Mitek Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 18 minut temu, Mikoski napisał: Jestem ciekawy jak procentowo wygląda sprzedaż nart powiedzmy 80 mm pod butem wzwyż, może @starcoś w necie wyszpera 😉 liczę na Ciebie. Tak samo ciekawe jakie narty wybierają osoby kończące obecnie szkolenia. Osobiście mam dwie pary 66 jedną 68 i jedna 100 ale widzę na stokach że idzie szerokie 😁 Cześć Damian - sprzedaż wygląda tak, jaka jest akurat moda i lansowana narta. Na początku był SL i sprzedawała się lawinowo, później wszedł Master, później była szeroka, trochę bałaganu narobił covid, bo wtedy szedł skitour ale i szerokie a teraz najlepiej sprzedaje się poszerzona hybryda. W najbliższy czasie dobrze sprzedawać się będzie narta, która równie dobrze jeździ po śniegu jak i po trawie. 😉 Myślę, że to, ze idzie szerokie to już trochę spóźniona ocena. A przede wszystkim... To co się najlepiej sprzedaje - tego się nie kupuje, tego się nie robi, tego się nie praktykuje. POzdrow Edytowane 19 godzin temu przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu 13 minut temu, Edwin napisał: Do jazdy na pewno. Ale do czego ma być? Bo jeśli chodzi o naukę, to przecież wyczerpałeś jakiś czas temu temat pod którym wielkiego lajka dałem. To ma 140 stron Panie....jak bym wyczerpał to się umawiamy na zawodach PŚ....to jakie te narty do nauki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Adam ..DUCH napisał: To ma 140 stron Panie....jak bym wyczerpał to się umawiamy na zawodach PŚ....to jakie te narty do nauki??? Allround do 75 mm Może być i 76😁 Edytowane 19 godzin temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu 4 minuty temu, Edwin napisał: Allround do 75 mm Może być i 76😁 To zapraszam...do szkolenia ....a jak usłyszysz o ja piero.....ę przy zmianie nart to zmienisz zdanie. Uzasadnij z jakiego powodu chcesz kursantom utrudniać naukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Pisałeś narty jak najwęższe pod butem, do nauki skrętu ciętego ok, ale one szukają skrętu i w nauce technik klasycznych nie pomagają. No i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 37 minut temu, Mikoski napisał: Jestem ciekawy jak procentowo wygląda sprzedaż nart powiedzmy 80 mm pod butem wzwyż, może @starcoś w necie wyszpera 😉 liczę na Ciebie. Tak samo ciekawe jakie narty wybierają osoby kończące obecnie szkolenia. Osobiście mam dwie pary 66 jedną 68 i jedna 100 ale widzę na stokach że idzie szerokie 😁 Na pytanie nie odpowiem, ale znalazłem różnice w szerokich i wąskich wg badań https://www.montana.edu/ehhd/ord/Seifert Ski Width seminar draft manuscript.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 29 minut temu, Edwin napisał: Pisałeś narty jak najwęższe pod butem, do nauki skrętu ciętego ok, ale one szukają skrętu i w nauce technik klasycznych nie pomagają. No i odwrotnie. Cześć Szukają skrętu narty solidnie taliowane a nie wąskie pod butem - to Edwin nie jest przecież tożsame. Pozdro Edytowane 18 godzin temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 13 minut temu, Adam ..DUCH napisał: To zapraszam...do szkolenia ....a jak usłyszysz o ja piero.....ę przy zmianie nart to zmienisz zdanie. Uzasadnij z jakiego powodu chcesz kursantom utrudniać naukę. No to wypada nieco z mojej strony nieco podsumować temat. Czasy kiedy mając 160 w kapeluszu i tato dał ci deski 200 - synek to są twoje nowe narty, a ty nie wiedziałeś czy spać z nimi czy też jeździć dawno minęły. Czas "klasyków" bezpowrotnie minął ograniczając się jedynie do polubień filmów na YT i ostatnich pasjonatów techniki klasycznej. Mamy czasy maszynowo przygotowanych stoków gdzie każda "czarna" jest do zjechania a "szwajcarski mur" ogranicza się do fotki z krawędzi, aperolem i zjazdem kanapą - byłem zobaczyłem jest fotka na FB. Jakie więc dobrać narty do nauki...nauki adekwatnej do obecnych czasów. W oparciu o własne doświadczenie narciarskie i szkoleniowe oraz aktualny program nauczania SITN rekomenduję narty AM z wysokiej półki, wąskie pod butem (max70) i trzymając się uśrednienia ok -5 góra -10 od wzrostu - to dla narciarzy którzy chcą pozostać w kręgu czystej rekreacji, dla nieco ambitnych - tych którzy chcą się bardziej rozwijać polecam narty z grupy "cross" i tu zalecał bym zakup desek na wzrost lub nieco wyżej. Na wszelkie wątpliwości w moim poście chętnie odpowiem.... https://www.skiforum.pl/topic/71097-jakie-narty-do-nauki-czyli-newerending/?do=findComment&comment=747084 To Twoje słowa. Ja dodałem tylko kilka mm Edytowane 19 godzin temu przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 8 minut temu, Adam ..DUCH napisał: To ma 140 stron Panie....jak bym wyczerpał to się umawiamy na zawodach PŚ....to jakie te narty do nauki??? Adam, nie wiem czy jest jedna odpowiedź i jakiś ogólnikowy przybliżony wzorzec. Wszystko chyba zależy od tego jaką formę i drogę nauki obierze narciarz oraz co go w narciarstwie kręci. Inną nartę dobierzesz dla osoby sporadycznie korzystającej z instruktorskich wskazówek, inna dla osób cyklicznie się szkolących a inna dla osób, dla których trasa jest passe i wolą pozatrasowo się bawić. Przewinęło się tutaj sporo przykładów, zarówno dobrych jak i złych wyborów. Dla samouków chcących się nauczyć amatorskiej jazdy w dobrym wydaniu, narta która coś ułatwi ale i czegoś nauczy samoistnie uniemożliwiając popełnianie oczywistych błędów. W sumie to chyba 4 parametry do wyboru, długość, szerokość, promień i sztywność. Każdy z nich w czymś może pomóc, o ile będzie dobrze dobrany. Długość - przede wszystkim uniemożliwia skręty z dupy i z czego tam jeszcze narciarz potrafi. Szerokość - o czym pisałeś, węższa narta szybciej będzie wchodzić na krawędzie - bo tak czy siak krawędzi każdy narciarz musi używać. Promień - relatywnie mały vs długość, nie pisze średni - bo 18 m - to chyba średni 😉. Narciarstwo ewaluowało i każdy narciarz, prędzej czy później będzie korzystał z geometrii narty. Sztywność - a to już moje zdanie - w początkowym okresie nauka na jakimś kołku nie pomaga. Narty musza zapracować, a do tego juz potrzebne umiejętności i odrobina prędkości. Dla osób cyklicznie się szkolących narty dobiera szkoleniowiec, który ma jakiś plan i swoje sprawdzone sposoby nauki. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 15 minut temu, Edwin napisał: Pisałeś narty jak najwęższe pod butem, do nauki skrętu ciętego ok, ale one szukają skrętu i w nauce technik klasycznych nie pomagają. No i odwrotnie. Cześć Szukają skrętu narty solidnie taliowane a nie wąskie pod butem - no la to Edwin nie jest przecież tożsame. Edwinie ale w następnym poście cytujesz Adama w odpowiedzi na post Adama? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Mitek napisał: Cześć Szukają skrętu narty solidnie taliowane a nie wąskie pod butem - no la to Edwin nie jest przecież tożsame. Edwinie ale w następnym poście cytujesz Adama w odpowiedzi na post Adama? Pozdro Coś mi się pokiełbasiły linki z wklejeniem😁 No pewnie że taliowanie to podstawa nie mm Chodziło mi że kiedyś Adam wyczerpał temat doboru nart do nauki. To po co te podjazdy Edytowane 18 godzin temu przez Edwin 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 14 minut temu, Marcos73 napisał: Adam, nie wiem czy jest jedna odpowiedź i jakiś ogólnikowy przybliżony wzorzec. Wszystko chyba zależy od tego jaką formę i drogę nauki obierze narciarz oraz co go w narciarstwie kręci. Inną nartę dobierzesz dla osoby sporadycznie korzystającej z instruktorskich wskazówek, inna dla osób cyklicznie się szkolących a inna dla osób, dla których trasa jest passe i wolą pozatrasowo się bawić. Przewinęło się tutaj sporo przykładów, zarówno dobrych jak i złych wyborów. Dla samouków chcących się nauczyć amatorskiej jazdy w dobrym wydaniu, narta która coś ułatwi ale i czegoś nauczy samoistnie uniemożliwiając popełnianie oczywistych błędów. W sumie to chyba 4 parametry do wyboru, długość, szerokość, promień i sztywność. Każdy z nich w czymś może pomóc, o ile będzie dobrze dobrany. Długość - przede wszystkim uniemożliwia skręty z dupy i z czego tam jeszcze narciarz potrafi. Szerokość - o czym pisałeś, węższa narta szybciej będzie wchodzić na krawędzie - bo tak czy siak krawędzi każdy narciarz musi używać. Promień - relatywnie mały vs długość, nie pisze średni - bo 18 m - to chyba średni 😉. Narciarstwo ewaluowało i każdy narciarz, prędzej czy później będzie korzystał z geometrii narty. Sztywność - a to już moje zdanie - w początkowym okresie nauka na jakimś kołku nie pomaga. Narty musza zapracować, a do tego juz potrzebne umiejętności i odrobina prędkości. Dla osób cyklicznie się szkolących narty dobiera szkoleniowiec, który ma jakiś plan i swoje sprawdzone sposoby nauki. pozdro Cześć Ni chuja się nie zgadzam. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Kuźwa dobrze, że ja nie szkolę, bo już mniej się orientuję co do konkretnych nart,a i z suwmiarką bym musiał na stok wychodzić 😄 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Teraz, Edwin napisał: Kuźwa dobrze, że ja nie szkolę, bo już mniej się orientuję co do konkretnych nart,a i z suwmiarką bym musiał na stok wychodzić 😄 Spoko z chujami się wygłupiałem, myślałem, że go nabiorę jakoś. Ale poważnie to z ideą dobrania narty pod względem celu szkolenia różnicując je - to co opisał Marek - to się nie zgadzam w całości. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 9 minut temu, Mitek napisał: Spoko z chujami się wygłupiałem, myślałem, że go nabiorę jakoś. Ale poważnie to z ideą dobrania narty pod względem celu szkolenia różnicując je - to co opisał Marek - to się nie zgadzam w całości. Pozdro Ale masz przykład Victora, który robi duże postępy, a katuje SL - bo Tak mu Tadeo zalecił. Widziałem jego filmiki z przed i po i jest bardzo duży postęp. Niemniej jednak uczy się krótkiego skrętu, czyli śmigu nowoczesnego z wykorzystaniem geometrii nart. Moim zdaniem, jak dalej tak będzie aktywnie się szkolił i dużo jeździł, co zreszta czyni - za 2 sezony będzie jeździł na wysokim poziomie amatorskim. Już widać, że ta jego jazda zaczyna być poukładana. pozdro Edytowane 18 godzin temu przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 7 minut temu, Marcos73 napisał: Ale masz przykład Victora, który robi duże postępy, a katuje SL - bo Tak mu Tadeo zalecił. Widziałem jego filmiki z przed i po i jest bardzo duży postęp. pozdro A kto powiedział, że w szkoleniu sl jest złe. Ja np pisałem o pierwszych krokach na nartach. A takich zakręconych i pierdolnietych na białe w pozytywnym znaczeniu jak Victor, to że świeczką szukać. Pewnie byliśmy tacy sami... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowane) 42 minuty temu, Marcos73 napisał: Ale masz przykład Victora, który robi duże postępy, a katuje SL - bo Tak mu Tadeo zalecił. Widziałem jego filmiki z przed i po i jest bardzo duży postęp. Niemniej jednak uczy się krótkiego skrętu, czyli śmigu nowoczesnego z wykorzystaniem geometrii nart. Moim zdaniem, jak dalej tak będzie aktywnie się szkolił i dużo jeździł, co zreszta czyni - za 2 sezony będzie jeździł na wysokim poziomie amatorskim. Już widać, że ta jego jazda zaczyna być poukładana. pozdro Nie widziałem, żeby Victor robił jakieś postępy. To raczej żałosne próby stworzenia dobrego obrazu. Pozdro Edytowane 17 godzin temu przez Mitek 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, Mitek napisał: Nie widziałem, żeby Victor robił jakieś postępy. To raczej żałosne próby stworzenia dobrego obrazu. Pozdro Ja zauważyłem spory, ale się nie znam. Nie wiem co dla Ciebie jest postępem i czego oczekujesz po paru sezonach jazdy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 34 minuty temu, Marcos73 napisał: Ja zauważyłem spory, ale się nie znam. Nie wiem co dla Ciebie jest postępem i czego oczekujesz po paru sezonach jazdy. pozdro Cześć Pewnej równowagi w sensie wypowiedzi i umiejętności. Poza tym po gadkach o "ciapatych" i "żydkach" to nie jest dla mnie coś, czemu mam ochotę poświęcać jakikolwiek czas. Koniec tematu. Pozdro Marku Edytowane 14 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Pewnej równowagi w sensie wypowiedzi i umiejętności. Poza tym po gadkach o "ciapatych" i "żydkach" to nie jest dla mnie coś, czemu mam ochotę poświęcać jakikolwiek czas. Koniec tematu. Pozdro Marku O zydkach mi umknęło, o ciapatych ze smutkiem odnotowałem. Może na uchodźstwie ciężej im? Co do drugiego zdania to pełna zgoda. Co do pierwszego to śpiewać każdy może. A pozytywnie zakręconych jak Victor jakoś łatwiej rozgrzeszyć można jak w zapale nowo nawróconego coś chlapnie. Nie ma co skreślać chłopa. Bo jakbyśmy zaczęli to pół forum trzeba by z takiego czy innego powodu poskreślać. Piszę to ja. Pierwszy do skreślenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 9 godzin temu, Edwin napisał: No to wypada nieco z mojej strony nieco podsumować temat. Czasy kiedy mając 160 w kapeluszu i tato dał ci deski 200 - synek to są twoje nowe narty, a ty nie wiedziałeś czy spać z nimi czy też jeździć dawno minęły. Czas "klasyków" bezpowrotnie minął ograniczając się jedynie do polubień filmów na YT i ostatnich pasjonatów techniki klasycznej. Mamy czasy maszynowo przygotowanych stoków gdzie każda "czarna" jest do zjechania a "szwajcarski mur" ogranicza się do fotki z krawędzi, aperolem i zjazdem kanapą - byłem zobaczyłem jest fotka na FB. Jakie więc dobrać narty do nauki...nauki adekwatnej do obecnych czasów. W oparciu o własne doświadczenie narciarskie i szkoleniowe oraz aktualny program nauczania SITN rekomenduję narty AM z wysokiej półki, wąskie pod butem (max70) i trzymając się uśrednienia ok -5 góra -10 od wzrostu - to dla narciarzy którzy chcą pozostać w kręgu czystej rekreacji, dla nieco ambitnych - tych którzy chcą się bardziej rozwijać polecam narty z grupy "cross" i tu zalecał bym zakup desek na wzrost lub nieco wyżej. Na wszelkie wątpliwości w moim poście chętnie odpowiem.... https://www.skiforum.pl/topic/71097-jakie-narty-do-nauki-czyli-newerending/?do=findComment&comment=747084 To Twoje słowa. Ja dodałem tylko kilka mm Jak tak pięknie cytujesz, to i ja się przyłączę, dla niepoznaki nie napiszę autora;-) Narta normalna - nie za krótka, z modnym obecnie nie dużym promieniem, sztywność nie podbijana tylko zwykłe drewienko, bez sadzenia się na płytę bo i tak to nie będzie piston tylko jakiś retail będacy bardziej lifterem niż płytą, pod butem nieco powyżej 70mm, sensowny i regularny serwis (najczęstszy powód niezadowolenia z nart) i do zabawy .. w razie wątpliwosci na poziomie 5cm wybrać ładniejszą i dłuższą. Przy nartach "hybrydach" okolice wzrostu, przy ich małym promieniu konstrukcyjnym skrętu, to dość normalny wymiar i nie gryzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 😂 Widzę,że zostałem wywołany do tablicy Wiec odp na starcie temu z osobowością narcystyczną to się leczy od tego jest psycholog-narcyzm się leczy! A Twoja poprawność polityczna totalnie mnie nie interesuje bo ja w porównaniu do Ciebie żyje z ciapatymi czarnymi żółtymi białymi totalnym mixem kolorowym całego świata i mam kontaktów w tel chyba więcej a może nie(trzeba by to policzyć a przecież nie będę liczył ) od białych a Żyd-żydkiem będzie i nic i nikt tego nie zmieni. Jak ortodoksa nie widziałeś za życia to do Izraela nie musisz lecieć masz bliżej Antwerpię a w niej Berchem i całą żydowską dzielnice . Starówka dość ładna antwerpska więc jest co zwiedzać a centralny dworzec moim skromnym najładniejszy w europie . Więc wyjdź poza tą swoją klawiaturę i zacznij choć troszkę ze społecznością tego swiata rozmawiać 😉 choć to trudne z Narcyzmem,dlatego ponaglam to się leczy a jak wyleczy to możesz żyć z ludźmi w zgodzie i szczęściu . Trzeba tylko chcieć . @Marcos73 Tadeo nie wnika kto jaką nartę ma ale będąc pierwszy dzień w poprzednim sezonie u niego na szkoleniu miałem deacon 74 a między wierszami rozmowy dnia sugerował jak Adam <70 co też uczyniłem kolejnego bo taką swoją nartę miałem czyli SL . Jadąc do Adama z synem w pierwszy dzień również wziąłem 85 pod butem choć promień slalomki a wzrok i mina Adama na kanapie była wystarczająca żebym zrozumiał i zmienił na coś innego SL był pod ręką . Co do samej SLczy krótkiej narty się wypowiadałem i zdania nie zmienię bo uważam ,że dla początkującego jest łatwiejsza niż dłuższa . A krótki skręt lubię daje dużo frajdy . Co do nauki i przekazywania wiedzy przez instruktorów mam swoje spostrzeżenie . Są tacy którzy chcą nauczyć i są tacy którzy chcą tylko zarobić a fokus na kursanta i jego progres jest mniej istotny. np ostatnio na Pitztalu obserwowałem różne grupy z różnych państw i jazdę np ,gęsiego” gdzie instruktor nic nie widzi choć co jakiś czas się zatrzymuje tłumaczy i jedzie dalej . Na hali podobny klimat nawet mam zdjęcia z ostatniej wyprawy. W jaki sposób ten instruktor widzi grupę jeżeli wszyscy jadą za nim ? A wystarczyło by pojechać samemu pokazując całej grupie co i jak a z dolnej części obserwować jak grupa jedzie …moim zdaniem więcej korzyści dla kursanta . @Edwin trochę w głowie korba na to narciarstwo w ostatnim czasie 😉 co poradzić 🤷♂️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 12 minut temu, Victor napisał: np ,gęsiego” gdzie instruktor nic nie widzi choć co jakiś czas się zatrzymuje tłumaczy i jedzie dalej . Na hali podobny klimat nawet mam zdjęcia z ostatniej wyprawy. W jaki sposób ten instruktor widzi grupę jeżeli wszyscy jadą za nim ? A wystarczyło by pojechać samemu pokazując całej grupie co i jak a z dolnej części obserwować jak grupa jedzie …moim zdaniem więcej korzyści No tak Paweł ale to tylko zatrzymany w kadrze wycinek szkolenia, moment gdzie uczeń jedzie za instruktorem i ma naśladować pewne sekwencje, ma je ćwiczyć... moment kiedy instruktor obserwuje kursanta żeby korygować błędy pewnie też był ale niekoniecznie to musiałeś widzieć. Trudno ocenić wartość szkolenia po jednym kadrze choć na 100% są nauczyciele lepsi i gorsi... my możemy oceniać po efektach szkolenia - nie mamy "papierów" na ocenę zdolności dydaktycznych czy poprawności toku szkolenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 42 minuty temu, Victor napisał: wystarczyło by pojechać samemu pokazując całej grupie co i jak a z dolnej części obserwować jak grupa jedzie …moim zdaniem więcej korzyści dla kursanta . Nie do końca masz rację. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 24 minuty temu, Lexi napisał: No tak Paweł ale to tylko zatrzymany w kadrze wycinek szkolenia, moment gdzie uczeń jedzie za instruktorem i ma naśladować pewne sekwencje, ma je ćwiczyć... moment kiedy instruktor obserwuje kursanta żeby korygować błędy pewnie też był ale niekoniecznie to musiałeś widzieć. Trudno ocenić wartość szkolenia po jednym kadrze choć na 100% są nauczyciele lepsi i gorsi... my możemy oceniać po efektach szkolenia - nie mamy "papierów" na ocenę zdolności dydaktycznych czy poprawności toku szkolenia. Hala jest mała i obserwowałem te grupy cały czas z pozycji kanapy niestety tak ćwiczyli przez 1.5h . Na Pitztalu obserwowałem austriackich młodych instrumentów którzy tłumaczyli/rozmawiali następnie zjeżdżali demonstrując dane ćwiczeniei a pozycji dolnej obserwowali kursantów ale nie puszczali całej grupy żeby tą sekwencje czy synchronizację danego ćwiczenia robili tylko zjeżdżali po dwie osoby… Faktycznie każdy ma swoje metody i mi nic do tego bo nie wiem jak jest cel tekiego szkolenia . Sorry niepotrzebnie napisałem . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi