Gabrik Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Panowie i Panie może banał, ale odebrałem narty z serwisu i według mnie są słabo ostre krawędzie (na macanego). Jak mogę/powinienem sprawdzić czy mam lub nie, rację? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Jak nie da się ogolić krawędzią, to masz rację 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Jak kupiłem narty od @Bruner79 to goliłem się chyba z tydzień 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Wieczorem cos wrzuce chyba ze ktos mnie ubiegnie 😛 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 20 godzin temu, nikon255 napisał: Wieczorem cos wrzuce chyba ze ktos mnie ubiegnie 😛 Nikon..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand_v2 Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Rule of thumb 👍 sprawdzasz czy zostawia ślad na paznokciu przesuwając w poprzek krawędzi (nie potnij się :D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Podpinam się pod @Gabrik Intersport w Poznańskim Marcelinie też się nie popisał. Nie dość że ogolić nawet męża nie można, to jeszcze rdzę mi zostawili. Jak się tego pozbyć i zabezpieczyć krawędzie po jazdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Wycieraj ślizgi nap. szmatką do sucha po zakończeniu jazdy w danym dniu. Rdzy nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Beata, ja po jazdach staram się zawsze wycierać narty do sucha. Ostatnio pożyczyłem koledze i tęgo nie robił. Ruda pojawiła się na krawędziach. Pomógł diamencik 600, ewentualnie "ostrzejsza" ściereczka nasączona oliwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Sprawdź paznokciem, ostra krawędź zbiera płytkę. No chyba, że masz hybrydę 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Toć hybryda droższa niż ostrzenie krawędzi w serwisie! Dzięki za podpowiedzi. Zdaje się, że serwisowanie wezmę w swe ręce… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 34 minuty temu, .Beata. napisał: Toć hybryda droższa niż ostrzenie krawędzi w serwisie! Dzięki za podpowiedzi. Zdaje się, że serwisowanie wezmę w swe ręce… Ile dałaś za ostrzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 48 minut temu, grimson napisał: Ile dałaś za ostrzenie? 105 z regulacją wiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 7 minut temu, .Beata. napisał: 105 z regulacją wiązań skontaktuj się z @widzewiak_z_gorw temacie manualnego serwisu nart, rezyduje w Lądek Zdrój. Będzie lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc wklejam tutaj. @nikon255chyba nie tylko ja go o to pytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 22 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 4 godziny temu, Gabrik napisał: Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc wklejam tutaj. @nikon255chyba nie tylko ja go o to pytałem... Niezle. Ja juz na temat kątów sie nie wypowiadam 😛 no, ale fajnie opowiedzial o swoich odczuciach i doswiadczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Wykonałem kilka Wielkanocnych "obowiązków" i chciałem dopieścić krawędzie. Ustaliłem kąt i wynosi 88 stopni. Niestety diament (180 na początek) łapie ściankę boczną i się zamula. Rozumiem, że trzeba pazur zakupić I tą część przy krawędzi lekko przybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Cześć. Dobrze myślisz, pazur musi być. Spokojnych Świąt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 W dniu 27.01.2022 o 14:33, .Beata. napisał: 105 z regulacją wiązań Mi ostatnio ostrzył gość na ul. Winogrady Cennik - SkiServ.pl całkiem dobrze naostrzył i w dobrej cenie chociaż @Bruner79 robi bardziej na ostro 🙂 Na ostatni wyjazd już sam ostrzyłem i też było ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 16 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 19 minut temu, brachol napisał: Mi ostatnio ostrzył gość na ul. Winogrady Cennik - SkiServ.pl całkiem dobrze naostrzył i w dobrej cenie chociaż @Bruner79 robi bardziej na ostro 🙂 Na ostatni wyjazd już sam ostrzyłem i też było ok. Ja się uparłem, że dojadę je diamentami aby były gładkie jak pupa niemowlaka (nie abym uważał, że będę lepiej jeździł, ale tak dla satysfakcji) i potem zabezpieczę smarem na letni czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Cześć A nie szkoda Ci krawędzi? Ja bym raczej starał się dotykać krawędzi czymkolwiek tylko wtedy gdy jest to niezbędne. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Hej 48 minut temu, Mitek napisał: A nie szkoda Ci krawędzi? Ja bym raczej starał się dotykać krawędzi czymkolwiek tylko wtedy gdy jest to niezbędne. kurcze narty oddawane 1-2 razy w roku na maszynę. Raz na 2 dni jazdy jechanie diamentem . Mniej więcej co 3 takie interwały pilnik wykończeniowy + diament na super ostro. Jeśli trafiają się lodowe warunki pilnik wykończeniowy + diament po każdej jeździe. Jazda od początku grudnia do końca marca 4-5dni w tyg. W takich warunkach krawędzi w nartach komórkowych starcza spokojnie na 4 sezony... Morał z tego taki że jeśli nie stosuje się Raszpli jak szaleniec albo nie używa ostrzałek elektrycznych to nie ma co się z nartami certolić. Pzd 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Godryk napisał: Hej kurcze narty oddawane 1-2 razy w roku na maszynę. Raz na 2 dni jazdy jechanie diamentem . Mniej więcej co 3 takie interwały pilnik wykończeniowy + diament na super ostro. Jeśli trafiają się lodowe warunki pilnik wykończeniowy + diament po każdej jeździe. Jazda od początku grudnia do końca marca 4-5dni w tyg. W takich warunkach krawędzi w nartach komórkowych starcza spokojnie na 4 sezony... Morał z tego taki że jeśli nie stosuje się Raszpli jak szaleniec albo nie używa ostrzałek elektrycznych to nie ma co się z nartami certolić. Pzd Cześć Jak się umie... Swoją drogą wyczynowe narty używałeś przez 4 sezony jako zawodnik? Sporo. Dzieciaki w klubach jadą max 2 a i to te biedniejsze. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 Bo ja bidak jestem... 😉 Tak to już jest. Dzieciaki co roku muszą mieć nową gumę a na zawodach narty posmarowane jak Ted Ligety... Pomijam kwestie wyrastania.... Umówmy się .Na poziomie w Pl w przypadku wielu nart ich wyklepanie nie jest w takim okresie na tyle duże by skazywać je na śmietnik. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 17 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) W marcu na Alpe Cermis mieliśmy okazję spokojnie obejrzeć i dotknąć nart GS zrobionych dla zawodnika. Naprawdę nie podejrzewałem, że krawędzie mogą być do tego stopnia ostre! Naprawdę trzeba było bardzo delikatnie tego dotykać. Tnie naskórek przy najlżejszym dotyku. To jest już ostrość jaką pamiętam z naostrzonych łyżew hokejowych. Na czymś takim naprawdę można jechać po "żywym lodzie"! A swoją drogą takie małe odkrycie z jazdy na "twardym". W pewnym momencie pojawiał się na stoku tak zwany "beton", czy też "marmurek". Próbując delikatnie, czy narta "trzyma" - no cóż? Nie trzyma. Uślizgi i tyle. Wreszcie najechałem na taki fragment stoku ze sporą szybkością przygotowany na ewentualne przejście na "szuranie". O dziwo (dla mnie) narty wcinały się się w ten marmurek bezbłędnie. Wystarczyło trochę dynamiki i pewnego, zdecydowanego dociśnięcia krawędzi. Super! Narty ostrzę od kilku sezonów sam. Używam trzech par nart i jeżdżąc zwykle około 36 dni w sezonie dwie pary ostrzę zazwyczaj dwa razy w sezonie. Trzecią parę, jako że najmniej używaną, raz. Co kilka dni delikatne przetarcie diamentem i wystarczy. Czasem, jak warunki twardsze, trzeba jednak zebrać drut po jeździe. Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez Dany de Vino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi