Marcos73 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 6 minut temu, Gabrik napisał: Ten wątek Lobo jest ok. Jednak bardziej tyczył dopasowania, aspekt zapinania także był sprowadzony raczej tylko do kolejności klamer Cześć Pawełku O tym pisałem we wcześniejszym poście, niepotrzebne zmóżdżanie się nad wszystkim. Co chcesz wiedzieć. Ja mam buty dopasowane - rzekłbym idealnie. Siadam i zapinam buty. Zapinam rzep i tyle. Czasami coś nie pasuje na mikroregulacji bo się samoistnie w torbie przekręci, to poprawiam. Jak są za mocno to popuszczam. Za słabo to podkręcam (w moim przypadku za słabo to tylko wtedy jak klamra nie zrobi klika i nie trzyma). But trzyma nogę, nie mam luzów, nic mnie nie gniecie, krew dobrze płynie i jest mi ciepło. Zakładanie i zapinanie butów to nie montaż głowicy w samochodzie - gdzie trzeba zachować odpowiednią kolejność oraz dokręcać kluczem dynamometrycznym i ze 2 x powtórzyć ten cykl. No nie przesadzajmy. Przecież masz to na nodze - to wiesz czy jest dobrze czy nie. Jak masz spięte i masz luzy - to masz złe buty, a nie źle zapiąłeś klamry. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 No bo buty maja byc dopasowane i zapiete... 😀 A czego jeszcze brakuje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 6 minut temu, Marcos73 napisał: Cześć Pawełku O tym pisałem we wcześniejszym poście, niepotrzebne zmóżdżanie się nad wszystkim. Co chcesz wiedzieć. Ja mam buty dopasowane - rzekłbym idealnie. Siadam i zapinam buty. Zapinam rzep i tyle. Czasami coś nie pasuje na mikroregulacji bo się samoistnie w torbie przekręci, to poprawiam. Jak są za mocno to popuszczam. Za słabo to podkręcam (w moim przypadku za słabo to tylko wtedy jak klamra nie zrobi klika i nie trzyma). But trzyma nogę, nie mam luzów, nic mnie nie gniecie, krew dobrze płynie i jest mi ciepło. Zakładanie i zapinanie butów to nie montaż głowicy w samochodzie - gdzie trzeba zachować odpowiednią kolejność oraz dokręcać kluczem dynamometrycznym i ze 2 x powtórzyć ten cykl. No nie przesadzajmy. Przecież masz to na nodze - to wiesz czy jest dobrze czy nie. Jak masz spięte i masz luzy - to masz złe buty, a nie źle zapiąłeś klamry. pozdrawiam Marku - jeśli mam diesla z turbo i dopierdzielam do Sant Moritz na limicie, to potem stoję i chłodzę turbo, bo wiem jak trzeba i dlaczego. Teraz zapięcie buta. Mamy flex czyli sztywność, mamy kąt pochylenia cholewki do przodu, mamy rampę pod botkiem (też można zmieniać kąt) i ponoć mamy pracować w stawie skokowym, kolanowym i obręczy biodrowej. I w tym kontekście jestem zainteresowany tematem dopinania butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 9 minut temu, mig napisał: No bo buty maja byc dopasowane i zapiete... 😀 A czego jeszcze brakuje? Cze Naklejki - buty o wysokim flexie powinno się zakładać ciepłe, za nie stosowanie się do tej zasady producent nie odpowiada za dyskomfort oraz powstałe szkody. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 (edytowane) Słuszna uwaga. Ale o tym było w poście Lobo a Mitkowym napewno. Raz jeden zagapiłem się i buty po dojeździe na Kitz zostały na noc w boksie. Stracone 2 godziny nauczyły mnie pamięci.... Gdzies powinien być też wątek o kantingu. Bardzo przydatne urządzenie lub adaptacja buta. Edytowane 7 Października 2022 przez mig 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 36 minut temu, Gabrik napisał: Marku - jeśli mam diesla z turbo i dopierdzielam do Sant Moritz na limicie, to potem stoję i chłodzę turbo, bo wiem jak trzeba i dlaczego. Teraz zapięcie buta. Mamy flex czyli sztywność, mamy kąt pochylenia cholewki do przodu, mamy rampę pod botkiem (też można zmieniać kąt) i ponoć mamy pracować w stawie skokowym, kolanowym i obręczy biodrowej. I w tym kontekście jestem zainteresowany tematem dopinania butów. Pawełku Jaki wpływ ma zapięcie klamer na flex i wszystkie kąty jakie są w bucie, no zastanów się. Flex jest określony przez producenta i jest to tylko wskazówka - bo jest zmienny i główny wpływ ma na to przede wszystkim temperatura - bo inny jest przy + 10, a inny przy - 25 stopniach C. W niektórych rzekomo można to regulować np. wkręcając śruby. W niektórych można regulować kąt pochylenia cholewki, ale nie ma to nic wspólnego z zapinaniem butów. Ta operacja jest 0-1, są nie zapięte lub zapięte. Nie raz się łapię że po 2-3 zjazdach mam połowę klamer porozpinanych a były zapięte - winą jest praca skorupy po zmianie temperatury otoczenia, zakładam zawsze ciepłe i zazwyczaj w knajpie. Mam dobrze dopasowane i przy niskich temperaturach - gdzie ten but twardnieje nie odczuwam tego - rzep zawsze trzyma. Dbam o buty - zawsze je zapinam po jeździe - więc skorupy mam nieodkształcone. Oczywiście że te wszystkie parametry w jakimś stopniu można modyfikować, ale nie przez sposób zapinania buta. Od tego jest wszelko pojęty tuning czy bootfitting. pozdrawiam ps. Sam chłodzę turbo i przede wszystkim olej - choć mam benzynę, turbo to jedno a nagar to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 32 minuty temu, Marcos73 napisał: Pawełku Jaki wpływ ma zapięcie klamer na flex i wszystkie kąty jakie są w bucie, no zastanów się. Marek ewidentnie muszę popracować nad formułowaniem myśli 😀. Wszystko co napisałeś, to prawda, ale te pierwsze zdanie jest istotą rzeczy. Typowe dopięcie buta czyli mocne na górnych klamrach, im wyższy flex tym bardziej betonuje nas w stawie skokowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 3 godziny temu, Gabrik napisał: Ten wątek Lobo jest ok. Jednak bardziej tyczył dopasowania, aspekt zapinania także był sprowadzony raczej tylko do kolejności klamer Podlinkuj a nie sam czytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 22 minuty temu, Gabrik napisał: Marek ewidentnie muszę popracować nad formułowaniem myśli 😀. Wszystko co napisałeś, to prawda, ale te pierwsze zdanie jest istotą rzeczy. Typowe dopięcie buta czyli mocne na górnych klamrach, im wyższy flex tym bardziej betonuje nas w stawie skokowym... Pawełku No bo tak ma być. But jest przekaźnikiem naszych nóg i ciała do nart i odwrotnie. Buty sportowe/zawodnicze mają bardzo wysoki flex inaczej zwany twardością. Konstrukcja oraz wszystkie tam kąty są dopasowane do charakteru buta. Sportowe tworzą u narciarza sylwetkę bardziej agresywną niż inne buty. Noga w bucie pracuje tyle ile pozwala twardość buta, w przypadku zawodników ma być zabetonowana. Każdy impuls z palucha, skręt nóg, pochylenie, wychylenie ma natychmiast trafiać do odbiornika czyli nart. Modyfikują to przez zaawansowany tuning butów, liftery bustery, frezowania z zewnątrz i wewnątrz etc. Staw skokowy pracuje na tyle ile but pozwala - czyli się na ile się ugnie. Zauważ co robią zawodnicy - w przypadku niekorzystnej aury przed startem, stoją czasami w śniegu po kolana - no przecież nie jest im gorąco w nogi, przy dodatnich temp. miękną im buty choć są abstrakcyjnie twarde, czemu odpinają klamry po każdym przejeździe - bo buty są tak spięte na tą minutę czy dwie że nieomal odcinają krew ze stóp, ale nie po to aby poprawić flex - ale po to aby jeszcze bardziej ten układ kierowniczy był czuły, aby każdy impuls, nawet najmniejszy trafiał do nart poprzez buty. Oglądnij sobie PŚ w SL - zobaczysz na czym to polega - tzw. kibelek jest wszech obecny. Bo tam każde przesunięcie sylwetki do przodu daje impuls na dzioby, a każde do tyłu strzał nart spod dupy, co doskonale widać jak któryś z Mistrzów tam startujących zostanie za nartami. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodzio Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 4 godziny temu, Gabrik napisał: ... Zobacz jednak ile jest boksowania o nartach, o ugięciach w stawach, a w ultra ważnym temacie cisza. Zostaw sobie na przyszłość odkrywanie "nowych'" obszarów. W przyszłości dojdziesz do własnych wniosków. Jeździj, jeździj, jeździj, ciesz się jazdą, nie zaprzątaj głowy niepotrzebnym ciężarem myśli. Cała reszta z czasem sama się ujawni i ułoży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Teraz, mlodzio napisał: Zostaw sobie na przyszłość odkrywanie "nowych'" obszarów. W przyszłości dojdziesz do własnych wniosków. Jeździj, jeździj, jeździj, ciesz się jazdą, nie zaprzątaj głowy niepotrzebnym ciężarem myśli. Cała reszta z czasem sama się ujawni i ułoży. Dobrze godo, dać mu piwa ! pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Października 2022 Udostępnij Napisano 7 Października 2022 7 godzin temu, mig napisał: W starym forum był podpięty świetny post Lobo o doborze butów. Mitek też coś pisał "podrecznikowego". Może to die da znaleźć. Star spróbuj przez googla, wiesz jak to sie robi. https://www.kochamnarty.pl/topic/5263-but-narciarski/ 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2022 3 godziny temu, star napisał: Podlinkuj a nie sam czytasz. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi