Mitek Napisano Poniedziałek o 19:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:54 Cześć Adaś ale na filmie nie widać, że przeniósł ciężar ciała na wewnętrzną.... Po odciążeniu jest taki moment jazdy w pozycji płużnej bez żadnego akcentu. Ja wiem Ty wiesz ale czy kursant wie...? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 21:36 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:36 W dniu 19.01.2025 o 12:04, Marxx74x napisał: Przy czym aby jasność była : ta sekwencja jest grana da capo al fine narciarskiego żywota, niezależnie od zasług, wysługi bądź orderów. Podkreślić, oprawić, wyryć na pamięć. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 21:39 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:39 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: W tym miejscu zamieszczam "rolkę" która dla mnie jest tak osobiście wyróżnikiem poziomu zaawansowanego. Zrobić tę banalnie prostą ewolucję z taką klasą, wyczuciem, luzem a jednocześnie zachować "ramę". Skręt z pługu na wg. niebotycznym poziomie: https://www.facebook.com/reel/3023743954445109 PS Wg Polskiego PN....jazd egzaminacyjnych ten Pan nie zdał??....abyśmy się dobrze zrozumieli to nie jest jazda na "zal" po prostu nie zdał??? PS 2. Zapiszcie sobie w telefonie i przeróbcie......filmując siebie Adaś, ale to…. To jakbym teraz chciał zrobić szpagat, albo Ty😉. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Wtorek o 01:01 Udostępnij Napisano Wtorek o 01:01 (edytowane) 11 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: W tym miejscu zamieszczam "rolkę" która dla mnie jest tak osobiście wyróżnikiem poziomu zaawansowanego. Zrobić tę banalnie prostą ewolucję z taką klasą, wyczuciem, luzem a jednocześnie zachować "ramę". Skręt z pługu na wg. niebotycznym poziomie: https://www.facebook.com/reel/3023743954445109 PS Wg Polskiego PN....jazd egzaminacyjnych ten Pan nie zdał??....abyśmy się dobrze zrozumieli to nie jest jazda na "zal" po prostu nie zdał??? PS 2. Zapiszcie sobie w telefonie i przeróbcie......filmując siebie Nie wiem co wy z tym filmowaniem? Wystarczy jak ominę kolejne drzewo, a zatrzymam się przed strumieniem i git. Weryfikacja dość prosta. Przynajmniej skuteczności, a punktów za wrażenie estetyczne czy artystyczne nie oczekuję. To nie balet. Balet jak przekraczam wykroty czy strumień. Wtedy nawet półszpagat;-) Edytowane Wtorek o 06:04 przez star 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Wtorek o 08:28 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:28 13 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: W tym miejscu zamieszczam "rolkę" która dla mnie jest tak osobiście wyróżnikiem poziomu zaawansowanego. Zrobić tę banalnie prostą ewolucję z taką klasą, wyczuciem, luzem a jednocześnie zachować "ramę". Skręt z pługu na wg. niebotycznym poziomie: https://www.facebook.com/reel/3023743954445109 PS Wg Polskiego PN....jazd egzaminacyjnych ten Pan nie zdał??....abyśmy się dobrze zrozumieli to nie jest jazda na "zal" po prostu nie zdał??? PS 2. Zapiszcie sobie w telefonie i przeróbcie......filmując siebie Adam! Jaja sobie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano Wtorek o 09:11 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 09:11 42 minuty temu, Maciej S napisał: Adam! Jaja sobie robisz? No niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Wtorek o 11:10 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:10 10 godzin temu, star napisał: Nie wiem co wy z tym filmowaniem? Wystarczy jak ominę kolejne drzewo, a zatrzymam się przed strumieniem i git. Weryfikacja dość prosta. Przynajmniej skuteczności, a punktów za wrażenie estetyczne czy artystyczne nie oczekuję. To nie balet. Balet jak przekraczam wykroty czy strumień. Wtedy nawet półszpagat;-) Wpakuje się w temat - czy z moją "jazdą" albo inaczej, czy z moim "poziomem jazdy" 🙂 mogę pójść na jakąś prostą skiturę? Oczywiście nie sam. Tylko i wyłącznie z instruktorem. Chciałbym spróbować tego. Jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Wtorek o 11:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:40 26 minut temu, KrzysiekK napisał: Wpakuje się w temat - czy z moją "jazdą" albo inaczej, czy z moim "poziomem jazdy" 🙂 mogę pójść na jakąś prostą skiturę? Oczywiście nie sam. Tylko i wyłącznie z instruktorem. Chciałbym spróbować tego. Jak myślisz? Spoko wzdłuż niebieskiej trasy. Ostatnio ktoś polecał jakąś trasę na Magórze. https://www.skionline.pl/forum/topic/43167-w-góry-na-skitury-20242025/?do=findComment&comment=409662 jeśli w górach to z instruktorem lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano wczoraj o 16:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:44 On 1/20/2025 at 10:57 AM, Adam ..DUCH said: W tym miejscu zamieszczam "rolkę" która dla mnie jest tak osobiście wyróżnikiem poziomu zaawansowanego. Zrobić tę banalnie prostą ewolucję z taką klasą, wyczuciem, luzem a jednocześnie zachować "ramę". Skręt z pługu na wg. niebotycznym poziomie: https://www.facebook.com/reel/3023743954445109 PS Wg Polskiego PN....jazd egzaminacyjnych ten Pan nie zdał??....abyśmy się dobrze zrozumieli to nie jest jazda na "zal" po prostu nie zdał??? PS 2. Zapiszcie sobie w telefonie i przeróbcie......filmując siebie A dlaczego ten Pan by nie zdał według Polskiego elementarza ? Jaki powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 16:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:55 (edytowane) 21 minut temu, PSmok napisał: A dlaczego ten Pan by nie zdał według Polskiego elementarza ? Jaki powód? del. Edytowane wczoraj o 17:06 przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 17:00 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:00 13 minut temu, PSmok napisał: A dlaczego ten Pan by nie zdał według Polskiego elementarza ? Jaki powód? Piotrek, bo Patrick jest słabym narciarzem wg naszego systemu nauczania, a raczej zbyt słabym na nasze górki 😉. Z siostrą razem do kupy wzięci. Ty tez prawdopodobnie byś nie zdał. Żaden zagramaniczny by nie zdał. Może byś dostał punkty za pochodzenie. pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 17:18 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 17:18 4 minuty temu, PSmok napisał: A dlaczego ten Pan by nie zdał według Polskiego elementarza ? Jaki powód? Piotrek już ci odpowiadam. Wg PPN (Polski Program Nauczania) w ewolucjach: łuk płużny, skręt z pługu, skręt z poszerzenia kątowego - impulsem skrętnym jest przeniesienie ciężaru ciała na "przyszłą" nartę zewnętrzną skrętu i ma to być realizowane poprzez zgięcie kolana. Tam oczywiście dochodzi jeszcze prawidłowy układ ramion, obniżenie i nieco przesunięcie do przodu barku "zewnętrznego" przyszłego skrętu ale co do zasady ten oceniany element to ugięcie kolana. Czyli tak w prostym przekazie nie ma ugięcia nie ma zapoczątkowania skrętu. To element nr 1, element nr 2 to faza w której zaczynamy łączyć narty do jazdy równoległej. Wg. PPN ma się to odbyć w momencie w którym narta zewnętrzna prowadzonego skrętu wchodzi w linię spadku stoku a jak widać demonstrator robi to znacznie później daleko poza "szczytem" skrętu. Dobra tyle teorii. Ja potrafię wykonać ww. ewolucje zarówno na poziomie zaliczeniowym PPN jak również w formie przekazanej na "rolce" gdzie roboczo tak dla siebie nazwałem to "system alpejski". Ucząc do tematu podchodzę bardzo kreatywnie. Są kursanci którzy bardzo dobrze pracują na nogach, dla których z racji uwarunkowań naturalnych lub nabytych umiejętność utrzymania równowagi jest niejako naturalne - wówczas stosuję (staram się) wdrażać PPN bo tam skręt zaczyna się bardzo szybko w kontekście zegara skrętu. Natomiast są osoby które potrzebują nieco więcej czasu - schematy ruchowe są nieco wolniejsze, mniej intuicyjne i wówczas "system alpejski" się bardzo sprawdza, jest dla nich pewniejszy, bardziej stabilny, bardziej wyczuwalny, naturalny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 17:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:44 17 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Piotrek już ci odpowiadam. Wg PPN (Polski Program Nauczania) w ewolucjach: łuk płużny, skręt z pługu, skręt z poszerzenia kątowego - impulsem skrętnym jest przeniesienie ciężaru ciała na "przyszłą" nartę zewnętrzną skrętu i ma to być realizowane poprzez zgięcie kolana. Tam oczywiście dochodzi jeszcze prawidłowy układ ramion, obniżenie i nieco przesunięcie do przodu barku "zewnętrznego" przyszłego skrętu ale co do zasady ten oceniany element to ugięcie kolana. Czyli tak w prostym przekazie nie ma ugięcia nie ma zapoczątkowania skrętu. To element nr 1, element nr 2 to faza w której zaczynamy łączyć narty do jazdy równoległej. Wg. PPN ma się to odbyć w momencie w którym narta zewnętrzna prowadzonego skrętu wchodzi w linię spadku stoku a jak widać demonstrator robi to znacznie później daleko poza "szczytem" skrętu. Nie wiem co to PPN ale zgadzam się z opisem który zamieściłeś i co więcej określenie łuk z pługu kojarzy mi się właśnie z takim wykonaniem. Widać to na Demo Team. Na rolce którą zamieściłeś widać wywołanie skrętu przez przeniesienie obciążenia na przód " przyszłej zewnętrznej" poprzez praktycznie wyizolowany ruch wyprostu kolana. Wyprost kontra zgięcie. Nie podoba mi się inicjowanie skrętu przez wyprost kolana. Do takiego zainicjowania skrętu nie trzeba chyba pozycji płużnej. Tak kiedyś jeździłem na 2m ołówkach, bardzo elegancko prosta sylwetka i kolanko w kolanko. Skutecznie oduczyłem się tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 18:48 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:48 49 minut temu, Maciej S napisał: Nie wiem co to PPN ale zgadzam się z opisem który zamieściłeś i co więcej określenie łuk z pługu kojarzy mi się właśnie z takim wykonaniem. Widać to na Demo Team. Na rolce którą zamieściłeś widać wywołanie skrętu przez przeniesienie obciążenia na przód " przyszłej zewnętrznej" poprzez praktycznie wyizolowany ruch wyprostu kolana. Wyprost kontra zgięcie. Nie podoba mi się inicjowanie skrętu przez wyprost kolana. Do takiego zainicjowania skrętu nie trzeba chyba pozycji płużnej. Tak kiedyś jeździłem na 2m ołówkach, bardzo elegancko prosta sylwetka i kolanko w kolanko. Skutecznie oduczyłem się tego. Super wpis....widzę że rozumiesz przekaz....ja Ci powiem tak....na kursie CK jest ok 30 zawodowych instruktorów którym w głowie się przewraca...znaczy oni wiedzą o co chodzi ale nie wiedzą dlaczego nie zaliczają. Maćku ja staram się być obok....zaliczam ale też sprawdzam inne możliwości...nie zasklepiam się w utartych schematach. Piotrek poprosił o wyjaśnienie to wyjaśniłem....zaznaczyłem różnicę. Jeżeli miał bym tak na "gorąco" pokusić się o wnioski to "rolka" wpisuje się w schemat (duże uproszczenie) łatwo, szybko i przyjemnie. Natomiast PPN proponuje schemat bardzo nawiązujący do "wczesnego odciążenia" (termin chyba znajdzie się w najnowszym PN) a także w dalszym rozwinięciu skrętów równoległych do anatomicznej kontrrotacji.....Maciek ja nieco wyprzedzam wnioski własne..mam nadzieję, iż rozumiesz - do czasu kiedy finalnie nie pokaże się nowy PN "muszę" pracować na starym a z nie ukrywaną radością wtrącam się z własnymi spostrzeżeniami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowane) @Adam ..DUCH, @Maciej S - a zobaczcie tu ws tego wyprostu kolana. Ta pani chyba robi ten przeprost ale w celach dydaktycznych aby przerysować. Ja się generalnie nie znam ale w dalszej części widać wszystko co ma być widać. Antycypacja, kontrrontacja umiarkowana, nawet odciążenie jest ( Piętek bardziej ). Jazda na nartach wszędzie podobna a drogi nauczania meandrycznie zróżnicowane. sorki za wbicie swoich 3 groszy Edytowane 23 godziny temu przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 5 minut temu, KrzysiekK napisał: @Adam ..DUCH, @Maciej S - a zobaczcie tu ws tego wyprostu kolana. Ta Pani nie uczy osoby co to pierwszy raz ma narty na nogach, którym kazano stanąć w pozycji kątowej z instruktorem przed nimi w plugu instruktorskim, ustawiającym osobę kijami z zabezpieczeniem że jak nie panuje nad prędkością to ma hamować opierając się rękami na głowie ( kasku ) instruktora. Właśnie tak. Tak osoba ma starać się utrzymać pług i może zgiąć jedno kolano. Tyle i aż tyle. Bez względu na to czy ta osoba pojedzie odchylona czy pochylona to ten łuk ma wyjść. To nie ten wyprost i nie ta sytuacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 1 minutę temu, Maciej S napisał: Zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu @Adam ..DUCH co do łuków płużnych czy też skrętu z pługu PNNZ 2018 (Program Nauczania Narciarstwa Zjazdowego) zgoda. Po za fragmentem "Wg. PPN ma się to odbyć w momencie w którym narta zewnętrzna prowadzonego skrętu wchodzi w linię spadku stoku". Jest Adam napisane w programie "W początkowym etapie większa część skrętu jest łukiem płużnym" i według mnie tak należy rozpatrywać to co widać na rolce. Abstrahując, mamy rok 2025 i nowy PNNZ tuż na horyzoncie (od blisko roku) i mam podstawy sądzić, że Patric zaliczyłby w Polsce obecnie tą ewolucję. Natomiast ja mam inne pytanie. Czy @Adam ..DUCH uważasz podobnie jak @Maciej S, że na rolce Patrica mamy "wywołanie skrętu przez przeniesienie obciążenia na przód " przyszłej zewnętrznej" poprzez praktycznie wyizolowany ruch wyprostu kolana". ? Ja przyznam widzę, to zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 12 hours ago, Adam ..DUCH said: Piotrek już ci odpowiadam. Wg PPN (Polski Program Nauczania) w ewolucjach: łuk płużny, skręt z pługu, skręt z poszerzenia kątowego - impulsem skrętnym jest przeniesienie ciężaru ciała na "przyszłą" nartę zewnętrzną skrętu i ma to być realizowane poprzez zgięcie kolana. Tam oczywiście dochodzi jeszcze prawidłowy układ ramion, obniżenie i nieco przesunięcie do przodu barku "zewnętrznego" przyszłego skrętu ale co do zasady ten oceniany element to ugięcie kolana. Czyli tak w prostym przekazie nie ma ugięcia nie ma zapoczątkowania skrętu. To element nr 1, element nr 2 to faza w której zaczynamy łączyć narty do jazdy równoległej. Wg. PPN ma się to odbyć w momencie w którym narta zewnętrzna prowadzonego skrętu wchodzi w linię spadku stoku a jak widać demonstrator robi to znacznie później daleko poza "szczytem" skrętu. Dobra tyle teorii. Ja potrafię wykonać ww. ewolucje zarówno na poziomie zaliczeniowym PPN jak również w formie przekazanej na "rolce" gdzie roboczo tak dla siebie nazwałem to "system alpejski". Ucząc do tematu podchodzę bardzo kreatywnie. Są kursanci którzy bardzo dobrze pracują na nogach, dla których z racji uwarunkowań naturalnych lub nabytych umiejętność utrzymania równowagi jest niejako naturalne - wówczas stosuję (staram się) wdrażać PPN bo tam skręt zaczyna się bardzo szybko w kontekście zegara skrętu. Natomiast są osoby które potrzebują nieco więcej czasu - schematy ruchowe są nieco wolniejsze, mniej intuicyjne i wówczas "system alpejski" się bardzo sprawdza, jest dla nich pewniejszy, bardziej stabilny, bardziej wyczuwalny, naturalny. Dziękuje za odpowiedz. Podobnie jak w Austrii i demonstracji Patryka u nas uczymy łączyć narty do jazdy równoległej po lini spadku stoku . Dużo łatwiej jest ogarnąć ten ruch osobie która jeździ pługiem i ma zamiar zacząć uczyć się jazdy równoległej . Następny krok to łączenie na lini spadku stoku ( jak w Polsce ), a na końcu skręt równoległy . Aby zapoczątkować nowy skręt uginamy kolano starej zewnętrznej czy wewnętrznej ( nowa zewnętrzna ). Chodzi o przeniesienie ciężaru ciała . 1:22- powinno pokazać jak to wyglada podczas jazdy . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 12 hours ago, Marcos73 said: Piotrek, bo Patrick jest słabym narciarzem wg naszego systemu nauczania, a raczej zbyt słabym na nasze górki 😉. Z siostrą razem do kupy wzięci. Ty tez prawdopodobnie byś nie zdał. Żaden zagramaniczny by nie zdał. Może byś dostał punkty za pochodzenie. pozdro A już taka miałem ochotę ażeby się wybrać i zrobić kurs na instruktora narciarstwa . Może kiedyś … pozdrowienia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 40 minut temu, PSmok napisał: Dziękuje za odpowiedz. Podobnie jak w Austrii i demonstracji Patryka u nas uczymy łączyć narty do jazdy równoległej po lini spadku stoku . Dużo łatwiej jest ogarnąć ten ruch osobie która jeździ pługiem i ma zamiar zacząć uczyć się jazdy równoległej . Następny krok to łączenie na lini spadku stoku ( jak w Polsce ), a na końcu skręt równoległy . Aby zapoczątkować nowy skręt uginamy kolano starej zewnętrznej czy wewnętrznej ( nowa zewnętrzna ). Chodzi o przeniesienie ciężaru ciała . 1:22- powinno pokazać jak to wyglada podczas jazdy . Dzięki za materiał. Z ciekawości zajrzałem kto zacz https://www.sitn.pl/sitn/struktura/demo-team/ fajna dzioucha https://www.instagram.com/iza.wysockaski/ https://salamandrasc.pl/nasza-kadra/ Edytowane 14 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Godzinę temu, PSmok napisał: A już taka miałem ochotę ażeby się wybrać i zrobić kurs na instruktora narciarstwa . Może kiedyś … pozdrowienia Piotrek, możesz próbować. Masz potencjał i atuty. Przede wszystkim polskie imię i nazwisko. Ale nie przyznawaj się, że masz jakiekolwiek uprawnienia z innego kraju. A na pytanie o akcent - powiedz że jesteś z Kaszub 😉. Powinno się udać przebrnąć przez KK. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Piotrek, możesz próbować. Masz potencjał i atuty. Przede wszystkim polskie imię i nazwisko. Ale nie przyznawaj się, że masz jakiekolwiek uprawnienia z innego kraju. A na pytanie o akcent - powiedz że jesteś z Kaszub 😉. Powinno się udać przebrnąć przez KK. pozdro Ważne aby pił jak Polak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, PSmok napisał: Dziękuje za odpowiedz. Podobnie jak w Austrii i demonstracji Patryka u nas uczymy łączyć narty do jazdy równoległej po lini spadku stoku . Dużo łatwiej jest ogarnąć ten ruch osobie która jeździ pługiem i ma zamiar zacząć uczyć się jazdy równoległej . To jest zgodne z polskim podejściem na tym etapie. 1 godzinę temu, PSmok napisał: Następny krok to łączenie na lini spadku stoku ( jak w Polsce ), a na końcu skręt równoległy . Aby zapoczątkować nowy skręt uginamy kolano starej zewnętrznej czy wewnętrznej ( nowa zewnętrzna ). Chodzi o przeniesienie ciężaru ciała . I to co pogrubiłem, a już rok czasu chcę wyjaśnić. Łuki płużne i pozostając przy Patryku. Ugina nową zewn. i idzie barkiem nad zewnętrzną nartę https://www.instagram.com/reel/Cm1dqz9I91z/?igsh=MWFoNG96eHh1cG9xbQ==pp a np. Japan na Inter Ski 2023 (wiem, że PSIA też tak podchodzi) https://youtu.be/c3fRPG9a3A4?feature=shared Jest wyraźnie jak Piotr napisałeś, ugięcie nogi wewnętrznej nowego skrętu. I metodyczne pytanie. Kwestia podejścia i różnicy zależy od etapu ucznia, czyli na początku niech idzie barkiem nad zew i ugina jednocześnie tę zewn? Potem go postawimy inaczej. Czy jednak podejście japońskie, kanadyjskie...uznaje, że taki wzorzec ruchu jest dobry i spójny z dalszym rozwojem narciarza? 1 godzinę temu, PSmok napisał: 1:22- powinno pokazać jak to wyglada podczas jazdy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) Mi forumowy kolega to kazał oprzeć dłoń na kolenie ale nie wiem czy to dobrze? W każdym razie działało bo skręcałem. Znalazłem coś takiego też ale nie umiem się ustosunkować, nie znam też człowieka... Edytowane 10 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi