Skocz do zawartości

Materiały szkoleniowe

Adam ..DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Luka34 napisał:

Dziś pewnie dokończę przeglądanie. 

To może ktoś z was będzie miał rozwiązanie na mój problem. Czuję, że lewa nogą nie działa tak jak powinna tzn. czuję, że jest słabsza, może nie siłowo, ale stabilność, mam mniejszą kontrol nad nią, aby skręcić w prawo obojętnie jakim stylem jazdy, muszę się nad tym skupić, zaś skręt w lewo jest ok, automat. Wiem, że jak będę wykonywał ćwiczenie z jazdą na jednej narcie to na prawej dam radę, na lewej będę zaliczał gleby. Czy jest jakieś ćwiczenie które mogę wykonywać w domu, które pomoże mi ćwiczyć równowagę, stabilność lewej nogi? To jest coś na zasadzie lewej ręki. Zrobię nią wszystko, ale nie w taki sposób jak prawą. 

W ostatnich dwóch zdaniach odpowiedziałeś sobie poprawnie sam, na wszystkie pytania. 

Zakładam, że obie kończyny masz tak samo silne, pozostaje kwestia percepcji. Przysiady na jednej, wykroki w przód, w tył, po skosach (bez opierania wykrocznej na podłożu). I wbrew odczuciu pewnej gleby, próby jazdy na lewej, w tzw "stork", tylko na początku z dużą dozą asekuracji. Dość szybko poczujesz progres. Tylko poświęć jazdę fun, dla większej ilości czasu na poprawę tego aspektu.

Edit. Nie dopowiedziałem, a to nie musi być oczywiste. Także mięśnie głębokie całego korpusu będą uczyć się trzymać ciało w ryzach.

Edytowane przez Gabrik
  • Thanks 1

2 minuty temu, Gabrik napisał:

Tylko poświęć jazdę fun, dla większej ilości czasu na poprawę tego aspektu.

Dzięki. Taki mam zamiar, mam kilka wyjazdów ( łącznie coś koło 40 godzin jazdy) w nasze tereny, gdzie jestem nastawiony tylko i wyłącznie na naukę.  Dlatego właśnie przeglądałem ten temat, aby nie zmarnować tego czasu. 

• Like 1

https://www.facebook.com/share/r/14uGA6rkAQ/

Ćwiczenie paskudne i bardzo trudne. Skręt dostokowy cięty to przy tym ćwiczeniu to przedszkole. Ale znakomicie wprowadza w techniki cięte albowiem bezlitośnie obnaży nasz strach przed przewróceniem się. Łuki płużne cięte - ćwiczenie które zgodnie z PN z 2000 r miało zastąpić klasyczne łuki płużne. Finalnie poprzez zwiększenie prędkości najazdowej i zwiększenie zakrawędziowania mamy doprowadzić do sytuacji w której siła odśrodkowa będzie tak duża że nartę wewnętrzną swobodnie uniesiemy i dostawiamy do narty zewnętrznej skrętu.

• Thanks 2

26 minut temu, mig napisał:

Sprawdzales praktycznie czy tak to zadziala, czy raczej zostanie xframe i wiszenie na wewnetrznej?

Też tak to widzę. Zewnętrzna hamuje lekko lub mocniej krawedziując a trochę się jednak stoi na wewnętrznej. Aby ją podnieść jednak i przestawić np. trza by dociążyć bardziej zewnętrzna, stopniowo, zastosowanie to jakaś szreń więc to wszystko jednak w jakiejś  równowadze delikatnie i czujnie.