SzymQ Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Cześć, Zauważyłem ostatnio nieco przypadkowo, że słabsze niż zwykle dopięcie górnej klamry bardzo poprawia mi kontrolę balansu i komfort jazdy w niskiej pozycji. Przy mocnym dociśnięciu języka za łydką zostaje mi wtedy już więcej niż 1 cm. Zastanawiam się czy powinienem spinać tę klamrę aż tak luźno czy też należy jakoś zaingerować w kąt nachylenia albo szukać innych butów. Może macie jakąś wiedzę w tym temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Szymon, sprawa pierwsza. zrób przysiad do zjazdowej pozycji lub usiądź i unieś stopę w górę na opartej piecie (musisz sprawdzić jak duże masz ugięcie w stawie skokowym). Jeżeli masz duże, to możesz używać buta o większym pochyleniu cholewki w przód (akurat Atom ma maksymalnie 17 stopni, a standardowo 15). Ewentualnie możesz z bootboardem kombinować jeszcze. Co do siły zapinania klamry 4 ja dopiero eksperymentuję, ale bardziej idę w luźniej niż ciaśniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 15 minut temu, netmare napisał: Cześć, Zauważyłem ostatnio nieco przypadkowo, że słabsze niż zwykle dopięcie górnej klamry bardzo poprawia mi kontrolę balansu i komfort jazdy w niskiej pozycji. Przy mocnym dociśnięciu języka za łydką zostaje mi wtedy już więcej niż 1 cm. Zastanawiam się czy powinienem spinać tę klamrę aż tak luźno czy też należy jakoś zaingerować w kąt nachylenia albo szukać innych butów. Może macie jakąś wiedzę w tym temacie. Pozdrawiam Tutaj masz starszy temat z naszego forum ale przyznaję nie przeleciałem tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Luźniejsza klamra na pewno załatwia kwestię anatomiczną i jest najprostszym rozwiązaniem 🙂 Nie wiem tylko na ile to bezpieczne w przypadku jakiegoś poważniejszego upadku, a u mnie takie są wliczone w naukę. Te dwa stopnie - zawsze coś. Wiesz może jak to przestawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 18 minut temu, netmare napisał: Luźniejsza klamra na pewno załatwia kwestię anatomiczną i jest najprostszym rozwiązaniem 🙂 Nie wiem tylko na ile to bezpieczne w przypadku jakiegoś poważniejszego upadku, a u mnie takie są wliczone w naukę. Te dwa stopnie - zawsze coś. Wiesz może jak to przestawić? Ucząc się stania, możesz mieć je całkowicie rozpięte (2 górne klamry). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 56 minut temu, netmare napisał: Luźniejsza klamra na pewno załatwia kwestię anatomiczną i jest najprostszym rozwiązaniem 🙂 Nie wiem tylko na ile to bezpieczne w przypadku jakiegoś poważniejszego upadku, a u mnie takie są wliczone w naukę. Te dwa stopnie - zawsze coś. Wiesz może jak to przestawić? Możesz spróbować luźniej zapiąć paski na szczycie cholewki. Można zmiękczyć buty przestawiając śruby z tyłu cholewki. Można zamontować elastyczne power strapy. Wtedy sztywność boczna zostaje zachowana. To lepsze rozwiązanie. Producenci nie podają kąta cholewki 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 20 minutes ago, Maciej S said: Możesz spróbować luźniej zapiąć paski na szczycie cholewki. Można zmiękczyć buty przestawiając śruby z tyłu cholewki. Można zamontować elastyczne power strapy. Wtedy sztywność boczna zostaje zachowana. To lepsze rozwiązanie. Producenci nie podają kąta cholewki 🙂 Gdzieś mi się kiedyś przewinęły strapy booster. Takie pewnie masz na myśli. Masz z nimi osobiste doświadczenia? Może dorzucę je gdzieś do listy życzeń, ale chyba bardziej w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 8 minut temu, netmare napisał: Gdzieś mi się kiedyś przewinęły strapy booster. Takie pewnie masz na myśli. Masz z nimi osobiste doświadczenia? Może dorzucę je gdzieś do listy życzeń, ale chyba bardziej w przyszłości. Nie mam takich, ale jestem zainteresowany elestycznymi, tak aby działanie boostera było stopniowe od kontaktu po nacisk a nie od razu bam w piszczel. Obecne zapinam luźniej, zgniam staw skokowy i w tej pozycji zapinam strap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) @netmare zawsze mozesz testowo za botek, na wysokosci lydki wcisnac cos co ma 0,5-1cm grubosci na próbe lub nawet dwie sztuki. Łatwo potestowac inne pochylenie frontalne czy boczne nim sie zaczie krecic srubami w bucie, o ile sa 🙂 Edytowane 21 Lutego 2022 przez nikon255 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 21 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 4 minutes ago, Maciej S said: Nie mam takich, ale jestem zainteresowany elestycznymi, tak aby działanie boostera było stopniowe od kontaktu po nacisk a nie od razu bam w piszczel. Obecne zapinam luźniej, zgniam staw skokowy i w tej pozycji zapinam strap. No dobra. To ja robię podobnie i przy tym na razie zostanę. 1 minute ago, nikon255 said: @netmare zawsze testowo za botek, na wysokosci lydki mozesz wcisnac cos co ma 0,5-1cm grubosci na próbe lub nawet dwie sztuki. Łatwo potestowac inne pochylenie frontalne czy boczne nim sie zaczie krecic srubami w bucie, o ile sa 🙂 Nie będę kręcił 🙂 Luzu też na razie nie skasuję bo mi nie przeszkadza, a ostatecznie jest chyba nawet pożyteczny. Skoro Maciej może mieć luz przy narciarstwie, które z punktu widzenia mojej jazdy jest narciarstwem ekstremalnym to u mnie też będzie ok. Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 21 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 12 minut temu, netmare napisał: No dobra. To ja robię podobnie i przy tym na razie zostanę. Nie będę kręcił 🙂 Luzu też na razie nie skasuję bo mi nie przeszkadza, a ostatecznie jest chyba nawet pożyteczny. Skoro Maciej może mieć luz przy narciarstwie, które z punktu widzenia mojej jazdy jest narciarstwem ekstremalnym to u mnie też będzie ok. Dzięki Panowie! ja tez zaczynam na luznej gorze, tylko "zlapanej". Po kilku zjazdach lekko dociagam i roznica w trzymaniu krawedzi... no jest odczuwalna 😛 Przy luznej jakby wyplaszcza narte, chyba ze masz jakis magiczny rzep. Co do rzepu podoba mi sie podejscie, ugnij but i dopiero zapnij. Lepiej but pracuje. Mam atomici z regulowanym katem pochylenia cholewki i do tego jeszcze moge wladowac spojler za lydke. Zawsze jak czlowiek nie umi jezdzic moze sobie czyms pokombinowac w nadziei na lepsze jutro 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 5 godzin temu, nikon255 napisał: 😛 Zawsze jak czlowiek nie umi jezdzic moze sobie czyms pokombinowac w nadziei na lepsze jutro 😄 Żadne w nadziei...uznajecie, iż but to najważniejsza sprawa, a nie chcecie uznać,iż nasze stopy i anatomia są tego fundamentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Każdy kto kupuje but 110 i w górę, nie dopina klamer i rzepa wyrzucił pieniądze w błoto. Mój but Salomon x-pro 130 ma regulację z tyłu cholewki (taki cuś na rzepie który można przesuwać góra dół). Podobnież syn w Raptorach 90 jr. Wyregulować, i zapiąć. Jeśli komuś nie robi różnicy rozpięta klamra i rzep, to równie dobrze mógłby kupić sobie buty za 300 zł w Decathlon. Sorry Panowie, ale taka prawda. I nie chodzi o to że Mitek potrafi w rozpiętych zjechać. Ja też potrafię. Ale na samych butach też bym zjechał pewnie, a na tyłku to już z zamkniętymi oczami. I co z tego... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) 52 minuty temu, Kubis napisał: Każdy kto kupuje but 110 i w górę, nie dopina klamer i rzepa wyrzucił pieniądze w błoto. Mój but Salomon x-pro 130 ma regulację z tyłu cholewki (taki cuś na rzepie który można przesuwać góra dół). Podobnież syn w Raptorach 90 jr. Wyregulować, i zapiąć. Jeśli komuś nie robi różnicy rozpięta klamra i rzep, to równie dobrze mógłby kupić sobie buty za 300 zł w Decathlon. Sorry Panowie, ale taka prawda. I nie chodzi o to że Mitek potrafi w rozpiętych zjechać. Ja też potrafię. Ale na samych butach też bym zjechał pewnie, a na tyłku to już z zamkniętymi oczami. I co z tego... Cześć Ja się niczym nie chwalę. Polecam po prostu fajne ćwiczenie. A w butach jeżdżę zapiętych z dociągniętymi paskami. Oczywiście but dopięty w zależności od charakteru jazdy, terenu itd. Rozróżniam trzy tryby. 🙂 Pochylenie reguluję załączonymi w zestawie wkładkami na rzepy - spojlery ??. Śrubami wkręcanymi z tyłu buta to sobie można regulować jedynie własne samopoczucie. Pozdro Edytowane 22 Lutego 2022 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 14 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ja się niczym nie chwalę. Polecam po prostu fajne ćwiczenie. A w butach jeżdżę zapiętych z dociągniętymi paskami. Oczywiście but dopięty w zależności od charakteru jazdy, terenu itd. Rozróżniam trzy tryby. 🙂 Pochylenie reguluję załączonymi w zestawie wkładkami na rzepy - spojlery ??. Śrubami wkręcanymi z tyłu buta to sobie można regulować jedynie własne samopoczucie. Pozdro Cze Ja też mam taki spojler - czy jak to zwał, jest faktycznie na rzepie kawałek plastikowej wkładki i wkłada się go między botek a skorupę, służy do pochylenia tak de facto botka do przodu, śruby z tyłu do tego nie służą, jedynie do regulacji flexa buta. Ale to pewnie wiesz. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Cześć Z moich doświadczeń jednoznacznie wynika, że śruby służą do .... niczego. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Z moich doświadczeń jednoznacznie wynika, że śruby służą do .... niczego. Pozdro Cze A tego to nie wiem bo nie sprawdzałem, ale takie jest ich przeznaczenie sugerowane przez producenta, ja mam 1 wkręconą i 2 dziury i jest wystarczające, nie myślałem nigdy aby pozostałe wkręcać - bo nie ma takiej potrzeby. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 8 godzin temu, netmare napisał: Skoro Maciej może mieć luz przy narciarstwie, które z punktu widzenia mojej jazdy jest narciarstwem ekstremalnym to u mnie też będzie ok. Dzięki Panowie! Na jadę z rozpiętymi klamrami czy bez rzepa. Ja po prostu spinam buty delikatnie. Buty mam dobrze dopasowane i wąskie. Taki but nie wymaga dopinania klamrami czy dociągania paskiem. Rozróżniam sztywność buta na boki i tu im sztywniej tym lepiej i sztywność w płaszczyźnie strzałkowej. I tu mam inne gusta. Pasek dopinam nieco lżej a chciałbym mieć pasek typu Booster czyli elastyczny. Nie ma być luzu co nie znaczy, że płaszczyźnie strzałkowej but ma być jak gips. Zwłaszcza, że lubię muldki i wszelkie nierówności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Wczoraj dostałem buty do przymiarki i powiem że bez dopinania klamer śmiało można śmigać sam pasek wystarczy, imadła na nogach. Chyba zemną zostaną 👍 a wszystko przez takiego jednego forumowego dilera 😏 kusił kusił i chyba nakusił Edytowane 22 Lutego 2022 przez Mikoski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) 5 minut temu, Mikoski napisał: Wczoraj dostałem buty do przymiarki i powiem że bez dopinania klamer śmiało można śmigać sam pasek wystarczy, imadła na nogach. Chyba zemną zostaną 👍 a wszystko przez takiego jednego forumowego dilera 😏 kusił kusił i chyba nakusił Tylko nie zostaw na piecu 😉 ... No i one mają ramp angle 4 stopnie. Możesz jeździć w dopiętych Edytowane 22 Lutego 2022 przez Kubis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 32 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze A tego to nie wiem bo nie sprawdzałem, ale takie jest ich przeznaczenie sugerowane przez producenta, ja mam 1 wkręconą i 2 dziury i jest wystarczające, nie myślałem nigdy aby pozostałe wkręcać - bo nie ma takiej potrzeby. pozdrawiam Cześć Swego czasu zgubiłem taką śrubę - ja mam dwie. Następnego dnia specjalnie nie oglądałem butów bo chciałem wyczuć różnicę w jeździe. Pomimo,że wiedziałem o fakcie i starałem się robić wszystko by różnicę odczuć - nie dało się. Wkręciłem śrubę - bo lubię symetrię i tyle. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Swego czasu zgubiłem taką śrubę - ja mam dwie. Następnego dnia specjalnie nie oglądałem butów bo chciałem wyczuć różnicę w jeździe. Pomimo,że wiedziałem o fakcie i starałem się robić wszystko by różnicę odczuć - nie dało się. Wkręciłem śrubę - bo lubię symetrię i tyle. Pozdro Dzięki temu osiąga się wyśrubowane wyniki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Od 2 tygodni mam nowe buty - był w nich spoiler - drętwiała mi stopa - wyjąłem spojler i jest super. Piszczel jest widocznie pochylona - jak but jest dobrze dopasowany i pięta wciśnięta na właściwe miejsce, to kąt jest. Natomiast but, mimo flexu 130 wyraźnie się gnie (na mrozie) do przodu i nie mam wrażenia zagipsowania stawu skokowego. Co do zapięcia - jak mam rozpięte klamry, ale zostawiony pasek, to zjechanie z krzesełka i podjechanie kawałek nie jest trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) 55 minut temu, Maciej S napisał: Na jadę z rozpiętymi klamrami czy bez rzepa. Ja po prostu spinam buty delikatnie. Buty mam dobrze dopasowane i wąskie. Taki but nie wymaga dopinania klamrami czy dociągania paskiem. Rozróżniam sztywność buta na boki i tu im sztywniej tym lepiej i sztywność w płaszczyźnie strzałkowej. I tu mam inne gusta. Pasek dopinam nieco lżej a chciałbym mieć pasek typu Booster czyli elastyczny. Nie ma być luzu co nie znaczy, że płaszczyźnie strzałkowej but ma być jak gips. Zwłaszcza, że lubię muldki i wszelkie nierówności. I to jest to. But ma byc sztywny na boki, niekoniecznie w płaszczyźnie przód-tył. Też tak robię. Lekko zapinam górne klamry i opaskę. A dolne klamry dopinam tak, by nie było luzu góra-dół. O co chodzi w regulacji sztywności, dodajmy bocznej, przy pomocy blaszki i dwóch śrubek z tyłu łatwo się samemu przekonać wykręcając je i zdejmując blaszkę. Wykrecenie jednej czy dwóch śrubek spowoduje, że cholewka łatwiej sie będzie wyginała na boki, ale tylko na boki, a więc będzie mniej sztywna. Osobiście mam wkręcone obie (flex 130) i w żadnym wypadku nie przeszkadza mi duża sztywność na boki. Edytowane 22 Lutego 2022 przez a_senior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi