Marcos73 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 1 minutę temu, Gabrik napisał: Marcos i brawo Ty...Czyli zgodzimy się, iż mając każdy z nas, róźną budowę anatomiczną, trzeba maksymalnie wykorzystać, możliwości dopasowania butów tak aby pozwalały tę odpowiednią postawę uzyskać? Cze Oczywiście że tak - ale należy to robić w przypadku defektów tejże budowy, nie na siłę kombinować ze sprzętem, jeśli wina leży po naszej stronie, a tak jest w 99% przypadków. W przypadku @a_senior wydaje mi się (proszę mnie nie rugować że mi się coś wydaje - czyt. przypis z *), że problem jest z pochyleniem kolana wewnętrznego i chyba z pochyleniem nart na krawędź, kompensuje to ustawieniem cholewek, a i tak twierdzi że ma A-frame, czyli nie odwodzi kolana do środka skrętu (obu) i się blokuje. Część robi góralski wykrok, robiąc miejsce na kolano, część kombinuje ze sprzętem, a moim zdaniem przyczyna jest jedna - NIEWŁAŚCIWA POSTAWA. *Ale to moje skromnie nie fachowe zdanie, które może być nie zgodne z prawdą. pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) 55 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Oczywiście że tak - ale należy to robić w przypadku defektów tejże budowy, nie na siłę kombinować ze sprzętem, jeśli wina leży po naszej stronie, a tak jest w 99% przypadków. W przypadku @a_senior wydaje mi się (proszę mnie nie rugować że mi się coś wydaje - czyt. przypis z *), że problem jest z pochyleniem kolana wewnętrznego i chyba z pochyleniem nart na krawędź, kompensuje to ustawieniem cholewek, a i tak twierdzi że ma A-frame, czyli nie odwodzi kolana do środka skrętu (obu) i się blokuje. Część robi góralski wykrok, robiąc miejsce na kolano, część kombinuje ze sprzętem, a moim zdaniem przyczyna jest jedna - NIEWŁAŚCIWA POSTAWA. *Ale to moje skromnie nie fachowe zdanie, które może być nie zgodne z prawdą. pozdrawiam Nie Marcos, Andrzej jak ja ma szpotawość kolan, to utrudnia węższe stanie, gdyż masz narty na zewn.krawędziach w pozycji gdy powinny być na płask. U mnie już sama zmiana butów+cuff poprawiły sprawę ale czeka mnie jeszcze canting gdyż mam odchył od pionu około 3 stopni? Poważnie uwagę zwrócił na to narciarz, który pracuje w kraju, w którym ten aspekt narciarstwa już dawno dostrzegli. Edytowane 23 Lutego 2022 przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 48 minut temu, Marcos73 napisał: W przypadku @a_senior wydaje mi się (proszę mnie nie rugować że mi się coś wydaje - czyt. przypis z *), że problem jest z pochyleniem kolana wewnętrznego i chyba z pochyleniem nart na krawędź, kompensuje to ustawieniem cholewek, a i tak twierdzi że ma A-frame, czyli nie odwodzi kolana do środka skrętu (obu) i się blokuje. Myślę, że nie. I myślę, że to moja anatomia sprawia, że muszę odchylać na zewnątrz do max cholewkę. Jej ustawienie (cholewki, nie anatomii :)) jest proste i wiem jak sie do tego zabrać na sucho. Wyciągamy kapcia, wkładamy do środka skorupy wkładkę z kapcia, wkładamy stopy do tak przygotowanych skorup, zapinamy je lekko, stajemy w lekkim rozkroku jak w pozycji narciarskiej, zginamy kolana i badamy jak wygląda odległość goleni od zewnętrzych ścianek skorupy. Powinno byc mniej więcej w środku. Mnie jeszcze w Fischerach trochę brakuje. Niezły jest filmik P.Lorenza o przygotowaniu butów. Oczywiście, nigdy nie jeździłem tak jak on, a juz na pewno nie będę tak jeździł, ale i tak warto podpatrzeć to i owo. Buty to najważniejsza część naszego ekwipunku. Trzeba je dobrze i starannie dobrać i najlepiej jak się tylko da dopasować. A potem można już ich nie ruszać przez kilka lat. Ew. dodać jaką podwyższającą wkładkę, gdy botek się wygniecie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 3 minuty temu, Gabrik napisał: Nie Marcos, Andrzej jak ja ma szpotawość kolan, to utrudnia węższe stanie, gdyż masz narty na zewn.krawędziach w pozycji gdy powinny być na płask. U mnie już sama zmiana butów+cuff poprawiły sprawę ale czeka mnie jeszcze canting gdyż mam odchył od pionu około 3 stopni? Tak, jak ma - choć z posta wynika że nie ma. Twoja przypadłość jest inna i pewnie tak trzeba było zrobić. Akurat te śrubki są przydatne. Niby mam proste nogi, tak przynajmniej twierdzi żona 🙂, ale tymi śrubkami kręcę na maksa, pochylając cholewki na zewnątrz na ile sie da. Inaczej muszę w skręcie mocniej pochylać do środka zewnętrzną nogę, robi sie tzw. a-frame i jest niefajnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 3 minuty temu, Gabrik napisał: Nie Marcos, Andrzej jak ja ma szpotawość kolan, to utrudnia węższe stanie, gdyż masz narty na zewn.krawędziach w pozycji gdy powinny być na płask. U mnie już sama zmiana butów+cuff poprawiły sprawę ale czeka mnie jeszcze canting gdyż mam odchył od pionu około 3 stopni? Poważnie uwagę zwrócił na to narciarz, który pracuje w kraju, w którym ten aspekt narciarstwa już dawno dostrzegli. Cześć Nie negując przedstawionych faktów pozwolę sobie wspomnieć, że canting (czy jak tam nazwiemy tego typu regulację) jest w historii rozwoju buta narciarskiego pomysłem dość świeżym a ludzie jeżdżą rekreacyjnie na nartach, z sukcesami już pewnie ze 150 lat. Mój serdeczny kolega jakimś dziwnym trafem ukończył nawet kurs Instruktorski i to z 5 lokatą z jazdy kontrolowanej mając canting skręcony w obu butach maksymalnie do wewnątrz. Zorientował się dopiero rok później jak sprzedawał buty. Nie chodzi o krytykę prób polepszenia sytuacji, chodzi o uzmysłowienia Wam koledzy autentycznej wagi problemów abyście wrócili jednak na ziemię. Nie piszmy, że to iż ktoś ma krzywe nogi i można to skorygować jest cyt: "aspektem narciarstwa". Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Wlasciwe ustawienie cantingu czy tego angielskawego cuff alignment jest tak samo istotne jak dopasowanie długości i szerokości buta. Może wydawać się mniej ważne tylko dlatego, że większość ludzi ma typowy kształt goleni i dla nich temat nie istnieje. Podeszwa butów nogami ustawionymi w pozycji wjazdowej ma być równoległa do podłoża. Tyle i tylko tyle. Nic więcej ale i nic mniej. Zwykle nie ma z tym problemu, ale nie u kazdego. Ja np od zawsze mialem mocno kawalerskie nogi. W niczym to nie przeszkadzało w życiu ale na nartach zawsze stałem na zewnętrznych krawędziach. Jak to działało w jeździe i skręcie nie trzeba chyba tłumaczyć. Ciągle były problemy z utrzymaniem się w skrecie jak tylko stok robił się nieco twardszy. Ówczesne buty ( lata 70te) nie miały takiej korekty i jedyna pomocą były podkładki pod wewnętrzną stronę wiązania. Nie zaklocalo to ich pracy ale narty stawały się niesymetryczne. Pomogło radykalnie. W obecnych butach do pewnego stopnia można calkiem dkutecznie skorygować tą wadę anatomiczną bocznymi mimosrodami. Zazwyczaj to wystarcza. Jak zrobić? wpiac sie w narty na plaskiej twardej podłodze w postawie narciarskiej i sprawdzić czy obie krawedzie dotykają podloza, np paskiem folii czy papieru. Jeśli nie, to skorygować śrubami. Znacznie latwiej to zrobić w 2 osoby. To rada dla tych, którzy mają faktycznie nietypowe łydki. 1-2 stopnie są bez znaczenia. Coś mi czcionki zmienilo.... Edytowane 23 Lutego 2022 przez mig 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 10 minut temu, Marcos73 napisał: Tak, jak ma - choć z posta wynika że nie ma. Twoja przypadłość jest inna i pewnie tak trzeba było zrobić. Akurat te śrubki są przydatne. Niby mam proste nogi, tak przynajmniej twierdzi żona 🙂, ale tymi śrubkami kręcę na maksa, pochylając cholewki na zewnątrz na ile sie da. Inaczej muszę w skręcie mocniej pochylać do środka zewnętrzną nogę, robi sie tzw. a-frame i jest niefajnie. pozdrawiam Przeoczyłem, przepraszam opierałem się na prywatnej rozmowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 @Marcos73na te stwierdzenie żony Andrzeja bym uważał. Moja śp babcia kiedyś "...babciu ale ja mam krzywe nogi" ona na to "ale zgrabne" 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 1 minutę temu, Gabrik napisał: @Marcos73na te stwierdzenie żony Andrzeja bym uważał. Moja śp babcia kiedyś "...babciu ale ja mam krzywe nogi" ona na to "ale zgrabne" 🙂 Przecież po to wymyślili kije gigantowe, żeby zapasować tej części społeczeństwa wyposażonej w zgrabne kończyny 🙂 Cała sylwetka nabiera wtedy takiej spójności 🙂 (wybaczcie mój humor) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Dużo było o moich "prostych" nogach. Wrzucam zdjęcie moich goleni. Trochę nieostre, ale i tak można ocenić czy żona prawdę mówiła. :) Moim zdanie trochę kłamała. :) Odnośnie regulacji cantingu w butach. Patrząc na swoje zdjęcia, już w 1986 r. w moich Dachsteinach była obecna. Nie pamietam czy jedno czy dwustronna. A później wszystkie nasze rodzinne buty miały juz dwustronną regulację. Oczywiście, że można się było bez niej obejść. Swój kurs na pomocnika robiłem w sznurowanych butach Krosno, a instruktorskie w butach klamrowych bez żadnej regulacji. I dało się. Podobnie jak dało się jeździć na moich pierwszych nartach bez wzmacnianych krawędzi. Samo drewno. :) I to na Kasprowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Nogi jak sarenka, nie ma się czego czepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 18 minut temu, Chertan napisał: Nogi jak sarenka, nie ma się czego czepić. Też tak myślę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 8 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Nie negując przedstawionych faktów pozwolę sobie wspomnieć, że canting (czy jak tam nazwiemy tego typu regulację) jest w historii rozwoju buta narciarskiego pomysłem dość świeżym a ludzie jeżdżą rekreacyjnie na nartach, z sukcesami już pewnie ze 150 lat. Pozdro Sposób zelowania butów dla nóg szpotawych i koślawych oraz efekt jazdy przy takich przypadłościach a nawet zelowanie ( podwyższenie) obcasa opisał Joubert 56 lat temu. Przy okazji napisał: zelowanie butów staje się coraz to częściej konieczne, ponieważ twarde cholewki nowoczesnych butów zjazdowych utrudniają ugięcie stawów skokowych. To pisał o butach sprzed 50 lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 3 godziny temu, a_senior napisał: Dużo było o moich "prostych" nogach. Wrzucam zdjęcie moich goleni. Trochę nieostre, ale i tak można ocenić czy żona prawdę mówiła. :) Moim zdanie trochę kłamała. :) Odnośnie regulacji cantingu w butach. Patrząc na swoje zdjęcia, już w 1986 r. w moich Dachsteinach była obecna. Nie pamietam czy jedno czy dwustronna. A później wszystkie nasze rodzinne buty miały juz dwustronną regulację. Oczywiście, że można się było bez niej obejść. Swój kurs na pomocnika robiłem w sznurowanych butach Krosno, a instruktorskie w butach klamrowych bez żadnej regulacji. I dało się. Podobnie jak dało się jeździć na moich pierwszych nartach bez wzmacnianych krawędzi. Samo drewno. :) I to na Kasprowym. Andrzeju, przy moich to jesteś ta....Elle Macpherson czy inna Doda Rabczewska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacek Napisano 9 Marca 2022 Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 On 2/22/2022 at 3:57 PM, kaka61 said: CZy udało się komuś zmienić z 15 na 17 ? - jeżeli tak, to proszę o radę jak to zrobić... Bo rysunek jest prosty, zasada działania banalna - ale ja nie potrafiłem przykręcić tego "Shifta" na 17. (Na 13 się dało - na 17 nie) Atomic Hawx Ultra (i podobne) ustawienie kąta pochylenia (lean forward angle) na 17 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi