KubaR Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 20 godzin temu, Marcos73 napisał: Maciek opisuje jak poszerza jakiś polygon cośtam, a ja się kurwa podpieram kijkiem żeby się nie wywrócić. W mordę.... Chyba się do tego Zwardonia wybiorę żeby ci wódkę postawić. Dawno mnie nic tak nie ucieszyło.... Szczerze mówiąc jak czytam wywody o technice jazdy to ni chuja nie rozumiem. Mam nawet obie książki le mastera, a nawet "The Science of Alpine Ski Racing" ale ni chuchu. K. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 34 minuty temu, KubaR napisał: W mordę.... Chyba się do tego Zwardonia wybiorę żeby ci wódkę postawić. Dawno mnie nic tak nie ucieszyło.... Szczerze mówiąc jak czytam wywody o technice jazdy to ni chuja nie rozumiem. Mam nawet obie książki le mastera, a nawet "The Science of Alpine Ski Racing" ale ni chuchu. K. Wbijaj, zawsze na stole znajdzie się miejsce na Twoją wodę ognistą;) 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 W dniu 29.12.2024 o 16:14, mig napisał: Czyli w sumie - jezdzic, nie filozofowac za dużo, bo to amatorowi zupelnie niepotrzebne.... Święta racja Panie Michale ... bo jak sie komuś punkt BOS czy COM z punktem Gie popierdoli .. to AMBA. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 22 godziny temu, KrzysiekK napisał: A z ogromną przyjemnością jeśli oczywiście "dojedziesz" czyli "dogonisz" nie jest prowokacyjne. 🙂 Pamiętaj, że w trudnym terenie mogę nie dać rady. Ja się z tym liczę. Wiem, że dobrze jeździsz. Krzysztof ..nie ma nic prostszego..ja Marasa nagrywam jak chcę i w tak zwanym międzyczasie palę fajkę.. gorzej jak już wyjdziemy z tego baru na stok.. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 21 godzin temu, PSmok napisał: Odpisuje dopiero teraz bo bardzo zajęty jestem . Musiałem to zrobić w ten sposób aby ogarniać temat. I dać przez YT. Oglądnij na spokojnie , Przemyśl i wydaj opinie . Kompletnie masz prawo z tym się nie zgadzać bądź pomyśleć ze to ma jakiś sens . Pozdrowienia Piotrek, bardzo dziękuję za zainteresowanie moją skromną osobą z Twojej strony. 1). Kijki ważna rzecz, w jednej chwili awansowałem z amatora na zawodnika 🙂 , poważnie to kupione od Pawła Gabrika z forum, żona pod choinkę dostała rękawiczki LEKI i była potrzeba zakupu kijów. Swoje stare miałem proste. 2). Jestem samoukiem amatorem i wiem, że jest dużo do poprawy i zmiany, ale jak każdy amator objeżdżeniem niweluje braki techniczne poprzez sztuczki. To tak de facto 1-szy dzień w sezonie i nowe narty, tak trochę może na usprawiedliwienie. Ja ogólnie na nartach czuję się bardzo pewnie. Jadę krótkim skrętem na nartach typu GS 180cm, skracam ten skręt jak umiem, co oczywiście jest obarczone błędami. Jednak jazda amatorska - dobra, nie koniecznie jest technicznie dobra, ma być przede wszystkim skuteczna. 3). Wszystko co opisałeś w swojej analizie jest oczywiście prawdą, na plus jest to ZROZUMIAŁE raczej chyba dla wszystkich, filmy porównawcze to klucz do wskazania istotnych różnic. Są widoczne. Dla mnie zrozumiałe jak i Twoja idea jazdy. Bardzo dziękuję za tak szczegółową analizę pro bono i za to że masz chęć się tutaj udzielać mimo różnych zawirowań forumowych. BTW, wg włoskich oznaczeń to trasa czerwona, kamera nieco spłaszcza jednak nie jest to „ściana”. Zaletą jest - a to widziałeś że nikt tam nie jeździ. Jeśli będziesz organizował ponownie takie szkolenie, to raczej się zgłoszę do Ciebie. Imię mam odpowiednie, nazwisko tylko do zmiany na Odermatt 😉, masz tydzień. pozdro 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 9 minut temu, Marcos73 napisał: Piotrek, bardzo dziękuję za zainteresowanie moją skromną osobą z Twojej strony. 1). Kijki ważna rzecz, w jednej chwili awansowałem z amatora na zawodnika 🙂 , poważnie to kupione od Pawła Gabrika z forum, żona pod choinkę dostała rękawiczki LEKI i była potrzeba zakupu kijów. Swoje stare miałem proste. 2). Jestem samoukiem amatorem i wiem, że jest dużo do poprawy i zmiany, ale jak każdy amator objeżdżeniem niweluje braki techniczne poprzez sztuczki. To tak de facto 1-szy dzień w sezonie i nowe narty, tak trochę może na usprawiedliwienie. Ja ogólnie na nartach czuję się bardzo pewnie. Jadę krótkim skrętem na nartach typu GS 180cm, skracam ten skręt jak umiem, co oczywiście jest obarczone błędami. Jednak jazda amatorska - dobra, nie koniecznie jest technicznie dobra, ma być przede wszystkim skuteczna. 3). Wszystko co opisałeś w swojej analizie jest oczywiście prawdą, na plus jest to ZROZUMIAŁE raczej chyba dla wszystkich, filmy porównawcze to klucz do wskazania istotnych różnic. Są widoczne. Dla mnie zrozumiałe jak i Twoja idea jazdy. Bardzo dziękuję za tak szczegółową analizę pro bono i za to że masz chęć się tutaj udzielać mimo różnych zawirowań forumowych. BTW, wg włoskich oznaczeń to trasa czerwona, kamera nieco spłaszcza jednak nie jest to „ściana”. Zaletą jest - a to widziałeś że nikt tam nie jeździ. Jeśli będziesz organizował ponownie takie szkolenie, to raczej się zgłoszę do Ciebie. Imię mam odpowiednie, nazwisko tylko do zmiany na Odermatt 😉, masz tydzień. pozdro Dla mnie to była najlepsza analiza jazdy, jaką od lat oglądałem na forum, zwłaszcza, że przedstawiona w bardzo zrozumiały sposób. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 12 minut temu, Edwin napisał: Dla mnie to była najlepsza analiza jazdy, jaką od lat oglądałem na forum, zwłaszcza, że przedstawiona w bardzo zrozumiały sposób. Nooo, nawet ja zakumałam o co kaman. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 12 godzin temu, PSmok napisał: Ja staram się uprościć techniczna stronę aby nie pisać referatów. Proste słownictwo i na temat. COM i BOS są tylko odnośnikami . Tak masz racje , nie zrozumienie dlatego dobrze było by się spotkać i wyjaśnić na stoku. Paweł miał dobry pomysł ze zorganizowaniem wyjazdu do Włoch . Oto krótka analiza jak ja to widzę z mojej strony . Pozdrowienia Cześć A więc: Miałem złe narty, za wąskie pod butem na te warunki i za długie, za mało uniwersalne, bez rockera i nie z tego co trzeba drewna, buty pod złym kątem z niewyregulowanym cantingiem a w ogóle nie wygrzane i nie byłem u bootfittera, no i spodnie i kurtka - membrana nie 20000 tylko nieznana... 🙂 A tak naprawdę - super, że tak do tego podszedłeś. Nie oczekiwałem analizy a tu... Tak znam swoje błędy i niestety niewiele mogę w tym momencie zrobić. Po prostu bardzo mało jeżdżę 7-10 dni w sezonie więc nawet nie można mówić o przypomnieniu sobie podstaw. Zresztą potraktowałeś mnie wyjątkowo delikatnie ale ten nadmierny impuls rotacyjny - bo ja to tak nazywam jest wyjątkowo nieestetyczny. Tak konsultacje na śniegu byłyby super ale w tym roku to absolutnie niemożliwe we Włoszech a dla Ciebie jazda na jakieś zadupie jest całkowicie bez sensu. Może kiedyś. Na razie fajnie, że można pogadać z kimś z najwyższej narciarskiej półki - bardzo doceniam. Pozdro 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 9 godzin temu, Mikoski napisał: I zawsze ktoś musi rozwalić system 😁 BOS...ahaha że się nie da Damiano, Ty żeś kiedyś tak nartę wygiął. Podobno przy jakimś dziwnym lądowaniu, a tu widać dlaczego. @PSmok super że tak analizujesz te jazdy, tyś prawdziwy skarb tego forum. Dzięki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Przebrnąlem analizę filmu. Tyle słów o tak prostym problemie bez wskazania na ćwiczenia korygujące - nie kupuję, przepraszam. Nie potrafię może tak długo opowiadać o prostym kiwaczku, który zapomina w sekwencji ruchu o istnieniu bioder. Muszę nad sobą popracować - będzie bardziej profesjonalnie. M. Ps. Powszechnie znany kiwaczek .. (gdzie te ręce? co za układ barków? po co tak pływa przód tył (spokojnie, wciąż jakiś BOS trzyma COM i COŚ się udaje choć niezbyt zgodnie z teorią autorów poczytnych książek bo to jazda a nie stop-klatka ) .. no i pamięta, że ma biodra - może od tego zacząć rozmowę ? 🙂 .. czy może szukać punktu styku pomiędzy górą ciała a dołem dopiero w okolicy kolan pomijając sekwencyjność choćby ze względu na zbyt krótki czas (jak coś to slow motion) .. Dlaczego przestrzeń w której pracują biodra to elipsoida i co ma do tego oś bark zewnętrzny/biodro wewnętrzne/rzut na podłoże i ups, nieco jako wypadkowa układ stóp bo kolana poddały się a staw skokowy nie protestuje włączając się do zabawy .. o ile nie toniemy w śniegu co akurat na boisku nie grozi.) Takie luźne przemyślenia .. zapewne błędne. M. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Marxx74x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Odnośnie powyższej analizy, układ rąk jakkolwiek ważny, jest sprawą drugorzędną lub czwartorzędną. Jest cała masa ćwiczeń podczas, których ręce nie są ustawione "ortodoksyjnie", że tak powiem a wszystkie ważne parametry "idealnego" skrętu są zachowane. Obrazowo pisząc "nie czas żałować róż gdy płoną lasy" lub inaczej tutaj trzeba zacząć organiczną pracę od "pługa"😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 5 minut temu, Peter napisał: Odnośnie powyższej analizy, układ rąk jakkolwiek ważny, jest sprawą drugorzędną lub czwartorzędną. Jest cała masa ćwiczeń podczas, których ręce nie są ustawione "ortodoksyjnie", że tak powiem a wszystkie ważne parametry "idealnego" skrętu są zachowane. Obrazowo pisząc "nie czas żałować róż gdy płoną lasy" lub inaczej tutaj trzeba zacząć organiczną pracę od "pługa"😀 Że kogo od pługa? Marcosa ? do pytam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Nie ma to jak być polonistą od "pługa" niedawno oderwaną😁, post dotyczył analizy filmiku z narracją, nie wiem kto jedzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 3 minuty temu, Peter napisał: Nie ma to jak być polonistą od "pługa" niedawno oderwaną😁, post dotyczył analizy filmiku z narracją, nie wiem kto jedzie. Powyzej sa 3 takie a nawet 4.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 5 minut temu, mig napisał: Powyzej sa 3 takie a nawet 4.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Odnośnie śmigu, poniżej chyba najlepszy materiał jaki znalazłem w internecie, minimalistyczny styl filmiku bardzo mi odpowiada ale pewno dużej grupie nie przypadnie do gustu. Sprawa podstawowa to ruch obrotowy nóg w stawach biodrowych, bez niego mamy tylko serie cyklicznych skrętów tzw. "stop" Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Peter 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Peter napisał: Odnośnie powyższej analizy, układ rąk jakkolwiek ważny, jest sprawą drugorzędną lub czwartorzędną. Jest cała masa ćwiczeń podczas, których ręce nie są ustawione "ortodoksyjnie", że tak powiem a wszystkie ważne parametry "idealnego" skrętu są zachowane. Obrazowo pisząc "nie czas żałować róż gdy płoną lasy" lub inaczej tutaj trzeba zacząć organiczną pracę od "pługa"😀 Ja dociekliwy jestem więc jasno pytam którą osobę z filmów omawianych powyżej Twoimi zdaniem należy zacząć szkolić od "pługa" jak to ładnie napisałeś? Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Godzinę temu, Peter napisał: Cześć To ja jadę. Nie podoba Ci się? 🙂 Pług niestety z pewnych względów nie dotyczy... Pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 7 minut temu, Mikoski napisał: Ja dociekliwy jestem więc jasno pytam którą osobę z filmów odmawianych powyżej Twoimi zdaniem należy zacząć szkolić od "pługa" jak to ładnie napisałeś? Patrzaj na odpowiedź dla mig, już chyba bardziej jasno nie doprecyzuje. 7 minut temu, Mitek napisał: Cześć To ja jadę. Nie podoba Ci się? 🙂 Pług niestety z pewnych względów nie dotyczy... Pozdro serdeczne Jak to Ty, to bardzo ale to bardzo ładnie😄😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 1 minutę temu, Peter napisał: Patrzaj na odpowiedź dla mig, już chyba bardziej jasno nie doprecyzuje Chłopie to Ty chyba poziom WC 😁jak wiesz co to znaczy reprezentujesz 💪 ,a tu tylko zwykłe szaraczki amatory my nie godne Twoich nart nawet nosić. Aż tak źle że wszyscy na filmach powyżej od pługa muszą zaczynać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 1 minutę temu, Mikoski napisał: Chłopie to Ty chyba poziom WC 😁jak wiesz co to znaczy reprezentujesz 💪 ,a tu tylko zwykłe szaraczki amatory my nie godne Twoich nart nawet nosić. Aż tak źle że wszyscy na filmach powyżej od pługa muszą zaczynać? Nic w tym uwłaczającego, poziom WC też tak sezon czy trening często zaczyna😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 5 minut temu, Peter napisał: Nic w tym uwłaczającego, poziom WC też tak sezon czy trening często zaczyna😉 A kolega trenuję (trenował) chętnie film z jazdy bym zobaczył. Pług to nie żaden wstyd zawodnicy też jeżdżą,to już było przerabiane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) 11 minut temu, Peter napisał: Nic w tym uwłaczającego, poziom WC też tak sezon czy trening często zaczyna😉 Napisz że wreszcie który na filmie tak ciulato jechał, jak wszyscy to co poprawić może się też przy okazji czegoś nauczę, konkrety Panie lubię. Jak nie ma konkretów to kolejne zwykłe internetowe pierdolenie. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Nie wiem czy "ciulato, w każdym razie dotyczyło to narciarza, którego jazda tam jest analizowana, wydaje mi się, że to jasno wynika z kontekstu, masz jaszcze fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 11 minut temu, Peter napisał: Nie wiem czy "ciulato, w każdym razie dotyczyło to narciarza, którego jazda tam jest analizowana, wydaje mi się, że to jasno wynika z kontekstu, masz jaszcze fotkę Dzięki bardzo za konkret , moim zdaniem na stopklatce można ugotować każdego bez wyjątku, to nie ma nic wspólnego z całą sekwencją ruchu przed i po tej klatce. Myślę że mnie Ciebie i wielu innych można tak złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi