Skocz do zawartości

Narty Atomic X9s 2021 vs X9s Revo 2022

mann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W najbliższym czasie będę kupował narty i jestem zdecydowany na narty Atomic X9s ponieważ w poprzednich sezonach testowałem i porównywałem z innymi nartami i wybór padł na ten model. Mam tylko dylemat czy warto dopłacać i kupić model z tego roku czyli X9 S Revo czy nie warto dopłacać i brać model z poprzedniego roku. Bardzo proszę o podpowiedź i informację czym te modele się różnią i czy różnice będą miały wpływ na jazdę. Wiem, że w obecnych jest technologia Revoshock ale nie wiem czy ma to rzeczywisty wpływ na jazdę.

Dla wzrostu 184cm lepsza waszym zdaniem będzie długość 175 czy 183cm?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

W dniu 27.11.2021 o 09:50, mann napisał:

Witam,

W najbliższym czasie będę kupował narty i jestem zdecydowany na narty Atomic X9s ponieważ w poprzednich sezonach testowałem i porównywałem z innymi nartami i wybór padł na ten model. Mam tylko dylemat czy warto dopłacać i kupić model z tego roku czyli X9 S Revo czy nie warto dopłacać i brać model z poprzedniego roku. Bardzo proszę o podpowiedź i informację czym te modele się różnią i czy różnice będą miały wpływ na jazdę. Wiem, że w obecnych jest technologia Revoshock ale nie wiem czy ma to rzeczywisty wpływ na jazdę.

Rozwiń  

Wręcz przeciwnie. Kupuj starszy model. Wg opinii Kolegi, któremu można wierzyć w tej mierze, nowy model został "usprawniony" - czytaj zepsuty...... 

• Thanks 1

W dniu 27.11.2021 o 11:50, Gabrik napisał:

Różnica jeśli jest, to obstawiam, że ją nie koniecznie odczujesz. Bierz poprzedni model kasę zaoszczędzoną wydasz na dodatkowy wyjazd, szkolenie lub biżuterię dla swojej kobiety.

Rozwiń  

Oczywiście - niekoniecznie. Pisanie na smartfonie już nie dla mnie 😪

• Like 1

W dniu 27.11.2021 o 13:44, mann napisał:

Możesz napisać co masz na myśli pisząc, że nowy model został zepsuty? W czym konkretnie narty mogą być gorsze od poprzednich. Zawsze myślałem, że w kolejnych (nowszych) modelach są jakieś usprawnienia.

Rozwiń  

leniuszek 😄 podaje drugi raz

https://www.skiforum.pl/topic/58645-atomic-redster-x7-aw-czy-fischer-rc-one-72-multiflex/?do=findComment&comment=681744

W dniu 27.11.2021 o 13:44, mann napisał:

Możesz napisać co masz na myśli pisząc, że nowy model został zepsuty? W czym konkretnie narty mogą być gorsze od poprzednich. Zawsze myślałem, że w kolejnych (nowszych) modelach są jakieś usprawnienia.

Rozwiń  

Cześć

Model zeszłoroczny i tegoroczny są konstrukcyjnie nieporównywalne. Brak wyprowadzonej do końców narty ścianki bocznej w nowym modelu jest charakterystyczny dla nart niskiej klasy i będzie z pewnością odczuwalny. ścianka boczna to podstawowy element konstrukcyjny odpowiedzialny za sztywność poprzeczną a co za tym idzie, prowadzenie się narty.

Takich nart się po prostu nie kupuje bo to złom.

Pozdrowienia

Edytowane przez Mitek

Witam,

Rozwiń  

Jeszcze podaj kolegom swoją wagę (piszę poważnie).

Witam,

Rozwiń  

Cześć

Jak przedmówcy pisali:

1). Bierz stary model - ten na którym jeździłeś.

2). 181 cm dla Ciebie. bardziej odpowiedni, jesteś wysoki a narta skrętna.

pozdrowienia.

Stałem przed podobnym dylematem w poprzednim sezonie 175 vs dłuższe😉 wzrost i oczekiwania zbliżone. Testowałem 175 oraz 181. Zdecydowanie dla mnie bardziej uniwersalna była 175 cm i taką zakupiłem (model RS) . Świadomie. I po pełnym sezonie uważam, że dobrze zrobiłem kierując się faktem, że to miała być narta do jeżdżenia przez cały dzień. 

W dniu 28.11.2021 o 17:58, Hollys napisał:

Stałem przed podobnym dylematem w poprzednim sezonie 175 vs dłuższe😉 wzrost i oczekiwania zbliżone. Testowałem 175 oraz 181. Zdecydowanie dla mnie bardziej uniwersalna była 175 cm i taką zakupiłem (model RS) . Świadomie. I po pełnym sezonie uważam, że dobrze zrobiłem kierując się faktem, że to miała być narta do jeżdżenia przez cały dzień. 

Rozwiń  

Jakie roznice wyczules miedzy 175 a 181?

• Like 2

W dniu 28.11.2021 o 18:27, nikon255 napisał:

Jakie roznice wyczules miedzy 175 a 181?

Rozwiń  

181 zdecydowanie bliżej do gs w szczególności w wersji RS (inna płyta niż w wersji S). Jak już pisałem, szukałem narty uniwersalnej zarówno na nasze krótkie i wąskie stoki ale też na wyjazdy w Alpy. 175 cm dla mnie w punkt. Slalomka to też nie jest😉 i wcale się tak nie zachowuje. Po latach  zajeżdżania komórek SL i GS szukałem czegoś pomiędzy. RS w 175 cm trafiła w punkt, choć w dalszym ciągu posiadam komórki SL i GS, które od czasu do czasu wyciągam na stok. 

W dniu 28.11.2021 o 21:01, Hollys napisał:

181 zdecydowanie bliżej do gs w szczególności w wersji RS (inna płyta niż w wersji S). Jak już pisałem, szukałem narty uniwersalnej zarówno na nasze krótkie i wąskie stoki ale też na wyjazdy w Alpy. 175 cm dla mnie w punkt. Slalomka to też nie jest😉 i wcale się tak nie zachowuje. Po latach  zajeżdżania komórek SL i GS szukałem czegoś pomiędzy. RS w 175 cm trafiła w punkt, choć w dalszym ciągu posiadam komórki SL i GS, które od czasu do czasu wyciągam na stok. 

Rozwiń  

Trochę rozumiem bo mam mastery gs 175 i to tez ultra uniwersalna narta, tylko czasem w bardzo konkretnych okolicznościach brakuje długości, ale to nie zdaża się znowu tak często aby narzekać.

W dniu 28.11.2021 o 22:14, star napisał:

Trochę rozumiem bo mam mastery gs 175 i to tez ultra uniwersalna narta, tylko czasem w bardzo konkretnych okolicznościach brakuje długości, ale to nie zdaża się znowu tak często aby narzekać.

Rozwiń  

spojrz na to inaczej. Gdzie te 5-10cm byloby przeszkoda? 😄 

W dniu 28.11.2021 o 22:20, nikon255 napisał:

spojrz na to inaczej. Gdzie te 5-10cm byloby przeszkoda? 😄 

Rozwiń  

Patrzę gdzie byłoby pomocą i dostrzegam bardzo rzadkie przypadki.

Choć zgodzę się, ze gs jest do zap… i tu każdy centymetr się przyda.

Ale nie zawsze jest twardo i pusto na stoku, a i możliwości słabną więc…

ps u mnie 175 to na wzrost, wszystkie inne oprocz sl mam dłuższe…

Edytowane przez star