a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 5 godzin temu, star napisał: O zydkach mi umknęło, o ciapatych ze smutkiem odnotowałem. Może na uchodźstwie ciężej im? Właśnie, bo Viktor żyje gdzie żyję i trochę inaczej postrzega świat i ludzi. Kto tam, na tzw. Zachodzie, nie przeżył kilka lat, mieszkając, pracując, kontaktując sie z innymi, ten nie wie o co chodzi. Poprawność poprawnością, ale do bliskich mówi się szczerze, a to ma niewiele wspólnego z poprawnością polityczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, a_senior napisał: Właśnie, bo Viktor żyje gdzie żyję i trochę inaczej postrzega świat i ludzi. Kto tam, na tzw. Zachodzie, nie przeżył kilka lat, mieszkając, pracując, kontaktując sie z innymi, ten nie wie o co chodzi. Poprawność poprawnością, ale do bliskich mówi się szczerze, a to ma niewiele wspólnego z poprawnością polityczną. Cześć Odpowiem Tobie Andrzeju. To gdzie kto żyje nie ma żadnego znaczenia. Ja mieszkam w bloku z Polakami, Ukraińcami, Rosjanami, Pakistańczykami, Wietnamczykami a wcześniej z Gruzinami i Azerami. Mam wśród kolegów sporo osób z innych kontynentów i innych ras. Nie jestem oczywiście wielkim światowcem ale może dlatego samo podkreślenie czy określenie osoby, że jest innej nacji czy innej rasy jest wyrazem pewnej postawy wewnętrznej - określenie nie mają tu nic do rzeczy, ani poprawność polityczna też, świadczą tylko o poziomie ale problem tkwi głębiej - wiesz o co chodzi, nie muszę Ci tłumaczyć. Do mojego kumpla z Kongo walę czarnuchu na co on z uśmiechem odpowiada katolu - tak żeby mi jeszcze bardziej dopiec, urazić ale to jest właśnie przyjacielska zabawa ale o kimś? A co to ma w ogóle za znaczenie a jeżeli dla kogoś ma to jest chory. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Odpowiem Tobie Andrzeju. To gdzie kto żyje nie ma żadnego znaczenia. Ja mieszkam w bloku z Polakami, Ukraińcami, Rosjanami, Pakistańczykami, Wietnamczykami a wcześniej z Gruzinami i Azerami. Mam wśród kolegów sporo osób z innych kontynentów i innych ras. Nie jestem oczywiście wielkim światowcem ale może dlatego samo podkreślenie czy określenie osoby, że jest innej nacji czy innej rasy jest wyrazem pewnej postawy wewnętrznej - określenie nie mają tu nic do rzeczy, ani poprawność polityczna też, świadczą tylko o poziomie ale problem tkwi głębiej - wiesz o co chodzi, nie muszę Ci tłumaczyć. Do mojego kumpla z Kongo walę czarnuchu na co on z uśmiechem odpowiada katolu - tak żeby mi jeszcze bardziej dopiec, urazić ale to jest właśnie przyjacielska zabawa ale o kimś? A co to ma w ogóle za znaczenie a jeżeli dla kogoś ma to jest chory. Pozdro Ty czytasz to co piszesz? Ty mnie oskarżasz o szowinistyczny rasizm a do kumpla walisz czarnuchu? Gdybyś był w Kongo to by Cię nadział na pal na środku wioski i być kwiczał w szczerym słońcu a reszta by Cię chłostała za taki tekst ! Obłuda i małostkowość z ciebie wychodzi-żałosne ! Ogarnij się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu @Victor - to dobrze że po kilku (?) latach oceniasz metodykę prowadzenia szkolenia. Jadąc potocznym "wężem" bez problemu można kontrolować kluczowe elementy zachowania "ogona", następnie to omówić, wdrożyć mniej lub bardziej skutecznie poprawki .. Zarówno indywidualna demonstracja, węże, inne formy zadaniówki czy skręty wymuszone mają swoje wady i zalety - to tylko narzędzia do kompletu z innymi, nie wymienionymi, elementami pracy instruktora (nie wspominam o trenerce bo to inna bajka). Praktyka pokazuje, że samo tylko użycie video analizy podnosi skuteczność szkolenia - po prostu uczący się NIE WIE jak jedzie, a jedynie WYDAJE MU SiĘ jak jedzie w oparciu o zadany wzorzec. Są oczywiście ćwiczenia wizualizujące pewne elementy, pozwalające budować świadomość zachowania ciała poprzez dodanie pewnych statycznych lub zmiennych punktów odniesienia .. ale i tak zostaje dużo do przegadania aby uczący się zrozumiał zależności. Pozdrawiam, M. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 13 minut temu, Marxx74x napisał: @Victor - to dobrze że po kilku (?) latach oceniasz metodykę prowadzenia szkolenia. Jadąc potocznym "wężem" bez problemu można kontrolować kluczowe elementy zachowania "ogona", następnie to omówić, wdrożyć mniej lub bardziej skutecznie poprawki .. Zarówno indywidualna demonstracja, węże, inne formy zadaniówki czy skręty wymuszone mają swoje wady i zalety - to tylko narzędzia do kompletu z innymi, nie wymienionymi, elementami pracy instruktora (nie wspominam o trenerce bo to inna bajka). Praktyka pokazuje, że samo tylko użycie video analizy podnosi skuteczność szkolenia - po prostu uczący się NIE WIE jak jedzie, a jedynie WYDAJE MU SiĘ jak jedzie w oparciu o zadany wzorzec. Są oczywiście ćwiczenia wizualizujące pewne elementy, pozwalające budować świadomość zachowania ciała poprzez dodanie pewnych statycznych lub zmiennych punktów odniesienia .. ale i tak zostaje dużo do przegadania aby uczący się zrozumiał zależności. Pozdrawiam, M. Marek super, że wspomniałeś. Czasami odnoszę wrażenie, że lekceważy się siłę pary obraz+zrozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, Victor napisał: 😂 Widzę,że zostałem wywołany do tablicy Wiec odp na starcie temu z osobowością narcystyczną to się leczy od tego jest psycholog-narcyzm się leczy! A Twoja poprawność polityczna totalnie mnie nie interesuje bo ja w porównaniu do Ciebie żyje z ciapatymi czarnymi żółtymi białymi totalnym mixem kolorowym całego świata i mam kontaktów w tel chyba więcej a może nie(trzeba by to policzyć a przecież nie będę liczył ) od białych a Żyd-żydkiem będzie i nic i nikt tego nie zmieni. Jak ortodoksa nie widziałeś za życia to do Izraela nie musisz lecieć masz bliżej Antwerpię a w niej Berchem i całą żydowską dzielnice . Starówka dość ładna antwerpska więc jest co zwiedzać a centralny dworzec moim skromnym najładniejszy w europie . Więc wyjdź poza tą swoją klawiaturę i zacznij choć troszkę ze społecznością tego swiata rozmawiać 😉 choć to trudne z Narcyzmem,dlatego ponaglam to się leczy a jak wyleczy to możesz żyć z ludźmi w zgodzie i szczęściu . Trzeba tylko chcieć . @Marcos73 Tadeo nie wnika kto jaką nartę ma ale będąc pierwszy dzień w poprzednim sezonie u niego na szkoleniu miałem deacon 74 a między wierszami rozmowy dnia sugerował jak Adam <70 co też uczyniłem kolejnego bo taką swoją nartę miałem czyli SL . Jadąc do Adama z synem w pierwszy dzień również wziąłem 85 pod butem choć promień slalomki a wzrok i mina Adama na kanapie była wystarczająca żebym zrozumiał i zmienił na coś innego SL był pod ręką . Co do samej SLczy krótkiej narty się wypowiadałem i zdania nie zmienię bo uważam ,że dla początkującego jest łatwiejsza niż dłuższa . A krótki skręt lubię daje dużo frajdy . Co do nauki i przekazywania wiedzy przez instruktorów mam swoje spostrzeżenie . Są tacy którzy chcą nauczyć i są tacy którzy chcą tylko zarobić a fokus na kursanta i jego progres jest mniej istotny. np ostatnio na Pitztalu obserwowałem różne grupy z różnych państw i jazdę np ,gęsiego” gdzie instruktor nic nie widzi choć co jakiś czas się zatrzymuje tłumaczy i jedzie dalej . Na hali podobny klimat nawet mam zdjęcia z ostatniej wyprawy. W jaki sposób ten instruktor widzi grupę jeżeli wszyscy jadą za nim ? A wystarczyło by pojechać samemu pokazując całej grupie co i jak a z dolnej części obserwować jak grupa jedzie …moim zdaniem więcej korzyści dla kursanta . @Edwin trochę w głowie korba na to narciarstwo w ostatnim czasie 😉 co poradzić 🤷♂️ Ja jako samozwańczy przechuj tego forum powiem Ci że z twoimi uprzedzeniami to na skionline by Cię wyjebali. Dla rodowitego Belga jesteś Polaczkiem cwaniaczkiem na równi z ciapatymi i żydkami. Jak to łatwo zapomnieć że jest się imigrantem, w stanach latynosi głosowali na Trumpa żeby nie wpuszczał do kraju więcej Latynosów 😁 polskie niymcy mieli tak samo i płakali że po otwarciu unii Polacy zabiorą im miejsca pracy . Edytowane 6 godzin temu przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 11 minut temu, Mikoski napisał: Jak to łatwo zapomnieć że jest się imigrantem Czyli zapomniał wół, jak cielęciem był 😉 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 8 godzin temu, Victor napisał: 😂 Widzę,że zostałem wywołany do tablicy Wiec odp na starcie temu z osobowością narcystyczną to się leczy od tego jest psycholog-narcyzm się leczy! A Twoja poprawność polityczna totalnie mnie nie interesuje bo ja w porównaniu do Ciebie żyje z ciapatymi czarnymi żółtymi białymi totalnym mixem kolorowym całego świata i mam kontaktów w tel chyba więcej a może nie(trzeba by to policzyć a przecież nie będę liczył ) od białych a Żyd-żydkiem będzie i nic i nikt tego nie zmieni. Jak ortodoksa nie widziałeś za życia to do Izraela nie musisz lecieć masz bliżej Antwerpię a w niej Berchem i całą żydowską dzielnice . Starówka dość ładna antwerpska więc jest co zwiedzać a centralny dworzec moim skromnym najładniejszy w europie . Więc wyjdź poza tą swoją klawiaturę i zacznij choć troszkę ze społecznością tego swiata rozmawiać 😉 choć to trudne z Narcyzmem,dlatego ponaglam to się leczy a jak wyleczy to możesz żyć z ludźmi w zgodzie i szczęściu . Trzeba tylko chcieć . @Marcos73 Tadeo nie wnika kto jaką nartę ma ale będąc pierwszy dzień w poprzednim sezonie u niego na szkoleniu miałem deacon 74 a między wierszami rozmowy dnia sugerował jak Adam <70 co też uczyniłem kolejnego bo taką swoją nartę miałem czyli SL . Jadąc do Adama z synem w pierwszy dzień również wziąłem 85 pod butem choć promień slalomki a wzrok i mina Adama na kanapie była wystarczająca żebym zrozumiał i zmienił na coś innego SL był pod ręką . Co do samej SLczy krótkiej narty się wypowiadałem i zdania nie zmienię bo uważam ,że dla początkującego jest łatwiejsza niż dłuższa . A krótki skręt lubię daje dużo frajdy . Co do nauki i przekazywania wiedzy przez instruktorów mam swoje spostrzeżenie . Są tacy którzy chcą nauczyć i są tacy którzy chcą tylko zarobić a fokus na kursanta i jego progres jest mniej istotny. np ostatnio na Pitztalu obserwowałem różne grupy z różnych państw i jazdę np ,gęsiego” gdzie instruktor nic nie widzi choć co jakiś czas się zatrzymuje tłumaczy i jedzie dalej . Na hali podobny klimat nawet mam zdjęcia z ostatniej wyprawy. W jaki sposób ten instruktor widzi grupę jeżeli wszyscy jadą za nim ? A wystarczyło by pojechać samemu pokazując całej grupie co i jak a z dolnej części obserwować jak grupa jedzie …moim zdaniem więcej korzyści dla kursanta . @Edwin trochę w głowie korba na to narciarstwo w ostatnim czasie 😉 co poradzić 🤷♂️ Najpierw chcesz uzdrawiać narciarstwo, teraz bawisz się w domorosłego psychologa i walisz na oślep jakimiś narcyzami, sam to wymyśliłeś? W sumie pewna socjotechnika to jest, aby odwrócić uwagę od meritum. Wracając do meritum, na Wigilię pewnego roku był u mnie przyjaciel Hindus, do tej pory utrzymujemy kontakt. Mam bliskiego znajomego Greka. Ostatnio poznałem dość wiekową Żydówkę. Mamy bardzo dobry kontakt. Niestety w swoim poście zamiast jakoś wybrnąć pogrążasz się coraz bardziej. A dosadną diagnozę przedstawił Mikoski. Nie tylko twoje uprzedzenia, ale i odwet za to, że ktoś delikatnie raczył ci zwrócić uwagę są dość smutne i ty mnie nazywasz narcyzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, Mikoski napisał: Ja jako samozwańczy przechuj tego forum powiem Ci że z twoimi uprzedzeniami to na skionline by Cię wyjebali. Dla rodowitego Belga jesteś Polaczkiem cwaniaczkiem na równi z ciapatymi i żydkami. Jak to łatwo zapomnieć że jest się imigrantem, w stanach latynosi głosowali na Trumpa żeby nie wpuszczał do kraju więcej Latynosów 😁 polskie niymcy mieli tak samo i płakali że po otwarciu unii Polacy zabiorą im miejsca pracy . Ciekawie to napisałeś więc odp . Jakie i gdzie Ty widzisz uprzedzenia!? Wskaż ?! Biały jest białym,czarny jest czarnym,Żyd jest Żydem tak jak Polak jest Polakiem -gdzie tu obraza ? Gdzie tu uprzedzenia ? A może kurwa sami macie uprzedzenia i jakoś sobie z tym nie radzicie ?! O to ciekawe ! Dla Belga zawsze będę Polaczkiem i nie cwaniaczkiem tylko Polaczkiem tak jak dla Żyda czy Afrykańczyka czy kogokolwiek z tego globu jestem Polaczkiem i mi z tym dobrze bo kim mam być jak w Polsce się urodziłem! Żydem Rosjaninem Ukraińcem a może Niemcem !? Na polskiej Lubelszczyźnie się urodziłem. z dziada-pradziada Polaka wiec czuj jestem ? A teraz zastanów się nad bo często szydzisz zresztą nie tylko Ty z kolegi że to niemiec i ogólnie niech wypierdala itd to już nie Polak przecież w PL się urodził ? ale że Smoka który emigrował do Kanady to już nikt z was nie szydzi to już Polaka krwi i kości ! Bo co reputację szkoleniowca fachowca ma,że ch.. tak samo olał ciepłym… bo miał wybór z którego skorzystał ! Taka Wasza poprawność ! W ulu jak w ulu dotknij jednego reszta żądli . serdeczności i dobrego zdrowego szusowania 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 minuty temu, star napisał: walisz na oślep jakimiś narcyzami Lubisz czytać to psychologia nie jest ciężka -czytaj dopasuj miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 8 minut temu, Victor napisał: Lubisz czytać to psychologia nie jest ciężka -czytaj dopasuj miłej lektury Żeby cię zdiagnozować? Już wszystko po kilku wpisach wiadomo, czytać nic więcej nie trzeba. Teraz nagle piszesz o Żydach nie zydkach, o ciapatych już też jakbyś zapomniał. A masz być Polakiem nie Polaczkiem. Smok raczej z szacunkiem wypowiada się o mniejszościach w Kanadzie, współpracuje z nimi, z nikogo nie pamiętam aby na tym forum szydził. Tu nie o słowa chodzi, ani o poprawność, a o stosunek do ludzi, a wg mnie można wyczytać z twoich ostatnich wpisów jaki tak naprawdę masz. I to jest smutne. Singer pisał o Sztukmistrzu z Lublina nawiasem mówiąc. Jak już coś muszę czytać to niech będzie dobra literatura. Edytowane 5 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, star napisał: Żeby cię zdiagnozować? Już wszystko po kilku wpisach wiadomo, czytać nic więcej nie trzeba. Teraz nagle piszesz o Żydach nie zydkach, o ciapatych już też jakbyś zapomniał. Smok raczej z szacunkiem wypowiada się o mniejszościach w Kanadzie, współpracuje z nimi, z nikogo nie pamiętam aby na tym forum szydził. Tu nie o słowa chodzi, ani o poprawność, a o stosunek do ludzi, a wg mnie można wyczytać z twoich ostatnich wpisów jaki tak naprawdę masz. I to jest smutne. Singer pisał o Sztukmistrzu z Lublina nawiasem mówiąc. Jak już coś muszę czytać to niech będzie dobra literatura. Widzę,że znaleźliście sobie jakiś obiekt do ataku więc sobie nie pozwolę . Żyd-żydkiem pozostanie jak Polak-polaczkiem zdrobniale czy ciapaty-ciqpatym jak chcesz roztrząść Twoja woła . Masz do tego prawo i możesz się dowartościować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Koledzy, bardzo proszę, przenieście swoje animozje do hyde park-u, bo fajny temat, a już ze 4 str. spie....one. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 1 minutę temu, Victor napisał: Widzę,że znaleźliście sobie jakiś obiekt do ataku więc sobie nie pozwolę . Żyd-żydkiem pozostanie jak Polak-polaczkiem zdrobniale czy ciapaty-ciqpatym jak chcesz roztrząść Twoja woła . Masz do tego prawo i możesz się dowartościować . Nie obiekt, a twoje słowa. Pamiętasz abym kiedyś cię atakował? Wprost przeciwnie. Fin. Edytowane 5 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Koledzy, bardzo proszę, przenieście swoje animozje do hyde park-u, bo fajny temat, a już ze 4 str. spie....one. pozdro Cyt. " Czyli zapomniał wół, jak cielęciem był 😉 pozdro" i milknę. Edytowane 5 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Widzisz sam jak to działa w ulu 3 minuty temu, star napisał: Cyt. " Czyli zapomniał wół, jak cielęciem był 😉 pozdro" i milknę. ja również Edytowane 5 godzin temu przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Victor napisał: A teraz zastanów się nad bo często szydzisz zresztą nie tylko Ty z kolegi że to niemiec Panie kolego trafiłeś jak kulą w płot 😁 mieszkałem 15 lat w Niemczech i poznałem tam Polaków i polaczków i to jest różnica, a ironia i szydera to mój znak rozpoznawczy ale przy tym jestem bardzo szczery aż do bólu . Z Mitkiem miałem kiedyś takie jazdy że to co teraz to Wersal jest chociaż dalej nie we wszystkim się zgadzamy. Edytowane 3 godziny temu przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 27 minut temu, Victor napisał: Ciekawie to napisałeś więc odp . Jakie i gdzie Ty widzisz uprzedzenia!? Wskaż ?! Biały jest białym,czarny jest czarnym,Żyd jest Żydem tak jak Polak jest Polakiem -gdzie tu obraza ? Gdzie tu uprzedzenia ? A może kurwa sami macie uprzedzenia i jakoś sobie z tym nie radzicie ?! O to ciekawe ! Dla Belga zawsze będę Polaczkiem i nie cwaniaczkiem tylko Polaczkiem tak jak dla Żyda czy Afrykańczyka czy kogokolwiek z tego globu jestem Polaczkiem i mi z tym dobrze bo kim mam być jak w Polsce się urodziłem! Żydem Rosjaninem Ukraińcem a może Niemcem !? Na polskiej Lubelszczyźnie się urodziłem. z dziada-pradziada Polaka wiec czuj jestem ? A teraz zastanów się nad bo często szydzisz zresztą nie tylko Ty z kolegi że to niemiec i ogólnie niech wypierdala itd to już nie Polak przecież w PL się urodził ? ale że Smoka który emigrował do Kanady to już nikt z was nie szydzi to już Polaka krwi i kości ! Bo co reputację szkoleniowca fachowca ma,że ch.. tak samo olał ciepłym… bo miał wybór z którego skorzystał ! Taka Wasza poprawność ! W ulu jak w ulu dotknij jednego reszta żądli . serdeczności i dobrego zdrowego szusowania 😉 Po tym co tu wyskrobałeś to ochloń napij się 🍻 jutro będzie lepszy dzień 🤣 też tak miewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 40 minut temu, Marcos73 napisał: Koledzy, bardzo proszę, przenieście swoje animozje do hyde park-u, bo fajny temat, a już ze 4 str. spie....one. pozdro Nie pitol tu farmazonów to jest Skiforum 💪 Edytowane 4 godziny temu przez Mikoski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, Mikoski napisał: Panie kolego trafiłeś jak kulą w płot 😁 mieszkałem 15 lat w Niemczech i poznałem tam Polaków i polaczków i to jest różnica, a ironia i szydera to mój znak rozpoznawczy ale przy tym jestem bardzo szczery aż do bólu . Z Mitkiem miałem kiedyś takie jazdy że to co teraz to belweder jest chociaż dalej nie z wszystkim się zgadzamy. Więc, wskaż kogo obraziłem bo ja mieszkam już 27 lat w beneluxie więcej dobrego dostałem od ciapatego jak od białego co już pomijam bo najnormalniej w świecie nie rozumie ? Kogo? Żyda pisząc żydek czy żydka a kim jest kongijczykiem ? Czy ciapanego który jest ciapatym bo ja nie wiem czy to Marokańczyk czy Turek Syryjczyk Irańczyk itd wskaż . 😅 Z chęcią bym się napił żeby ochłonąć ale obowiązki ważniejsze jak picie! Choć ciśnienie mam okropnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 25 minut temu, Victor napisał: Więc, wskaż kogo obraziłem bo ja mieszkam już 27 lat w beneluxie więcej dobrego dostałem od ciapatego jak od białego co już pomijam bo najnormalniej w świecie nie rozumie ? Kogo? Żyda pisząc żydek czy żydka a kim jest kongijczykiem ? Czy ciapanego który jest ciapatym bo ja nie wiem czy to Marokańczyk czy Turek Syryjczyk Irańczyk itd wskaż . 😅 Z chęcią bym się napił żeby ochłonąć ale obowiązki ważniejsze jak picie! Choć ciśnienie mam okropnie . Forma Twojego przekazu o nacjach w mojej ocenie jest pogardliwa... więc pytanie... ja jestem tępym ciulem czy Ty chcesz zrobić ze mnie ciula 🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 5 godzin temu, Mitek napisał: Odpowiem Tobie Andrzeju. To gdzie kto żyje nie ma żadnego znaczenia. Ja mieszkam w bloku z Polakami, Ukraińcami, Rosjanami, Pakistańczykami, Wietnamczykami a wcześniej z Gruzinami i Azerami. Mam wśród kolegów sporo osób z innych kontynentów i innych ras. Nie czujesz bluesa, bo nie zetknąłeś się na dobre z imigrantami... kolorowymi. 🙂 Ja trochę, ale że wróciłem z francuskiej emigracji ponad 30 lat temu, też już mniej czuję o co chodzi. A chodzi o to, że duża część tych przyjezdnych, w przeciwieństwie do Polaków, Portugalczyków..., ale i większości Azjatów nie integruje się w nowym kraju i stwarza, delikatnie mówiąc, duże problemy, vide Niemcy czy Szwecja od kilku dobrych lat. W Polsce pod tym wzgledem nie mamy pojęcia co jest grane, bo tych kolorowych jest bardzo mało. Jakie są przyczyny tych niechcianych imigracji to inna sprawa i nie do rozstrząsania na forum narciarskim. Viktor, który mieszka od wielu lat w Belgii doskonale wie i czuje problem. W przeciwieństwie do wielu krytykujacych go. Użył obraźliwego określenia "ciapaty", co Ty ostro skrytykowałeś. Ty, który notorycznie obrażasz ludzi od chujów, gnojów i idiotów. Osobiście bym takiego określenia nie użył, choć pewnie napisałbym "kolorowy" zamiast "ciapaty". Znaczy mniej więcej to samo, ale brzmi lepiej. I jeszcze jedna sprawa. Na forum piszemy dość bezprośrednio i szczerze. Nie ma tu, i bardzo dobrze, Wersalu. Trochę tak jak w gronie znajomych przy piwie. I tak powinno być. Dlatego używamy czasem przesadnych określeń. Piszemy kolokwialnie, niekiedy używamy skrótów i polskich przerywników na k. 🙂 Mnie "ciapaty" Viktora bynajmniej nie zaskoczył ani zniesmaczył. Napisał szczerze. Zdecydowanie wolę to niż nadmiar tzw. poprawności politycznej. Edytowane 4 godziny temu przez a_senior 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 51 minut temu, a_senior napisał: ale i większości Azjatów nie integruje się w nowym kraju i stwarza, delikatnie mówiąc, duże problemy, vide Niemcy czy Szwecja od kilku dobrych lat. W Polsce pod tym wzgledem nie mamy pojęcia co jest grane, bo tych kolorowych jest bardzo mało. Cze To chyba największy problem, brak integracji z nowym środowiskiem. Oczywiście nie wszyscy, ale jednak spora grupa imigrantów żyje we własnych hermetycznych środowiskach. Polska jest dość hermetycznym i konserwatywnym krajem i napływ niespodziewany do nas imigrantów jest jeszcze novum. Mnie osobiście tylko wkurwia, jeśli osoby napływowe starają się nam (mnie) narzucić swoje zwyczaje i zachowania, czy też nie stosują się do ogólnie przyjętych zasad w naszym kraju. W końcu to my jesteśmy gospodarzami, a Oni są tylko gośćmi. Udzielamy im tylko schronienia a także życia we względnym spokoju. Polakami zostaną może ich potomni w jakimś następnym pokoleniu. Natomiast każdy imigrant do końca życia będzie imigrantem. Victor do końca życia będzie Polakiem mieszkającym w Belgii. Może moje poglądy sa nieco konserwatywne i zaściankowe, ale jakie maja być - skoro urodziłem się i mieszkam w Polsce. "Ciapaty" czy też "Żółtek" dla mnie nie jest słowem obraźliwym - wskazuje oględnie pochodzenie, czy rasę danego człowieka. "Białas" chyba nie jest obraźliwe - a zwykle wskazuje na bliżej nieokreślonego krajem europejczyka. "Kolorowy" - to zbyt mało precyzyjne określenie, bo to każdy nie biały człowiek. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, a_senior napisał: Nie czujesz bluesa, bo nie zetknąłeś się na dobre z imigrantami... kolorowymi. 🙂 Ja trochę, ale że wróciłem z francuskiej emigracji ponad 30 lat temu, też już mniej czuję o co chodzi. A chodzi o to, że duża część tych przyjezdnych, w przeciwieństwie do Polaków, Portugalczyków..., ale i większości Azjatów nie integruje się w nowym kraju i stwarza, delikatnie mówiąc, duże problemy, vide Niemcy czy Szwecja od kilku dobrych lat. W Polsce pod tym wzgledem nie mamy pojęcia co jest grane, bo tych kolorowych jest bardzo mało. Jakie są przyczyny tych niechcianych imigracji to inna sprawa i nie do rozstrząsania na forum narciarskim. Viktor, który mieszka od wielu lat w Belgii doskonale wie i czuje problem. W przeciwieństwie do wielu krytykujacych go. Użył obraźliwego określenia "ciapaty", co Ty ostro skrytykowałeś. Ty, który notorycznie obrażasz ludzi od chujów, gnojów i idiotów. Osobiście bym takiego określenia nie użył, choć pewnie napisałbym "kolorowy" zamiast "ciapaty". Znaczy mniej więcej to samo, ale brzmi lepiej. I jeszcze jedna sprawa. Na forum piszemy dość bezprośrednio i szczerze. Nie ma tu, i bardzo dobrze, Wersalu. Trochę tak jak w gronie znajomych przy piwie. I tak powinno być. Dlatego używamy czasem przesadnych określeń. Piszemy kolokwialnie, niekiedy używamy skrótów i polskich przerywników na k. 🙂 Mnie "ciapaty" Viktora bynajmniej nie zaskoczył ani zniesmaczył. Napisał szczerze. Zdecydowanie wolę to niż nadmiar tzw. poprawności politycznej. Cześć A czy będąc na przykład w ...powiedzmy Londynie jedziesz sobie spokojnie do dzielnicy arabskiej czy hinduskiej, zostawiasz tam samochód, mówisz cześć miejscowym i pytasz gdzie można coś zjeść czy raczej szukasz innej dzielnicy? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Mikoski napisał: Forma Twojego przekazu o nacjach w mojej ocenie jest pogardliwa... więc pytanie... ja jestem tępym ciulem czy Ty chcesz zrobić ze mnie ciula 🤔 O jakich nacjach ? @a_senior ze słowem ciapaty zetknąłem się w 96 roku na pierwszych wakacjachw NL określało chłopaków z północnej Afryki bo nikt nie wiedział czy to turek gdzie większa ich część mieszkała w Hadze czy to marokan ktorzy zamieszkiwali wszędzie a w takiej Gouda ponad 62% mieszkańców to Marokańczycy a mieszkałem obok Żadne pogardliwe słowo . W Anglii spotkałem to określenie w stosunku do osób z Azji (Pakistan-Afganistan-Bangladesz itd ) kolorowy to jaki bo białego już nie tyczy bo biały to nie kolor 🤣 tak to rozumiem . Dla króla lwa jesteśmy białasami … czy słowo czarnuch czy zóltek dalej skośnooki itd to nie obraźliwe słowa względem innych nacji ? Bo według mnie bardziej jak słowo ciapaty a mówiąc komuś w oczy ty czarnuchu to już splunięciie w twarz . To jest dorabianie ideologii która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością odnoszę się do słowa ciapaty. To taka sama prawność polityczna jak nazywanie Palestyńczyków terrorystami to tak jakbyśmy powstańców Warszawy nazywali terrorystami to tak gdybyśmy żydów z getta warszawskiego nazywali terrorystami względem nazistów . To samo dziś czynią z Palestyńczykami wielki mur brak żywności wody edukacji spadające bomby zabijające braci siostry dzieci żony rodziców a następnie nazywamy ich terrorystami bo taki przekaz ogólny płynie w szkiełku ot taka to poprawność polityczna w dzisiejszej demokracji europejskiej i nie tylko Radzę porozmawiać choć trochę czy to z Syryjczykiem,Pakistańczykiem,Afgańczykiem,Palestyńczykiem czy ogólnie z Arabami itd trochę zmieni Wam się ta poprawność telewizyjna . Edytowane 2 godziny temu przez Victor 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi