Godryk Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Ta.... Narciarstwo to rzeczywiście najbardziej wyjątkowy sport ze wszystkich... W innych sportach dostęp do wiedzy jest dość prosty.Chcesz nie wiem, podnosić ciężary, biegać na 1500m czy jeździć na szosie masz podręczniki internety i ogólnie dostępną wiedze.Wiadome że każdy trener ma swoje tajemnice mi jednak chodzi o bazę do uprawiania sportu. W PL na AWFie są kursy na trenera i jak trafisz na dobrego wykładowce to wiedze można zdobyć. Nawet ci trenerzy dzieciaków w Polsce maja tą wiedzę często nieusystematyzowaną i oparta na własnych doświadczeniach. Przygotowanie fizyczne ogólnie rzecz biorąc nie istnieje. Stąd moje poszukiwania bo inne narody pokazują że da się. Chodzi o taka dużo bardziej szczegółową książkę Szafrańskiego narciarstwo od A do Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) Cześć A kolega uważa, że jazdy sportowej można nauczyć się z książki i oglądając filmiki na YT? Sądzę, że najszybciej DH... ale na krótko. Pozdro Edytowane 31 Marca 2022 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Nie nie sądzi. Uważam jednak ze przy przechodzeniu tej drogi niekoniecznie muszę się uczyć tylko i wyłącznie na własnych doświadczeniach a pewne informacje pomiędzy uszami pozwoliły by mi szybciej eliminować kolejne błędy. Przykładowo taki sezon letni.... Wiedza z książek czy filmów na pewno pozwoli lepiej przygotować się do przyszłego sezonu. Np już w tym sezonie wprowadził bym w treningi pewne rzeczy które normalnie wyciągając "posezonowe" wnioski ćwiczył bym za trzy sezony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 A jaki jest cel, jeżeli można wiedzieć? I jaka baza, czyli z jakiego poziomu startujesz? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Poziom Puchar Polski starych dziadów kategorii młodzież 😉 ....Celem jest jak najlepsze przygotowanie siebie i znajomych do przyszłego sezonu i startu w Fisach. Ogólną wiedze mamy trenerów się słucha ale na pełne treningi np z Mitanem i lato na lodowcach 😉 niestety funduszy brak. Pytam was Panowe na forum bo w dziedzinie przeszukiwania internetów czy rożnych materiałów mało kto morze Wam dorównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 18 minut temu, Godryk napisał: Nie nie sądzi. Uważam jednak ze przy przechodzeniu tej drogi niekoniecznie muszę się uczyć tylko i wyłącznie na własnych doświadczeniach a pewne informacje pomiędzy uszami pozwoliły by mi szybciej eliminować kolejne błędy. Przykładowo taki sezon letni.... Wiedza z książek czy filmów na pewno pozwoli lepiej przygotować się do przyszłego sezonu. Np już w tym sezonie wprowadził bym w treningi pewne rzeczy które normalnie wyciągając "posezonowe" wnioski ćwiczył bym za trzy sezony. To ja ci Kolego odpowiem tak - na 30 sek GS młody chłopak (tak mi się wydaje 20 lat młodszy) wsadził mi 5 sek - 5 sek to kosmos - on ogarnia grila a ja jestem dopiero w sklepie i zastanawiam się jakiego browara kupić.....tyle że On swoje narciarstwo postrzega jedynie przez pryzmat "tyczek" a My pozostajemy w sferze amatorskiej jazdy, być może na wysokim poziomie ale jednak amatorskiej. Mam do Ciebie małą prośbę - jeżeli faktycznie potrzebujesz pomocy - załóż oddzielny wątek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 No dobrze skoro chcesz. Zrób analizę poniższego skrętu jedynie pod kątem ruchu głowy (to temat na tapecie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godryk Napisano 31 Marca 2022 Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Świat jest mały.... zaraz zakładam oddzielny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Tak się zastanawiałem czy poniższy materiał opatrzyć własnym komentarzem i zdecydowałem że nie - koleżanki i koledzy zobaczcie sami i zapraszam do dyskusji - po sezonowej dyskusji: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Czy to jest espeer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: Tak się zastanawiałem czy poniższy materiał opatrzyć własnym komentarzem i zdecydowałem że nie - koleżanki i koledzy zobaczcie sami i zapraszam do dyskusji - po sezonowej dyskusji: Jak długo ta osobą jeździ? Korzysta z krawędzi, pozycja w zbytniej kontrrotacji, zaczyna od wsadzenia biodra, przyjmując stacjonarną pozycję do końca, bez pracy w fazie sterowania, jeździ wysoko, przekrawędziowanie daje radę zrobić przy tej prędkości omijając ludzi. Pewna praca i będzie dobrze. Fajnie można porównać tę jazdę z drugim w niebieskim kostiumie z tyłu w pierwszej części filmu z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Tak się zastanawiałem czy poniższy materiał opatrzyć własnym komentarzem i zdecydowałem że nie - koleżanki i koledzy zobaczcie sami i zapraszam do dyskusji - po sezonowej dyskusji: He he niezłe. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 W dniu 31.03.2022 o 20:36, Godryk napisał: Poziom Puchar Polski starych dziadów kategorii młodzież 😉 ....Celem jest jak najlepsze przygotowanie siebie i znajomych do przyszłego sezonu i startu w Fisach. Ogólną wiedze mamy trenerów się słucha ale na pełne treningi np z Mitanem i lato na lodowcach 😉 niestety funduszy brak. Pytam was Panowe na forum bo w dziedzinie przeszukiwania internetów czy rożnych materiałów mało kto morze Wam dorównać. "Ogólnorozwojowy" + siłowy : znajdziesz w okolicy fachowca, który jak zrozumie charakterystykę dyscypliny ustawi i poprowadzi trening - np. ktoś rozsądny z lekkiej bądź sensowny trener crossfitu jak nieco zdejmie klapki z oczu. Wyjdzie zapewne lepiej niż gorzej a na pewno lepiej od 90% stricte "alpejskich" szkoleniowców. Przy okazji będzie miał fajne wyzwanie. Zwróć uwagę na mobilność, równowagę (trochę późno), dynamikę i rzecz jasna siłę dobrze określając profil wysiłku. Mogę odesłać do SCEC, ale wyjdzie drożej niż Mitan (choć wiedzą zostanie 😉 a swoją drogą ich literaturę polecam). Nart na lodowcu z Mitanem brakiem nart nie zastąpisz ale "skate to ski" Rollerblade jest ciekawą opcją - jak przyjdzie Ci do głowy krok dalej czyli inline alpine to daj znać 😉 - braciom Zvenijks (LAT) TOP10 w Pucharze Świata inline alpine jakoś nie przekszadza robić wynik w FISach i kontynentalnym a kilku tegorocznych medalistów z Pekinu kontakt z inline alpine ma w cv ;). Pozdrawiam, M. Kilka publikacji od treningu fizycznego przez mentalny po technikę najprościej znajdziesz na stronach z drugiej strony Atlantyku a resztę z Austrii. Pierwsza z brzegu : https://www.amazon.com/Race-Skills-Alpine-Skiing-Porter/dp/0964739011 .. jest tego dużo więcej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 6 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: czy poniższy materiał opatrzyć własnym komentarzem i zdecydowałem że nie - koleżanki i koledzy zobaczcie sami i zapraszam do dyskusji Szkoda że nie opatrzyłeś bo to Ty jesteś instruktorem i mógł byś oświecić nas maluczkich. a tak wygląda to na podpuchę i oczekiwanie kto pierwszy wystawi się na strzał. Dla mnie fajna jazda całej grupy (widać że mają radochę) poprawna kontrola prędkości i kierunku, jazda na poziomie znacznie wyższym niż przeciętna, którą obserwuję na stokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Sensowniej jedzie grupka w tle pod koniec. I tyle komentarza ktokolwiek na filmie był - back to the roots. Jeżeli błędy pokazane szkoleniowo to szacun za ich naturalną prezentację 🙂 M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus80 Napisano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 To nie moja bajka. Jeżdżą jak manekiny. Wrócę do dyskusji najwcześniej w październiku. Pa drodzy przyjaciele ! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 porównanie dwóch panów, zdecydowanie lepiej ten z tyłu, technicznie? jestem kiepska w takich określeniach… pierwszy jedzie jak przecinek, nie ma „nisko”, „wbijania” kijka, cały czas w kontrotacji?…no i wiezie telewizor… 🥺 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 33 minuty temu, .Beata. napisał: …no i wiezie telewizor… 🥺 Pewnie szykuje się na Katar. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, Jan napisał: Szkoda że nie opatrzyłeś bo to Ty jesteś instruktorem i mógł byś oświecić nas maluczkich. a tak wygląda to na podpuchę i oczekiwanie kto pierwszy wystawi się na strzał. Dla mnie fajna jazda całej grupy (widać że mają radochę) poprawna kontrola prędkości i kierunku, jazda na poziomie znacznie wyższym niż przeciętna, którą obserwuję na stokach. No to jednak trzeba Cię oświecać. Przecież tam jest po prostu źle a główny bohater jest momentami zabawny w swojej nieudolności. To jest dobry przykład do czego prowadzi parcie na "krawędź". Pozdro Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez Mitek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 3 godziny temu, .Beata. napisał: porównanie dwóch panów, zdecydowanie lepiej ten z tyłu, technicznie? jestem kiepska w takich określeniach… pierwszy jedzie jak przecinek, nie ma „nisko”, „wbijania” kijka, cały czas w kontrotacji?…no i wiezie telewizor… 🥺 No i odwaliłaś za mnie całą robotę......Brawo Beata - dokładnie o to mi chodziło aby zrobić "stop" tych dwóch panów w tych samych fazach skrętu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 5 minut temu, Adam ..DUCH napisał: No i odwaliłaś za mnie całą robotę......Brawo Beata - dokładnie o to mi chodziło aby zrobić "stop" tych dwóch panów w tych samych fazach skrętu No to teraz analiza analizy… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 4 minuty temu, .Beata. napisał: No to teraz analiza analizy… Cześć Co tu analizować? Jeden jedzie poprawnie a drugi nie umie i tyle. Pozdro 1 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 To jest tak Kochani że jest jak patrzę jest 21 stron wątku (i cieszę się z tego) i napiszę szczerze liczyłem na bardziej owocną dyskusję. Mitek ma rację, Beta zrobiła robotę, Jan poszedł w sarkazm..... Nie zamieniajmy się w nadętych bufonów gadajmy - ja nikogo nie dyskredytuję z każdym pogadam i jak tylko mogę pomogę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Mój syn tak jezdzi. Wszedł w krawędzie szybko, ale jedzie na przecinek. Instruktor na początku grupy też telewizor wozi IMHO... A ten gość skoro jedzie ciętym to sobie może kijek darowac, ewentualnie markować ... Przy marnowaniu kijkami wyglądałoby to lepiej, bo teraz to są takie jakby stawy zatarło 😉 No i przy markowania kijkami to mam wrażenie że coś fajnego się z wyważeniem dzieje... Ładnie jeździ ten instruktor https://youtu.be/mvEzADybAkk Fajna praca kijków. Znalazłem gdzies jego filmik tylko o kijach, oszczędne ruchy, jak zewnętrzny do wbicia to wewnętrzny nadgarstkiem w tył/w górę żeby nie ciągnąć po śniegu... Ładnie to wizualnie wygląda.... Takie o... Językiem ,,melepety,, ....cytując Klasyka 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: To jest tak Kochani że jest jak patrzę jest 21 stron wątku (i cieszę się z tego) i napiszę szczerze liczyłem na bardziej owocną dyskusję. Mitek ma rację, Beta zrobiła robotę, Jan poszedł w sarkazm..... Nie zamieniajmy się w nadętych bufonów gadajmy - ja nikogo nie dyskredytuję z każdym pogadam i jak tylko mogę pomogę..... Coś tam wcześniej skrobnąłem, może umknęło. Facet jeździ jak wielu teraz na stokach. Już sporo łapnął, pewnie samouk, który ma już frajdę i poczucie niezłej jazdy i kontroli. Pogadać, pokazać i poćwiczyć. Materiał już nie jest zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi