Victor Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 4 minuty temu, Chertan napisał: Raczej piszę o "życzliwości" Polaków do innych Polaków To już inne kalosze … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Godzinę temu, Chertan napisał: Nie tyle zapomniałem, tylko nie widzę konkretnie teraz związku. Szwecja i kolonie? No śladowe tam były, ale to nie jest typowo kolonialny kraj, mieli wystarczająco dużo roboty w Europie. A problemy chyba największe. Holandia to też inne regiony były koloniami. Imigranci uciekają naprawdę z biednych krajów, kolonializm miał w tym swój udział, tzw. w ich ubóstwie. Za cienki jestem, aby wnikać, czy późniejsze mordy i kradzieże, dyktatury, bezpośrednio wiążą się z kolonializmem. Bo jakieś tam pośrednie wnioski pewno wyciągać można. Miałem na myśli fakt że ludzie z byłych kolonii mieli/mają ułatwiony wjazd do kraju kolonizatora - bo tak zdecydował kolonizator lub maja tam rodziny w postaci przywiezionych onegdaj do Europy np. służących, pokojówek, kucharek.. itp. będących rodziną.. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 36 minut temu, Victor napisał: Marku, pełna zgoda tylko 15/20/30 lat temu miało to jeszcze jakieś potwierdzenie Cze Nie twierdze że to teraz nastąpiło, to efekt wcześniejszych czasów i masowego napływu taniej siły roboczej, ludzie jednak zostali, ściągnęli rodziny, wyrzucić ich nie można, bo są pełnoprawnymi obywatelami, rozbudowany socjal jeszcze pogłębia ta patologię. W części krajów to spady pokolonialne, które się mocno rozrosły. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 W dniu 28.11.2023 o 13:46, Victor napisał: Cześć Marku, pełna zgoda tylko 15/20/30 lat temu miało to jeszcze jakieś potwierdzenie ale nie dziś przy technologii którą Europa już ma . Kiedyś do sprzątania ulicy potrzebowaliśmy 10 osób dziś wystarczą dwie -jedną kierująca maszyną a druga podzamiatajaca-osiem nie ma co robić a trzeba ich utrzymać .Potrzebujemy mądrych,wykształconych lub przynajmniej chcących się uczyć,robić jakiekolwiek kursy żeby się przebranżowić a nie ….sam wstaw odpowiednie słowo które Ci pasuje. Bo nie sztuka rękę wyciągać i ciągle narzekać jak jest źle,pracy jest tyle.., tylko chętnych brak bo socjal daje,socjal buduje itd . pozdro Cześć Bo przede wszystkim trzeba się pozbyć nierobów z Polski aby na ich miejsce przyjąć jednostki wartościowe a skąd - nie ma znaczenia, czy ma? Dla mnie nie ma a dla Ciebie ma? Bo już nie wiem... Dzisiaj w pracy miałem właśnie takie zdarzenie, które dobrze opisuje sytuację... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Bo przede wszystkim trzeba się pozbyć nierobów z Polski aby na ich miejsce przyjąć jednostki wartościowe a skąd - nie ma znaczenia, czy ma? Dla mnie nie ma a dla Ciebie ma? Bo już nie wiem... Dzisiaj w pracy miałem właśnie takie zdarzenie, które dobrze opisuje sytuację... Pozdro Napisz do mnie na pw. bo wiadomości do Ciebie nie dochodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 9 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Bo przede wszystkim trzeba się pozbyć nierobów z Polski aby na ich miejsce przyjąć jednostki wartościowe a skąd - nie ma znaczenia, czy ma? Dla mnie nie ma a dla Ciebie ma? Bo już nie wiem... Dzisiaj w pracy miałem właśnie takie zdarzenie, które dobrze opisuje sytuację... Pozdro Ja to myśle że bardziej trzeba zmienić system bo to okazja czyni nieroba nierobem - na zasadzie "po co pracować skoro mi dadzą".. tak działa rozdawnictwo stworzone przez populistów korumpujących swój elektorat w sposób odarty z jakichkolwiek zawoalowań, prosty i chamski - "wy nas wybierta a my wam ciśniemy ochłap z pańskiego stołu". Tam gdzie jest darmocha tam będą nieroby. Zdravim 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 W dniu 14.12.2023 o 20:45, Jan napisał: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Teleranka nie będzie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 8 minut temu, mig napisał: Teleranka nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 (edytowane) Cześć Niestety to nie jest śmieszne Panowie. To jest wierzchołek góry a łuskanie insektów będzie trwało długo. Co więcej, życie uczy, że insekty trzeba wybić co do jednego bo inaczej odbudują swoją populację i znowu będą groźne. Brak odwagi znowu nas zgubi. Pozdro Edytowane 20 Grudnia 2023 przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 30 minut temu, Mitek napisał: wybić co do jednego bo inaczej odbudują swoją populację Przypuszczałem że to właśnie ta Twoja nowa praca, o której pisałeś ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Cześć Drugi filmik to nie humor tylko czyste narciarstwo. Dla tych co potrzebują specjalne narty na każde warunki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 9 minut temu, Jan napisał: Przypuszczałem że to właśnie ta Twoja nowa praca, o której pisałeś ? Cześć W moim, szeroko pojętym środowisku jest uprzątnięte od dawna. Pozdro 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Cześć Kolejny filmik dla wszystkich, którym przeszkadza 5 cm czy 10 cm w długości. Zwróćcie uwagę jak Sofia Goggia porusza się swobodnie z minimalnymi prędkościami na zjazdówkach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Mitek napisał: Drugi filmik to nie humor tylko czyste narciarstwo. Dla tych co potrzebują specjalne narty na każde warunki. Pozdro Na tym drugim to nie tylko warunki, ale niesamowita bliskość publiczności, w zasadzie tak tuż obok tyczek. A w ogóle to pogubiłem się w samych tyczkach. Jak się orientowali, którą jak wyminąć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Cześć Przepisy wtedy były chyba takie same jak dzisiaj czyli oglądał trasę przez godzinę ześlizgiem. To jednak są - nie tak jak teraz - bramki, czyli musi przeciąć światło bramki złożonej z dwóch tyczek. Dla zawodowca to oczywiste tak jak wybór toru czy sposobu przejazdu figur aby był najszybszy. Jestem absolutnym laikiem jeżeli chodzi o jazdę sportową ale parę razy jechałem slalom (a było to raczej bliżej tamtych czasów 🙂 ) i sposób przejazdu był oczywisty ale masz rację, że wrażenie jest niezłe. Jakiś koleś w tłumie stojących ludzi i kijków miota się na resztkach śniegu... Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Kierunek jest oczywisty nawet dla początkującego- vide SL skiforum na Dzikowcu :-)) - jedynie wątpliwy może być najazd na vertical - oba są prawidłowe , choć zwykle nie równoważne ( przynajmniej tak było na pocz lat 70tych...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi