star Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 4 minuty temu, Mikoski napisał: Dzięki bardzo za konkret , moim zdaniem na stopklatce można ugotować każdego bez wyjątku, to nie ma nic wspólnego z całą sekwencją ruchu przed i po tej klatce. Myślę że mnie Ciebie i wielu innych można tak złapać. Na wykroku;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 13 minut temu, star napisał: Na wykroku;-) Kibel nie wykrok kolego. Racja Mikoski... Śmigiem to akurat Mietek potrafi bardzo dobrze jeździć. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Ci co tylko klepią w klawisze i dłubią w internetach mogą nie wiedzieć że to sport dynamiczny i czasami zdarza się mieć rozbitą sylwetkę 😜 i sztuką jest jak najszybszy powrót do równowagi i prawidłowej pozycji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Pomijając "lapanie na/w klatce" to demonstrator z filmiku Petera jedzie bardzo ladny smig... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 16 minut temu, mig napisał: Pomijając "lapanie na/w klatce" to demonstrator z filmiku Petera jedzie bardzo ladny smig... Tak jak wszelkie ewolucję, po stokroć nagrywane w idealnych warunkach i nachyleniu na potrzeby szkolenia na płytach DVD jako dodatek do podręcznika dla instruktorów 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Godzinę temu, Edwin napisał: Kibel nie wykrok kolego. Racja Mikoski... Śmigiem to akurat Mietek potrafi bardzo dobrze jeździć. Na kiblu nikogo nie łapiemy, to nie to forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Cześć Panowie spokojnie. Peter ocenia to co widzi. Czytam co pisze od dłuższego czasu i wie jak jeździć. Filmik wybrałem pierwszy z brzegu i nie jest najszczęśliwszy bo z boku zawsze śmig wygląda tak jak wygląda a tu jest jeszcze na dość płaskiej górce. Ja będę miał chwilkę to wkleję coś z przodu. Akurat kibel tu jest detalem - są gorsze rzeczy. O pierwszej pisał Smoku a jest jeszcze pedałówka okrutna. Może będzie lepiej... 🙂 Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 A ja z okazji nadchodzącego Nowego Roku życzy Wszystkim jak najwięcej dni na stoku,bez kontuzji i by jazda na nartach przynosiła radość przede wszystkim,a wszystkie niedoskonałości by tej radości nie przysłoniły 🍸 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 14 minut temu, Mitek napisał: Cześć Panowie spokojnie. Peter ocenia to co widzi. Czytam co pisze od dłuższego czasu i wie jak jeździć. Filmik wybrałem pierwszy z brzegu i nie jest najszczęśliwszy bo z boku zawsze śmig wygląda tak jak wygląda a tu jest jeszcze na dość płaskiej górce. Ja będę miał chwilkę to wkleję coś z przodu. Akurat kibel tu jest detalem - są gorsze rzeczy. O pierwszej pisał Smoku a jest jeszcze pedałówka okrutna. Może będzie lepiej... 🙂 Pozdro Myślałem, że jest to filmik w stylu "moja najlepsza jazda proszę o ocenę", jeśli był to jakiś przypadkowy przejazd, to nie podlega on ocenie, bo są różne priorytety, tutaj mi to wygląda na: "jadę, żeby się nie zmęczyć"😄 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Peter napisał: Myślałem, że jest to filmik w stylu "moja najlepsza jazda proszę o ocenę", jeśli był to jakiś przypadkowy przejazd, to nie podlega on ocenie, bo są różne priorytety, tutaj mi to wygląda na: "jadę, żeby się nie zmęczyć"😄 Cześć Żeby była jasność.... Od pewnego czasu każda moja jazda na nartach wygląda na zasadzie jaką opisałeś a sprawa jest dość prosta - nie mogę upaść - taki jest priorytet w jeździe od zawsze a od pewnego czasu szczególnie. Ocenie podlega właśnie taki filmik bo jest to jazda swobodna, normalna, ulubionym STYLEM i ulubiona techniką. Ja chyba nawet nie wiedziałem, że Kacper mnie filmuje, byłem pewien, że czeka na Majkę - swoją (absolutnie wspaniałą) dziewczynę, która jechała za nami. Peter mam coś dal Ciebie: Pozdro Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Mitek 2 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 5 godzin temu, Peter napisał: Odnośnie powyższej analizy, układ rąk jakkolwiek ważny, jest sprawą drugorzędną lub czwartorzędną. Jest cała masa ćwiczeń podczas, których ręce nie są ustawione "ortodoksyjnie", że tak powiem a wszystkie ważne parametry "idealnego" skrętu są zachowane. Obrazowo pisząc "nie czas żałować róż gdy płoną lasy" lub inaczej tutaj trzeba zacząć organiczną pracę od "pługa"😀 Nie zgodzę się. Co do ćwiczeń w których ręce wykonują nie ortodoksyjne ruchy (bądź się nie ruszają ustawione w sposób niezbyt typowy) - zgoda. Kanon izolacji. Co do jazdy - wpływ rąk na zachowania rotacyjne-kontrrotacyjne, sylwetkę, blokowanie bioder, pozorność dociążenia bądź odciążenia, przesztywnienien całego układu bądź jedynie bądź aż góry .. i tak dalej. O wpływie na energię inicjacji skrętu i /lub wyjścia nie wspominam zostawiając to domenie sportowej. Tym niemniej gdziekolwiek ręce będą to kiwaczek blokujący biodra wygra uniemożliwiając poprawną jazdę. Pozdrawiam, M. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 44 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Żeby była jasność.... Od pewnego czasu każda moja jazda na nartach wygląda na zasadzie jaką opisałeś a sprawa jest dość prosta - nie mogę upaść - taki jest priorytet w jeździe od zawsze a od pewnego czasu szczególnie. Ocenie podlega właśnie taki filmik bo jest to każda swobodna normalna, ulubionym STYLEM i ulubiona techniką. Ja chyba nawet nie wiedziałem, że Kacper mnie filmuje, byłem pewien, że czeka na Majkę - swoją (absolutnie wspaniałą) dziewczynę, która jechała za nami. Peter mam coś dal Ciebie: Pozdro Tato odpocznij bo ducha wyzioniesz było najlepsze na końcu 👍 Ja też wrzuciłem tu kilka filmów ze swoją jazdą wszystkie z jednego dnia nagrane przez Kaema, uczyliśmy jego kolegę jeździć i też nawet nie wiedząc do końca czy ktoś mnie nagrywa była to jazda żeby sobie krzywdy nie zrobić łatwa lekka i przyjemna dla radości z jazdyz naderwanym więzadłem a nie na pokaz,ani oceny. A komentarze były różne,grunt to sobie ani innym krzywdy na stoku nie zrobić .Dla jednych to może być dobra jazda, dla innych nie,jak ja to zobaczyłem to się za głowę złapałem i albo napraw nogę i kręgosłup,później jeździj tak pomyślałem. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 15 minut temu, Mitek napisał: Cześć Żeby była jasność.... Od pewnego czasu każda moja jazda na nartach wygląda na zasadzie jaką opisałeś a sprawa jest dość prosta - nie mogę upaść - taki jest priorytet w jeździe od zawsze a od pewnego czasu szczególnie. Ocenie podlega właśnie taki filmik bo jest to każda swobodna normalna, ulubionym STYLEM i ulubiona techniką. Ja chyba nawet nie wiedziałem, że Kacper mnie filmuje, byłem pewien, że czeka na Majkę - swoją (absolutnie wspaniałą) dziewczynę, która jechała za nami. Peter mam coś dal Ciebie: Pozdro Ja to się zawsze boję jak Ty to robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 3 minuty temu, Edwin napisał: Tato odpocznij bo ducha wyzioniesz było najlepsze na końcu 👍 Ja też wrzuciłem tu kilka filmów ze swoją jazdą wszystkie z jednego dnia nagrane przez Kaema, uczyliśmy jego kolegę jeździć i też nawet nie wiedząc do końca czy ktoś mnie nagrywa była to jazda żeby sobie krzywdy nie zrobić łatwa lekka i przyjemna dla radości z jazdyz naderwanym więzadłem a nie na pokaz,ani oceny. Cześć Przecież to nie było "Tato, ..." tylko "Kochanie, odpocznij..." - Rybelek w sekowaniu jest absolutnym mistrzem! Pozdro Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 5 minut temu, Marxx74x napisał: Nie zgodzę się. Co do ćwiczeń w których ręce wykonują nie ortodoksyjne ruchy (bądź się nie ruszają ustawione w sposób niezbyt typowy) - zgoda. Kanon izolacji. Co do jazdy - wpływ rąk na zachowania rotacyjne-kontrrotacyjne, sylwetkę, blokowanie bioder, pozorność dociążenia bądź odciążenia, przesztywnienien całego układu bądź jedynie bądź aż góry .. i tak dalej. O wpływie na energię inicjacji skrętu i /lub wyjścia nie wspominam zostawiając to domenie sportowej. Tym niemniej gdziekolwiek ręce będą to kiwaczek blokujący biodra wygra uniemożliwiając poprawną jazdę. Pozdrawiam, M. W jeździe sportowej ,to ma nawet znaczenie zbyt mocny zacisk dłoni na kijkach, bo to blokuje pozostałe stawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 37 minut temu, KrzysiekK napisał: Ja to się zawsze boję jak Ty to robisz Cześć A Ty myślisz, że ja się nie boję jak dajecie na rolkach po asfalcie? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Mietek sam wie jakie błędy popełnia, ma to głęboko,bo jak sam napisał jeździ bardzo mało teraz,ja też wiem,jakie popelnialem i nie jeżdżę,ale gdybym miał wrócić i chcieć się rozwijać to na pewno chciałbym to zrobić z PSmokiem. A póki co, jak Peter mówi ,w nowym roku jak Bozia da ,zacznę od pługu i NW choć ja tylko cięty gdzie się da. To takie prywaty, ale co kogo to obchodzi. Szczęśliwego jeszcze raz. Zawsze byłem znikającym punktem nic nie znaczącym w jeździe https://youtu.be/B6ukv8fhf1s Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Edwin napisał: Mietek sam wie jakie błędy popełnia, ma to głęboko,bo jak sam napisał jeździ bardzo mało teraz,ja też wiem,jakie popelnialem i nie jeżdżę,ale gdybym miał wrócić i chcieć się rozwijać to na pewno chciałbym to zrobić z PSmokiem. A póki co, jak Peter mówi ,w nowym roku jak Bozia da ,zacznę od pługu i NW choć ja tylko cięty gdzie się da. To takie prywaty, ale co kogo to obchodzi. Szczęśliwego jeszcze raz. Zawsze byłem znikającym punktem nic nie znaczącym w jeździe https://youtu.be/B6ukv8fhf1s Jakiś prywatny ten film, a film lubię. Szczęśliwego, fuks najważniejszy. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Fajnie że Psmok dokładnie i fachowo przeanalizował jazdę kolegów. Też mam taką tendencję do oceniania i wyszukiwania błędów u innych, oczywiście proportion garde, bo gdzie mi tam do Piotra. Tyle że ja odnośnie jazdy Marka i jego syna(? ) napisałbym: fajna jazda cięta na łatwym, równym i pustym stoku a odnośnie jazdy Mitka, nie wiedząc kto jedzie, powiedziałbym: po co ten facet tak rzeźbi ten łatwy stok? 🙂 W ogóle to sądzę, że o jakości jazdy i ewentualnych błedach, które robimy, można coś powiedzieć filmując "zawodnika" na dość stromym, najlepiej lekko zmuldzonym stoku. Nie o prawdziwe muldy mi chodzi, bo to wyższa szkoła jazdy i do tego trzeba być młodym, silnym, wygimnastykowanym. 🙂 Wszelkie zjeżdżanie takim czy innym sposobem po łatwych stokach niewiele pokaże. Wszystkiego Naj, Naj w Nowym Roku. Jak najwięcej udanych nart realizowanych w bezpieczny sposób dla siebie i innych. Styl mniej ważny. I dużo funu. 🙂 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 37 minut temu, star napisał: Jakiś prywatny ten film, a film lubię. Szczęśliwego, fuks najważniejszy. Już zmieniłem ustawienia😄Szczęśliwego idę na imprezę 👍 To trochę szybsza jazda. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 9 minut temu, a_senior napisał: równym i pustym stoku a odnośnie jazdy Mitka, nie wiedząc kto jedzie, powiedziałbym: po co ten facet tak rzeźbi ten łatwy stok? 🙂 Bo lubi rzeźbić, każdy jeździ co lubi i sprawia mu przyjemność,albo umie. Ja bym krawędzi nie oszczędzał na tym stoku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Środa o 06:59 Udostępnij Napisano Środa o 06:59 12 godzin temu, Edwin napisał: Już zmieniłem ustawienia😄Szczęśliwego idę na imprezę 👍 To trochę szybsza jazda. Cisza więc impreza się udała… oby tak dalej pozdrawiam Wszystkich Nowo Rocznie! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano Środa o 16:41 Udostępnij Napisano Środa o 16:41 Impreza się udała 😉 a jakby co, po noworocznym SL przeskoczyliśmy na Kluszkowce gdzie do 6.01 zapraszam gdyby ktoś chciał się spotkać (godziny poranne). M 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luka34 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Witam. Byłem wczoraj pojeździć ze znajomymi, fajnie szło, ale nie wszystkim. Kolega miał problem z utrzymaniem nart równolegle czy to podczas jazdy stylem ślizgowym, czy próby NW. Podczas inicjacji skrętu narta wewnętrzna uciekała, tzn żyła swoim światem, raz się zbliża, raz oddała, czubek się zbliża tak, że może podciąć. Gdy już skręcił i jechał w poprzek lini stoku lub pod niewielkim kątem, to było ok, do momentu ponownej inicjacji skrętu i samego skrętu. Z czego może wynikać ten problem? Kolega początkujący, 2 sezony za sobą. But dobrze dobrany. Po 3 godzinach jazdy zawinął się na browara i tyle go widzieliśmy. Pługiem umie jeździć, wie jak się skręca i fajnie to wygląda, tylko te style równoległe. Szkoda mi chłopa. Za bardzo nie wiem co mu doradzić, sam jestem dosyć świeży, ale nigdy nie miałem takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Luka34 napisał: Witam. Byłem wczoraj pojeździć ze znajomymi, fajnie szło, ale nie wszystkim. Kolega miał problem z utrzymaniem nart równolegle czy to podczas jazdy stylem ślizgowym, czy próby NW. Podczas inicjacji skrętu narta wewnętrzna uciekała, tzn żyła swoim światem, raz się zbliża, raz oddała, czubek się zbliża tak, że może podciąć. Gdy już skręcił i jechał w poprzek lini stoku lub pod niewielkim kątem, to było ok, do momentu ponownej inicjacji skrętu i samego skrętu. Z czego może wynikać ten problem? Kolega początkujący, 2 sezony za sobą. But dobrze dobrany. Po 3 godzinach jazdy zawinął się na browara i tyle go widzieliśmy. Pługiem umie jeździć, wie jak się skręca i fajnie to wygląda, tylko te style równoległe. Szkoda mi chłopa. Za bardzo nie wiem co mu doradzić, sam jestem dosyć świeży, ale nigdy nie miałem takiego problemu. Zapewne zbyt mocno obciąża wewnetrzna narte na pocz skretu.Wewnetrzna skreca a zewn odjezdza. Potem juz proba korekty.... ale to przypuszczenia. Filmik by pomogl w diagnozie.... Edytowane 13 godzin temu przez mig 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi