Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Victor napisał:

W sumie masz racje ale wychodząc z założenia że komuś zrobię krzywdę bo nie ma siatek są drzewa itd  to lepiej zostać w domu i nic nie robić . Na nartach nie trzeba jechać szybko a na filmie widać masę istotnych elementów jak nacisk dolnej narty praca góra dół markowanie kijem itd więc można wyłapać dla siebie sporo ciekawostek które później na stoku wprowadzać systematycznie w życie ale przede wszystkim można jeździć wolniej ( krótki skręt )  i będziesz bezpieczny choć z innej strony to dziwi mnie ta kolejna gówno burza o dwa zdania bo mówią też kup GS i jedź do Białki 😉🤷‍♂️ można i tak .
Pozytywne nastawienie to istotny czynnik w dojściu do celu . 

Większość tzw gównoburz wynika z ograniczeń zdalnej komunikacji tekstowej. Jak się siedzi przy stole albo na stoku/kanapie wszystko jakoś cudownie się układa. Nie ma gównoburz. 

Peace 🙂

2 godziny temu, Victor napisał:

W sumie masz racje ale wychodząc z założenia że komuś zrobię krzywdę bo nie ma siatek są drzewa itd  to lepiej zostać w domu i nic nie robić . Na nartach nie trzeba jechać szybko a na filmie widać masę istotnych elementów jak nacisk dolnej narty praca góra dół markowanie kijem itd więc można wyłapać dla siebie sporo ciekawostek które później na stoku wprowadzać systematycznie w życie ale przede wszystkim można jeździć wolniej ( krótki skręt )  i będziesz bezpieczny choć z innej strony to dziwi mnie ta kolejna gówno burza o dwa zdania bo mówią też kup GS i jedź do Białki 😉🤷‍♂️ można i tak .
Pozytywne nastawienie to istotny czynnik w dojściu do celu . 

Co ty chcesz od białki? W nowy rok jak znalazł GS, pusto szeroko i małe nachylenie dobrze przygotowany stok… niestety w tym roku do Białki nie trafię… niestety. Pozdrawia Białczański kotek bo przecież nie tygrys;-) droga którą podążasz uświęcona się staje, zazdroszczę.

Edytowane przez star

18 godzin temu, Marcos73 napisał:

A gdzie? Bo właśnie jestem😀. Nie gadaj że na Pinzolo coś zamkną, bo jutro tam jadę.

pozdro

Co do Pinzolo :zamknięta była i będzie 108 - próby wbicia się na dziko dość skutecznie utrudniają Carabinieri czy inne służby. Jutro o 10:00 oficjalny trening (skok+rondo) a piątek/sobota zawody, starty pierwszego przejazdu zaplanowane na 10:00, drugi przejazd 12:00. W piątek jakoś o 17:30-18:00 parada w centrum miasteczka a po zawodach imprezki w Malaga Ciocia. 

Kibicowanie możliwe w zasadzie wyłącznie na dole 108 (skoku nie widać ale dół giganta, rondo i bieg tak) - z miejsca gdzie zamykają u góry nawet startu nie widac. W rejon ciekawy trzeba podejść kawałek od Malga albo dojechać 118 od krzesła z Fossadei (64). Oczywiście kibicowanie Zu mile widziane 🙂 ..  poza tym polecam strefę kibica - dobre napoje, sery i szynka .. można też obejrzeć bądź spróbować sprzętu Tele.

Pozdrawiam,

M.

Edytowane przez Marxx74x
  • Like 3
  • Thanks 2

W ramach ciekawostki (o której "normalny" narciarz zapewne niezbyt wie) - w Pinzolo oficjalnie  zapowiedziano kontrolę fluoru przy czym w ramach ukłonu w stronę serwisu (lub kalibracji sprzętu) można dać narty do kontroli już w czwartek i sprawdzić czy żadne fluorowe pyłki się nie zaplątały 😉 .. pozostają inne magiczne smarowidła a fluoru trzeba się wystrzegać - osobne pokrowce, w praktyce osobny sprzęt serwisowy bo co by nie mówić fluor był i tam gdzie może być jest grany .. 

M.

Cześć

Przecież fluor został skutecznie zakazany w sezonie 22/23 o ile kojarzę, tzn, wprowadzono kontrole z pomiarami a chyba zakazano już znacznie wcześniej - nie wiem czy nie 20/21 - więc dziwne, że ktoś w ogóle je stosuje. Dziwne, że są w sprzedaży...

Pozdro 

Edytowane przez Mitek

19 godzin temu, Adam ..DUCH napisał:

To teraz można kilkadziesiąt stron poświęcić na wpływ fluoru na technikę jazdy??? Poważnie??. Nie ma żadnego wpływu lub jest kompletnie pomijalny.

Na technikę jazdy nie ma żadnego wpływu,w jeździe amatorskiej na stokach też nie ale ci sami amatorzy w zawodach o puchar wójta wybierali fluor zamiast wosku 😁 30 gram cena kosmos 😱 

https://sklepnarciarski.info/smar-holmenkol-syntec-race-alpine-wet-p-820.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info&gad_source=1&utm_term=CjwKCAiAgoq7BhBxEiwAVcW0LOa_tuj40ilbr3Kgd2IMmj_z5vbQkEKDJWl6sqiQujAH7D4PEus_-BoC8PEQAvD_BwE

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1

Cóż .. nie wypowiem się odnośnie dobrze dobranego fluoru tudzież innego dobrze dobranego smarowania ponieważ wiem jaki daje efekt .. podobnie jak wiem, jaki daje źle dobrane smarowanie. Twierdzenie, że to lipa zamyka dyskusję gdyż nie mam z kim rozmawiać.

W zabawie amatorskiej (amatorskie zawody) fluor zapewne nie ma znaczenia chyba że trasa preferuje smarowanie,  bądź ma nie duże - ale że narty na dobrze dobranym fluorze, silikonie i innych wynalazkach jadą inaczej to po prostu fakt. 

Co do testów - odwlekano wprowadzenie bo urządzenia nie były wiarygodne. Z naszej perspektywy testy pojawiły się od ubiegłego sezonu. 

M.

Tak jeszcze naświetlajac - walka FIS z fluorem ma genezę w biegówkach bo to biegacze są podstawowym odbiorcą smarów. Ekologia, zdrowie serwismana i fakt, że mając dostęp do dobrze dobranego fluoru biegacz buduje automatycznie przewagę na dystansie (rzecz jasna biegać musi umieć 🙂 ) .. smary w alpejskim to z perspektywy producentów nisza, może nie mała ale nisza. 

M.

• Like 1

6 godzin temu, johnwick napisał:

Jak to nie ma jak ma. I to kolosalną... Nie wiem skąd ta ignorancja.

Cześć

A może warto zrozumieć co kolega pisze, a pisze o wpływie smarowania na TECHNIKĘ JAZDY. Ma czy nie ma. Bo moim zdaniem pisanie, że ma to ignorancja lub niezrozumienie, tak jak Marxx i Adaś podkreślili. Stosując flour będziesz znacznie szybszy nie wpłynie on na Twoje umiejętności to chyba jasne.

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

11 godzin temu, Mikoski napisał:

Na technikę jazdy nie ma żadnego wpływu,w jeździe amatorskiej na stokach też nie ale już amatorzy w zawodach o puchar wójta wybierali fluor zamiast wosku 😁 30 gram cena kosmos 😱 

https://sklepnarciarski.info/smar-holmenkol-syntec-race-alpine-wet-p-820.html?utm_source=okazje.info&utm_medium=referral&utm_campaign=okazje.info&gad_source=1&utm_term=CjwKCAiAgoq7BhBxEiwAVcW0LOa_tuj40ilbr3Kgd2IMmj_z5vbQkEKDJWl6sqiQujAH7D4PEus_-BoC8PEQAvD_BwE

No tak Damian ale to co pokazujesz to smar w proszku...służy do posypywania stoku..

A co do biegaczy to .. jasne 😉

IMG_5370.thumb.jpg.e9c995bd2133a85a52f54bed9ddf0313.jpg

• Haha 3

18 godzin temu, Marxx74x napisał:

Cóż .. nie wypowiem się odnośnie dobrze dobranego fluoru tudzież innego dobrze dobranego smarowania ponieważ wiem jaki daje efekt .. podobnie jak wiem, jaki daje źle dobrane smarowanie. Twierdzenie, że to lipa zamyka dyskusję gdyż nie mam z kim rozmawiać.

W zabawie amatorskiej (amatorskie zawody) fluor zapewne nie ma znaczenia chyba że trasa preferuje smarowanie,  bądź ma nie duże - ale że narty na dobrze dobranym fluorze, silikonie i innych wynalazkach jadą inaczej to po prostu fakt. 

Co do testów - odwlekano wprowadzenie bo urządzenia nie były wiarygodne. Z naszej perspektywy testy pojawiły się od ubiegłego sezonu. 

M.

Marek, sport to sport, a amatorka, to amatorka. Narty muszą być naostrzone i nasmarowane, choćby woskiem z Gromnicy. Do bujania się po trasach nic więcej amatorowi nie potrzeba. Na sranie mi sportowa struktura i fluor za 6 stówek? Do zwykłej amatorskiej jazdy jest to zbędny wydatek. Bez startów w jakichkolwiek zawodach. Rozdzielmy to, bo tego nie ma sensu łączyć.

pozdro

• Like 2

W dniu 18.12.2024 o 15:50, Marxx74x napisał:

Co do Pinzolo :zamknięta była i będzie 108 - próby wbicia się na dziko dość skutecznie utrudniają Carabinieri czy inne służby. Jutro o 10:00 oficjalny trening (skok+rondo) a piątek/sobota zawody, starty pierwszego przejazdu zaplanowane na 10:00, drugi przejazd 12:00. W piątek jakoś o 17:30-18:00 parada w centrum miasteczka a po zawodach imprezki w Malaga Ciocia. 

Kibicowanie możliwe w zasadzie wyłącznie na dole 108 (skoku nie widać ale dół giganta, rondo i bieg tak) - z miejsca gdzie zamykają u góry nawet startu nie widac. W rejon ciekawy trzeba podejść kawałek od Malga albo dojechać 118 od krzesła z Fossadei (64). Oczywiście kibicowanie Zu mile widziane 🙂 ..  poza tym polecam strefę kibica - dobre napoje, sery i szynka .. można też obejrzeć bądź spróbować sprzętu Tele.

Pozdrawiam,

M.

Cze

Byłem wcora i pojeździłem mimo bidy trasowej. Dla plebsu czynna patelnia, 101 i dojazdowa do gondoli - najlepsza była wczoraj. 101 zjechałem z 3-razy, Patelnią z 2x, była próba na Ciotki, ale niestety zamknięte, a krzesło chodziło. Z 6x zjechałem do Gondoli na 5Langhi. Najlepsza, pusta i perfect stan. Ale śnieg inny na Pinzolo, takie grudki lodowe przechodzące w cukier, ale płytki. 3mam kciuki za Zu.

pozdro

• Like 1

38 minut temu, Marcos73 napisał:

Marek, sport to sport, a amatorka, to amatorka. Narty muszą być naostrzone i nasmarowane, choćby woskiem z Gromnicy. Do bujania się po trasach nic więcej amatorowi nie potrzeba. Na sranie mi sportowa struktura i fluor za 6 stówek? Do zwykłej amatorskiej jazdy jest to zbędny wydatek. Bez startów w jakichkolwiek zawodach. Rozdzielmy to, bo tego nie ma sensu łączyć.

pozdro

W sport amatorski jak najbardziej wkradają się takie wynalazki - w sporcie nie amatorskim są częścią integralną ale ceny są na szczęście nieco inne ;).

Zgadzam się w pełni, że w jeździe amatorskiej rodzaj smaru jest mało istotny (byle w miarę dobrze dobrany do warunków). Tak więc podsumowanie byle ostre i nasmarowane jest całkiem prawdziwe. 

M.

• Like 1