facy Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam, Dodałem dwa filmy prośba o uwagi nad czym mam dalej pracować aby jeździć lepiej narty-Bałtów2.mp4 narty-Bałtów1.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Odniosę się do pierwszego filmu - zachowywać większy odstęp od innych narciarzy i przewidywać ich zachowanie na stoku. Jak już będzie bezpiecznie dla wszystkich, to szkolić technikę o której wspomną koledzy bardziej kwalifikowani ode mnie 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Zacznę nietypowo - taktyka jazdy w zależności o warunków stokowych - ten odcinek powinieneś zrobić śmigiem z wykorzystaniem avalament-u, każdy odsyp, każda mulda lub garb winna być twoim przyjacielem a nie wrogiem. Ręce - "skrzynkę piwa" nie unosimy ale nosimy - czyli za wysoko i za sztywnie. Sylwetka - klasyczny "przecinek" lub jak kto woli "banan" - zastępujesz sylwetkę dośrodkową sylwetką do stokową. Technika - całkowity brak NW . Proponuję w ramach doskonalenia powrócić do łuków płużnych w celu prawidłowego zbalansowania na dolnej narcie, ustabilizowania sylwetki w kontekście ustawienia kijków a następnie poprzez ćwiczenia np skręt z poszerzenia kątowego zakorzenić prawidłowe NW i wejście w skręt równoległy ześlizgowy w którym ewentualnie poszukać "krawędzi" czyli elementów skrętu ciętego. Kontynuowanie tego co robisz jest realnym zagrożeniem dla innych uczestników ruchu narciarskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Kurczę był near miss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Koszmar niestety. Powrót do początków bardzo wskazany. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Duży plus, że jesteś najlepszy na stoku.🤔 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Fajny jest ten pierwszy film...... Najbardziej przewidywalny na stoku instruktor z kursantem niemalże z trzech stron dzwona dostaje.......mistrzostwo świata. Bardzo proszę ogarnijcie się - dzieciaki są takie kruche i tak bardzo potrzebują naszej troski i opieki - nie instruktora ale NASZEJ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
facy Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: Fajny jest ten pierwszy film...... Najbardziej przewidywalny na stoku instruktor z kursantem niemalże z trzech stron dzwona dostaje.......mistrzostwo świata. Bardzo proszę ogarnijcie się - dzieciaki są takie kruche i tak bardzo potrzebują naszej troski i opieki - nie instruktora ale NASZEJ Adam, nie abym się tłumaczył, ale to właśnie takie rzeczy powodują moje odwracanie w górę stoku 😪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 3 minuty temu, Gabrik napisał: Adam, nie abym się tłumaczył, ale to właśnie takie rzeczy powodują moje odwracanie w górę stoku 😪 mam tak samo… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 7 godzin temu, .Beata. napisał: mam tak samo… A mnie to paraliżuje na stoku. Nie strome, nie lód, a to że mogę w kogoś wjechać, że ktoś może wjechać we mnie. Ale już nie zasmiecam wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Cześć Przykład kolegi z filmu mówi jednoznacznie, że przez pierwsze trzy, cztery sezony jazdy na nartach powinien być całkowity zakaz jazdy ciętej w jakiejkolwiek formie. Wyjątek powinni tu stanowić ludzie szkoleni. Oczywiście szkolenie to nie wynajęcie sobie instruktora na stoku na dwie godziny - to jest gówno a nie szkolenie. Szkolenie to długotrwały zaplanowany proces rozkładający się na lata, prowadzony przez fachowca i pod jego stałym nadzorem. Koledze Facy również oczywiście polecam: - zapomnienie o czymś takim jak jazda cięta - powrót do jazdy na poziomie kątowym/równoległym ślizgowym ze zwróceniem uwagi na: - prawidłową pozycję z każdym momencie jazdy - płynność ruchów - wpojenie sobie jazdy po łuku w skręcie - najlepiej zacząć od łuków płużnych w rytmie Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand_v2 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 6 godzin temu, Mitek napisał: Koledze Facy również oczywiście polecam: - zapomnienie o czymś takim jak jazda cięta Jestem w szoku 🤯 Jeszcze rok temu skręty inne niż cięte na tym forum nie istniały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Cześć Wybacz ale chyba, w takim razie, nie dość dokładnie wczytywałeś się w posty moje albo Adam Ducha. Ślad cięty jest oczywiście najwyższą formą "śladowego" wtajemniczenia i wstępem do jazdy sportowej, natomiast droga edukacyjna "na skróty" jest tragedią naszych (i nie tylko naszych) stoków. Pozdrowienia Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Wybacz ale chyba, w takim razie, nie dość dokładnie wczytywałeś się w posty moje albo Adam Ducha. Ślad cięty jest oczywiście najwyższą formą "śladowego" wtajemniczenia i wstępem do jazdy sportowej, natomiast droga edukacyjna "na skróty" jest tragedią naszych (i nie tylko naszych) stoków. Pozdrowienia A ja Mietek posunę się się jeszcze dalej - skręt cięty w każdej formie powinien być wycofany z Polskiego programu nauczania. Owszem jako odrębna pozycja ....no nie wiem np "Program nauczania technik ciętych" tak, ale w formie podstawowej absolutnie nie. Ja widzę w koledze Facy duży potencjał - tu naprawdę niewiele potrzeba aby skorygować błędy - 4-5 h z instruktorem. Ja mam nadzieję że Facy rady weźmie sobie do serca i jeszcze w tym sezonie zobaczymy solidną Jego jazdę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Paweł, Beata co ja mam Wam napisać - teraz już wiecie dlaczego wbrew zasadom jadę tyłem.........Paweł pamiętasz??? "nikogo nad tobą nie ma, jedź spokojnie rób swoje". Jutro po 3h lekcyjnych 4 latkę biorę na "górę" - zaczynamy o 8.30 wjazdem technicznym kolejki - musi mieć komfort jazdy. Czysty sztruks, wschód słońca i zero ludzi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) 48 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Paweł, Beata co ja mam Wam napisać - teraz już wiecie dlaczego wbrew zasadom jadę tyłem.........Paweł pamiętasz??? "nikogo nad tobą nie ma, jedź spokojnie rób swoje". Jutro po 3h lekcyjnych 4 latkę biorę na "górę" - zaczynamy o 8.30 wjazdem technicznym kolejki - musi mieć komfort jazdy. Czysty sztruks, wschód słońca i zero ludzi. Zatem 8.30 ? (…ten wschód słońca… ;)) Edytowane 11 Stycznia 2022 przez .Beata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 9 minut temu, .Beata. napisał: Zatem 8.30 ? (…ten wschód słońca… ;)) Bądź gotowa dziś do drogi, drogi którą dobrze znam Bądź gotowa poprowadzę Cię tam............. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 1 hour ago, Adam ..DUCH said: Paweł, Beata co ja mam Wam napisać - teraz już wiecie dlaczego wbrew zasadom jadę tyłem.........Paweł pamiętasz??? "nikogo nad tobą nie ma, jedź spokojnie rób swoje". Jutro po 3h lekcyjnych 4 latkę biorę na "górę" - zaczynamy o 8.30 wjazdem technicznym kolejki - musi mieć komfort jazdy. Czysty sztruks, wschód słońca i zero ludzi. Czemu tyłem jest wbrew zasadom? Dla mnie świadomość, że moje dziewczyny jeżdżą z kimś kto rozgląda się za nie do góry jest kojąca. Sam się rozglądam ilekroć mam zmienić szerokość, tor, albo zwolnić, ale ich o to nie podejrzewam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 26 minut temu, netmare napisał: Czemu tyłem jest wbrew zasadom? Dla mnie świadomość, że moje dziewczyny jeżdżą z kimś kto rozgląda się za nie do góry jest kojąca. Sam się rozglądam ilekroć mam zmienić szerokość, tor, albo zwolnić, ale ich o to nie podejrzewam... Szymon podstawą szkolenia jest jazda na zasadzie naśladownictwa instruktora......w obecnych warunkach stokowych jest to nie do zrealizowania..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 O Ezu gdyby Mietek widział mnie jak szkolę to bym musiał się wypisać z tej piaskownicy......Niestety takie są realia.......kursant traci z uwagi na kilku stokowych "mistrzów" do których nie zaliczam (tak wracając do pytającego) Facy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: O Ezu gdyby Mietek widział mnie jak szkolę to bym musiał się wypisać z tej piaskownicy......Niestety takie są realia.......kursant traci z uwagi na kilku stokowych "mistrzów" do których nie zaliczam (tak wracając do pytającego) Facy Adam, już kiedyś Ci mówiłem, że chciałbym kiedyś trafić w Twoje ręce ze szkoleniem. Tyłem, przodem, bezwarunkowo… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Szymon podstawą szkolenia jest jazda na zasadzie naśladownictwa instruktora......w obecnych warunkach stokowych jest to nie do zrealizowania..... Ostatni wpis abym nie mieszał w wątku koledze. "Właściwy pokaz/demonstracja i dokładne objaśnienie" tu jako wizytator stawiam uczciwą 5 (według starej skali najwyższa ocena). Nie ma w tym krzty cukrowania, dla mnie pootwierały się nagle szuflady. Ten sam film, opis nagle zupełnie inaczej widzę/czytam. Wiem dlaczego są takie realia. W sobotę w Zwardoniu jeździł facet (90-100 kilo wagi), nie będę opisywał ubioru, choć doskonale pamiętam. Zrozumiałem wpis Mitka o wyborze skrętów w zależności od rodzaju stoku i ilości ludzi, ale jeśli facet mknie w takich warunkach 60/70 km/h, traktując innych jak tyczki i jeszcze przy okazji napierd....mnie swoim kijkiem po nodze. Następnie zatrzymuje się 20 metrów niżej i gdy dojeżdża do niego synek (z 11 lat) pyta, "kiedy będziesz jeździł jak ja?". To czego ten chłopiec się nauczy z kodeksu narciarza? Potem taka młodzież jeździ jak napotkani w marcu, w Białce. Bez kontroli kierunku, prędkości i przejeżdżają po tyle nart lub na styku zderzenia (dwukrotnie nasz instruktor cudem uniknął poważnego wypadku, a tylko stał na skraju stoku i objaśniał nam skręt z pługu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi