Maciej S Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 (edytowane) 14 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Nawet nie wiesz jak blisko jesteś ideału programowego....dokładnie tak jak piszesz ...kolano do przodu i nieco do środka....ważne aby owo do środka nie powodowało śladu ciętego....Panie kolego Macieju tak już jest programowo od dekady Masz rację! Sprawdziłem w programie 2013 jest już kolano. Nie śledzę programów, zniechęciłem się w 2005, 2013 też mi nie pasował. Co do śladu ciętego: na egzaminie instruktorskim dawali dodatkowe punkty za wejście na krawędź w łuku płużnym, tyle, że to inna szkoła była, zdecydowanie więcej kolan 🙂 Edytowane 20 Października 2023 przez Maciej S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eliorlan Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Dyziek myślę, że błądzisz. Podchodzisz do sprawy jak instruktor praktyk i na tej kanwie (co ja uważam za słuszne, zwłaszcza dla osób, które chcą skorzystać szkoleniowo z tego tematu) budujesz swoje wpisy, chcąc racjonalnie uporządkować dyskusję. Pamiętaj jednak, że dla części kolegów dyskusja ma zupełnie innych charakter - typowo teoretyczny - i nie ma żadnego przełożenia na praktyczną jazdę a już na szkolenie to ma raczej wpływ zgoła ujemny.Przekaz szkoleniowy musi być prosty i logiczny, maksymalnie dostosowany do konkretnego przypadku - pisze o tym fajnie Adam dając np. przykłady zastosowania w szkoleniu przenośni z innych sportów, znanych uczącemu się, aby znaleźć możliwie najbliższy jego wizji opis ruchu czy cyklu ruchowego. Niezbędnością jest tu ujednolicenie pojęć w ramach istniejącego fachowego języka czego niektórzy koledzy jak widać nie chcą, czy też nie rozumieją. W szkoleniu to jest absolutna niezbędność ale nawet w rozmowach teoretycznych uzgodnienie pojęć jest warunkiem rozmowy. Nie można tworzyć własnego języka i uważać go za jedynie dobrze pisujący zjawisko bo będzie to przekaz zrozumiały jedynie dla autora. niektórzy koledzy chyba o tym zapominają... Pozdro serdeczne To może wyjaśnijmy co adept narciarski może zrozumieć z wypowiedzi Adama cyt. " przed muldą (garbem) przeciwskręt" pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Cześć To musisz zapytać Adama a jakiej sytuacji użył takiego sformułowania. My swego czasu z dziećmi regularnie nabijaliśmy na kije uciekające szczury... Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eliorlan Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 W przypadku techniki jazdy po muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Cześć No, jeżeli mowa o muldzie i garbie to wiadomo. Ja wiem dokładnie o co chodzi. Wystarczy zerknąć na dowolny przejazd na stromym stoku. Np. zawodnicy stosują nagminnie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 20 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Godzinę temu, eliorlan napisał: To może wyjaśnijmy co adept narciarski może zrozumieć z wypowiedzi Adama cyt. " przed muldą (garbem) przeciwskręt" pozdr Chętnie odpowiem ....znajdź pełny tekst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eliorlan Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 37 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Chętnie odpowiem ....znajdź pełny tekst. Wybacz. Nie chce mi się szukać. Rozkmina jest w kontekście prostoty wypowiedzi. . E-senior mówi ze na górze garbu odciążamy-to jest prawda. Twoją wypowiedź zapamiętałem że przed garbem przeciwskręt- to jest półprawda. Bo to jest skręt. Tylko jak najedziesz prawym skrętem to w wyniku odciążenia i przekrawędziowania zjedziesz w lewo, a jak najedziesz lewym to pojedziesz w prawo. Dlatego przed garbem musisz wiedzieć w którą stronę chcesz jechać i takim skrętem najeżdżać. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 14 godzin temu, Dyziek napisał: W całym świecie narciarskim występują pewne rozbieżności w nazewnictwie, w zależności od narodowości. Jednak generalnie jeśli "Austriak i Włoch" dyskutują np. o kontrrotacji starają się najpierw ustalić w jakim kontekście o niej rozmawiają. Zupełnie nie rozumiem Waszego "problemu" z balansem. Nawet słownik Naszego ojczystego języka podaje definicję "przechylanie się w różne strony w celu utrzymania równowagi". Zatem balansowanie na nodze zewnętrznej w narciarstwie, podobnie jak balansowanie linoskoczka na linie jest absolutnie poprawnym określeniem i bardziej odpowiednim od "łapania równowagi", "szukania równowagi" czy "trzymania równowagi". Z tym Austriakiem i Włochem to trochę tak jak w matematyce. Na początku definiujesz co znaczy w dalszych wywodach to czy tamto. Np. definiujesz, że mulda to pagórek. 🙂 I dalej wszystko jest OK. Prawda star? 🙂 Czyli takie sformułowanie, z którym często się spotykam w filmach "moich" Francuzów: "on š'équilibre sur la jambe extérieur" (dosłownie: równoważymy się na nodze zewnętrzej), można prztłumaczyć jako "balansujemy na nodze zewnętrzej"? A tak w ogóle narciarstwo zjazdowe to przecież sport równowagi. 🙂 Dyziek, bardzo cenne są Twoje wpisy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 (edytowane) W dniu 6.10.2023 o 13:47, Dyziek napisał: Super materiał. "Toppling" (przewrócenie), wczesne krawędziowanie. Widać świetnie różnicę między skrętami bez topplingu, bez odciążenia (czy zmiękczenia) dolnej narty i takim zwykłym skrętem carvingowym dla leniwych, gdzie zmieniamy tylko krawędzie. W sumie bardzo podobny do filmiku P. Lorentza o transferze obciążenia, BTW też Australijczyka. Choć chyba nie ex. 🙂 Edytowane 20 Października 2023 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Te narty to bardzo skomplikowane są 🤪 dobrze że jak zaczynałem ślizganie nie było internetów , gdybym przeczytał ten wątek na początku mojego nartowania zostowiłbym to w pizdu 😁 PS. Czytam z zainteresowaniem od samego początku , rozbijanie atomów wiedzy i gówna czy odwrotnie jakoś tak to leciało. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Przecież to z tęsknoty za śniegiem tylko …. To oczywiste. Pójdzie się na stok i się temat wyjaśni 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 4 godziny temu, Mitek napisał: Pamiętaj jednak, że dla części kolegów dyskusja ma zupełnie innych charakter - typowo teoretyczny - i nie ma żadnego przełożenia na praktyczną jazdę a już na szkolenie to ma raczej wpływ zgoła ujemny. Mitek, bardzo mądre słowa, które ukazują całą prawdę i sporą część dyskusji na forum. A wiedza przyjęta z netu, gdzie jest sporo niedomówień oraz błędnych i sprzecznych interpretacji daje więcej szkody, niż pożytku. A im bardziej specjalistyczny przekaz tym więcej przekłamań. 16 godzin temu, Dyziek napisał: tak mając lekcje/zajęcia z 8 latkiem nie będę używał opisu ewolucji z jakiegokolwiek programu, ale już z 35 letnim klientem zdecydowanie może być to przydatne i wiem, że aktywnym instruktorom, trenerom nie trzeba tłumaczyć zasadności. Samą formę przekazu dobieramy do kursanta. I tak i nie. Generalnie osoby uczące się nie maja pojęcia o fachowych nazwach, teorii nie mówiąc już o samej jeździe. Różnica między dzieckiem a osoba dorosłą jest taka, że dzieci mają uboższy zasób słów, ze względu na to ten przekaz musi być maksymalnie prosty i skrócony do minimum, w przypadku osoby dorosłej możemy bardziej to opisać - bo posiada większe doświadczenie życiowe i łatwiej mu to zwizualizować. Ale też musi być prosto i zrozumiale. Nie ma na to metody, książki i poradników. To Instruktor wypracowuje latami poprzez praktykę. Ma kilka skutecznych schematów, które stosuje, czasami trafi w punkt, a czasami musi mu to zająć trochę czasu, bo nie jest wróżem i w godzinę nie da się jednoznacznej diagnozy postawić. 5 godzin temu, Mitek napisał: Niezbędnością jest tu ujednolicenie pojęć w ramach istniejącego fachowego języka Tak, to prawda, jak równie ważne jest ujednolicenie tego co dane pojęcia oznaczają. Bo z tym jest problem kiedy na jedno określenie jest kilka możliwych opinii, a każda jest inna. Nomenklatura narciarska ułatwia komunikację między rozmówcami, szczególnie na wyższym poziomie, a na szczeblu instruktorsko - trenerskim powinna być nieodzowna. Żeby coś dobrze opisać, to trzeba przede wszystkim potrafić to wykonać w rzeczywistości. To o czym pisałeś wcześniej. Ostatnie 10 stron pokazuje to dobitnie, że są obszary, w których większość teoretyzuje, które nie mają odzwierciedlenia w praktyce. Ja staram się bardziej przekazać realne odczucia ze swojej jazdy, a że moja teoria leży, więc opisy są językiem prostym bez specjalistycznych pojęć. Żeby je stosować, musiałbym je rozumieć..... Poradniki, tutoriale w necie mogą być pomocne, ale tylko do pewnego stopnia, bo niestety nic nie zastąpi nam realnych warunków. Ponadto, co wskazał Andrzej jest spora trudność w tłumaczeniu specjalistycznego języka na "nasze", istnieje duże prawdopodobieństwo, że tłumaczący zrozumie inaczej sens wypowiedzi prowadzącego. Jego wiedza w pewnym momencie może być niewystarczająca, aby przekaz był rzetelny. Dla mnie przykładem jest "wysokie stanie", którego chyba nikt nie zrozumiał, a Peter wyjaśnił to tak prosto, że nawet ja to zrozumiałem. Problem stworzył się sam, ponieważ każdy dorabiał teorię na podstawie swoich doświadczeń, a prawie nikt nie potrafi jechać na krawędzi w jakim takim pochyleniu do środka skrętu. Większość jeździ inną techniką, co nie znaczy że gorszą, czy gorzej, porostu inną i stara się dorobić ideologię do czegoś, co nie ma tutaj zastosowania w ich wyobrażeniu o jeździe. Bo to dotyczy jazdy ciętej na dość wysokim poziomie. Tam nie ma kolan (to co było sugerowane, że chce wcześnie postawić nartę na krawędzi - bo chyba inne filmy oglądaliśmy, czy też praca wewnętrznego kolana, tam tego nie ma, zewnętrzne kolano owszem pracuje w skręcie na tyle, na ile ta wyprostowana noga pozwala, natomiast dzięki temu sylwetka jest przesunięta do przodu i narciarz ma doskonałą kontrolę nad nartą/nartami, jak również ta chwilowa utrata kontroli w fazie przejścia, to o czym Mitek pisał, brak kierowalności/sterowności pozwala narciarzowi na rozpoczęcie jazdy na krawędzi/rozpoczęcie skrętu pod bardzo dużym kątem w dobrej pozycji, daje też czas na właściwe ustawienie narty), ani NW klasycznego, stąd też zadałem dodatkowe pytania, właśnie w tym temacie, bo też nie mogłem sobie tego za bardzo wyobrazić, jak można odciążyć układ "wstając" ze skrętu na prostych nogach. Jak widać da się i ja tego nie kwestionuję. Jak tego, że osobiście wstaję ze skrętu, kiedy ja chcę i nie potrzebuję do tego - a przynajmniej o tym nie wiem - jakiś magicznych ruchów tylko robię to odruchowo zmieniając decyzje co do kierunku jazdy. Bo jak nie będę chciał wstać, to dalej pojadę po łuku i podjadę pod stok do momentu, aż siły występujące bedą zbyt małe i się przewrócę. Po wyjaśnieniu i zrozumieniu, patrząc na film z p. Marcelem, Mistrzem, oglądając go teraz, wcześniej byłem zdania, że to nie jest najlepszy materiał dla amatora (dale nie jest , kwestia zaawansowania) , ponieważ Mistrz popełnia sporo karygodnych błędów, wiadomo że jest Mistrzem i potrafi to opanować. Teraz ten materiał w oparciu o ten niuans postrzegam zgoła inaczej. Marcel Hirscher jedzie książkowo, tylko moje wyobrażenie o jeździe było inne. Błędne i niewłaściwe. 6 sek. filmu i owo wysokie stanie, puścić w zwolnionym tempie i zobaczyć co zrobił, aby skontrolować skręt. Fakt jest Mistrzem, ale odpowiedź jest prosta - Peter uchylił nam rąbka tajemnicy, wystarczy inaczej spojrzeć na obecne narciarstwo. @Adam ..DUCH przepraszam, że sponiewierałem Twój (Nasz) temat, bo wiem jaki miałeś plan na ten rok w tym wątku. Filmiki z ST. Anton są świetne, warto je przybliżyć i omówić. Mnie coś zaintrygowało, więc rzuciłem hasło, rozgorzała dyskusja i momentami przybrała formę absurdu. Warto wrócić do korzeni. Ja z tego chaosu wyłowiłem, to co mnie interesuje, część ma jeszcze większy mętlik w głowie niż miała. Trzeba to uspokoić i poukładać. Zatem czyń swoją powinność. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 28 minut temu, Marcos73 napisał: ,Trzeba to uspokoić i poukładać. Zatem czyń swoją powinność. pozdrawiam … za późno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 6 minut temu, .Beata. napisał: … za późno Komuś się coś stało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 18 minut temu, .Beata. napisał: … za późno Beatko, byle do zimy. Już opony zimowe założone - krok w dobra stronę wykonałem. Czas na naturę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 31 minut temu, KrzysiekK napisał: Komuś się coś stało ? a składka na ubezpieczenie zdrowotne tego nie obejmuje 18 minut temu, Marcos73 napisał: Beatko, byle do zimy. Już opony zimowe założone - krok w dobra stronę wykonałem. Czas na naturę. pozdrawiam 15 na plusie… zaklinasz rzeczywistość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Beatko, byle do zimy. Już opony zimowe założone - krok w dobra stronę wykonałem. Czas na naturę. pozdrawiam Tez zmieniłem. Letnie zjechane. A takie były ładne Pirelli, bez kalendarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Beatko, byle do zimy. Już opony zimowe założone - krok w dobra stronę wykonałem. Czas na naturę. pozdrawiam Też dziś zakładałem …. Własnoręcznie, na blaszanych felgach 👍😂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Marcos73 Widzę, że frapuje Cię to "wysokie stanie"🤔 więc jeszcze małe wyjaśnienie skąd ta pozornie myląca nazwa. Popatrz na zdjęcia poniżej, zawodnik jest realnie niemal w pionie a biodrem przy śniegu, o ile na płaskim można jeszcze pojechać w obunożnym przykucu 😄 to na stromym jak widać w domyśle nie da rady. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 2 godziny temu, KrzysiekK napisał: Też dziś zakładałem …. Własnoręcznie, na blaszanych felgach 👍😂 Co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Października 2023 Udostępnij Napisano 21 Października 2023 8 godzin temu, Mitek napisał: Co?? Koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 21 Października 2023 Udostępnij Napisano 21 Października 2023 8 godzin temu, Mitek napisał: Co?? No koła … chociaż mogło zabrzmieć że opony na felgi bez maszyny 😂😂😂😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Października 2023 Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Cześć No tak, przecież Wy mieszkacie w górach i tam jednak zimówki się czasami przydają. Jakoś od paru lat mi ten problem umknął. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 21 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Rajcza 21 st..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 21 Października 2023 Udostępnij Napisano 21 Października 2023 Poznań 8 st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi