Gabrik Napisano Czwartek o 08:16 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:16 Godzinę temu, KrzysiekK napisał: Jaja nieeee ... ale uważasz, że nie wiem. Jakiś archaizm nie na miejscu czy co? ps. Jaja to sobie robię jak wrzucam filmy ze swoją jazdą 😄 Krzysiek, żaden archaizm. Omawiana jest przecież podstawowa forma skrętu, do dziś obowiązująca, technika ślizgowa. Ślizganie/szczotkowanie, czyli nasze ślizganie, szuranie. Stąd pomyślałem, że robisz wkrętkę. Samo ćwiczenie, jak mówi Tom, to jedna z form pracy nad krótkim skrętem, podobną stosowaną jest młócenie skręt stopu. Szukasz "złotych" ćwiczeń, jest ich wiele, kwestia co i kto chce poprawić. Szukasz krawędzi i czegoś tam jeszcze...Kazdy z nas, czyli zakręconych, poczatkujących oldboyów szukał/szuka na bazie oglądanej, wspaniałej jazdy dobrych narciarzy jakiś myków, gralli, bo liczymy, że da się szybciej, w pewnym sensie na skróty, ale niestety nie...Absolutny fundament - zrozumienie i opanowanie prawidłowej postawy i młócenie podstawowych technik, jak ta baza jest przyswojona, dopiero jest sens przeć dalej i niestety, od początkowego etapu średniaka, idzie się w górę jeszcze trudniej, niż od początkującego. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Czwartek o 08:19 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:19 (edytowane) 10 minut temu, Gabrik napisał: Krzysiek, żaden archaizm. Omawiana jest przecież podstawowa forma skrętu, do dziś obowiązująca, technika ślizgowa. Ślizganie/szczotkowanie, czyli nasze ślizganie, szuranie. Stąd pomyślałem, że robisz wkrętkę. Samo ćwiczenie, jak mówi Tom, to jedna z form pracy nad krótkim skrętem, podobną stosowaną jest młócenie skręt stopu. Szukasz "złotych" ćwiczeń, jest ich wiele, kwestia co i kto chce poprawić. Szukasz krawędzi i czegoś tam jeszcze...Kazdy z nas, czyli zakręconych, poczatkujących oldboyów szukał/szuka na bazie oglądanej, wspaniałej jazdy dobrych narciarzy jakiś myków, gralli, bo liczymy, że da się szybciej, w pewnym sensie na skróty, ale niestety nie...Absolutny fundament - zrozumienie i opanowanie prawidłowej postawy i młócenie podstawowych technik, jak ta baza jest przyswojona, dopiero jest sens przeć dalej i niestety, od początkowego etapu średniaka, idzie się w górę jeszcze trudniej, niż od początkującego. Skręt STOP młócony jest - zwykle mnie wywozi w przód. Edytowane Czwartek o 08:27 przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Czwartek o 08:39 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:39 18 minut temu, Gabrik napisał: Kazdy z nas, czyli zakręconych, poczatkujących oldboyów szukał/szuka na bazie oglądanej, wspaniałej jazdy dobrych narciarzy jakiś myków, gralli, bo liczymy, że da się szybciej, w pewnym sensie na skróty, ale niestety nie...Absolutny fundament - zrozumienie i opanowanie prawidłowej postawy i młócenie podstawowych technik, jak ta baza jest przyswojona, dopiero jest sens przeć dalej i niestety, od początkowego etapu średniaka, idzie się w górę jeszcze trudniej, niż od początkującego. Paweł, to jest przełom i musiałem to podkreślić. Pewna optymalizacja działań przyśpiesza proces nauki, jednak tylko nieznacznie. Trzeba systematycznie uczyć się abecadła i dobrze utrwalać każdą literkę. To klucz. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Czwartek o 09:01 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:01 18 minut temu, Marcos73 napisał: Paweł, to jest przełom i musiałem to podkreślić. Pewna optymalizacja działań przyśpiesza proces nauki, jednak tylko nieznacznie. Trzeba systematycznie uczyć się abecadła i dobrze utrwalać każdą literkę. To klucz. pozdro ale kazdy ma swoja granice powyzej ktorej i tak sie juz niczego wiecej nie nauczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano Czwartek o 09:10 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:10 2 minuty temu, Jan napisał: ale kazdy ma swoja granice powyzej ktorej i tak sie juz niczego wiecej nie nauczy Janek, masz na myśli jak mawiają Francuzi "bariere de competence", to tyczy jednak bardziej potencjału w sporcie, czyli nauczysz się, ale nie wykonasz tak dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 09:59 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:59 Cześć Panowie ja nawet nie wiem co to jest ten pre-turn. Pewnie jakaś forma przeciwskrętu. Raczej ubawiło mnie to określenie w kontekście i stąd dowcip. Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Czwartek o 10:30 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:30 30 minut temu, Mitek napisał: Cześć Panowie ja nawet nie wiem co to jest ten pre-turn. Pewnie jakaś forma przeciwskrętu. Raczej ubawiło mnie to określenie w kontekście i stąd dowcip. Pozdrowienia serdeczne Takie właśnie coś … Do zobaczenia 👋 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Czwartek o 14:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:14 Ot cała filozofia narciarstwa w pigułce a ile teorii atomów forumowego warczenia poniżania etc 🤦♂️ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Czwartek o 14:38 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:38 21 minut temu, Victor napisał: Ot cała filozofia narciarstwa w pigułce a ile teorii atomów forumowego warczenia poniżania etc 🤦♂️ Pewnie że fajne ale rano sypnie świeżym, potem siądzie ciężki śnieg, w południe rozjeżdżą i … weryfikacja techniki już około 13.00 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano Czwartek o 16:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:40 2 godziny temu, Victor napisał: Ot cała filozofia narciarstwa w pigułce a ile teorii atomów forumowego warczenia poniżania etc 🤦♂️ Żartobliwie ale poważnie - już na dzień dobry by poleciały punkty na egzaminie instruktorskim od demonstratora włacznie wg. krajowych norm 🙂 a rozpędzona powszechnością dostępu "wiedza" żyje swoim życiem i rodzi kolejne zatrute owoce 😉 .. M. Ps. Akurat czytam Nexus Harariego, tak żeby było mądrzej, stąd uczulenie na kreację prawd poprzez powielanie z umiarkowanym zrozumieniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Czwartek o 16:49 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:49 4 minuty temu, Marxx74x napisał: Żartobliwie ale poważnie - już na dzień dobry by poleciały punkty na egzaminie instruktorskim od demonstratora włacznie wg. krajowych norm 🙂 a rozpędzona powszechnością dostępu "wiedza" żyje swoim życiem i rodzi kolejne zatrute owoce 😉 .. M. Ps. Akurat czytam Nexus Harariego, tak żeby było mądrzej, stąd uczulenie na kreację prawd poprzez powielanie z umiarkowanym zrozumieniem. Poprawność wykonania podstawowych technik narciarskich urasta do poziomu wiedzy tajemnej którą liznąć można dopiero po ukończeniu Hogwartu ? Może ktoś z instruktorów napisać jakie to kardynalne błędy popełnił ten nieszczęsny narciarz na filmie ? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano Czwartek o 17:03 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:03 2 minuty temu, KrzysiekK napisał: Poprawność wykonania podstawowych technik narciarskich urasta do poziomu wiedzy tajemnej którą liznąć można dopiero po ukończeniu Hogwartu ? Może ktoś z instruktorów napisać jakie to kardynalne błędy popełnił ten nieszczęsny narciarz na filmie ? 🙂 Nie popełnił kardynalnych ale punkciki by mu urwano :). Prezentując "ideal" dobrze jest rozumieć, że ideałem nie jest. Ocena bywa lepsza od przodu ale proszę bardzo : Pług - ręce, akcent. Nie mówię o "starej" szkole miażdżącej biodra skrzyżowaniem kości udowych 🙂 Łuki płużne - przejście do równoległej nie przez odciążenie lecz rotację na stopie i przed przejściem linii spadku stoku, szarpana praca stopą przy nie zgraniu z odciążeniem (noga wraca wtedy sama bo co innego ma zrobić 🙂 ) .. NW modernistycznie z szybką ucieczką do krawędzi ale to chyba obecnie już standard. Cięty - nie widzę nic co mnie uszczypnie. Sama sylwetka podstawowa poprawna (patrz uwaga odnośnie rąk w pługu) i zrównoważona. 8/8/8.5/9 🙂 M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Czwartek o 17:24 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:24 13 minut temu, Marxx74x napisał: Nie popełnił kardynalnych ale punkciki by mu urwano :). Prezentując "ideal" dobrze jest rozumieć, że ideałem nie jest. Ocena bywa lepsza od przodu ale proszę bardzo : Pług - ręce, akcent. Nie mówię o "starej" szkole miażdżącej biodra skrzyżowaniem kości udowych 🙂 Łuki płużne - przejście do równoległej nie przez odciążenie lecz rotację na stopie i przed przejściem linii spadku stoku, szarpana praca stopą przy nie zgraniu z odciążeniem (noga wraca wtedy sama bo co innego ma zrobić 🙂 ) .. NW modernistycznie z szybką ucieczką do krawędzi ale to chyba obecnie już standard. Cięty - nie widzę nic co mnie uszczypnie. Sama sylwetka podstawowa poprawna (patrz uwaga odnośnie rąk w pługu) i zrównoważona. 8/8/8.5/9 🙂 M. Dzięki! To dopytam - jak masz chwilę to napisz… masz cierpliwość do dzieci, zniesiesz i mnie 😉 1. W pługu ręka powinna akcentować coś? Co i jak? 2. Luki płużne to cały czas plug czyli figura pierwsza. Chodziło Ci w drugim opisie o skręt z poszerzenia kątowego? Weźmy koniec skrętu w lewo - jedzie na równoległych - wyjście w górę, odciążenie i odstawienie lewej która poprowadzi skręt w prawo. Tak to ma być i brakuje mu tego odciążenia. Człapie to statycznie? 3, 4 i 5 chyba jasne. No może poza tym szczypaniem. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano Czwartek o 17:41 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:41 8 minut temu, KrzysiekK napisał: Dzięki! To dopytam - jak masz chwilę to napisz… masz cierpliwość do dzieci, zniesiesz i mnie 😉 1. W pługu ręka powinna akcentować coś? Co i jak? 2. Luki płużne to cały czas plug czyli figura pierwsza. Chodziło Ci w drugim opisie o skręt z poszerzenia kątowego? Weźmy koniec skrętu w lewo - jedzie na równoległych - wyjście w górę, odciążenie i odstawienie lewej która poprowadzi skręt w prawo. Tak to ma być i brakuje mu tego odciążenia. Człapie to statycznie? 3, 4 i 5 chyba jasne. No może poza tym szczypaniem. 🙂 Oczywiście mój bład - nie łuki płużne bo tam byłem myślami tylko skręt z poszerzenia. Ale od początku. Modelowe prowadzenie rąk w pługu to groty skierowane do wewnątrz. Tyle i tylko tyle, ma to swoje uzasadnienie w modelowaniu sylwetki. Akcent : wyobraź sobie, że to wykonanie ma pokazać coś osobie nią mającej wiedzy o narciarstwie. Osoba ta zauważy motor ruchu czy tylko niewyraźne bujanie powodujące zmianę kierunku? Co spróbuje odtworzyć ? W mojej ocenie widać zbyt mało i nie chodzi o zakres ale o akcent na fazy ruchu. 2. O ile samo poszerzenie nie wzbudza moich obiekcji to już powrót do jazdy równoległej tak. Prowadzony jest bardzo wcześnie (choć widziałem takie wykonanie ostatnio na CKI i może dlatego budzi we mnie wewnętrzny sprzeciw), przed linią spadku stoku, bez wykorzystania naturalnego ruchu towarzyszącego odciążeniu - tenże zgodnie z budową naszego ciała "ściąga" nogę o ile pozostawimy ją ślizgowo bez krawędzi. Tego tam nie widzę ergo nie podoba mi się - zamiast tego jest pracowanie stopą i jakieś takie mini szamotanie. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano Czwartek o 17:58 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:58 Godzinę temu, KrzysiekK napisał: Poprawność wykonania podstawowych technik narciarskich urasta do poziomu wiedzy tajemnej którą liznąć można dopiero po ukończeniu Hogwartu ? Nie, wystarczy inteligencja i cwaniactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 11:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:39 Pilsko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 11:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:42 3 minuty temu, Lexi napisał: Pilsko Góra czynna? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi