Mikoski Napisano Czwartek o 20:11 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:11 (edytowane) 24 minuty temu, Lexi napisał: A mogę "jebać kanony" na długich nartach czy muszą być krótkie? Dam Ci moje najdłuższe jakie mam 😁 jak nie będzie orgazmu przy jebaniu kanonu to nie odpinasz 😜 może być? Edytowane Czwartek o 20:26 przez Mikoski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Czwartek o 20:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:14 7 minut temu, Mikoski napisał: Instruktorzy którzy tu piszą i odpowiadają na pytania adeptów narciarstwa stwarzają wrażenie że fizyka kwantowa przy nartach to chuj a jest to dość proste trzy... cztery sezony i można poprawnie jeździć. Pod warunkiem, że się dużo jeździ,a sezon, to nie tygodniowy wyjazd na ferie. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Czwartek o 20:58 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:58 (edytowane) 56 minut temu, Mikoski napisał: Dam Ci moje najdłuższe jakie mam Ostatnio miałem przyjemność spróbować GS ta narta łaskocze po łydkach jak manetka nadgarstek 😅 zdecydowanie na dziś wolę krótką nartę 😁 Żeby w pełni wykorzystać długą nartę np GS trzeba : a. Umieć jeździć b. mocne nogi c. nie bać się prędkości,panować nad gonitwą negatywnych myśli (strach) Edytowane Czwartek o 21:13 przez Victor 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Czwartek o 22:15 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:15 Godzinę temu, Victor napisał: Ostatnio miałem przyjemność spróbować GS ta narta łaskocze po łydkach jak manetka nadgarstek 😅 zdecydowanie na dziś wolę krótką nartę 😁 Żeby w pełni wykorzystać długą nartę np GS trzeba : a. Umieć jeździć b. mocne nogi c. nie bać się prędkości,panować nad gonitwą negatywnych myśli (strach) Punkt C który bardzo dobrze opisałeś daje odpowiedź kilu osobom piszącym na SF szukającym czegoś w sprzęcie 😕nie chcących dopuścić do siebie że to bezpiecznik w ich głowach nie pozwala narciarsko iść do przodu. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano wczoraj o 11:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:22 (edytowane) https://photos.app.goo.gl/zUhV1qo47w3ZYnWu9 lekko z opóźnieniem, ale wiecie jak to jest … czasu nie ma 😎 edit: sorka , nie w tym wątku miało być 🤦🏽♀️ Edytowane wczoraj o 11:23 przez .Beata. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Zainspirowany wypisem kolegi @Mikoski postanowiłem nieco podwyższyć poziom zaawansowania dyskusji. Zdając sobie sprawę że Wszyscy użytkownicy są już na poziomie średniozaawansowanym zdałem sobie sprawę, iż najwyższy już czas przejść na poziom zaawansowany czyli skręt cięty. Poniżej zamieszczam link do ewolucji które są niezbędne aby owy poziom osiągnąć a więc skręt NW (schemat ruchowy a nie odciążenie), skręt krótki w technice mieszanej, skręt krótki cięty, skręt długi (wynika z R narty). https://www.facebook.com/reel/1203670180841678 Na tym etapie szkolenia nartą zalecaną jest slalomka lub narta AR o nieco krótszych promieniach - tak mi się wydaje nie więcej niż 15m. W tej technice również ma znaczenie przygotowanie sprzętu zwłaszcza pod kątem krawędzi. Kochani nie wiem czy zdajecie sobie sprawę - przed Nami +- 150 stron i już poziom expert. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Zainspirowany wypisem kolegi @Mikoski postanowiłem nieco podwyższyć poziom zaawansowania dyskusji. Zdając sobie sprawę że Wszyscy użytkownicy są już na poziomie średniozaawansowanym zdałem sobie sprawę, iż najwyższy już czas przejść na poziom zaawansowany czyli skręt cięty. Poniżej zamieszczam link do ewolucji które są niezbędne aby owy poziom osiągnąć a więc skręt NW (schemat ruchowy a nie odciążenie), skręt krótki w technice mieszanej, skręt krótki cięty, skręt długi (wynika z R narty). https://www.facebook.com/reel/1203670180841678 Na tym etapie szkolenia nartą zalecaną jest slalomka lub narta AR o nieco krótszych promieniach - tak mi się wydaje nie więcej niż 15m. W tej technice również ma znaczenie przygotowanie sprzętu zwłaszcza pod kątem krawędzi. Kochani nie wiem czy zdajecie sobie sprawę - przed Nami +- 150 stron i już poziom expert. Bardzo ładna jazda w linku. Pytanie jedno - jak wyglądają proporcje obciążenia narty zawietrznej i wewnętrznej w poszczególnych fazach skrętu ciętego (lub aspirującego do bycia skrętem ciętym, skrętu mieszanego) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, KrzysiekK napisał: Bardzo ładna jazda w linku. Pytanie jedno - jak wyglądają proporcje obciążenia narty zawietrznej i wewnętrznej w poszczególnych fazach skrętu ciętego (lub aspirującego do bycia skrętem ciętym, skrętu mieszanego) ? Cześć Jak czytam takie pytania, to mnie Krzysiu wstrząsa. Pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, KrzysiekK napisał: Bardzo ładna jazda w linku. Pytanie jedno - jak wyglądają proporcje obciążenia narty zawietrznej i wewnętrznej w poszczególnych fazach skrętu ciętego (lub aspirującego do bycia skrętem ciętym, skrętu mieszanego) ? Każdy kto Ci napisze proporcje tak naprawdę nie ma bladego pojęcia jakie są te proporcje. To jest ten etap w którym nartę wewnętrzną skrętu zaczynamy używać i tu nie liczy się wirtualne zakrawędziowanie tylko realne zakrawędziowanie + obciążenie a to drugie jest zależne od wielu czynników, takim podstawowym jest "czucie" tego co się z tobą dzieje vide moja przepiękna gleba na Pilsku....kto był to widział....zbyt wysokie ego+ chęć popisania się + niedostosowanie techniki do warunków...nadrobiłem - tak mi się wydaje pierdylionem skrętów + ścianka z Markiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 27 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Każdy kto Ci napisze proporcje tak naprawdę nie ma bladego pojęcia jakie są te proporcje. To jest ten etap w którym nartę wewnętrzną skrętu zaczynamy używać i tu nie liczy się wirtualne zakrawędziowanie tylko realne zakrawędziowanie + obciążenie a to drugie jest zależne od wielu czynników, takim podstawowym jest "czucie" tego co się z tobą dzieje vide moja przepiękna gleba na Pilsku....kto był to widział....zbyt wysokie ego+ chęć popisania się + niedostosowanie techniki do warunków...nadrobiłem - tak mi się wydaje pierdylionem skrętów + ścianka z Markiem A miało być co było na Pilsku zostaje w Zwardoniu. Też się wypierdoliłem, Ale nie tak spektakularnie jak Ty. Ja tak po cichu😀. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 59 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Każdy kto Ci napisze proporcje tak naprawdę nie ma bladego pojęcia jakie są te proporcje. To jest ten etap w którym nartę wewnętrzną skrętu zaczynamy używać i tu nie liczy się wirtualne zakrawędziowanie tylko realne zakrawędziowanie + obciążenie a to drugie jest zależne od wielu czynników, takim podstawowym jest "czucie" tego co się z tobą dzieje vide moja przepiękna gleba na Pilsku....kto był to widział....zbyt wysokie ego+ chęć popisania się + niedostosowanie techniki do warunków...nadrobiłem - tak mi się wydaje pierdylionem skrętów + ścianka z Markiem Dlaczego o to pytam ? Bo ganeralnie wiem, że niby używamy zewnętrznej/wewnętrznej jakoś 80/20 ale niektorzy mówią, że ma być po równo. Tak mi się wydaje że jak się identycznie zakrawedziuje, to może być po równo i jedzie się poprawnie a i lepsze oparcie jest. Czyli czysty carving idzie na 50/50? Zaliczyłem dwie gleby bo zacząłem kombinować z wewnętrzną i pojechała inna drogą niż zewnętrzna podcinając mi też zewnętrzną .. Rafał mówił, że jechałem na plecach z 10 metrów jak żuk co się na grzbiet wywalił. Edytowane 4 godziny temu przez KrzysiekK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 46 minut temu, Marcos73 napisał: Też się wypierdoliłem, Ale nie tak spektakularnie jak Ty. Ja tak po cichu😀. Ja też, ale .. po pierwsze niewiele osób było .. a po drugie jak już leżałem wyciągnąłem telefon i zacząłem nagrywać jak wszyscy pokonują "TO"... że niby tak chciałem - trza się umić zachować .. 😉 Edytowane 3 godziny temu przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: Dlaczego o to pytam ? Bo ganeralnie wiem, że niby używamy zewnętrznej/wewnętrznej jakoś 80/20 ale niektorzy mówią, że ma być po równo. Tak mi się wydaje że jak się identycznie zakrawedziuje, to może być po równo i jedzie się poprawnie a i lepsze oparcie jest. Czyli czysty carving idzie na 50/50? Zaliczyłem dwie gleby bo zacząłem kombinować z wewnętrzną i pojechała inna drogą niż zewnętrzna podcinając mi też zewnętrzną .. Rafał mówił, że jechałem na plecach z 10 metrów jak żuk co się na grzbiet wywalił. Polecam proste ćwiczenie z podnoszoną wewnętrzną możesz śmiało dołożyć kijki po obu stronach tak żeby dotykały podłoża poprawi też sylwetkę 2w1 . I ćwicz ! pozdro @KrzysiekK tu masz coś extra Edytowane 2 godziny temu przez Victor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 55 minut temu, KrzysiekK napisał: Dlaczego o to pytam ? Bo ganeralnie wiem, że niby używamy zewnętrznej/wewnętrznej jakoś 80/20 ale niektorzy mówią, że ma być po równo. Tak mi się wydaje że jak się identycznie zakrawedziuje, to może być po równo i jedzie się poprawnie a i lepsze oparcie jest. Czyli czysty carving idzie na 50/50? Zaliczyłem dwie gleby bo zacząłem kombinować z wewnętrzną i pojechała inna drogą niż zewnętrzna podcinając mi też zewnętrzną .. Rafał mówił, że jechałem na plecach z 10 metrów jak żuk co się na grzbiet wywalił. Ja bym nie kombinował, zdaje się, że to wyższa sztuka, natenczas zewnętrzna i git. A jak o glebach piszemy, to też się pochwalę, też przypajacowałem, kilka łatwych skrętów na górze, czarnej górze, więc dynamiczniej i narta mi wleciała pod szreń, a jako, że zablokowałem sobie wiązanie nieco, to dostałem po brzuchu, znaczy brzuchaty, ponoć tenisisty, mięsień, bo nartę i tak z wiązania wyrwałem mimo lekkiej blokady, taki siłacz. Co ciekawe dzień wcześniej pokornie po półciemku widziałem co jest grane i a to półplug jak na szreń się wpakowałem, a to i nartę podniosłem elegancko jak było trzeba, a tu lampa z rana, zlodzone po nocy, choć przecież tylko warstwa, zdawało mi się, że jestem jak młody bóg. Więc potem na jednej narcie do boku, tam kuśtykając, założyłem obydwie i zjechałem już czujnie, potem jak inwalida śniadanko i do auta, lewa znaczy sprzęgło, ale przecież biegów nie muszę za często zmieniać, dopiero we Wrocku. Dziś już nawet jako tako chodzę, więc rozgrzewka trekkingowa na szczycie i samo podejście jednak się przydały. Rower dobry na rehabilitację i transport. Auto też, buty narciarskie ładnie usztywniają. Źle nie będzie. Mam inne kłopoty. Edytowane 3 godziny temu przez star 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 20 minut temu, Victor napisał: Polecam proste ćwiczenie z podnoszoną wewnętrzną możesz śmiało dołożyć kijki po obu stronach tak żeby dotykały podłoża poprawi też sylwetkę 2w1 . I ćwicz ! pozdro Ale on chciał podnosić zewnętrzną;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 20 minut temu, Victor napisał: Polecam proste ćwiczenie z podnoszoną wewnętrzną możesz śmiało dołożyć kijki po obu stronach tak żeby dotykały podłoża poprawi też sylwetkę 2w1 . I ćwicz ! pozdro Oczywiście ćwiczenie b. Dobre. Ja natomiast zadam proste pytanie: gdzie tkwi błąd w wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 11 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Oczywiście ćwiczenie b. Dobre. Ja natomiast zadam proste pytanie: gdzie tkwi błąd w wykonaniu Co się wpierdalasz. Instruktor polecał - wie co robi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Oczywiście ćwiczenie b. Dobre. Ja natomiast zadam proste pytanie: gdzie tkwi błąd w wykonaniu Okiem instruktora-Adam to Twoje kalosze 😅 ale kończąc poprzedni skręt odciążenie poprzez wyjście w górę wbicie kija dziecko powinno już przejść na zewnętrzną nogę a od lini spadku stać na zewnętrznej dociążając ją … 🤷♂️ czy masz na myśli coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 28 minut temu, star napisał: Ale on chciał podnosić zewnętrzną;-) To też można-ćwiczyłem,jednak stanie w skręcie na wewnętrznej z podniesioną zewnętrzną bardzo trudne na moim etapie 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: Oczywiście ćwiczenie b. Dobre. Ja natomiast zadam proste pytanie: gdzie tkwi błąd w wykonaniu Nie bardzo się można do czegoś przyczepić. Za późno podnosi? Przejeżdża zmianę krawędzi i praktycznie zaraz podnosi nogę. Dziób podniesionej jeździe po śniegu ( bocian) więc na zewnętrznej dociska goleń. Nie jedzie na tyłach. Ja się poddaję. Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, star napisał: Ja bym nie kombinował, zdaje się, że to wyższa sztuka, natenczas zewnętrzna i git. A jak o glebach piszemy, to też się pochwalę, też przypajacowałem, kilka łatwych skrętów na górze, czarnej górze, więc dynamiczniej i narta mi wleciała pod szreń, a jako, że zablokowałem sobie wiązanie nieco, to dostałem po brzuchu, znaczy brzuchaty, ponoć tenisisty, mięsień, bo nartę i tak z wiązania wyrwałem mimo lekkiej blokady, taki siłacz. Co ciekawe dzień wcześniej pokornie po półciemku widziałem co jest grane i a to półplug jak na szreń się wpakowałem, a to i nartę podniosłem elegancko jak było trzeba, a tu lampa z rana, zlodzone po nocy, choć przecież tylko warstwa, zdawało mi się, że jestem jak młody bóg. Więc potem na jednej narcie do boku, tam kuśtykając, założyłem obydwie i zjechałem już czujnie, potem jak inwalida śniadanko i do auta, lewa znaczy sprzęgło, ale przecież biegów nie muszę za często zmieniać, dopiero we Wrocku. Dziś już nawet jako tako chodzę, więc rozgrzewka trekkingowa na szczycie i samo podejście jednak się przydały. Rower dobry na rehabilitację i transport. Auto też, buty narciarskie ładnie usztywniają. Źle nie będzie. Mam inne kłopoty. Tak mi się właśnie wydaje że chyba nie ma co kombinować bo jak zacznę modzić to skończy mi się sezon i będzie po zabawie. Trzeba odciążać wewnętrzną tylko przy okazji zamykać staw skokowy w niej, inaczej będę wypuszczał ją do przodu i wyjdzie paskudna szuflada… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi