Marcos73 Napisano Poniedziałek o 13:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:02 W dniu 13.11.2024 o 18:07, Adam ..DUCH napisał: statnie wypowiedzi w sąsiednim wątku natchnęły mnie do być może radykalnej wypowiedzi - narciarstwo w sensie sportowym tak znacznie "odleciało" od rekreacji że w zasadzie na obecnym etapie to dwie oddzielne sfery ruchowe. Podobieństw jest dokładnie tak wiele jak i różnic. Adaś - pełna zgoda. Stąd też oddzielenie szkolenia sportowego od amatorskiego (SITN - PZN). To na dzień dzisiejszy dwa oddzielne byty. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano Poniedziałek o 19:23 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:23 @Victor oraz w nawiązaniu do wypowiedzi @Mitek. Jeżeli twoim celem jest techniczne opanowanie skrętu krótkiego - slalomowego, swoboda ruchu, powab, lekkość wykonania, perfekcja techniczna oraz ogólny zewnętrzny wygląd (budowanie ego w oparciu o zewnętrzną ocenę) a jednocześnie nie "kręcą" Cię ekwilibrystyczne "wygibasy", czas i związane z tym celowe popełnianie błędów to serdecznie polecam oglądanie przejazdów SL Pana Dave Ryding-a. Jak by to określić aby nie spieprzyć - estetyczne - techniczne mistrzostwo świata. Ten Pan popełnia najmniej błędów technicznych i cierpi... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Poniedziałek o 19:36 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:36 9 minut temu, Adam ..DUCH napisał: @Victor oraz w nawiązaniu do wypowiedzi @Mitek. Jeżeli twoim celem jest techniczne opanowanie skrętu krótkiego - slalomowego, swoboda ruchu, powab, lekkość wykonania, perfekcja techniczna oraz ogólny zewnętrzny wygląd (budowanie ego w oparciu o zewnętrzną ocenę) a jednocześnie nie "kręcą" Cię ekwilibrystyczne "wygibasy", czas i związane z tym celowe popełnianie błędów to serdecznie polecam oglądanie przejazdów SL Pana Dave Ryding-a. Jak by to określić aby nie spieprzyć - estetyczne - techniczne mistrzostwo świata. Ten Pan popełnia najmniej błędów technicznych i cierpi... Jak to dobrze że w wyczynowym narciarstwie nie dają not za styl jak w skokach nie wiadomo po co, bo zabrało by się grono leśnych dziadków i powiedzieliby że to Ryding wygrał zawody 🤣 na ich oko 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 20:17 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:17 35 minut temu, Mikoski napisał: Jak to dobrze że w wyczynowym narciarstwie nie dają not za styl jak w skokach nie wiadomo po co, bo zabrało by się grono leśnych dziadków i powiedzieliby że to Ryding wygrał zawody 🤣 na ich oko Cześć Ryding jeździ w pierwszej 15 SL bez przerwy już chyba z 10 lat, wbija się na podium, chyba nawet wygrał w Kitzbuhel a to nie jest łatwy stok a poza tym jeździ rewelacyjnie czysto w sensie stylu to dziadkowie chyba mają i tak niezły wpływ na wyniki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Poniedziałek o 20:46 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:46 (edytowane) 28 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ryding jeździ w pierwszej 15 SL bez przerwy już chyba z 10 lat, wbija się na podium, chyba nawet wygrał w Kitzbuhel a to nie jest łatwy stok a poza tym jeździ rewelacyjnie czysto w sensie stylu to dziadkowie chyba mają i tak niezły wpływ na wyniki. Pozdro Cześć Kitz to jego ulubiony stok i najlepsze miejsca w karierze, chociaż mieszka i trenuje w Schladming a w tym wszystkim liczy się tylko czas a nie to co komuś się podoba czy nie. Pozdro Edytowane Poniedziałek o 20:46 przez Mikoski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano Poniedziałek o 21:00 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:00 Człowiek potrafi dostrzec różne rzeczy do oceny w aktywnościach ruchowych, nie tylko sam czas od startu do mety. Kwestia ustalenia zasad 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Poniedziałek o 21:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:09 (edytowane) 9 minut temu, Gabrik napisał: Człowiek potrafi dostrzec różne rzeczy do oceny w aktywnościach ruchowych, nie tylko sam czas od startu do mety. Kwestia ustalenia zasad 🙂 W sporcie o którym piszemy tylko czas nic innego na szczęście. Edytowane Poniedziałek o 21:10 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Poniedziałek o 21:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:19 7 minut temu, Mikoski napisał: W sporcie o którym piszemy tylko czas nic innego na szczęście. Byla juz kiedyś jazda figurowa, zniknęła jakos tak bez żalu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 21:27 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:27 (edytowane) 41 minut temu, Mikoski napisał: Cześć Kitz to jego ulubiony stok i najlepsze miejsca w karierze, chociaż mieszka i trenuje w Schladming a w tym wszystkim liczy się tylko czas a nie to co komuś się podoba czy nie. Pozdro Cześć Zgadza się, z tym nie polemizuję. Chodzi o to, że Ryding jeździ, i zawsze jeździł bardzo czysto i bardzo nowocześnie. Zwraca uwagę zwłaszcza stosunkowo wąskie prowadzenie nart, do którego obecnie dążą wszyscy a On je ma. Poza tym drugi bardzo ważny element, który podziwiam to On nie traci stylu w pełnej walce na ekstremalnie trudnym stoku. Panowie zaprezentowani przez Gabrika mogą tylko pomarzyć o takich umiejętnościach bo na wymuskanym i przygotowanym stoku ładnie skręci każdy głupi ale na lodzie w walce o setne tylko mistrzowie. I kolejna rzecz - Ryding nie schodzi poniżej pewnego poziomu. Nie to, że uważam takich zawodników za lepszych od np. takiego Vinatzera, który jak raz na rok odpali no to jest mistrzostwo ale... Wiesz, ja k=go nawet nie specjalnie lubię - moim ulubionym zawodnikiem zawsze był z obecnych Feller - który jest raczej jego przeciwieństwem z tą miotaniną i nieobliczalnością. A poza tym... sam wiesz SL to zabawa prawdziwi mistrzowie walczą w DH. POzdro Edytowane Poniedziałek o 21:28 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Poniedziałek o 21:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:31 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Ryding jeździ w pierwszej 15 SL bez przerwy już chyba z 10 lat, wbija się na podium, chyba nawet wygrał w Kitzbuhel a to nie jest łatwy stok a poza tym jeździ rewelacyjnie czysto w sensie stylu to dziadkowie chyba mają i tak niezły wpływ na wyniki. Pozdro W rywalizacji narciarskiej najbardziej lubię oglądać skicros tam zasady są proste kto pierwszy wygrywa. Do tego jest to dyscyplina bardzo widowiskowa i urozmaicona skoki rolery kompresje a nie sterylne warunki trasowe i łokcie też są ważne 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 21:33 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:33 Skicross to dyscyplina dla autentycznych twardzieli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano Wtorek o 17:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:31 Ja pozostanę przy estetyce telemarku sportowego .. przy równologłym od ronda łokcie też idą w ruch 🙂 a i skoczyć trzeba nie dusząc 🙂 zaś po skoku wrócić na linię GS 🙂 co samo w sobie bywa problemem (proponuję wyobrazić sobie jak wygląda taki skok przedzielający GS na wejściu w ściankę z limitem minimum 15 metrów 🙂 żeby karnych 3 sekund nie złapać .. a wszystko z notą techniczną na bramkach GS .. czyli umiesz stylowo i szybko albo nie umiesz - ratowanie się w skręcie to plus 1 sek i zazwyczaj sprawiedliwie dodane :). Ciekawe, że kilka osób zaczyna w kontakcie z race tele łapać tę zajawkę - przynajmniej trenersko 🙂 M. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 22:32 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:32 (edytowane) W dniu 18.11.2024 o 22:00, Gabrik napisał: Człowiek potrafi dostrzec różne rzeczy do oceny w aktywnościach ruchowych, nie tylko sam czas od startu do mety. Kwestia ustalenia zasad 🙂 Cze W muldach fajna jazda, ale generalnie styl azjatycki to nie moja bajka. Jakby nadrabiali szybkością ruchów brak kontroli prędkości. Na pierwszym filmiku gość o piczy kłak aby wygrzmocił w siatki. Sporo wg mnie jazdy z umiarkowaną kontrolą prędkości. pozdro Edytowane Wtorek o 22:34 przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu @Marcos73 aż obejrzałem cały film i nie widzę przypadku przejazdu na milimetry od siatki. "Styl azjatycki"...znajdę w każdej nacji przejazdy, które podobają się stylowo bardziej lub wcale. A sam pomysł na zawody "Technical", mimo że popularny na innej półkuli, ściąga nie tylko narciarzy azjatyckich. Co do kontrolowania prędkości, to jadą na pustej trasie i jak widać na pełnym gazie, to jednak zawody, a nie kurs kwalifikacyjny na PI. Natomiast sformułowanie Mitka "każdy głupek", jeśli wziąć go dosłownie, to tylko się cieszyć, bo generalnie bardzo mało widać głupków na stokach. Jest narciarka, a jakże azjatycka, członkini japońskiego demo team. Dziewczyna kocha technikę carvingową, pewnie mocniej niż niektórzy śmig. Ja lubię jej filmiki, bo Jej jazda jest pełna pasji i radości, no i ma ten kobiecy sznyt Natomiast w każdych zawodach jest pierwiastek ryzyka i coś może nie pyknąć. Dlatego nie każdy powinien tego próbować "w domu"... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 55 minut temu, Gabrik napisał: Dlatego nie każdy powinien tego próbować "w domu"... Dlaczego?...w domu właśnie najbezpieczniej i najpoprawniej się jezdzi - chyba że wywalisz kawę na klawiaturę.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, Gabrik napisał: obejrzałem cały film i nie widzę przypadku przejazdu na milimetry od siatki. Pierwszy film 3,58, wyjechał poza tor - wcześniej nie skontrolował nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 7 godzin temu, Gabrik napisał: @Marcos73 aż obejrzałem cały film i nie widzę przypadku przejazdu na milimetry od siatki. "Styl azjatycki"...znajdę w każdej nacji przejazdy, które podobają się stylowo bardziej lub wcale. A sam pomysł na zawody "Technical", mimo że popularny na innej półkuli, ściąga nie tylko narciarzy azjatyckich. Co do kontrolowania prędkości, to jadą na pustej trasie i jak widać na pełnym gazie, to jednak zawody, a nie kurs kwalifikacyjny na PI. Natomiast sformułowanie Mitka "każdy głupek", jeśli wziąć go dosłownie, to tylko się cieszyć, bo generalnie bardzo mało widać głupków na stokach. Jest narciarka, a jakże azjatycka, członkini japońskiego demo team. Dziewczyna kocha technikę carvingową, pewnie mocniej niż niektórzy śmig. Ja lubię jej filmiki, bo Jej jazda jest pełna pasji i radości, no i ma ten kobiecy sznyt Natomiast w każdych zawodach jest pierwiastek ryzyka i coś może nie pyknąć. Dlatego nie każdy powinien tego próbować "w domu"... Cześć Powiem Ci tak: Swego czasu brałem dość regularnie udział w MP Instruktorów, które polegały na jeździe obserwowanej, ocenianej komisyjnie oraz na GS. Wydawało mi się, że te oceny komisyjne są ważne i o nie walczyłem a GS był na przejechanie. Dlaczego? - bo jestem/byłem po prostu nędznym narciarzem. Jasne umiałem ładnie jeździć po przygotowanym stoku wyniki miałem koło 9 (poza łukami :)) ale ziarno od plew odsiewał GS i... koniec. Rozumiem jeszcze jazdę terenową - wiesz zróżnicowany stok, długi zjazd, trasa częściowo przygotowana ale zróżnicowana - coś pomiędzy DH a FREEridem ale prezentowanie paru wystudiowanych skrętów...? Wiesz może dla kogoś kto widzi narty pierwszy raz w życiu ale tak jak wiesz co to znaczy jazda praktyczna...? Bezsens. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 12 godzin temu, Gabrik napisał: @Marcos73 aż obejrzałem cały film i nie widzę przypadku przejazdu na milimetry od siatki. "Styl azjatycki"...znajdę w każdej nacji przejazdy, które podobają się stylowo bardziej lub wcale. A sam pomysł na zawody "Technical", mimo że popularny na innej półkuli, ściąga nie tylko narciarzy azjatyckich. Co do kontrolowania prędkości, to jadą na pustej trasie i jak widać na pełnym gazie, to jednak zawody, a nie kurs kwalifikacyjny na PI. Natomiast sformułowanie Mitka "każdy głupek", jeśli wziąć go dosłownie, to tylko się cieszyć, bo generalnie bardzo mało widać głupków na stokach. Jest narciarka, a jakże azjatycka, członkini japońskiego demo team. Dziewczyna kocha technikę carvingową, pewnie mocniej niż niektórzy śmig. Ja lubię jej filmiki, bo Jej jazda jest pełna pasji i radości, no i ma ten kobiecy sznyt Natomiast w każdych zawodach jest pierwiastek ryzyka i coś może nie pyknąć. Dlatego nie każdy powinien tego próbować "w domu"... Nie dziwię się, że podobają ci się kobiety. Co do Japonii to mają tam dużo śniegu, kiedyś Bargiel był z chłopakami z Beskaido na Hokkaido, tu Dragan... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 7 minut temu, star napisał: Nie dziwię się, że podobają ci się kobiety. Co do Japonii to mają tam dużo śniegu, kiedyś Bargiel był z chłopakami z Beskaido na Hokkaido, tu Dragan... To fakt z ostatnich dwóch lat sezonowy opad to 7 metrów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 8 godzin temu, Gabrik napisał: To fakt z ostatnich dwóch lat sezonowy opad to 7 metrów. Ta Miku Kuriyama ma gdzie jeździć mimo że z kraju niealpejskiego, pewno pojedzie i w puchu i w innych warunkach a że specjalizuje się w carvingu, cóż podobnie jak filinator, choć ten ma przeszłość sportową. Tak czy owak szacun dla dziewczyny i gwiazdkowy prezent dla wszystkich życząc takiego śniegu sobie i wam moi mili… let it snow (w Łodzi pada od rana) https://www.instagram.com/reel/CW2IUgmhzqK/?igsh=MXV6d3B1cWF1cGhmbQ== Edytowane 2 godziny temu przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 14 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Powiem Ci tak: Swego czasu brałem dość regularnie udział w MP Instruktorów, które polegały na jeździe obserwowanej, ocenianej komisyjnie oraz na GS. Wydawało mi się, że te oceny komisyjne są ważne i o nie walczyłem a GS był na przejechanie. Dlaczego? - bo jestem/byłem po prostu nędznym narciarzem. Jasne umiałem ładnie jeździć po przygotowanym stoku wyniki miałem koło 9 (poza łukami :)) ale ziarno od plew odsiewał GS i... koniec. Rozumiem jeszcze jazdę terenową - wiesz zróżnicowany stok, długi zjazd, trasa częściowo przygotowana ale zróżnicowana - coś pomiędzy DH a FREEridem ale prezentowanie paru wystudiowanych skrętów...? Wiesz może dla kogoś kto widzi narty pierwszy raz w życiu ale tak jak wiesz co to znaczy jazda praktyczna...? Bezsens. Pozdro Mitek, doskonale rozumiem Twój przekaz i pełna zgoda, ale równoważenie cyzelowanych przy 10km/h łuków płużnych, z pomysłem japońskiej federacji, to jakby wędkarski ponton równać do lotniskowca. Znam tutejszą niechęć do tzw.demonstratorów, że niby z 10 przejazdów nagrywają jeden udany i tym podobne bzdety. Prawda jest taka, że to nikt inny jak...byli zawodnicy i instruktorzy narciarstwa. Akurat zawody, które wkleiłem, to tylko regionalne kwalifikacje, finały krajowe, to już miejsce dla wąskiej grupy najlepszych. Na filmikach najczęściej carving, bo jest zwyczajnie kremem obecnie, ale jeżdżą w muldach, puchu i wszystko to w wymagających warunkach. Najlepsi jeżdżą potem po świecie i wymieniają się swoją wiedzą, przemyśleniami i tak rozwija się narciarstwo i podnosi szkolenie kadry szkoleniowej, od Japonii, przez Austrię, po Alaskę. Na Inter Ski, czy podczas wszelkich campów, poszczególnych organizacji krajowych. Tutaj masz jednego z ludzi, którzy uczyli Japończyków w XX wieku https://youtu.be/Krx5jbQKuDs?si=efKvl_SGtEOZJiUd A tutaj masz jednego z uczniów tego Pana, który ma najwięcej wygranych w finałach krajowych japońskich zawodów. Tutaj jak walczy o zwycięstwo a tutaj jak dzieli się swoją wiedzą i rozwija jak widać instruktorów z innej nacji. Oczywiście (będę celowo sarkastyczny, ale pogodny) możemy zawsze poprosić Pana Maruyamę, aby zaprezentował nam swój śmig, byśmy mogli powiedzieć jakim jest narciarzem ;). Jednak dobrze, że jako nienarciarz, mogę sobie darować. No i a jakże @Marcos73 Mareczku...paczaj jaki kurde narciarz azjatycki (3:48), wzion i nie opanował nart, a może opanował? https://youtu.be/GVy-RCnJFdg?si=7YBB88Ul1OTa-ulT Na tym EOT azjatyckich narciarzy. Edytowane 1 godzinę temu przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, star napisał: Ta Miku Kuriyama ma gdzie jeździć mimo że z kraju niealpejskiego, pewno pojedzie i w puchu i w innych warunkach a że specjalizuje się w carvingu, cóż podobnie jak filinator, choć ten ma przeszłość sportową. Tak czy owak szacun dla dziewczyny i gwiazdkowy prezent dla wszystkich życząc takiego śniegu sobie i wam moi mili… let it snow (w Łodzi pada od rana) https://www.instagram.com/reel/CW2IUgmhzqK/?igsh=MXV6d3B1cWF1cGhmbQ== Wiesz Tadziu, minusem Polandii, jest to, iż obecności takich jak Filinator w przestrzeni brak i potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi