yoss Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Takie już mam stopy, małe (buty codzienne 25,0 ale narciarskie już 23,5) i b.wąskie, jestem "skazany" na taki a nie inny rodzaj skorup. Na "pocieszenie": Wydaje mi się, że lepiej mieć małe i wąskie niż małe, z wąską kostką i szerokie. Ja o wyczynowych butach mogę tylko pomarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 91 Dodano 3 l Ostatniej odpowiedzi 3 l Top użytkownicy w tym temacie 8 10 15 10 Popularne dni 15 Lut 20 16 Lut 20 22 Lut 16 24 Lut 8 Top użytkownicy w tym temacie lobo 8 odpowiedzi Mitek 10 odpowiedzi valdi3 15 odpowiedzi Bacek 10 odpowiedzi Popularne dni 15 Lut 2021 20 odpowiedzi 16 Lut 2021 20 odpowiedzi 22 Lut 2021 16 odpowiedzi 24 Lut 2021 8 odpowiedzi Zygal Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Jak by się nie udało to Hawx Ultra zawsze można jeszcze na ciepło potraktować, choć jak nie czuć punktowych ucisków to szkoda by było. Poczekam dam im czas Ogólnie to bardzo wygodne lekkie buty. I jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Andrzej, wcześniej pisałeś podobnie o rozmiarze 26.5. To nie do końca jest tak. Owszem większość firm robi buty tak, że jeden rozmiar skorupy obejmuje niejako dwa rozmiary: połówkę i cały. Zwykle jest też tak, że układ jest taki: cały i następującą po nim połówka (czyli 26 i 26.5, 27 i 27.5). Piszę zwykle bo np. Scarpa (ale to buty skiturowe głownie) ma układ numeracji taki, że w jednej skorupie jest połówka i następujący po niej rozmiar (czyli 26.5 i 27, 27.5 i 28). W butach które znam zwykle długośc jest tak dobrana, że jest zbliżona do większego z tych sparowanych numerów a mniejszy jest realizowany przez bardziej mięsisty botek. Dobrze wiedzieć. Choć najczęściej jest właśnie tak jak napisałem. 26.5 to skorupa 26. Wiem, że nie tylko długość się liczy. A i ta niestety bywa różna u różnych producentów. Najwięcej kłopotów miałem przed laty z jakąś Tecnicą 28. Dobijało do palców przednich (mam typową budowę stopy), do tego było ciasno. I przyszedł mróz -15 w Kaprun i niewiele brakowało. Teraz znów zdecydowałem się na 28, ale Fischera i wydaje się OK. Jutro, pojutrze jadę na bootfittiing. dobrenarty.pl w Krakowie, dokładnie w Modlnicy. Wciąż mam nadzieję na jakąś tegosezonową Austrię. Mieliśmy się kiedyś spotkać w Twoich stronach. I coś nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Zdaję sobie sprawę że teza jest odważna czyli inaczej, kontrowersyjna, ale... W ciągu ostatnich kilkunastu lat jeździłem w następujących skorupach: Atomic WC RT, Tecnica Diablo Race H 13, Salomon XLab i od trzech lat LANGE RP ZA. Wszystkie te skorupy to ultra wąskie modele 91-92 mm, typu "plug" czyli wymagające wstępnego frezowania, routingu i czasami montażu lifterów jeśli podeszwa jest typu wyczynowego, nie spełnia normy DIN. Takie już mam stopy, małe (buty codzienne 25,0 ale narciarskie już 23,5) i b.wąskie, jestem "skazany" na taki a nie inny rodzaj skorup. Jest i pozytyw tej sytuacji:https://allegro.pl/o...b106-7748694788 to cena za nowe buty najwyższej klasy. Bo jest to rozmiar praktycznie niesprzedawalny, komu jest potrzebny but o fleksie 140 w tak małym rozmiarze? Mnie . Nie przepłacam...W jednej parze skorup jeżdżę zwykle trzy- cztery sezony lub...wymieniam od razu na inne jeśli geometria mi nie pasuje lub nie trafiłem z frezowaniem, czasami zmienia się nieco kształt stopy, nie ściemniam! W sezonie zwykle 30 dni, jeśli akurat nie mamy pandemii . Cienkie botki wyczynowe nie są zbyt "przyjazne" no i też się kompresują, szczególnie w okolicach kostek i achillesa, no i są po prostu zimne, w końcu to zwykłe flo. O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz. https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds https://www.krakowsp...ZB-2020-21.html To jest ten but, tylko starzy model. Flex jest w oznaczeniu - ZB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Buty LANGE sygnowane jako "Z" to seria "race" czyli szczupłe skorupy 92mm, tutaj są parametry:https://www.lange-bo...s/skiboots/race jest z czego wybierać, dla szerokości 92mm mamy twardości od 110 do 150. Moja córka przykładowo ma ZJ+ czyli flex 120 i te polecam ambitnym narciarkom z wąską stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja normalne buty mam zwykle około 29,5-30,5. Narciarskie kupowałem u boot fitera - dał mi 28,5 i już kilka lat się dziwię, że są dobre. Salomony. Poprzednie, Lange RS130 były 29,5 i niby też dobre, ale szerokie (były oklejane, reduktor itd). Nie wyobrażam sobie teraz kupowania butów bez przymierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Akurat ten system działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego zakup butów × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Zygal Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Jak by się nie udało to Hawx Ultra zawsze można jeszcze na ciepło potraktować, choć jak nie czuć punktowych ucisków to szkoda by było. Poczekam dam im czas Ogólnie to bardzo wygodne lekkie buty. I jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Andrzej, wcześniej pisałeś podobnie o rozmiarze 26.5. To nie do końca jest tak. Owszem większość firm robi buty tak, że jeden rozmiar skorupy obejmuje niejako dwa rozmiary: połówkę i cały. Zwykle jest też tak, że układ jest taki: cały i następującą po nim połówka (czyli 26 i 26.5, 27 i 27.5). Piszę zwykle bo np. Scarpa (ale to buty skiturowe głownie) ma układ numeracji taki, że w jednej skorupie jest połówka i następujący po niej rozmiar (czyli 26.5 i 27, 27.5 i 28). W butach które znam zwykle długośc jest tak dobrana, że jest zbliżona do większego z tych sparowanych numerów a mniejszy jest realizowany przez bardziej mięsisty botek. Dobrze wiedzieć. Choć najczęściej jest właśnie tak jak napisałem. 26.5 to skorupa 26. Wiem, że nie tylko długość się liczy. A i ta niestety bywa różna u różnych producentów. Najwięcej kłopotów miałem przed laty z jakąś Tecnicą 28. Dobijało do palców przednich (mam typową budowę stopy), do tego było ciasno. I przyszedł mróz -15 w Kaprun i niewiele brakowało. Teraz znów zdecydowałem się na 28, ale Fischera i wydaje się OK. Jutro, pojutrze jadę na bootfittiing. dobrenarty.pl w Krakowie, dokładnie w Modlnicy. Wciąż mam nadzieję na jakąś tegosezonową Austrię. Mieliśmy się kiedyś spotkać w Twoich stronach. I coś nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Zdaję sobie sprawę że teza jest odważna czyli inaczej, kontrowersyjna, ale... W ciągu ostatnich kilkunastu lat jeździłem w następujących skorupach: Atomic WC RT, Tecnica Diablo Race H 13, Salomon XLab i od trzech lat LANGE RP ZA. Wszystkie te skorupy to ultra wąskie modele 91-92 mm, typu "plug" czyli wymagające wstępnego frezowania, routingu i czasami montażu lifterów jeśli podeszwa jest typu wyczynowego, nie spełnia normy DIN. Takie już mam stopy, małe (buty codzienne 25,0 ale narciarskie już 23,5) i b.wąskie, jestem "skazany" na taki a nie inny rodzaj skorup. Jest i pozytyw tej sytuacji:https://allegro.pl/o...b106-7748694788 to cena za nowe buty najwyższej klasy. Bo jest to rozmiar praktycznie niesprzedawalny, komu jest potrzebny but o fleksie 140 w tak małym rozmiarze? Mnie . Nie przepłacam...W jednej parze skorup jeżdżę zwykle trzy- cztery sezony lub...wymieniam od razu na inne jeśli geometria mi nie pasuje lub nie trafiłem z frezowaniem, czasami zmienia się nieco kształt stopy, nie ściemniam! W sezonie zwykle 30 dni, jeśli akurat nie mamy pandemii . Cienkie botki wyczynowe nie są zbyt "przyjazne" no i też się kompresują, szczególnie w okolicach kostek i achillesa, no i są po prostu zimne, w końcu to zwykłe flo. O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz. https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds https://www.krakowsp...ZB-2020-21.html To jest ten but, tylko starzy model. Flex jest w oznaczeniu - ZB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Buty LANGE sygnowane jako "Z" to seria "race" czyli szczupłe skorupy 92mm, tutaj są parametry:https://www.lange-bo...s/skiboots/race jest z czego wybierać, dla szerokości 92mm mamy twardości od 110 do 150. Moja córka przykładowo ma ZJ+ czyli flex 120 i te polecam ambitnym narciarkom z wąską stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja normalne buty mam zwykle około 29,5-30,5. Narciarskie kupowałem u boot fitera - dał mi 28,5 i już kilka lat się dziwię, że są dobre. Salomony. Poprzednie, Lange RS130 były 29,5 i niby też dobre, ale szerokie (były oklejane, reduktor itd). Nie wyobrażam sobie teraz kupowania butów bez przymierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Akurat ten system działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego zakup butów × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 22 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Andrzej, wcześniej pisałeś podobnie o rozmiarze 26.5. To nie do końca jest tak. Owszem większość firm robi buty tak, że jeden rozmiar skorupy obejmuje niejako dwa rozmiary: połówkę i cały. Zwykle jest też tak, że układ jest taki: cały i następującą po nim połówka (czyli 26 i 26.5, 27 i 27.5). Piszę zwykle bo np. Scarpa (ale to buty skiturowe głownie) ma układ numeracji taki, że w jednej skorupie jest połówka i następujący po niej rozmiar (czyli 26.5 i 27, 27.5 i 28). W butach które znam zwykle długośc jest tak dobrana, że jest zbliżona do większego z tych sparowanych numerów a mniejszy jest realizowany przez bardziej mięsisty botek. Dobrze wiedzieć. Choć najczęściej jest właśnie tak jak napisałem. 26.5 to skorupa 26. Wiem, że nie tylko długość się liczy. A i ta niestety bywa różna u różnych producentów. Najwięcej kłopotów miałem przed laty z jakąś Tecnicą 28. Dobijało do palców przednich (mam typową budowę stopy), do tego było ciasno. I przyszedł mróz -15 w Kaprun i niewiele brakowało. Teraz znów zdecydowałem się na 28, ale Fischera i wydaje się OK. Jutro, pojutrze jadę na bootfittiing. dobrenarty.pl w Krakowie, dokładnie w Modlnicy. Wciąż mam nadzieję na jakąś tegosezonową Austrię. Mieliśmy się kiedyś spotkać w Twoich stronach. I coś nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Zdaję sobie sprawę że teza jest odważna czyli inaczej, kontrowersyjna, ale... W ciągu ostatnich kilkunastu lat jeździłem w następujących skorupach: Atomic WC RT, Tecnica Diablo Race H 13, Salomon XLab i od trzech lat LANGE RP ZA. Wszystkie te skorupy to ultra wąskie modele 91-92 mm, typu "plug" czyli wymagające wstępnego frezowania, routingu i czasami montażu lifterów jeśli podeszwa jest typu wyczynowego, nie spełnia normy DIN. Takie już mam stopy, małe (buty codzienne 25,0 ale narciarskie już 23,5) i b.wąskie, jestem "skazany" na taki a nie inny rodzaj skorup. Jest i pozytyw tej sytuacji:https://allegro.pl/o...b106-7748694788 to cena za nowe buty najwyższej klasy. Bo jest to rozmiar praktycznie niesprzedawalny, komu jest potrzebny but o fleksie 140 w tak małym rozmiarze? Mnie . Nie przepłacam...W jednej parze skorup jeżdżę zwykle trzy- cztery sezony lub...wymieniam od razu na inne jeśli geometria mi nie pasuje lub nie trafiłem z frezowaniem, czasami zmienia się nieco kształt stopy, nie ściemniam! W sezonie zwykle 30 dni, jeśli akurat nie mamy pandemii . Cienkie botki wyczynowe nie są zbyt "przyjazne" no i też się kompresują, szczególnie w okolicach kostek i achillesa, no i są po prostu zimne, w końcu to zwykłe flo. O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz. https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds https://www.krakowsp...ZB-2020-21.html To jest ten but, tylko starzy model. Flex jest w oznaczeniu - ZB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Buty LANGE sygnowane jako "Z" to seria "race" czyli szczupłe skorupy 92mm, tutaj są parametry:https://www.lange-bo...s/skiboots/race jest z czego wybierać, dla szerokości 92mm mamy twardości od 110 do 150. Moja córka przykładowo ma ZJ+ czyli flex 120 i te polecam ambitnym narciarkom z wąską stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja normalne buty mam zwykle około 29,5-30,5. Narciarskie kupowałem u boot fitera - dał mi 28,5 i już kilka lat się dziwię, że są dobre. Salomony. Poprzednie, Lange RS130 były 29,5 i niby też dobre, ale szerokie (były oklejane, reduktor itd). Nie wyobrażam sobie teraz kupowania butów bez przymierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Akurat ten system działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego zakup butów × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Joanna Sm Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Zdaję sobie sprawę że teza jest odważna czyli inaczej, kontrowersyjna, ale... W ciągu ostatnich kilkunastu lat jeździłem w następujących skorupach: Atomic WC RT, Tecnica Diablo Race H 13, Salomon XLab i od trzech lat LANGE RP ZA. Wszystkie te skorupy to ultra wąskie modele 91-92 mm, typu "plug" czyli wymagające wstępnego frezowania, routingu i czasami montażu lifterów jeśli podeszwa jest typu wyczynowego, nie spełnia normy DIN. Takie już mam stopy, małe (buty codzienne 25,0 ale narciarskie już 23,5) i b.wąskie, jestem "skazany" na taki a nie inny rodzaj skorup. Jest i pozytyw tej sytuacji:https://allegro.pl/o...b106-7748694788 to cena za nowe buty najwyższej klasy. Bo jest to rozmiar praktycznie niesprzedawalny, komu jest potrzebny but o fleksie 140 w tak małym rozmiarze? Mnie . Nie przepłacam...W jednej parze skorup jeżdżę zwykle trzy- cztery sezony lub...wymieniam od razu na inne jeśli geometria mi nie pasuje lub nie trafiłem z frezowaniem, czasami zmienia się nieco kształt stopy, nie ściemniam! W sezonie zwykle 30 dni, jeśli akurat nie mamy pandemii . Cienkie botki wyczynowe nie są zbyt "przyjazne" no i też się kompresują, szczególnie w okolicach kostek i achillesa, no i są po prostu zimne, w końcu to zwykłe flo. O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz. https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds https://www.krakowsp...ZB-2020-21.html To jest ten but, tylko starzy model. Flex jest w oznaczeniu - ZB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Buty LANGE sygnowane jako "Z" to seria "race" czyli szczupłe skorupy 92mm, tutaj są parametry:https://www.lange-bo...s/skiboots/race jest z czego wybierać, dla szerokości 92mm mamy twardości od 110 do 150. Moja córka przykładowo ma ZJ+ czyli flex 120 i te polecam ambitnym narciarkom z wąską stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja normalne buty mam zwykle około 29,5-30,5. Narciarskie kupowałem u boot fitera - dał mi 28,5 i już kilka lat się dziwię, że są dobre. Salomony. Poprzednie, Lange RS130 były 29,5 i niby też dobre, ale szerokie (były oklejane, reduktor itd). Nie wyobrażam sobie teraz kupowania butów bez przymierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Akurat ten system działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego zakup butów × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 O to mój rozmiar - Ale wydaje mi się, że to dziecięce w tej cenie No i sorry ale nie widzę fleksu 140??? Z tego co widziałam to juniorskie Lange RS SC ma flex 110 W tych rozmiarach ale to” tylko” albo aż juniorskie 110 Ale szerokość 96 a nie 91 jak piszesz.https://www.snowinn....wE&gclsrc=aw.ds Buty LANGE sygnowane jako "Z" to seria "race" czyli szczupłe skorupy 92mm, tutaj są parametry:https://www.lange-bo...s/skiboots/race jest z czego wybierać, dla szerokości 92mm mamy twardości od 110 do 150. Moja córka przykładowo ma ZJ+ czyli flex 120 i te polecam ambitnym narciarkom z wąską stopą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja normalne buty mam zwykle około 29,5-30,5. Narciarskie kupowałem u boot fitera - dał mi 28,5 i już kilka lat się dziwię, że są dobre. Salomony. Poprzednie, Lange RS130 były 29,5 i niby też dobre, ale szerokie (były oklejane, reduktor itd). Nie wyobrażam sobie teraz kupowania butów bez przymierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Akurat ten system działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego zakup butów
wbialek Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ja normalne buty mam zwykle około 29,5-30,5. Narciarskie kupowałem u boot fitera - dał mi 28,5 i już kilka lat się dziwię, że są dobre. Salomony. Poprzednie, Lange RS130 były 29,5 i niby też dobre, ale szerokie (były oklejane, reduktor itd). Nie wyobrażam sobie teraz kupowania butów bez przymierzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo Napisano 23 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak w temacie butów, to co sądzicie o regulacji flexa w bucie? Raptory Heada mają możliwość zmiany 80 na 90 lub odwrotnie. To bajer? Jest to realne? Akurat ten system działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego zakup butów
Bacek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A on jest jakoś inny od innych marek? W większości butów działa na zasadzie usunięcie jednej lub dwóch śrub trzymających cholewę do dolnej części buta, z tyłu. Poza tym zmieniać z 90 na 80, to czemuś służy? Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
star Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Cześć Kiedyś zgubiłem jedną z tych śrub. Zauważyłem to po jeździe. Następnego dnia celowo nie zwracałem uwagi, który to but aby się nie sugerować - żadnej różnicy, choć wiedziałem, ze jeden but jest bez śruby. Pozdrowienia Widocznie to była zapasowa sruba ps rossi 110 kupowane po przymiarce dynafit tlt7 bez przymiarki obydwa git choc lepiej przymierzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
.Beata. Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Przy mojej wadze może jestem spaczony ale dla mnie i jeden i drugi to miękkie buty. Zdaje się, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 A ma ktoś doświadczenia jak wypadają buty skiturowe? Normalne buty noszę 29 narciarskie kupiłem 28 czy skiturowych szukać takich jak narciarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Brachol: jezeli tej samej firmy co zjazdowe, to dlugosc powinna byc ta sama - inne firmy - trzeba sprawdzic…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 24 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Ale kombinujecie Było już napisane ale powtórzę, każde buty z miękkim butem wewnętrznym(skiturowe, rolki,ł yżwy etc.) dobiera się zostawiając po pół centymetra na owy but z przodu i z tyłu. Tak, że zostaje 1cm luzu za stopą włożoną do samej skorupy zewnętrznej to cała filozofia, jeżeli pije w paluchy to próbujemy przetrzymać a jak się nie da wytrzymać robimy miejsce na paluchy obniżając dno buta lub robimy miejsce od góry/boku. A sportowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi