Mitek Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Cześć Chyba nie ma to specjalnego znaczenia. Przy takich "uniwersalnych" smarach chodzi jedynie o natłuszczenie czyli zabezpieczenie ślizgu i tyle. Toko oczywiście, że brzmi lepiej i ma ładniejsze liternictwo. 😉 Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miaski21 Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Czyli te wszystkie zakresy temperatur to dla amatora jak ja raczej zwykly chwyt marketingowy. wazne zeby bylo posmarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Jeśli ma być "podręcznie" to idealny bedzie smar w paście (obojetnie czy sztyft, tubka czy puszka) ... do tego korek do wcierania i tyle - te smary tanie nie są ale są bardzo wygodne i proste w obsłudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 2 godziny temu, Miaski21 napisał: Dzięki za odpowiedź, myślicie, że smar Vola z decathlona bedzie ok? ma zakres temp. +15 -8 i jest w duzej kostce 500g, czy lepiej bialy Toko barwax na tem 0 -30? cenowo wychodzi podobnie. Dokładnie ten smar używam od kilku lat i polecam , w sezonie smaruję pięć par nart kilka lub nawet kilkanaście razy. Cena trochę wzrosła niestety ale waga- cena jest ok. https://www.decathlon.pl/p/smar-uniwersalny-vola-500-g/_/R-p-X8375570?mc=8375570&&cd=10575854825&ad=110225023371&kd=&gclid=Cj0KCQjwmICoBhDxARIsABXkXlIYJlJh_V5bsyu4Sjdb3cbWIGpaOmgM52dxQ84CHBC5Ly_AUTStNe0aAjN6EALw_wcB&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 1 godzinę temu, Miaski21 napisał: Czyli te wszystkie zakresy temperatur to dla amatora jak ja raczej zwykly chwyt marketingowy. wazne zeby bylo posmarowane. Cześć Nie. Jeżeli smar jest dedykowany dla wąskiego przedziału temperatur to tak go należy stosować. Chodzi głównie o twardość wosków - im zimniej tym smar twardszy - ale nie tylko. Dla amatora do zwykłej jazdy ma to znaczenie dość marginalne ale jak już chcesz się pościgać nawet dla zabawy to warto popracować nad nartami aby były szybsze bo na źle dobranym smarze czy źle posmarowanych zawsze będziesz w tyle chyba, że ścigasz się z wyjątkowymi rzadziakami. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Godzinę temu, Lexi napisał: Jeśli ma być "podręcznie" to idealny bedzie smar w paście (obojetnie czy sztyft, tubka czy puszka) ... do tego korek do wcierania i tyle - te smary tanie nie są ale są bardzo wygodne i proste w obsłudze. O to to ... podaj jakieś propozycje. Używałeś jakiegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miaski21 Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Ścigać sie nie bede, jeszcze nie te umiejetnosci😁 tylko jazda rekreacyja po niebieskich trasach( glownie Karpacz i Zieleniec) dlatego szukam smaru ktory bedzie dobry kiedy bedzie mroz i kiedy bedzie odwilż( w Karpaczu to nawet w lutym taka pogoda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Cześć Lepiej mieć coś na mrozy i na odwilż. Jak zrobisz raz na gorąco a temperatura się zmieni z dodatniej na mróz to możesz po prostu stać z górki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Ja rozpuszczam żelazkiem parafinę z gromnicy. Smaruję co kilka dni na gorąco. Jak jadę ze Zbójnickiej Kopy to siwy dym i białe myszki, a jak złożę się na jajo, to aż się boję, taki czad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 13 minut temu, kordiankw napisał: Ja rozpuszczam żelazkiem parafinę z gromnicy. Smaruję co kilka dni na gorąco. Jak jadę ze Zbójnickiej Kopy to siwy dym i białe myszki, a jak złożę się na jajo, to aż się boję, taki czad. Przy topieniu gromnicy masz jakieś ulubione modlitwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 1 minutę temu, Lexi napisał: Przy topieniu gromnicy masz jakieś ulubione modlitwy? Sądząc po prędkości to skuteczne te modlitwy. Trzeba by w piłce nożnej zastosować te same... może też się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 4 godziny temu, KrzysiekK napisał: O to to ... podaj jakieś propozycje. Używałeś jakiegoś? Krzysiu - na dzień dzisiejszy takimi smaruje..... W zamieszchłych czasach to świeczka o której pisze Mitek była bazowa - smarując na stoku ślizg świeczką jednocześnie zdrapywałeś lód który przylepił ci sie do narty...kolor świeczki był kluczowy - no chyba że miałeś pudełko ze swix. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 11 minut temu, Lexi napisał: Krzysiu - na dzień dzisiejszy takimi smaruje..... W zamieszchłych czasach to świeczka o której pisze Mitek była bazowa - smarując na stoku ślizg świeczką jednocześnie zdrapywałeś lód który przylepił ci sie do narty...kolor świeczki był kluczowy - no chyba że miałeś pudełko ze swix. Te wynalazki są dobre maksymalnie na połowę dnia, sprawdzone wielokrotnie, smarowanie na gorąco to dwa trzy dni jazdy , zależy czy na tłusto czy oszczędnie 😜 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2023 9 minut temu, Mikoski napisał: Te wynalazki są dobre maksymalnie na połowę dnia, sprawdzone wielokrotnie, smarowanie na gorąco to dwa trzy dni jazdy , zależy czy na tłusto czy oszczędnie 😜 To taki zestaw ratujący życie, lub kolo ratunkowe. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 6 minut temu, Mikoski napisał: Te wynalazki są dobre maksymalnie na połowę dnia, sprawdzone wielokrotnie, smarowanie na gorąco to dwa trzy dni jazdy , zależy czy na tłusto czy oszczędnie 😜 ... oczywiście uskuteczniam cały serwis na gorąco ale tutaj mowa o "portable" .. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2023 2 minuty temu, Lexi napisał: ... oczywiście uskuteczniam cały serwis na gorąco ale tutaj mowa o "portable" .. Ładne słoje, widać że porządne drewno. pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 3 minuty temu, Marcos73 napisał: Ładne słoje, widać że porządne drewno. pozdrawiam Odpatrzone od stołuuu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 Godzinę temu, kordiankw napisał: Ja rozpuszczam żelazkiem parafinę z gromnicy. Smaruję co kilka dni na gorąco. Jak jadę ze Zbójnickiej Kopy to siwy dym i białe myszki, a jak złożę się na jajo, to aż się boję, taki czad. Cześć Uważaj bo ze Zbójnickiej w ogóle można się zabić a na tak posmarowanych nartach... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, kordiankw napisał: jak złożę się na jajo Ja bym z tą pozycją uważał, bo jak spotkasz @Jan, to może być różnie, w szczególności gdy będzie miał problemy ze spaniem. Zważywszy, że bez kijów się porusza, wypuści Cię dopiero po.... całych gaci życzę ps. Pomyśl o większym zakresie smarowania, nie tylko narty. Nie wiem gdzie chowasz gromnicę 😉 Edytowane 12 Września 2023 przez Marcos73 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 39 minut temu, Lexi napisał: ... oczywiście uskuteczniam cały serwis na gorąco ale tutaj mowa o "portable" .. Na tłusto i to konkretnie 😏 trochę sprzątania po cyklinie jest 🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 8 minut temu, Mikoski napisał: Na tłusto i to konkretnie 😏 trochę sprzątania po cyklinie jest 🤪 A jakk..jak szleć to szaleć - strych mój... 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 27 minut temu, Marcos73 napisał: Ja bym z tą pozycją uważał, bo jak spotkasz @Jan, to może być różnie, w szczególności gdy będzie miał problemy ze spaniem. Zważywszy, że bez kijów się porusza, wypuści Cię dopiero po.... całych gaci życzę ps. Pomyśl o większym zakresie smarowania, nie tylko narty. Nie wiem gdzie chowasz gromnicę 😉 Musiałby też smarować woskiem z gromnicy, inaczej nie ma szans aby mnie dogonić. O majtkach rowerowych z pampersem już pisałem. Zawsze to jakieś zabezpieczenie, nie tylko przed zimna kanapą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: bo jak spotkasz @Jan, to może być różnie no właśnie wróciłem z piwnicznego ostrzenia i smarowania bo jutro rozpoczęcie sezonu na śniegu prawdziwym PS fajnie że o mnie pamiętasz - pozdrawiam serdecznie Edytowane 12 Września 2023 przez Jan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 1 minutę temu, Jan napisał: no właśnie wróciłem z piwnicznego ostrzenia i smarowania bo jutro rozpoczęcie sezonu na śniegu prawdziwym Mam nadzieję, że na śniegu nie wprowadzasz w życie zasady "żeby życie miało smaczek...." 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Września 2023 Udostępnij Napisano 12 Września 2023 4 minuty temu, kordiankw napisał: Mam nadzieję, że na śniegu nie wprowadzasz w życie zasady "żeby życie miało smaczek...." 😄 kto wie, możedostanę jakieś nowe deseczki do przetestowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi