Gregory Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 na poczatku witam wszystkich mam pytanie odnosnie doboru i zakupu butow. mam jakby 2 typy atomic redster cs 110 i head raptor 120rs jedne i drugi mocno trzymaja lecz atomic jakby ciasniejszy i malo luzu w palcach pieta i kostka trzyma bardzo dobrze , head raptor wiecej mijsca w palcach kostka i pieta ok , zawsze mozna skorzystac w wypelnienia liquid , i tu moje pytanie , czy lepiej brac atomiki czy head , czy jak bedzie wiecej miejsca w palcach to czy to zle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Ja mam atomic redster cs 110. Raptory 120, a nawet ten wyzszy model 140 albo 150 to pomylka na moja gire. Pieta strasznie latala. Dziwie sie ze oba Ci pasuja. Dla mnie skrajnie rozne buty. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 przymierzalem takze tecnica mach1 130 lv i tez bardzo fajnie trzymaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 A jakie skarpetki miales? Ja takie cienkie do garnituru zakladam na przymiarke butow 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marecki0509 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) 😀 Edytowane 12 Stycznia 2022 przez Marecki0509 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 1 godzinę temu, nikon255 napisał: A jakie skarpetki miales? Ja takie cienkie do garnituru zakladam na przymiarke butow 😄 normalne narciarskie jakies tam x-socks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 11 minut temu, Gregory napisał: normalne narciarskie jakies tam x-socks jak sa grube to maskuja prawdziwe odczucia z dopasowania butow do kształtu stopy. Polecam zalozyc jakies cieniutkie i ponowic przymierzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Tak jutro zrobię . Co do Raptor to taktycznie słyszałem że na początku trzymają a już po kilku godzinach piętą robi się luźna . Może faktycznie trzeba odrazy wstrzyknąć ten specyfik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 czyli panowie wracajac do tematu, to dopuszczalny jest luz w samych palcach czy raczej takze ciasno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Godzinę temu, Gregory napisał: czyli panowie wracajac do tematu, to dopuszczalny jest luz w samych palcach czy raczej takze ciasno ? Absolutnie dopuszczalny, jak inaczej wywołasz skręt paluchem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Gregory napisał: czyli panowie wracajac do tematu, to dopuszczalny jest luz w samych palcach czy raczej takze ciasno ? Cześć On nie jest dopuszczalny, on jest obowiązkowy. Stopa powinna być ustabilizowana ale palce nie powinny być ściśnięte ani zablokowane co nie znaczy, że but może być za duży na długość. Bazuj na pomiarach stopy na miarkach i im ufaj. Pamiętaj, że but narciarski jest do jeżdżenia na nartach i mierzymy go w pozycji narciarskiej a nie na prostych nogach czy na siedząco. To czy but jest dobrze dobrany czy nie wychodzi na stoku. Pozdrowienia Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus80 Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Podejdę do butów filozoficznie. Lubię je zakładać i zdejmować. Lubię, aby mi ułatwiły kierowanie nartami, ale nie lubię jak mnie gniotą. Jeszcze jest sporo ich zalet i wad, jak- cena, wygląd, izolacja termiczna, kolor, zużycie(robią się min. takie, że kilka skarpet nie wystarczy). Ale ja się przyzwyczajam do "wad", z konieczności. Jak tylko nie są za duże(wady) z ww., to mi służą latami. Generalnie - liczę bardziej na siebie, niż na buty. Z nartami mam to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Jak się jeszcze muszę dużo uczyć . Cały czas zaczynałem skręt bardziej piętą 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) A tak przy okazji to puki co mam buty Nordica Speedmachine 130 model 20/21 Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Gregory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 a czy to normalne ze but w akurat u mnie prawa stopa w kazdych butach jakie przymierzalem byl luzniejszy, lewego zapne z rana ijezdzie caly dzien, w prawym co chile odpinam dopinam , i jest luzniej , probowalem podlozyc dzis lifter , troche sie poprawilo ale duza roznica powiedzy lewym a prawym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Widocznie masz mniejszą objętościowo jedną stopę. Powinieneś do tej mniejszej pasować but, a do tej szerszej poddać większej obróbce skorupę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 W dniu 13.01.2022 o 19:41, Gregory napisał: A tak przy okazji to puki co mam buty Nordica Speedmachine 130 model 20/21 Cześć Idealny wybór do nauki jazdy na nartach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 6 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Idealny wybór do nauki jazdy na nartach. Pozdro no fajne sa tylko strasznie skrzypia 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand_v2 Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 15 minut temu, Gregory napisał: no fajne sa tylko strasznie skrzypia 🙂 Śnieg też skrzypi. Nie będzie słychać 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Jeśli ktoś słyszy że mu skrzypią buty to znaczy że jedzie za wolno 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus80 Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Ja prawie nic nie słyszę jadąc, na nartach. Żona czasami - głuchy jesteś. Nie głuchy, tylko myślę o aktualnym temacie na forum. Skrzypienie butów słyszę, jak im tłumaczę przy komputerze, jak ma wyglądać nacisk na języki. Na nartach mam dwie kominiarki i nauszniki od kasku na uszach. Zresztą jestem tak zaaferowany idealnym prowadzeniem nart, że nic innego do mnie nie dociera, z wyjątkiem sylwetek narciarzy przede mną na stoku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 18 godzin temu, Gregory napisał: a czy to normalne ze but w akurat u mnie prawa stopa w kazdych butach jakie przymierzalem byl luzniejszy, lewego zapne z rana ijezdzie caly dzien, w prawym co chile odpinam dopinam , i jest luzniej , probowalem podlozyc dzis lifter , troche sie poprawilo ale duza roznica powiedzy lewym a prawym Nie jest normalne. Przeważnie to prawy jest ciaśniejszy! U mnie różnica miedzy stopami to 0,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 dam liftera ze 3mm pod wkladke i zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi