Dany de Vino Napisano Czwartek o 16:29 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:29 ....jzusssss.... Proszę was, jedźcie na narty 🙂. 1 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano Czwartek o 21:30 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:30 5 godzin temu, Dany de Vino napisał: ....jzusssss.... Proszę was, jedźcie na narty 🙂. Niemożliwe. Teoretycy zawsze będą pierdolić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 21:43 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:43 12 minut temu, johnwick napisał: Niemożliwe. Teoretycy zawsze będą pierdolić. Cześć Jeżeli chciałeś mnie urazić to trafiłeś idealnie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano Czwartek o 21:50 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:50 Nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Piątek o 07:37 Udostępnij Napisano Piątek o 07:37 9 godzin temu, johnwick napisał: Nie. Cześć Wiem, że nie, choć lubisz być dosadny. Ja staram się w tych rozmowach wprowadzić elementy wynikające z praktyki i doświadczenia. Nie jestem narciarzem znakomitym, czy nawet bardzo dobrym ale potrafię ocenić i docenić rzeczy w narciarstwie ważne a to z pewnością pewność i bezpieczeństwo jazdy niezależnie od jakichkolwiek czynników nawet... jeżeli nie jest to zgodne z kanonami. Pozdro 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano Piątek o 19:13 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 19:13 W dniu 9.01.2025 o 15:14, Victor napisał: Ot cała filozofia narciarstwa w pigułce a ile teorii atomów forumowego warczenia poniżania etc 🤦♂️ I to jest bardzo fajny film. To są podstawy które doprowadzone do jazdy "intuicyjnej" finalnie skierują Nas do bardzo wysokiego poziomu jazdy. Serdecznie polecam pobrać zgrać na komórkę i ćwiczyć, filmować się i ćwiczyć. Oczywiście tam są pewne kosmetyczne błędy ale co do zasady jak ktoś chce "wyżej" to warto przerobić materiał w realu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Piątek o 21:41 Udostępnij Napisano Piątek o 21:41 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: I to jest bardzo fajny film. To są podstawy które doprowadzone do jazdy "intuicyjnej" finalnie skierują Nas do bardzo wysokiego poziomu jazdy. Serdecznie polecam pobrać zgrać na komórkę i ćwiczyć, filmować się i ćwiczyć. Oczywiście tam są pewne kosmetyczne błędy ale co do zasady jak ktoś chce "wyżej" to warto przerobić materiał w realu. Pełna zgoda Adamie 😉 bez mocnych podstaw cała reszta traci sens. Od siebie dodam krótki filmik bo uważam ,że warto to ćwiczyć a do tego jest chwilka na złapanie oddechu kiedy nogi 🔥 Pozdro serdeczne 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 18:37 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:37 20 godzin temu, Victor napisał: Pełna zgoda Adamie 😉 bez mocnych podstaw cała reszta traci sens. Od siebie dodam krótki filmik bo uważam ,że warto to ćwiczyć a do tego jest chwilka na złapanie oddechu kiedy nogi 🔥 Pozdro serdeczne No dobra ale co powiesz o tym filmie w kontekście edukacyjnym. Nie gniewaj się ale tam nic nie widać. Można jedynie domniemywać iż demonstrator prezentuje skręt oszczepniczy. ???. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 18:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:41 4 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: No dobra ale co powiesz o tym filmie w kontekście edukacyjnym. Nie gniewaj się ale tam nic nie widać. Można jedynie domniemywać iż demonstrator prezentuje skręt oszczepniczy. ???. Cześć Człowieku przecież nie o to chodziło w prezentacji filmu... Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu W dniu 17.01.2025 o 20:13, Adam ..DUCH napisał: I to jest bardzo fajny film. To są podstawy które doprowadzone do jazdy "intuicyjnej" finalnie skierują Nas do bardzo wysokiego poziomu jazdy. Serdecznie polecam pobrać zgrać na komórkę i ćwiczyć, filmować się i ćwiczyć. Oczywiście tam są pewne kosmetyczne błędy ale co do zasady jak ktoś chce "wyżej" to warto przerobić materiał w realu. Adam, wiem, że jesteś kultura gość, ale ten film jest słaby! Proponuję wrócić na stronę pierwszą tego wątku, w poście nr 16 osobiście zamieściłeś film o wiele lepszy, w kontekście progresu. Dla leniwych, to ten: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) Cześć Oczywiście, że Adama, popierany przez Adama, filmik to zwykły chłam. Przede wszystkim jest czarno-biały, co samo w sobie już świadczy o jego anachroniczności i żałosnym poziomie. Po drugie gość ma za wąskie spodnie. No i po trzecie prezentacja jest na pustym stoku czyli w warunkach sterylnych. Straszne... A poważniej - Adam mówi o prezentacji zasady a Ty o szczegółach prezentacji - dwie inne sprawy, tak jak praktyka i teoria. Pozdro Edytowane 12 godzin temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu @Mitek przepraszam, ale trochę się gubię : jeżeli prezentacja zasady w szczegółach jest błędna to jednak prawidłowo prezentuje zasadę? Czyli błędy w dowodzie twierdzenia nie są istotne jeżeli dowód potwierdza twierdzenia prawdziwość 😉 ? No nie przesadzajmy - film Demo Team Słoweńców temat zamyka i tyle. @Gabrik miał okazję przekonać się live co oznacza szkoleniowo instruktorski level Demo Team 😉 co mam nadzieję skutecznie wskazało gdzie szukać porad i inspiracji :). Raczej nie w prezentacjach zasady nie do końca zaprezentowanych z praktyką której teoria przeszkadza (bądź jak kto woli na na odwrót). Pozdrawiam, M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 1 minutę temu, Marxx74x napisał: @Mitek przepraszam, ale trochę się gubię : jeżeli prezentacja zasady w szczegółach jest błędna to jednak prawidłowo prezentuje zasadę? Czyli błędy w dowodzie twierdzenia nie są istotne jeżeli dowód potwierdza twierdzenia prawdziwość 😉 ? No nie przesadzajmy - film Demo Team Słoweńców temat zamyka i tyle. @Gabrik miał okazję przekonać się live co oznacza szkoleniowo instruktorski level Demo Team 😉 co mam nadzieję skutecznie wskazało gdzie szukać porad i inspiracji :). Raczej nie w prezentacjach zasady nie do końca zaprezentowanych z praktyką której teoria przeszkadza (bądź jak kto woli na na odwrót). Pozdrawiam, M. Cześć No to sobie napisz Marek: kątowe - równoległe ślizgowe - cięte a jak do tego dojdziesz to sprawa drugorzędna, ważne żeby zachować to podstawowe następstwo - to jest zasada. A na forum na przykład masz: kątowe - cięty skręt sportowy to jest głupota. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Myślę, że pisać sobie tego nie muszę 🙂 🙂 🙂 ale jak przy kolejnej "zaawansowanej" nowej grupie padnie pytanie dlaczego męczymy kątowe zamiast ciąć stok jak wściekłe żyletki odeślę pytających do prawdy objawionej w tym poście żeby języka sobie nie strzępić :). Tak dla jasności - sekwencja Demo Team Słowenia choć bez rozmaitych i możliwych ćwiczeń dodatkowych jak dla mnie prawidłowa i po prostu zgodna z kanonem. Przy czym aby jasność była : ta sekwencja jest grana da capo al fine narciarskiego żywota, niezależnie od zasług, wysługi bądź orderów. M. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) @Victor bardzo bym chciał aby mój wpis dotyczący twojego materiału filmowego nie wybrzmiał jako pretensjonalny. Ja już kiedyś w tym i wielu innych watkach pisałem abyśmy z dużym dystansem i "filtracją" podchodzili do zamieszczanych w "necie" materiałów. I tak trzymając się tej zasady twój film jest o niczym. Nie będę ukrywał że mimo chodem uruchomił mnie @Gabrik i poszperałem w wątku i znalazłem co sam umieszczałem. @Victor poniżej zamieszczam z specjalną dedykacją dla Ciebie materiał Video prezentujący skręt oszczepniczy szerzej znany jako "Javelin Turns": Jaki jest problem z tym ćwiczeniem... to jest takie "combo" kilku ćwiczeń i aby osiągnąć pożądany efekt wymagana jest bardzo wysoka precyzja wykonania. Tu warto się filmować celem porównania z wzorcem. Jeżeli mój poprzedni wpis potraktowałeś personalnie to bardzo przepraszam. Edytowane 4 godziny temu przez Adam ..DUCH 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @Adam ..DUCH dobry obrazek z lekką obawą, że wniosek będzie "unieść nogę, przełożyć i skręcać" 😉 .. tego jak pracuje "uniesienione" kolanko domykając prowadzenie zewnętrznej dla ustawienia sylwetki i co z tego wynika (a wynika dużo nawet dla popularnych na forum tematów) film już nie pokaże, podobnie jak nie wskazuje prawidłowej osi dla narty uniesionej .. urok internetowych filmów będących ciekawą ilustracją dla osób, które nad materiałem pracują vs. przekleństwo dla naśladowców. M. Ps. A z jevelin jest kilka wyjśc do fajnych figur zapomnianego baletu na nartach 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, Marxx74x napisał: @Adam ..DUCH dobry obrazek z lekką obawą, że wniosek będzie "unieść nogę, przełożyć i skręcać" 😉 .. tego jak pracuje "uniesienione" kolanko domykając prowadzenie zewnętrznej dla ustawienia sylwetki i co z tego wynika (a wynika dużo nawet dla popularnych na forum tematów) film już nie pokaże, podobnie jak nie wskazuje prawidłowej osi dla narty uniesionej .. urok internetowych filmów będących ciekawą ilustracją dla osób, które nad materiałem pracują vs. przekleństwo dla naśladowców. M. Ps. A z jevelin jest kilka wyjśc do fajnych figur zapomnianego baletu na nartach 🙂 Dlatego napisałem "precyzja wykonania".....ogarnięty no powiedzmy 7 latek jest w stanie to zrobić ale czy prawidłowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @Adam ..DUCH trudniejsze niż jazda na jednej co 7 latki ogarniają, więc chyba nie 🙂 a przynajmniej nie pamiętam choć to kanoniczne ćwiczenie już w tej grupie wiekowej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 26 minut temu, Adam ..DUCH napisał: @Victor bardzo bym chciał aby mój wpis dotyczący twojego materiału filmowego nie wybrzmiał jako pretensjonalny. Ja już kiedyś w tym i wielu innych watkach pisałem abyśmy z dużym dystansem i "filtracją" podchodzili do zamieszczanych w "necie" materiałów. I tak trzymając się tej zasady twój film jest o niczym. Nie będę ukrywał że mimo chodem uruchomił mnie @Gabrik i poszperałem w wątku i znalazłem co sam umieszczałem. @Victor poniżej zamieszczam z specjalną dedykacją dla Ciebie materiał Video prezentujący skręt oszczepniczy szerzej znany jako "Javelin Turns": Jaki jest problem z tym ćwiczeniem... to jest takie "combo" kilku ćwiczeń i aby osiągnąć pożądany efekt wymagana jest bardzo wysoka precyzja wykonania. Tu warto się filmować celem porównania z wzorcem. Jeżeli mój poprzedni wpis potraktowałeś personalnie to bardzo przepraszam. Co za mania u tych kamerzystów z tym slow motion?! Potem człowiek ogląda i wnioskuje ze się ta siła odśrodkowa bierze z jakichś tajemnych zaklęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 16 minut temu, Marxx74x napisał: @Adam ..DUCH dobry obrazek z lekką obawą, że wniosek będzie "unieść nogę, przełożyć i skręcać" 😉 .. tego jak pracuje "uniesienione" kolanko domykając prowadzenie zewnętrznej dla ustawienia sylwetki i co z tego wynika (a wynika dużo nawet dla popularnych na forum tematów) film już nie pokaże, podobnie jak nie wskazuje prawidłowej osi dla narty uniesionej .. urok internetowych filmów będących ciekawą ilustracją dla osób, które nad materiałem pracują vs. przekleństwo dla naśladowców. M. Ps. A z jevelin jest kilka wyjśc do fajnych figur zapomnianego baletu na nartach 🙂 Cześć W balecie pozycja javelin jest inna. Narta uniesiona jest przełożona nad nartą, na której się jedzie. To inna pozycja i znacznie trudniejsza. Nie wiem skąd wzięła się ta różnica w nazewnictwie. Wiesz balet na nartach jest chyba dlatego taką fantastyczną zabawą bo tam każda pozycja może być wyjściem do czegoś zupełnie nieoczekiwanego. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 33 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: I tak trzymając się tej zasady twój film jest o niczym Nie wiem, nie jestem pewien, ale przekaz Victora był prosty że jadąc można się bawić i uczyć i …… wrzucił przykład ze swojej jazdy. Czerwone gacie i buty i niebieskie Dynki SL - to chyba ON😀 sam we własnej osobie. A czy to robi prawidłowo? Tutaj się przecież nie dowie. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 24 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: @Victor bardzo bym chciał aby mój wpis dotyczący twojego materiału filmowego nie wybrzmiał jako pretensjonalny. Ja już kiedyś w tym i wielu innych watkach pisałem abyśmy z dużym dystansem i "filtracją" podchodzili do zamieszczanych w "necie" materiałów. I tak trzymając się tej zasady twój film jest o niczym. Nie będę ukrywał że mimo chodem uruchomił mnie @Gabrik i poszperałem w wątku i znalazłem co sam umieszczałem. @Victor poniżej zamieszczam z specjalną dedykacją dla Ciebie materiał Video prezentujący skręt oszczepniczy szerzej znany jako "Javelin Turns": Jaki jest problem z tym ćwiczeniem... to jest takie "combo" kilku ćwiczeń i aby osiągnąć pożądany efekt wymagana jest bardzo wysoka precyzja wykonania. Tu warto się filmować celem porównania z wzorcem. Jeżeli mój poprzedni wpis potraktowałeś personalnie to bardzo przepraszam. Adamie dla jasności niczym mnie nie uraziłeś więc i przepraszać nie masz za co 😉 Ja nartami się bawię - narty dla mnie to przyjemność a nie konkurs na punkty czy walka z czasem-sekundami bo mi nigdzie się nie spieszy. Kiedy jestem na szkoleniu to ocenia mnie/moje postępy lub też ich brak instruktor bo on doskonale widzi co robię gdzie popełniam błędy a gdzie z czymś idzie mi dużo lepiej to proces który musi trwać bo inaczej nie było by tej zajawki 😉 . Będąc sam a często jestem sam na wyjazdach ciężko siebie filmować tym bardziej siebie ocenić żeby cokolwiek porównać ale ten 13sek filmik to nie jest materiał szkoleniowy a zabawa przypominająca o ćwiczeniu i tylko tyle . Co więcej jestem głównie odbiorcą YT ale wrzucając ten czy wcześniejszy film ciekawostką dla mnie w nich są statystyki bo odbiorcami głównymi nie sa młodzi tylko osoby w wieku między 45-64 ! A pewnie dla wielu z nich jazda instruktorska czy zawodnicza to poziom abstrakcyjny/marzenie ściętej głowy 🤷♂️ I jedna moja uwaga co innego uczyć dziecko ( pomijam już poziom klubowy ) co innego zacząć narciarstwo po 40 a już nie wspomnę po 50tce aczkolwiek też się da nauczyć kwestia cierpliwości i determinacji w konsekwencji dojścia do celu . Nie zapominajcie o tym . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 20 minut temu, Victor napisał: Adamie dla jasności niczym mnie nie uraziłeś więc i przepraszać nie masz za co 😉 Ja nartami się bawię - narty dla mnie to przyjemność a nie konkurs na punkty czy walka z czasem-sekundami bo mi nigdzie się nie spieszy. Kiedy jestem na szkoleniu to ocenia mnie/moje postępy lub też ich brak instruktor bo on doskonale widzi co robię gdzie popełniam błędy a gdzie z czymś idzie mi dużo lepiej to proces który musi trwać bo inaczej nie było by tej zajawki 😉 . Będąc sam a często jestem sam na wyjazdach ciężko siebie filmować tym bardziej siebie ocenić żeby cokolwiek porównać ale ten 13sek filmik to nie jest materiał szkoleniowy a zabawa przypominająca o ćwiczeniu i tylko tyle . Co więcej jestem głównie odbiorcą YT ale wrzucając ten czy wcześniejszy film ciekawostką dla mnie w nich są statystyki bo odbiorcami głównymi nie sa młodzi tylko osoby w wieku między 45-64 ! A pewnie dla wielu z nich jazda instruktorska czy zawodnicza to poziom abstrakcyjny/marzenie ściętej głowy 🤷♂️ I jedna moja uwaga co innego uczyć dziecko ( pomijam już poziom klubowy ) co innego zacząć narciarstwo po 40 a już nie wspomnę po 50tce aczkolwiek też się da nauczyć kwestia cierpliwości i determinacji w konsekwencji dojścia do celu . Nie zapominajcie o tym . to dokąd jutro uderzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 19 minut temu, Jan napisał: to dokąd jutro uderzasz? 🤦♂️😂 kierunek który totalnie nie planowałem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi