Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 3 minuty temu, AndRand_v2 napisał: Problem w tym, że linię spadku stoku możesz wyznaczyć z każdego miejsca, w którym się znajdujesz. Jest więc ich nieskończenie wiele. To nie problem - to fakt......Kiedy stoisz z kursantem i tłumaczysz mu podstawy narty górnej i dolnej robisz to w kontekście szczytu trasy i dołu trasy (to w przypadku kiedy on to widzi) ale kiedy uczysz go podchodzić bokiem to jego linia spadku stoku może być na odcinku podejścia do wyciągu i mieś np tylko 2 m i być całkowicie inna niż ta pierwsza...więcej ekspresji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Jak jeżdżę raz na prawo raz na lewo to to jest dobrze czy źle ?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: To nie problem - to fakt......Kiedy stoisz z kursantem i tłumaczysz mu podstawy narty górnej i dolnej robisz to w kontekście szczytu trasy i dołu trasy (to w przypadku kiedy on to widzi) ale kiedy uczysz go podchodzić bokiem to jego linia spadku stoku może być na odcinku podejścia do wyciągu i mieś np tylko 2 m i być całkowicie inna niż ta pierwsza...więcej ekspresji.... Czyli moje rozdmuchane rozważania nie były psu na budę. Definicja linii jest tak pojemna, że ciężko odnosić się do niej przy określaniu innych pojęć. Mimo tego bez niej nie miałyby one sensu. Taki paradoks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 6 minut temu, Kubis napisał: Czyli moje rozdmuchane rozważania nie były psu na budę. Definicja linii jest tak pojemna, że ciężko odnosić się do niej przy określaniu innych pojęć. Mimo tego bez niej nie miałyby one sensu. Taki paradoks. Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodzio Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 49 minut temu, Mikoski napisał: Jak jeżdżę raz na prawo raz na lewo to to jest dobrze czy źle ?? To zależy .. od linii .. 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 53 minuty temu, Mikoski napisał: Jak jeżdżę raz na prawo raz na lewo to to jest dobrze czy źle ?? W Anglii czy u nas? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Teraz, mlodzio napisał: To zależy .. od linii .. 😉 Słuszna linie ma nasza władza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 1 godzinę temu, mlodzio napisał: Jeżdżę to dla zabawy - nie pozwolę aby przeszkadzała jakaś linia. 😏 Na jakimś filmiku pirackim akurat z Czech, we Czech say line is not a wall, akurat po angielsku dali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 38 minut temu, Kubis napisał: Czyli moje rozdmuchane rozważania nie były psu na budę. Definicja linii jest tak pojemna, że ciężko odnosić się do niej przy określaniu innych pojęć. Mimo tego bez niej nie miałyby one sensu. Taki paradoks. Nie....definicja linii spadku stoku w kontekście do wykonywanych ewolucji jest jasna zwięzła i prosta PROSTA.....i na tym się skup.....inicjacja skrętu zawsze przed linią spadku stoku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Teraz to ja się boję tknąć cokolwiek.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 2 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: Teraz to ja się boję tknąć cokolwiek.......... Na tym etapie lepiej już zostawić temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Najczęściej zdarza mi się jechać w dół stoku to to dobrze czy źle ? Ale zawsze w ka ka ka kasku Edytowane 10 Lutego 2022 przez Mikoski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 16 minut temu, Mikoski napisał: Najczęściej zdarza mi się jechać w dół stoku to to dobrze czy źle ? Ale zawsze w ka ka ka kasku Uderzyłeś się w głowę, znaczy w kask, ze się jakasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Najbardziej przydaje się informacja, gdzie znajduje się linia spadku, podczas zapinanie nart na stoku.🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand_v2 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) Godzinę temu, Kubis napisał: Czyli moje rozdmuchane rozważania nie były psu na budę. Definicja linii jest tak pojemna, że ciężko odnosić się do niej przy określaniu innych pojęć. Mimo tego bez niej nie miałyby one sensu. Taki paradoks. Nie jest pojemna tylko niedoprecyzowana. Która to linia spadku ma być, bo jest ich nieskończenie wiele? Wytyczona z miejsca startu? Czy wytyczona dla jakiejś trasy? Linię spadku możesz wytyczyć z każdego miejsca na stoku. Wytycza się banalnie prosto - bierzesz zbędne gogle albo lepiej kask (bo okrągły) i upuszczasz. Linia spadku jest tam gdzie się stoczy. Edytowane 10 Lutego 2022 przez AndRand_v2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) 30 minut temu, AndRand_v2 napisał: Nie jest pojemna tylko niedoprecyzowana. Chciałem być miły. Wielkie programy szkoleń oto jednak nie radzą sobie z jedną definicją. Potem wszyscy muszą wymyślać odniesienia, wyjątki, inne pierdoły. Taki pic na wodę. Dobrze że w rowerach nikt nie wymyślił programu szkolenia z wykonywania skrętu z inicjacją przed linią krawężnika. To byłoby równie zabawne i potrzebne. Edytowane 10 Lutego 2022 przez Kubis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 I to tak właśnie jest w tym cyfrowym świecie....najprostsze nawet sprawy urastają do granic niezrozumienia......proponuje zwykłą papierową mapę i wycieczkę po okolicy. Zapomniałam, należy jeszcze w wikipedii ( te książkowe PWN pewnie spalone są) sprawdzić czym jest poziomica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 5 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Zapomniałam, należy jeszcze w wikipedii ( te książkowe PWN pewnie spalone są) sprawdzić czym jest poziomica A ktoś wybiera się na budowę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 W książce, którą właśnie czytam ("Matka Wynalazku" Katrine Marcal - szwedzkiej dziennikarki, pisarki, feminiski, ale sympatycznie pisze :)) dowiedziałem się o istnieniu "paradoksu Polanyiego". W uproszczeniu: "możemy wiedzieć więcej, niż umiemy wypowiedzieć". I po krótkim przemyśleniu zdałem sobie sprawę, że świetnie pasuje on do jazdy na nartach. Ba, także do chodzenia. Wyobraźmy sobie w jaki sposób, i co umiemy o tym powiedzieć, chodzimy. Jak mamy opowiedzieć to hipotetycznej osobie, która nigdy nie chodziła? Że co, odciążamy nogę na której stoimy przenosząc ciężar na drugą nogę, którą wykonujemy antycypację, czyli wysuwamy ją do przodu i opuszczamy na ziemię... Przecież to się kupy nie trzyma. :) A z jazdą na nartach jest podobnie. :) Taki drobny wtręt niezbyt merytoryczny. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 46 minut temu, Kubis napisał: A ktoś wybiera się na budowę? To jest przykre...staram się coś zrobić, jakoś pomóc a ty kolego robisz sobie jaja w czystej postaci....brawo....brak podstawowej wiedzy nie jest ujma, jest zwykła normalną rzeczą, gorzej kiedy zasłaniana jest maska... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tata Asi Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Godzinę temu, Kubis napisał: A ktoś wybiera się na budowę? Poziomica jest pojęciem w kartografii, poziomNica na budowie. Adam pisał o mapach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) 22 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: To jest przykre...staram się coś zrobić, jakoś pomóc a ty kolego robisz sobie jaja w czystej postaci....brawo....brak podstawowej wiedzy nie jest ujma, jest zwykła normalną rzeczą, gorzej kiedy zasłaniana jest maska... Przykre jest to, że profesjonaliści okopali się za masą nikomu nie zrozumiałych pojęć jak w okopach i nie dopuszczają do wiadomości, że istnieją nie głupsze od nich osoby, które nie zostały dotknięte przez rozdmuchane programy nauczania zsuwania się na deskach w dół po śniegu. Może warto zastanowić się, ile takie zbiory pojęć, definicji i innych dyr... są warte dla przeciętnego Nowaka. Założę się że najpopularniejsze hasło instruktora SITN "włóż kolano" nie znajduje się w programie nauczania. Czemu więc z niego korzystają? Bo oficjalna nomenklatura jest o kant d rozbić w kontakcie z przeciętnym klientem. A na pytanie co to jest linia spadku stoku i gdzie ona jest jest 50 różnych odpowiedzi. 9 minut temu, Tata Asi napisał: Poziomica jest pojęciem w kartografii, poziomNica na budowie. Adam pisał o mapach... Domyśliłem się, przykro że uznałeś mnie za głupka. Dziekuję za wytłumaczenie. Ja informuję że obydwie formy są dopuszczalne, podstawową jest "poziomica". Edytowane 10 Lutego 2022 przez Kubis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 3 godziny temu, Mikoski napisał: Jak jeżdżę raz na prawo raz na lewo to to jest dobrze czy źle ?? Źle 2 godziny temu, Mikoski napisał: Najczęściej zdarza mi się jechać w dół stoku to to dobrze czy źle ? Ale zawsze w ka ka ka kasku Źle, chyba że krzesełkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tata Asi Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 3 minuty temu, Kubis napisał: ... Przykro że uznałeś mnie za głupka. Nie uznałem... lubię Ciebie czytać. Ale irytuje mnie rozwalanie bardzo przydatnego wątku, który zapoczątkował Adam. Tutaj powinny być wskazówki, filmiki instruktażowe, ćwiczenia dla tych, którzy nie są jeszcze biegli w sztuce narciarskiej. Lub chcą coś poprawić. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eliorlan Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 W dniu 17.12.2021 o 20:18, Chertan napisał: O ile wjechanie na krawędź przed linią spadku stoku, a w zasadzie to dużo wcześniej, bo jeszcze przy kończeniu skrętu w przeciwną stronę, całkiem mi się udaje, o tyle z kontrolą prędkości jest gorzej, do pewnej jestem w stanie podkręcić i zacieśnić skręt, o tyle w pewnym momencie już nie umiem, zaczyna się częściowo ześlizg. Usłyszałem, że powyżej pewnej prędkości jest to po prostu bardzo trudne na slalomowej narcie, bo faktycznie na GS ta tolerancja była większa. Być może też dlatego GS bardziej męczył, podczas gdy slalomka się prześlizgiwała dając odpoczynek nogom. Ale Kristoffersen w istocie pięknie jedzie. Inny sposób przechodzenia z ewolucji kątowej do skrętu ciętego jest pięknie widoczny na filmach Marka Ogorzałka. Balans balans balans. Nogi podczas skrętu wykonują ruch rotacyjny po okręgu ( ciągnąc narty 😉 ) , jeżeli chcesz nie przyśpieszać, musisz zakończyć skręt, ze stopami przed biodrami. Od połowy skrętu, tułów nie wychylasz do przodu ,pozwalasz stopom z nartami wyjechać przed tułów. pozdr. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi