moruniek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Dziś diametralna zmiana pogody. Po wczorajszym słońcu i mrozie, nie było śladu. Byłoby szaro, buro i ponuro, gdyby nie przesympatyczne spotkanie z @marekbtli jego rodziną. Dzięki za wspólną jazdę i rozmowę. Ludzi do 11:00 raczej ilość umiarkowana, później już więcej. My kończyliśmy o 11:30, później była inna zimowa dyscyplina sportu (o tym napiszę za chwilę). Rano tak. Brak słońca, brak kontrastu. Widokowo już nie było. Jeszcze takie zdjęcie. Jak schodziliśmy, to taka kolejka. A na tych drugich Słotwinach, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Moruniek Nie można pisać w jednym temacie? Otwieram jeden temat, jest Twoja relacja, otwieram drugi, tam dokładnie taka sama relacja. Robi mi się od tego niedobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zslawek Napisano 30 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Dzisiaj na Złotym Groniu od rana mglisto, wilgotno, deszczowo. W efekcie na stoku w miarę pusto i jazda na bieżąco. Śnieg ciężki mokry po 12 przesiąknięty wodą. Nowe narty Head e-rally sprawdziły się dzisiaj najlepiej w tych warunkach. Bardzo fajne hartowanie w deszczowej pogodzie. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez zslawek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 20 godzin temu, labas napisał: Moruniek Nie można pisać w jednym temacie? Otwieram jeden temat, jest Twoja relacja, otwieram drugi, tam dokładnie taka sama relacja. Robi mi się od tego niedobrze. Dodaj mnie do ignorowanych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Dziś ponownie Słotwiny. Rano strasznie nie chciało się wstawać, padał marznący deszcz i było lekko poniżej zera. Pogody miało nie być a było tak. Dobrze widoczna Jaworzyna. Dzieci jeździły dziś tak. I tak (te kolanówki ustawione bardzo ciasno). Niestety dziś Słotwinka nieczynna. Ta druga krótka kanapa doskonale rozładowuje ruch na stoku i kolejki do wyciągów. Pojawił się bałwanek. Tylko czy aby na pewno, to bałwanek ? Dziś uciekaliśmy ze stoku około 10:30, prawdopodobnie wrócimy gdzieś na wieczorną. Później zrobiło się ciasno, zarówno do wyciągu jak i na stoku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Dziś na dobitkę MasterSki Tylicz. Skuszony tanim karnetem wieczornym, obowiązującym już od 15:00, postanowiłem ich odwiedzić. Spotkałem @marekbtldzięki za wspólną jazdę i przesympatyczną rozmowę. Na trasach ludzi umiarkowana ilość, da się fajnie pojechać. Przydałaby się ta druga kanapa. Tam jest wystarczająco dużo miejsca na trasach. Mają naprawdę dużo śniegu. Ludzi sporo. Do talerzyka mało chętnych. Ja to mam pecha - awaria, spadła lina, bardzo sprawie obsługa ją naprawiła. Dla moich dzisiejszych nart na nogach, najfajniejsze warunki w lasku. Nowa knajpa na górze. Tylicz Ski w oddali. Stok trzymał się praktycznie do końca dnia. Było twardo, choć spodziewałem się raczej odsypów i muld, zważywszy na porę dnia w jakiej jeździłem. Jak schodziłem (choć mój karnet obowiązywał nadal do 20:00) naprawdę było już dużo osób chętnych na wjazd do góry. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 31 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Jako, że to moja ostatnia relacja w tym roku, Życzę wszystkim, zdrowia, metra śniegu pod nartami, pięknej pogody oraz braku tłoku na trasach i przy bramkach. W nocy lekki mróz, śnieg trzymał do 10:30, później zaczęło puszczać. Dziś pogoda dla koneserów (lub maniaków jak mawia moja żona). Na zmianę mgła lub ulewny deszcz. Jazda na bieżąco. Od odbicia do odbicia. Jakby narciarstwo stało się nagle mniej popularnym sportem. Wyjeździłem się jak głupi. Widokowo nie było. Słotwinka nadal zamknięta. Ustawiony juniorski GS. Pojawiają się pierwsze restrykcje Covidowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Na ile oceniasz szansę, iż po 6 stycznia stoki będą mogły służyć do jazdy na nartach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Najlepszego dla Wszystkich, witam w nowym roku. Wstaję rano, ściana deszczu, po co jechać na stok ? Po 20 minutach deszczu jakby mniej. Strasznie mi się nie chce, ale pomyślałem, że skoro mi się nie chce, to innym też nie będzie się chciało, a więc stok powinien być pusty. Jak ruszam autem, zaczyna się lekko przecierać słońce. Jest +7 i tak się utrzymuje, śnieg mokry, miejscami zmrożony, bez ratrakowania (bo jak ratrakować stok w takich warunkach). Wjeżdżam pierwszym krzesłem z GOPR-owcem, odbiera raporty - warunki na większości stoków w okolicy - trudne. Ja bym te warunki określił mianem weryfikujące, widać która stacja sypała śniegiem, a która tylko nim liznęła. Na Słotwinach nie widziałem nigdzie depozytów śniegu, więc w najbliższych dniach może być ciężko, utrzymać coś więcej jak główny stok. Tłok z rana (i tak zostało do 12:15, gdy kończyłem jazdę). Na otwarcie czekałem w sąsiedztwie jednego Pana i GOPR-owca. Warunki - główny stok trzyma się dobrze. Tu z innej perspektywy. Miejscami przecierki. Trasa Dookoła Świata - trzeba uważać. Zjazd na Słotwinkę - kiedyś był. Jedno takie artystyczne - sam nie wiem jak mi takie (nie)wyszło. Sporo niebieskich rur, w różnych miejscach na ośrodku, jakby dalsza rozbudowa systemu naśnieżania. Tak wyglądał parking jak schodziłem ze stoku. Kilka aut stało na dolnym. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 23 godziny temu, Gabrik napisał: Na ile oceniasz szansę, iż po 6 stycznia stoki będą mogły służyć do jazdy na nartach? Zobacz najnowszą relację - widać skutki odwilży, a nie widzę szans na poprawę. Ten kto ma zapas śniegu w depozytach, ten wygrał. Ten kto rozgarnął wszystko po stoku, ma problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 W dniu 31.12.2021 o 16:56, Gabrik napisał: Na ile oceniasz szansę, iż po 6 stycznia stoki będą mogły służyć do jazdy na nartach? W Bielsku było wczoraj cały dzień 13 stopni i popadywało. Dziś "jedynie" 10 stopni ale w zamian leje cały czas. Widoków na zmianę pogody brak. Nie liczyłbym na jazdę po trzech królach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Przestało padać i wyszło lekkie słońce. Przy okazji zrobiło się 12 stopni... 😟 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit1 Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 34 minuty temu, tomkly napisał: Przestało padać i wyszło lekkie słońce. Przy okazji zrobiło się 12 stopni... 😟 Niedługo, mniej więcej za 4 dni zima wróci co mówią wstępnie prognozy. Nie będzie to poważna zima, ale mały mróz ściśnie i nawet śnieg popada. Czyli nudny standard jak na nasz klimat. 🙂 Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Ziemowit1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 16 minut temu, Ziemowit1 napisał: Niedługo, mniej więcej za 4 dni zima wróci co mówią wstępnie prognozy. Nie będzie to poważna zima, ale mały mróz ściśnie i nawet śnieg popada. Czyli nudny standard jak na nasz klimat. 🙂 Długoterminowe prognozy są słabe. W ciągu dnia cały czas powyżej zera i to do .... 15 lutego. Nocami lekki przymrozek do minus 3 stopni. Nie wiem czy to wystarczy żeby armatkami dośnieżyć. A zeszło w ciągu ostatnich dni prawie wszystko. https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-bielsko-biala,cId,1359 Edytowane 2 Stycznia 2022 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit1 Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, tomkly napisał: Długoterminowe prognozy są słabe. W ciągu dnia cały czas powyżej zera i to do .... 15 lutego. Nocami lekki przymrozek do minus 3 stopni. Nie wiem czy to wystarczy żeby armatkami dośnieżyć. A zeszło w ciągu ostatnich dni prawie wszystko. https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-bielsko-biala,cId,1359 Najlepiej przygotowane ośrodki, w tym Białka będą kręcić, pozostałe pewnie będą czekać pół zimy na 'lepsze czasy'. Jak pisałem, "Nie będzie to poważna zima" - tak mi się wydaje, bo prognozy są zmienne i mogą bardzo zaskoczyć. 🙂 Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Ziemowit1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Mrozu, mrozu dajcie, ja nie dacie, o nartach zapominajcie. Ja i moje dzieci, dziś mocno wyjeżdżeni. Córka wsiadła na juniorskie GS i cała zadowolona. Dziś rano, mglisto. Po 9:00 przebiło się słońce. Cały czas na bieżąco - kolejek brak. Ludzi trochę więcej niż wczoraj. Stok główny trzyma dobrze. Pozostałe trasy dogorywają. W mojej ocenie powinny zostać zamknięte. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Dziś, będzie króciutko. Czasu mało, bo wzywają obowiązki zawodowe. Pojeżdżone 2 godziny z rana. Stok przygotowany perfekcyjnie, jak na warunki pogodowe - dość twardo. Połowa głównej trasy wylizana przez ratraki, połowa zostawiona bez ratrakowania - ta którą zaczęli śnieżyć później (zbyt mało śniegu by było sens ją ratrakować). Kompletnie pusto, chwilo trwaj. Masterki wyprowadzone na spacer. Wracam jeszcze na wieczorną. Słotwiny Arena powinny przetrwać obecną odwilż. Czynny stok Tłok na trasach. Warunki. I jeszcze jedno takie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Rano pisałem, że dziś wybieram się na wieczorną. Tak też uczyniłem, rano dzieci siedziały na zdalnych lekcjach, więc chciały pojeździć wieczorem. Kompletna zmiana warunków. Rano dość twardo, wieczorem mięciutko. Stok mocno podchodził wodą, miejscami już mocne przetopy. Przejechał ratrak, stok puścił jednak niemal natychmiast. Trzy zjazdy na SL i zmiana narty na szerszą pod butem. Zaczęła się fajna zabawa. Sporo osób miało problem z tymi warunkami. Tu chwilę po otwarciu (jeszcze nie włączone oświetlenie na wieży). Po chwili, już miękko. Widok na Jaworzynę, trochę jechałem po omacku dla tego zdjęcia. Tak po kilku zjazdach. Narta, która zapewniła fajną zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 Dziś rano warunki petarda. W nocy mróz, nie duży, zwykłe -2, a jak cieszy. Stok przygotowany bardzo dobrze, wręcz perfekcyjnie. W nocy jakby liznęli go śniegiem, ten był wyjątkowo biały (być może to złudzenie), a jednak jakby przykryte wszystkie przecierki. Od wczorajszego wieczora, zmiana warunków o 180 stopni. Na spacer wyprowadzone Masterki, fajna jazda. Rano instruktorzy z Areny stawiali tyczki (kolanówki), na których trenowali, ja miałem dla siebie resztę soku. Większy ruch zaczął się około 9:45 (przyjechała grupa z instruktorem, jakby KK był prowadzony), trochę innych grup uczących się. Ja kończyłem jazdę parę minut po 10:00. Warunki z rana - petarda. Panowie stawiają tyczki. To trenujący instruktorzy z lokalnej szkoły. Masterki na spacerku. Narty idealne na te warunki. Koło 9:45 więcej ludzi na stoku. Chwilo trwaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Dziś króciutko, bo i jazda tylko do 10:00. Bardzo zimno, rano -9, później -7. Pełne słońce. Stok przygotowany bardzo dobrze, dosypali śniegu, spadło też trochę naturalnego. Moja córka wjeżdżała się w swoje GS-y. Od 8:40 już dużo ludzi, dużo więcej niż wczoraj. Na 12 dzień jazdy, dzień po dniu, dziś najwyższa frekwencja w ośrodku. Rano widokowo. Wszystkie trasy bardzo dobre warunki. Na lodowym podkładzie warstewka świeżego śniegu (sztuczny pomieszany z naturalnym). Ratraki intensywnie pracowały przy snowparku. Tam też dosypali sporo śniegu. Na Słotwince, warunki bardzo dobre. Tylko te tłumy (w sumie, to się tego spodziewałem). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Słotwiny Arena po raz enty. Dziś otwarcie snowpraku. Dziś jakby odrobinkę mniej ludzi niż wczoraj, przynajmniej tak do 10:00. Było oczywiście widokowo. Stok przygotowany bardzo dobrze. Lizali trasę "Dookoła Świata" - mocno ją dośnieżyli. Dosypali masę śniegu. Po wcześniejszych przecierkach brak śladu. Otwarty snowpark. Moja córka dzielnie sobie w nim radziła - na tych swoich Gs-ach. Ja opuszczaliśmy ośrodek około 10:40, pielgrzymka aut czekała na wolne miejsca na parkingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Dziś z rana w Myślenicach warunki rewelacyjne; bez większego zagęszczenia na stoku. 2 h przeleciały szybciutko 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucky_luke Napisano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Powtórka z Myślenic. Warunki rewelacyjne, choć trochę szybko. Ludzi bardzo mało. Świetny sposób na początek dnia ;). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Tydzień w Francji wczoraj rozpoczęty,paszport kowidowy sprawdzany codziennie maseczki tylko wtedy kiedy w kolejce więcej osób przydarzyło się dwa razy a kolejka na 2 ...3 minuty 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 Cześć Damian masz tam się wyjeździć za wszystkich i za wszystkie czasy, takie życzenia serdeczne! Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi