Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 16 minut temu, KrzysiekK napisał: To ostatnie to chyba HH wdrażał... Albo coś podobnego... Nie patrz...... działaj ...jest szkielet reszta to????? Pamiętaj fanaberie zgubiły klasyk......to jest właśnie dziwne i to mega dziwne.....z polecenia zatrudniłem w szkole bardzo młodego chłopaka lat 17 - do szkoleń podstawowych małych dzieci z zaznaczeniem "bez doskonalenia". Młodzieniec ów bardzo ambitny - czołowy zawodnik bardzo renomowanej beskidzkiej szkoły narciarskiej. Młodzieniec ten poprosił mnie o materiały szkoleniowe (tak sam z siebie)........Po tygodniu.....kurcze Panie Adamie to jest trudne...???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Godzinę temu, Kaem napisał: Adamie, kaskiem podłogę przed Tobą zamiatam. Się qrde wzruszyłem. Wielka robota, gratulacje tak Jędrusiowi jak i Tobie. Kolego tego komplementu przyjąć nie mogę.....twórcą jest Instruktor PZN Artur Ponikwia. To on przez blisko 10 lat rok w rok tydzień w tydzień, godzina za godziną uczył Jędrka. Wszyscy ale to dosłownie wszyscy na stacji obserwowaliśmy jak Jędruś się uczy, jak Artur go uczy, jak wali w siatki, w karczmę, w słupy...jak ładuje w wszystko bo Jędrek nie pamięta co mu się zadaje. Artur zrobił niesamowitą robotę. Kiedy Artur (kontuzja kolan) w grudniu powiedział mi że muszę szkolić Jędrka to szczerze..... byłem kompletnie zesrany (tak w tyle głowy ulubiony skręt Jędrka - długi ciety - jeb w siatkę). Narada - rodzice- Artur- Ja - Jędruś ma być Jędrzejem.......się chyba udało.." Adaś - no...bo teraz nam się nie udało-No-to w przeszłym sezonie na safari pojedziemy - no pewnie ale z Arturem pojedziesz.......To dobrze bo te Słowaczki fajne dziewczyny. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 41 minut temu, KrzysiekK napisał: To ostatnie to chyba HH wdrażał... Albo coś podobnego... Co Ty opowiadasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 To może tak jaśniej wytłumaczcie o co chodzi z tym ześlizgiem w układzie kontr-rotacyjnym… bo z jednej strony - ćwiczyć, a z drugiej - dramat i że tak już nie, a skoro nie ale tak, to czemu ma to służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 27 minut temu, .Beata. napisał: To może tak jaśniej wytłumaczcie o co chodzi z tym ześlizgiem w układzie kontr-rotacyjnym… bo z jednej strony - ćwiczyć, a z drugiej - dramat i że tak już nie, a skoro nie ale tak, to czemu ma to służyć? Beatko, nie zamartwiaj sie głupotami. 🙂 Ten ześlizg w układzie konrtrotacyjnym (3-ci filmik), choć ja nazwałbym to raczej układem odstokowym, zawsze będzie potrzebny w pewnych warunkach, bez względu na kolejne ewolucje czy rewolucje w narciarstwie zjazdowym. To taki fragment elementarza narciarskiego. Musisz znać i umieć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Nie zamierzam dyskutować - mus to mus. Określ proszę jeszcze te „pewne warunki”. W jakiej sytuacji okaże się być niezbędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 3 godziny temu, Mitek napisał: Co Ty opowiadasz??? Zauważyłem pewne podobieństwa do Harb SKi system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Może i Harb wprowadza. Ja to robiłem pod nazwą braquage. Fajne ćwiczenie na panowanie nad równowagą. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 2 godziny temu, .Beata. napisał: Nie zamierzam dyskutować - mus to mus. Określ proszę jeszcze te „pewne warunki”. W jakiej sytuacji okaże się być niezbędny? To ruch bardzo często wykonywany na końcu jazdy, takie końcowe płynne hamowanie. Ale także w sytuacji, gdy przechodzisz ze skrętów ciętych w ześlizgowe. Nieźle to widać na filmikach Morgana, gdy przechodzi z carvingu do ześlizgu. Jutro poszukam. Często też, przynajmniej ja to stosuję, na bardzo stromych stokach. Robisz serię krótkich skrętów z mocnym ześlizgiem, właśnie w takiej pozycji kontrrotacyjnej. A samo ćwieczenie pozwoli Ci nieźle wyczuć krawędzie, kiedy i jak narty wchodzą ześlizg. Bo nie da się cały czas jechac skretem ciętym. 🙂 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 8 hours ago, .Beata. said: To może tak jaśniej wytłumaczcie o co chodzi z tym ześlizgiem w układzie kontr-rotacyjnym… bo z jednej strony - ćwiczyć, a z drugiej - dramat i że tak już nie, a skoro nie ale tak, to czemu ma to służyć? Dramat to będzie jak się nie będzie ćwiczyć. Braguage, to więcej niż ześlizg i separacja. Nie nazwał bym tego kontr-rotacja, ale jest możliwe ze nie rozumie tego jak to jest rozumiane w Polsce. Nie mam pojęcia jak Pani Beata jeździ ale; Tom pokazuje to na lini spadku stoku. Śmig ( który dla mnie to duża kontrowersja bo zatrzymalismy się z jego rozwojem w latach 90tych),też jest jeżdżony na lini spadku stoku. Wiec pomoc z ogarnięciem tej ewolucji. Rotacja nóg , która pozwala na lepsza skretnosc nart, zakrawedziowanie narty dolnej i górnej , w tym wypadku mniejsze, bo większy ześlizg. Seperacja pomiędzy górna a dolna częścią ciała , uklad rak z zabiciem kijka, podczas zmiany kierunku jazdy, angulacja poprawne wyjście w górę z rotacja nóg Proszę zobaczy końcówkę filmu, gdzie Tom jedzie krótkim skrętem. Ta ewolucja pokazuje skręty, poprzez rotacje nóg w ześlizgu na lini spadku stoku, z bardzo małym zakrawedziowaniem. Koncowka filmu , to zmniejszenie ześlizgu a zwiększenie zakrawedziowania co wraz z rotacja nóg pozwala na modern śmig, wersja 2023. Taka moja mała refleksja .... Pozdrowienia, Piotr 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, KrzysiekK napisał: Zauważyłem pewne podobieństwa do Harb SKi system. Cześć Pokłosie siedzenia przed kompem. Co ma do tego typu ewolucji/ćwiczenia Herb??? Nie gabrikuj. Ja bardzo często - zdałem sobie z tego sprawę jak zobaczyłem zamieszczony przez Beatę filmik - tracę na płaskim i równym wysokość gdy jadę ześlizgiem i zmieniam stronę, żeby było ciekawiej. Stronę techniczną opisał Piotrek a ja tylko napiszę, że znakomite do śmigu są tego typu ćwiczenia z narastającym i zmniejszającym się płynnie rytmem. Zresztą tu ćwiczysz sobie wiele elementów, miękkość ruchu, delikatność nacisku na krawędzie, synchronizacja odciążenia z rotacją, stopniowanie siły dociążenia itd. Nie ma co tego rozkładać tylko sobie popróbować - fajna zabawa. A gdzie się może przydać konkretnie np. wąska wyślizgana ale równa droga z zakosami.;. to przecież nic innego tylko wycyzelowany i jechany wolno śmig z przeciągniętym elementem hamującym. Pozdro Edytowane 3 Marca 2023 przez Mitek 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć Pokłosie siedzenia przed kompem. co ma do tego typu ewolucji/ćwiczenia Herb??? Ja bardzo często - zdałem sobie z tego sprawę jak zobaczyłem zamieszczony przez Beatę filmik - tracę na płaskim i równym wysokość gdy jadę ześlizgiem i zmieniam stronę, żeby było ciekawiej. Stronę techniczną opisał Piotrek a ja tylko napiszę, że znakomite do śmigu są tego typu ćwiczenia z narastającym i zmniejszającym się płynnie rytmem. Zresztą tu ćwiczysz sobie wiele elementów, miękkość ruchu, delikatność nacisku na krawędzie, synchronizacja odciążenia z rotacją, stopniowanie siły dociążenia itd. Nie ma co tego rozkładać tylko sobie popróbować - fajna zabawa. A gdzie się może przydać konkretnie np. wąska wyślizgana ale równa droga z zakosami.;. to przecież nic innego tylko wycyzelowany i jechany wolno śmig z przeciągniętym elementem hamującym. Pozdro Przeplatana pługiem jak się znudzisz, ew bokiem jak miękko nawet jedna narta leniwie Edytowane 3 Marca 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Cześć Gdzie Ty tu widzisz zakosy?? Tutaj trzeba się odpychać, żeby w ogóle jechać. POzdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 13 minut temu, Mitek napisał: Cześć Gdzie Ty tu widzisz zakosy?? Tutaj trzeba się odpychać, żeby w ogóle jechać. POzdro Za zakrętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 30 minut temu, star napisał: Przeplatana pługiem jak się znudzisz, ew bokiem jak miękko nawet jedna narta leniwie Podziwiam cierpliwość Adama. Masz tyle innych wątków do rozpierdalania bzdurami nie na temat a uparles się na ten. Tu nawet ja się odzywam z rzadka.... ;-)) Edytowane 3 Marca 2023 przez mig 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: Nie gabrikuj. A @Gabrik to chyba się gdzieś zgubił w lesie bo tyle pisał i nagle zniknął 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 22 minuty temu, Jan napisał: A @Gabrik to chyba się gdzieś zgubił w lesie bo tyle pisał i nagle zniknął Trzasnął drzwiami i wyszedł. Pisał że będzie czytał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) W dniu 3.03.2023 o 04:30, PSmok napisał: Dramat to będzie jak się nie będzie ćwiczyć. Braguage, to więcej niż ześlizg i separacja. Nie nazwał bym tego kontr-rotacja, ale jest możliwe ze nie rozumie tego jak to jest rozumiane w Polsce. Koncowka filmu , to zmniejszenie ześlizgu a zwiększenie zakrawedziowania co wraz z rotacja nóg pozwala na modern śmig, wersja 2023. Braquage, to po francusku nagły skręt, zmiana kierunku. Ale znaczy także napad, np. na bank. Z tym układem kontrrotacyjnym mam problem jak to poprawnie nazwać. Piotrze, jak jest po anglosasku? Poniżej wstawiam zdjęcie z pozycją, o którą mi chodzi. Moder śmig. 🙂 Fajne. Powiedz mi czy jadę modern śmigiem? (marne filmowanie żony) https://photos.app.goo.gl/msWTofXBdWKjxrUE8 Edytowane 4 Marca 2023 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 11 godzin temu, a_senior napisał: Nieźle to widać na filmikach Morgana, gdy przechodzi z carvingu do ześlizgu. Jutro poszukam. Np. tu. Morgan tłumaczy (od 1 min), że gdy na trasie pojawia się więcej ludzi przechodzi z mode carving na mode ześlizg. I tłumaczy dlaczego to robi. I pojawia się m.in. ześlizg w układzie kontrotacyjnym czy odstokowym jak kto woli. Edytowane 3 Marca 2023 przez a_senior 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 56 minut temu, Kubis napisał: Trzasnął drzwiami i wyszedł. Pisał że będzie czytał... Nie on pierwszy. Pamiętam tez FerroEnzo. A powód wiadomy. Wkurwili się na nagonki ze strony różnych alf i omeg. 🙂 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 @PSmok @Mitek @a_senior Dziękuję za bardzo obszerny komentarz, o to mi chodziło. Uczę się od niedawna, zaledwie 30 razy miałam narty na nogach. Najpierw chcę opanować wszystkie możliwe ewolucje ślizgowe, stąd moje, być może głupie, pytania. Po prostu nie chcę zaczynać czegoś, o czym nie mam pojęcia, nawet przez przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Cześć Nie znam francuskiego ale Morgana słucha się znakomicie. Do tego należy mu przyznać, że jest w swojej jeździe bardzo "czytelny", jazda jest klarowna i uporządkowana a jednocześnie widać zmianę techniki w sposób "skokowy". Przechodzi w ciągu jednego skrętu z jednej techniki do drugiej w sposób bardzo widoczny i czytelny. Widać, że szkolił się w tego typu jeździe prezentacyjnej. Pozdrowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 5 godzin temu, mig napisał: Podziwiam cierpliwość Adama. Masz tyle innych wątków do rozpierdalania bzdurami nie na temat a uparles się na ten. Tu nawet ja się odzywam z rzadka.... ;-)) A nie powinieneś w ten sposób w ogóle. Na takie wpisy jak twoj Adam powinien reagować natychmiast z największa surowością, pełna zgoda. PS w porównaniu z twoim wpisem moj był na temat, wynikający co więcej z praktyki. Edytowane 3 Marca 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, PSmok napisał: Dramat to będzie jak się nie będzie ćwiczyć. Braguage, to więcej niż ześlizg i separacja. Nie nazwał bym tego kontr-rotacja, ale jest możliwe ze nie rozumie tego jak to jest rozumiane w Polsce. Pozdrowienia, Piotr Obracanie tułowia i bioder wokół osi równowagi, na zewnątrz skrętu nazywa się kontrowaniem, a takie ułożenie ciała nazywa się kontrą. Brak kontry oznacza pozycję frontalną. Kontrrotacja to coś innego: obracanie tułowia aby uzyskać obrót nart w przeciwną stronę, to ruch. Tułów w jedną narty w drugą. Pozycja kontrrotacyjna to jakieś dziwne określenie. Pozycja przeciw obrotowa???? ma pytanie: jak w narciarstwie należy rozumieć upper-body, gdzie zaczyna się dół. I jak rozumieć pojęcie poszukiwania separacji. Gdzie ta separacja na jakim poziomie??? Edytowane 3 Marca 2023 przez Maciej S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Jan napisał: A @Gabrik to chyba się gdzieś zgubił w lesie bo tyle pisał i nagle zniknął Mitkowi udało się go wyrzucić z forum, takie podejście empatyczne instruktorskie. Nawet się nie spotkali. Edytowane 3 Marca 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi