Pablo Napisano 9 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Cześć, zastanawiam się nad zakupem pierwszych nart. W poprzednich sezonach "objeżdżałem" sobie różne narty, ale ciągle mam wątpliwości co wybrać. Nie chcę "utknąć w miejscu" (rozwojowo), ani zmieniać sprzętu co sezon. 1. Płeć: M 2. Wiek: 28 3. Waga: 90 4. Wzrost: 190 5. Staż: 4 sezony (6-8 dni w sezonie) 6. Umiejętności: 5 7. Buty: Fischer rc pro 100 8. Aktualne narty: brak 9. Styl: średni/długi skręt, rekreacyjno-sportowy(?), przygotowane trasy 10. Budżet: 1500-2000 zł Na czym jeździłem: - Head supershape e-rally 132/78/114 177 - Salomon S/force 11 128/81/112 170 - Stockli Laser SC 123-72-104 170/177 - Stockli Laser SX 120/70/99 170/177 Nie ukrywam, że z powyższych najlepiej jeździło mi się na Headach - stabilność niezależnie od warunków, ale i pewne 'możliwości' na trasie. Laser SC też były fajne, choć mniej stabilne na koniec dnia (muldy). Stąd wysnułem wniosek, że celuję w coś w przedziale 75-78mm pod butem. Rozważam: - Head Supershape e-rally 132/78/114 /177 - Rossignol React r8/10 TI 124/75/110 176 lub 182 (zbyt ambitna narta?) - Head V-SHAPE V6 132/78/113 /177 - Head V-SHAPE V8 130/75/112 /177 - Fischer RC ONE 74 ALLRIDE 122-74-104 /174 - inne Dużo tego, więc proszę o pomoc w wyborze (z wyżej wymienionych) lub ciekawe alternatywy, do których sam nie dotarłem. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Jak uważasz, że dobrze jeździło Ci się na Head-ach, to je kup. Jesteś dość wysoki, ciężki, młody i zakładam, że sprawny. Jeżeli będziesz dalej szlifował swoje umiejętności to i tak, wcześniej lub później, pójdziesz w kierunku nart sportowych (bo to są po prostu narty dobrze zrobione) lub wyjedziesz poza trasę. Te które teraz kupisz, potraktujesz jako nary na gorsze warunki (kamienie itp.). Kwestia jazdy na stoku na koniec dnia, to jedynie kwestia adaptacji techniki do warunków, a nie wina narty. Co do nart, szukaj nart z drewnianym rdzeniem, wzmacniane Titanalem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo Napisano 11 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Dziękuję za bardzo pomocną odpowiedź. Zakładam dalszy progres, więc możliwe że będzie tak jak piszesz odnośnie nart, które teraz wybiorę. Co do jazdy na koniec dnia i adaptacji to pełna zgoda, z tym że chciałbym aby narty mnie wspierały w tej adaptacji 🙂 Początkowo celowalem w heady e-rally, bo jeździłem na nich. Ostatnio trafiłem na polecane Rossignol react r8/10. Są dostępne w długości 182, ale i mają mniejszy rocker, więc może 176 będzie okej? Nie miałem z nimi styczności także ciekawi mnie jak wypadłyby w porównaniu do headow? Czy będą odpowiednie do mojego aktualnego poziomu i czy im "podołam"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) Cześć Narty nie mają specjalnego znaczenia. Z wybranych kup te, które Ci się najbardziej podobają, są najtańsze i ... jeździj. Pilnuj, żeby były zawsze dobrze przygotowane - czyli ostre i odpowiednio nasmarowane - to zdecydowanie ważniejsze niż mm pod butem. Pozdrowienia Edytowane 11 Listopada 2021 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Narty nie mają specjalnego znaczenia. Z wybranych kup te, które Ci się najbardziej podobają, są najtańsze i ... jeździj. Pilnuj, żeby były zawsze dobrze przygotowane - czyli ostre i odpowiednio nasmarowane - to zdecydowanie ważniejsze niż mm pod butem. Pozdrowienia wez mnie nawet nie strasz... 😛 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Ale te rosi 182 kuszą😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 12 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Ale te rosi 182 kuszą😀 Ciebie? 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 A czemu by nie....wysoki model on piste....można sprawdzić.....zawsze miałem słabość do słowików.....🤪🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 11 minut temu, Adam ..DUCH napisał: A czemu by nie....wysoki model on piste....można sprawdzić.....zawsze miałem słabość do słowików.....🤪🤪 a hero elite lt ti? 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Cześć To naprawdę słabe narty. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi