km/h nie pojedziesz 300 km/h? - pojedziesz - ale na własne ryzyko. pozdrawiam ps. Takie tabelki to dla domorosłych grzebaczy są. Zazwyczaj w serwisie Ci ustawiają, albo jak już kumasz bazę - to sam. Raczej nie ma tutaj takich stanów pośrednich, jeśli już się zdarzy - to dla niego bezpieczna tabelka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 24 minuty temu, tomkly napisał: Skąd wziąłeś taki fajny kask? Też by mi się przydał. Gogle takoż. Poszło na priv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 41 minut temu, tomkly napisał: Skąd wziąłeś taki fajny kask? Też by mi się przydał. Gogle takoż. Tomek, na majty też chcesz namiar? pozdrawiam ps. są też ocieplane, bo ty lubisz w śniegu poleżeć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Godzinę temu, Marcos73 napisał: Tomek, na majty też chcesz namiar? pozdrawiam ps. są też ocieplane, bo ty lubisz w śniegu poleżeć. Majtek nie potrzebuję - nie używam. To dla Beaty informacja bardziej niż dla Ciebie. 😜 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 4 godziny temu, .Beata. napisał: Oczekuję, że wystąpisz w nich następnym razem….😏 Powinnam dodać: - na stoku 24 minuty temu, tomkly napisał: Majtek nie potrzebuję - nie używam. To dla Beaty informacja bardziej niż dla Ciebie. 😜 I w tej sytuacji powiem: łał… 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) 18 minut temu, .Beata. napisał: Powinnam dodać: - na stoku I w tej sytuacji powiem: łał… 😉 Czekam z niecierpliwością na spotkanie. Na stoku oczywiście. Zademonstruję wtedy wszystkie zalety stosowanego rozwiązania. 😜 Edytowane 28 Marca 2023 przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Ocenię, czy godne rozpowszechniania 😜 może z wyjątkiem Marka, on nie leżakuje w puchu, ale ma za to problem z lędźwiami 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 8 minut temu, tomkly napisał: Czekam z niecierpliwością na spotkanie. Na stoku oczywiście. Zademonstruję wtedy wszystkie zalety stosowanego rozwiązania. 😜 Myślałem że ten tryb to tylko w realu Ci się włącza 🤣🤣 ale cały czas Cię poznaję 😜 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 4 godziny temu, Marcos73 napisał: A takie majtasy jak ja masz? pozdrawiam Ja też w Head-ach (kąpielówki). Tu kąpiel śnieżna. Chyba się liczy 😉? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi