Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, KrzysiekK napisał:

Jaja nieeee  ... ale uważasz, że nie wiem. Jakiś archaizm nie na miejscu czy co?

ps. Jaja to sobie robię jak wrzucam filmy ze swoją jazdą 😄

Krzysiek, żaden archaizm. Omawiana jest przecież podstawowa forma skrętu, do dziś obowiązująca, technika ślizgowa. Ślizganie/szczotkowanie, czyli nasze ślizganie, szuranie. Stąd pomyślałem, że robisz wkrętkę.

Samo ćwiczenie, jak mówi Tom, to jedna z form pracy nad krótkim skrętem, podobną stosowaną jest młócenie skręt stopu.

Szukasz "złotych" ćwiczeń, jest ich wiele, kwestia co i kto chce poprawić. Szukasz krawędzi i czegoś tam jeszcze...Kazdy z nas, czyli zakręconych, poczatkujących oldboyów szukał/szuka na bazie oglądanej, wspaniałej jazdy dobrych narciarzy jakiś myków, gralli, bo liczymy, że da się szybciej, w pewnym sensie na skróty, ale niestety nie...Absolutny fundament - zrozumienie i opanowanie prawidłowej postawy i młócenie podstawowych technik, jak ta baza jest przyswojona, dopiero jest sens przeć dalej i niestety, od początkowego etapu średniaka, idzie się w górę jeszcze trudniej, niż od początkującego. 

• Like 5

10 minut temu, Gabrik napisał:

Krzysiek, żaden archaizm. Omawiana jest przecież podstawowa forma skrętu, do dziś obowiązująca, technika ślizgowa. Ślizganie/szczotkowanie, czyli nasze ślizganie, szuranie. Stąd pomyślałem, że robisz wkrętkę.

Samo ćwiczenie, jak mówi Tom, to jedna z form pracy nad krótkim skrętem, podobną stosowaną jest młócenie skręt stopu.

Szukasz "złotych" ćwiczeń, jest ich wiele, kwestia co i kto chce poprawić. Szukasz krawędzi i czegoś tam jeszcze...Kazdy z nas, czyli zakręconych, poczatkujących oldboyów szukał/szuka na bazie oglądanej, wspaniałej jazdy dobrych narciarzy jakiś myków, gralli, bo liczymy, że da się szybciej, w pewnym sensie na skróty, ale niestety nie...Absolutny fundament - zrozumienie i opanowanie prawidłowej postawy i młócenie podstawowych technik, jak ta baza jest przyswojona, dopiero jest sens przeć dalej i niestety, od początkowego etapu średniaka, idzie się w górę jeszcze trudniej, niż od początkującego. 

Skręt STOP młócony jest - zwykle mnie wywozi w przód. 

Edytowane przez KrzysiekK

18 minut temu, Gabrik napisał:

Kazdy z nas, czyli zakręconych, poczatkujących oldboyów szukał/szuka na bazie oglądanej, wspaniałej jazdy dobrych narciarzy jakiś myków, gralli, bo liczymy, że da się szybciej, w pewnym sensie na skróty, ale niestety nie...Absolutny fundament - zrozumienie i opanowanie prawidłowej postawy i młócenie podstawowych technik, jak ta baza jest przyswojona, dopiero jest sens przeć dalej i niestety, od początkowego etapu średniaka, idzie się w górę jeszcze trudniej, niż od początkującego.

Paweł, to jest przełom i musiałem to podkreślić. Pewna optymalizacja działań przyśpiesza proces nauki, jednak tylko nieznacznie. Trzeba systematycznie uczyć się abecadła i dobrze utrwalać każdą literkę. To klucz. 

pozdro

18 minut temu, Marcos73 napisał:

Paweł, to jest przełom i musiałem to podkreślić. Pewna optymalizacja działań przyśpiesza proces nauki, jednak tylko nieznacznie. Trzeba systematycznie uczyć się abecadła i dobrze utrwalać każdą literkę. To klucz. 

pozdro

ale kazdy ma swoja granice powyzej ktorej i tak sie juz niczego wiecej nie nauczy

21 minut temu, Victor napisał:

Ot cała filozofia narciarstwa w pigułce 

a ile teorii atomów forumowego warczenia poniżania etc 🤦‍♂️

Pewnie że fajne ale rano sypnie świeżym, potem siądzie ciężki śnieg, w południe rozjeżdżą i … weryfikacja techniki już około 13.00 🙂 

2 godziny temu, Victor napisał:

Ot cała filozofia narciarstwa w pigułce 

a ile teorii atomów forumowego warczenia poniżania etc 🤦‍♂️

Żartobliwie ale poważnie - już na dzień dobry by poleciały punkty na egzaminie instruktorskim od demonstratora włacznie wg. krajowych norm 🙂 a rozpędzona powszechnością dostępu "wiedza" żyje swoim życiem i rodzi kolejne zatrute owoce 😉 ..

M.

Ps. Akurat czytam Nexus Harariego, tak żeby było mądrzej, stąd uczulenie na kreację prawd poprzez powielanie z umiarkowanym zrozumieniem. 

• Like 1

4 minuty temu, Marxx74x napisał:

Żartobliwie ale poważnie - już na dzień dobry by poleciały punkty na egzaminie instruktorskim od demonstratora włacznie wg. krajowych norm 🙂 a rozpędzona powszechnością dostępu "wiedza" żyje swoim życiem i rodzi kolejne zatrute owoce 😉 ..

M.

Ps. Akurat czytam Nexus Harariego, tak żeby było mądrzej, stąd uczulenie na kreację prawd poprzez powielanie z umiarkowanym zrozumieniem. 

Poprawność wykonania podstawowych technik narciarskich urasta do poziomu wiedzy tajemnej którą liznąć można dopiero po ukończeniu Hogwartu ? Może ktoś z instruktorów napisać jakie to kardynalne błędy popełnił ten nieszczęsny narciarz na filmie ? 🙂 

2 minuty temu, KrzysiekK napisał:

Poprawność wykonania podstawowych technik narciarskich urasta do poziomu wiedzy tajemnej którą liznąć można dopiero po ukończeniu Hogwartu ? Może ktoś z instruktorów napisać jakie to kardynalne błędy popełnił ten nieszczęsny narciarz na filmie ? 🙂 

Nie popełnił kardynalnych ale punkciki by mu urwano :). Prezentując "ideal" dobrze jest rozumieć, że ideałem nie jest. Ocena bywa lepsza od przodu ale proszę bardzo : 

Pług - ręce, akcent. Nie mówię o "starej" szkole miażdżącej biodra skrzyżowaniem kości udowych 🙂

Łuki płużne - przejście do równoległej nie przez odciążenie lecz rotację na stopie i przed przejściem linii spadku stoku, szarpana praca stopą przy nie zgraniu z odciążeniem (noga wraca wtedy sama bo co innego ma zrobić 🙂 ) .. 

NW modernistycznie z szybką ucieczką do krawędzi ale to chyba obecnie już standard. 

Cięty - nie widzę nic co mnie uszczypnie.

Sama sylwetka podstawowa poprawna (patrz uwaga odnośnie rąk w pługu) i zrównoważona. 

8/8/8.5/9 🙂

M.

• Thanks 1

13 minut temu, Marxx74x napisał:

Nie popełnił kardynalnych ale punkciki by mu urwano :). Prezentując "ideal" dobrze jest rozumieć, że ideałem nie jest. Ocena bywa lepsza od przodu ale proszę bardzo : 

Pług - ręce, akcent. Nie mówię o "starej" szkole miażdżącej biodra skrzyżowaniem kości udowych 🙂

Łuki płużne - przejście do równoległej nie przez odciążenie lecz rotację na stopie i przed przejściem linii spadku stoku, szarpana praca stopą przy nie zgraniu z odciążeniem (noga wraca wtedy sama bo co innego ma zrobić 🙂 ) .. 

NW modernistycznie z szybką ucieczką do krawędzi ale to chyba obecnie już standard. 

Cięty - nie widzę nic co mnie uszczypnie.

Sama sylwetka podstawowa poprawna (patrz uwaga odnośnie rąk w pługu) i zrównoważona. 

8/8/8.5/9 🙂

M.

Dzięki! 

To dopytam - jak masz chwilę to napisz… masz cierpliwość do dzieci, zniesiesz i mnie 😉

1. W pługu ręka powinna akcentować coś? Co i jak?

2. Luki płużne to cały czas plug czyli figura pierwsza. Chodziło Ci w drugim opisie o skręt z poszerzenia kątowego? Weźmy koniec skrętu w lewo - jedzie na równoległych - wyjście w górę, odciążenie i odstawienie lewej która poprowadzi skręt w prawo. Tak to ma być i brakuje mu tego odciążenia. Człapie to statycznie? 

3, 4 i 5 chyba jasne. No może poza tym szczypaniem. 🙂 

8 minut temu, KrzysiekK napisał:

Dzięki! 

To dopytam - jak masz chwilę to napisz… masz cierpliwość do dzieci, zniesiesz i mnie 😉

1. W pługu ręka powinna akcentować coś? Co i jak?

2. Luki płużne to cały czas plug czyli figura pierwsza. Chodziło Ci w drugim opisie o skręt z poszerzenia kątowego? Weźmy koniec skrętu w lewo - jedzie na równoległych - wyjście w górę, odciążenie i odstawienie lewej która poprowadzi skręt w prawo. Tak to ma być i brakuje mu tego odciążenia. Człapie to statycznie? 

3, 4 i 5 chyba jasne. No może poza tym szczypaniem. 🙂 

Oczywiście mój bład - nie łuki płużne bo tam byłem myślami tylko skręt z poszerzenia. Ale od początku.

Modelowe prowadzenie rąk w pługu to groty skierowane do wewnątrz. Tyle i tylko tyle, ma to swoje uzasadnienie w modelowaniu sylwetki. Akcent : wyobraź sobie, że to wykonanie ma pokazać coś osobie nią mającej wiedzy o narciarstwie. Osoba ta zauważy motor ruchu czy tylko niewyraźne bujanie powodujące zmianę kierunku? Co spróbuje odtworzyć ? W mojej ocenie widać zbyt mało i nie chodzi o zakres ale o akcent na fazy ruchu.

2. O ile samo poszerzenie nie wzbudza moich obiekcji to już powrót do jazdy równoległej tak. Prowadzony jest bardzo wcześnie (choć widziałem takie wykonanie ostatnio na CKI i może dlatego budzi we mnie wewnętrzny sprzeciw), przed linią spadku stoku, bez wykorzystania naturalnego ruchu towarzyszącego odciążeniu - tenże zgodnie z budową naszego ciała "ściąga" nogę o ile pozostawimy ją ślizgowo bez krawędzi. Tego tam nie widzę ergo nie podoba mi się - zamiast tego jest pracowanie stopą i jakieś takie mini szamotanie.

M.

• Thanks 1