Adam ..DUCH Napisano 25 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 17 minut temu, KrzysiekK napisał: Czekaj, jak Ci Karolina przyniesie z kolką to moment Ci się korekta myślenia włączy... 🤣 Słabe to ...nie rusza....akuratnie Karolek na "lotnika" była długo noszona......ale dobrze że przypomniałeś - odciążenie od stokowe ......... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 25 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ale tak na marginesie....warte rozważenia.....odciążenie do stokowe, frontalne, od stokowe w kontekście wpływu na fazę sterowania??? Jakieś przemyślenia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 @KrzysiekK oraz wielu innych narciarzy którzy borykają się z problemem niekontrolowanego przeciwskrętu. Pamiętajcie, iż jest to wynik błędów technicznych własnej jazdy lub "wpadnięcie" na teren na którym po prostu krawędź nie trzyma/nie utrzyma/ lub złego przygotowania narty - które spokojnie można kompensować techniką i w sposób świadomy poruszać się przeciw skrętem. @KrzysiekKw swoim wątku wspomniał o "skręcie stop" (tu przypomnę, iż nie funkcjonuje coś takiego jak "hockey stop" - Krzysiek to nie złośliwość czy szydera - pozostańmy w nomenklaturze krajowej) - tak to jedna z wielu ewolucji która ma przede wszystkim nauczyć nas bezpiecznego poruszania się na stoku i jednocześnie obeznać adepta z "grą krawędzi" - umiejętność "zmiękczenia" stawów/mięśni vs regulacja głębokości STOP vs umiejętność "wypuszczenia" nart vs umiejętność kontroli bezwładności vs umiejętność układu ciała i zabicia kija - to wszystko prowadzi do celu - bardzo poprawnego śmigu bazowego a przynajmniej oporowego i oczywiście dodatkowo stabilizuje równoległe prowadzenie nart zarówno w fazie inicjacji jak i sterowania. Ale to ćwiczenia niestety które muszą być prowadzone pod okiem obserwatora który na bieżąco będzie korygował błędy. Co w takim bądź razie może uczynić. I tu wg mnie są generalnie trzy ścieżki 1. Spokojna równoległa jazda z przeciąganiem inicjacji do granic możliwości wykorzystując schemat ruchowy NWN - dbać o równoległe prowadzenie nart - czyli generalnie jak ja to mówię "dać jechać nartom" - metoda bardzo skuteczna w stosunku do dzieci i młodzieży które jak wiemy kompletnie wyłączają schematy myślowe, mają niewiarygodny zmysł równowagi, długość nart nie ma dla nich żadnego znaczenia (im dłuższe tym poziom endorfiny u nich większy - czyli odwrotnie niż u dorosłych) 2. Ćwiczenie obskoków - masakra - ja po 10 wymiękam ale obskoki nie pełne ot takie aby w zegarze 9-3 docelowo wyjść na 10 i 2 i nisko 3. Przejść z skrajności w skrajność czyli ćwiczyć W z nary wewnętrznej zachowując zasadę odciążenia w kierunku strzałkowym (do przodu) a docelowo do przodu i w dół stoku. To zamieszczam materiał filmowy ale bardzo proszę potraktować go jako element ćwiczeń a nie docelowej jazdy. To obraz kontrastowy ale wydaje mi się, iż doskonale pokazuje że narta która prowadziła skręt w momencie inicjacji (najwyższy punkt odciążenia) nie jest już potrzebna i mimo tego że narciarz jeszcze jedzie w lewo to już "przewraca" się w prawo - jego środek ciężkości za moment znajdzie się w wnętrzu przyszłego skrętu...i tu pojawia się pytanie: "czy ufamy fizyce czy też nie........." 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Cześć Jaką masz technikę zabijania kija bo ja na razie na dziesiątki użytkowanych na śmierć zabiłem dwa - dodam dwa najlepsze jakie miałem. 🙂 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Przez chwilę wydawało mi się, że gość w czerwonym kombinezonie to Prezydent Andrzej Duda. 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 4 minuty temu, BoB77 napisał: Przez chwilę wydawało mi się, że gość w czerwonym kombinezonie to Prezydent Andrzej Duda. 😆 Szykuje się do nowej roli po skończeniu kadencji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Jaką masz technikę zabijania kija bo ja na razie na dziesiątki użytkowanych na śmierć zabiłem dwa - dodam dwa najlepsze jakie miałem. 🙂 Pozdro Ja humanitarnie.... Najpierw ogłuszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 15 minut temu, KrzysiekK napisał: Ja humanitarnie.... Najpierw ogłuszam. Cześć Pytałem Adasia, bo On gdzieś tam w poście znowu kija zabijał. 🙂 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Teraz, Mitek napisał: Cześć Pytałem Adasia, bo On gdzieś tam w poście znowu kija zabijał. 🙂 Pozdro No nie wiem jakieś takie stare przyzwyczajenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 2 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: No nie wiem jakieś takie stare przyzwyczajenie.... Cześć I później pół kraju jeździ bez kijków... Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, brachol napisał: Szykuje się do nowej roli po skończeniu kadencji? On już teraz jest pomocnikiem instruktora 😉 Choć nie zawsze pomaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, Kubis napisał: On już teraz jest pomocnikiem instruktora 😉 Choć nie zawsze pomaga Z pomocnikami to jest jak z moją współpracą z pewną bardzo dobrą trenerką .. "A powiedz mi tak szczerze .. przyjechałeś mi pomóc czy tak celowo poprzeszkadzać?" 😉 ... z ironią a raczej autoironią oczywiście. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Godzinę temu, Kubis napisał: On już teraz jest pomocnikiem instruktora 😉 Choć nie zawsze pomaga Cześć Nie obrażaj instruktorów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 19 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie obrażaj instruktorów. Pozdro No chyba nie sądzisz, że myślę o kimś innym niż ten jedyny z kotem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 8 minut temu, Kubis napisał: No chyba nie sądzisz, że myślę o kimś innym niż ten jedyny z kotem Cześć Oczywiście, że rozumiem ale sądzę po prostu, że żaden szanujący się instruktor nie chciałby być chociażby równany mianem z tym zbrodniarzem. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 W dniu 25.02.2023 o 17:45, Plus82 napisał: Miałem zawsze tendencje do pozycji "sedesowej". Okazuje się, że jest dalej aktualna. O czym świadczą załączone klatki z ww. filmu. Mimimum wysiłku. Pełny luz i odprężenie, jak na sedesie. Jako osobnik, do którego trafiają głównie -"cyt. -nie trafione transfery socjalne". Mogę sobie wybrać dzień i stok na ćwiczenia z ww. pozycją. Uwielbiam to mądre spostrzeżenie jakiegoś polskiego ekonomisty. Jadę jutro nieco poćwiczyć pozycję sedesową na Mosorny. Będę w towarzystwie żony. Łatwo nas rozpoznać. Jesteśmy dość charakterystyczni. Jeśliby ktoś miał ochotę na wspólne przedyskutowanie różnic między pozycją sedesową i WNW, to zapraszam. Sedes wymaga bardziej równego i szerokiego stoku. Jest szansa na kilka zjazdów sedesowych, zanim się zryje i zaludni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 38 minut temu, Plus82 napisał: Jadę jutro nieco poćwiczyć pozycję sedesową na Mosorny. Będę w towarzystwie żony. Łatwo nas rozpoznać. Jesteśmy dość charakterystyczni. Jeśliby ktoś miał ochotę na wspólne przedyskutowanie różnic między pozycją sedesową i WNW, to zapraszam. Sedes wymaga bardziej równego i szerokiego stoku. Jest szansa na kilka zjazdów sedesowych, zanim się zryje i zaludni. A po co Ty ćwiczysz tę sedesową pozycję? 🙂 To się ćwiczyło na początku lat 70-tych. Słynna kristiania odchyleniowa albo kristiania "4". Obiecywałem, że się wybiorę do Mosornego na wspólne nartowanie, ale na razie nie da rady. Po 6 dniach dość intesywnego jeżdżenia w 3 Zinnen, wciąż czuję kregosłup. I szczerze mówiąc mnie to martwi. 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Pytałem Adasia, bo On gdzieś tam w poście znowu kija zabijał. 🙂 Pozdro A ja dziś miałem wesoło.... W boksie został jeden kij Natki, szary, drugi mój, biały....i tak jeździłem jak trąba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 20 godzin temu, BoB77 napisał: Przez chwilę wydawało mi się, że gość w czerwonym kombinezonie to Prezydent Andrzej Duda. 😆 On gdzie indziej hula https://www.onet.pl/informacje/onetkrakow/kto-zaplacil-za-kulig-dudy-gorale-honor-nie-pozwolil-nam-brac-pieniedzy/5c0rs2t,79cfc278 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Kolejny raz proszę - Hyde Park 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Takie filmiki mi wpadają… 1. https://www.instagram.com/reel/CoCtxUZIEin/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 2.https://www.instagram.com/reel/CoAlJAJIQID/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 3. https://www.instagram.com/reel/CohPjdsML5B/?igshid=YmMyMTA2M2Y= jakiś komentarz…? z perspektywy kanapy wydają się być proste i łatwe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 9 minut temu, .Beata. napisał: Takie filmiki mi wpadają… 1. https://www.instagram.com/reel/CoCtxUZIEin/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 2.https://www.instagram.com/reel/CoAlJAJIQID/?igshid=YmMyMTA2M2Y= 3. https://www.instagram.com/reel/CohPjdsML5B/?igshid=YmMyMTA2M2Y= jakiś komentarz…? z perspektywy kanapy wydają się być proste i łatwe Brawo - mega materiały - śmig w układzie płużnym - zapraszam do ćwiczeń - poszerzenie kątowe połączone z skrętem stop - zapraszam do ćwiczeń - ześlizg boczny w układzie kontr rotacyjnym (o matko jaka herezja i staroć - tak się teraz nie jeździ) z zabiciem kija i wypuszczeniem nart - dramat - zapraszam do ćwiczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Krótki film o Jędrusiu......zanim zobaczycie kilka informacji. Wiecie że bardzo rzadko prezentuję filmy z jazdy swoich kursantów ale otrzymałem zgodę rodziców (bez ujawniania wizerunku). Jędrek ma 24 lata, kiedy się urodził ważył 700g i nie oddychał a w każdym bądź razie tlenu miał zbyt mało aby żyć...ale Jędrek zawalczył. Od 11 lat spędza na nartach ok 24h szkoleniowe - zadaniowe w sezonie i cały czas walczy.....walczy z siatkami, walczy z wjazdem do karczmy na nartach, walczy z słupami kolejki, walczy z nartami innych narciarzy, walczy z deszczem, płytą lodową, mgłą, półmetrowym puchem i z czym tam jeszcze kanapowcy sobie wymyślą....z lasem jeszcze nie ale Słowaczki w kolejce podrywa????. Zadanie na ten wyjazd "endorfina" . Jędrek ma poczuć luz narciarski.......ma zostać narciarzem - samodzielnym narciarzem. Pierwszy dorosły GS 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Adamie, kaskiem podłogę przed Tobą zamiatam. Się qrde wzruszyłem. Wielka robota, gratulacje tak Jędrusiowi jak i Tobie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Brawo - mega materiały - śmig w układzie płużnym - zapraszam do ćwiczeń - poszerzenie kątowe połączone z skrętem stop - zapraszam do ćwiczeń - ześlizg boczny w układzie kontr rotacyjnym (o matko jaka herezja i staroć - tak się teraz nie jeździ) z zabiciem kija i wypuszczeniem nart - dramat - zapraszam do ćwiczeń. To ostatnie to chyba HH wdrażał... Albo coś podobnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi