Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Przeciwskret uzywa sie tylko na stromych zboczach. Na lagodnych zboczach i malych predkosciach nie wystepuje. Wypada się z tym zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 86 Dodano 3 l Ostatniej odpowiedzi 3 l Top użytkownicy w tym temacie 9 18 9 10 Popularne dni 10 Lut 19 6 Lut 17 4 Lut 11 5 Lut 11 Top użytkownicy w tym temacie wort 9 odpowiedzi fredowski 18 odpowiedzi a_senior 9 odpowiedzi Adam ..DUCH 10 odpowiedzi Popularne dni 10 Lut 2021 19 odpowiedzi 6 Lut 2021 17 odpowiedzi 4 Lut 2021 11 odpowiedzi 5 Lut 2021 11 odpowiedzi Popularne posty Mitek 4 Lutego 2021 Adam ..DUCH 6 Lutego 2021 Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Wypada się z tym zgodzić. Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Cześć Masz rację - mój błąd. Jak to pisałem to jeszcze sprzątałem kuchnię. Teraz już tylko pije sobie piwo więc wszystko jest jasne. Pozdro No bo wyszlo, ze przeciwskret jest dynamiczny a lagodny to przeciwskrecik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Done Mam problem z pojęciem "release the edge", a ogólnie z samym słowem "release". Oczywiście znam jego znaczenie, np. z wydawnictwa. Ale w narciarstwie już nie jest to oczywiste. Tłumaczę go jako "uruchomić", np. uruchomić krawędź czyli zakrawędziować nartę. "Release" to znaczy zluzować, uwolnić. "Engage" to będzie uruchomić, zakrawędziować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Done Mam problem z pojęciem "release the edge", a ogólnie z samym słowem "release". Oczywiście znam jego znaczenie, np. z wydawnictwa. Ale w narciarstwie już nie jest to oczywiste. Tłumaczę go jako "uruchomić", np. uruchomić krawędź czyli zakrawędziować nartę. Raczej odwrotnie http://www.skischool...m/gallery-post/ zgodnie ze znaczeniem słowa release ps rand już napisał może jeszcze odpuścić narciarsko odciążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 "Release" to znaczy zluzować, uwolnić. "Engage" to będzie uruchomić, zakrawędziować. Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, nie, nie zaplute i przydeptane - ha ha przegrałeś Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Wypada się z tym zgodzić. Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Cześć Masz rację - mój błąd. Jak to pisałem to jeszcze sprzątałem kuchnię. Teraz już tylko pije sobie piwo więc wszystko jest jasne. Pozdro No bo wyszlo, ze przeciwskret jest dynamiczny a lagodny to przeciwskrecik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Done Mam problem z pojęciem "release the edge", a ogólnie z samym słowem "release". Oczywiście znam jego znaczenie, np. z wydawnictwa. Ale w narciarstwie już nie jest to oczywiste. Tłumaczę go jako "uruchomić", np. uruchomić krawędź czyli zakrawędziować nartę. "Release" to znaczy zluzować, uwolnić. "Engage" to będzie uruchomić, zakrawędziować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Done Mam problem z pojęciem "release the edge", a ogólnie z samym słowem "release". Oczywiście znam jego znaczenie, np. z wydawnictwa. Ale w narciarstwie już nie jest to oczywiste. Tłumaczę go jako "uruchomić", np. uruchomić krawędź czyli zakrawędziować nartę. Raczej odwrotnie http://www.skischool...m/gallery-post/ zgodnie ze znaczeniem słowa release ps rand już napisał może jeszcze odpuścić narciarsko odciążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 "Release" to znaczy zluzować, uwolnić. "Engage" to będzie uruchomić, zakrawędziować. Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, nie, nie zaplute i przydeptane - ha ha przegrałeś Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Done Mam problem z pojęciem "release the edge", a ogólnie z samym słowem "release". Oczywiście znam jego znaczenie, np. z wydawnictwa. Ale w narciarstwie już nie jest to oczywiste. Tłumaczę go jako "uruchomić", np. uruchomić krawędź czyli zakrawędziować nartę. Raczej odwrotnie http://www.skischool...m/gallery-post/ zgodnie ze znaczeniem słowa release ps rand już napisał może jeszcze odpuścić narciarsko odciążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 "Release" to znaczy zluzować, uwolnić. "Engage" to będzie uruchomić, zakrawędziować. Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, nie, nie zaplute i przydeptane - ha ha przegrałeś Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 "Release" to znaczy zluzować, uwolnić. "Engage" to będzie uruchomić, zakrawędziować. Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, nie, nie zaplute i przydeptane - ha ha przegrałeś Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
AndRand Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jesteś rozsądnym gościem więc nie pytaj o tłumaczenie. Zapytaj dlaczego instruktor każe kursantowi który jeździ kątowo każe jeździć równoległe, mało tego nagle stawać na górnej narcie a kolano dolnej nienaturalnie wyginać. Wstęp "materiał dla średnio zaawansowanych" - średnio zaawansowany jeździ równoległe i nie potrzebuje wew/zew kolana/nogi/stopy Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, nie, nie zaplute i przydeptane - ha ha przegrałeś Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Baltazar Gabka Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie, nie, nie zaplute i przydeptane - ha ha przegrałeś Chciałbyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 10 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Nie wiem, musiałbym sprawdzić - wygląda mi na jakiś myk ułatwiający jednoczesne przekrawędziowanie obu nart. Oczywiście nic dla początkujących bo im tylko utrudni.Nie ma żadnego myku. Trza walić prosto z mostu. Jak ktoś ma tendencję do a frame to się bawi wewnętrzną i tyle jak nie to po co spowalniać przekrawędziowamie. Phantom move jest ćwiczeniem a nie celem jazdy. Phantom move w środowisku siły odśrodkowej spowalnia a nie przyśpiesza zmianę krawędzi. Jak chcesz się cofnąć do przełomu lat 90 to faktycznie da się znaleźć np. tombę na vertikalu jak na beczkę jeździe. Proszę abyś znalazł slow motion z inicjacją wewnętrznej. Szczerze byłem cierpliwy, tłumaczyłem, wyjaśniałem, uzasadniałem- jak krew w piach żadnych argumentów jedynie tak bo tak a jak nie tak to magiczne siły. Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Zarówno w w filmach Morgana, lorenza Haralda i innych forsujących inicjację skrętu z narty wewnętrznej jestem w sytuacji nie ćwiczenia ale pełnego skrętu udowodnić iż jest to zabieg wtórny nie mający żadnego wpływu na przebieg ewolucji. Mało tego jest to schemat znacznie odbiegający od nowoczesnego skrętu sportowego i to od ok 20 lat co najmniej. Popróbowałem dzisiaj i raczej inicjacja z wewnętrznej ani "podciąganie" nóg do mnie nie przemawia. Za to całkowicie przemawia trening z krótkimi kijkami - samo pamiętanie o utrzymywaniu nisko tułowia wystarcza, żeby pozwalać nartom na przejeżdżanie pod sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
fredowski Napisano 12 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Do Adama i AndRanda wywalcie ze slownika bohomaz "inicjacja" i zastapcie go swoimi slowami. Napiszcie swoje wpisy jeszcze raz. Nie tu, tylko u siebie. Jest to bardziej rozumiale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Dorzucam jeszcze filmik o transferze obciążenia, który już tu się pojawił. Z moim tłumaczeniem. https://youtu.be/VO-zVbD-RZs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Zapoczątkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Andrzej bardzo fajny materiał. No niestety mam zakaz używania wyrażeń słownikowych więc się nie odniosę. A tak na marginesie skoro uruchomienie i inicjacja są passe to co byś zaproponował....może wybuch skrętu, zaczęcie, poczęcie (niepokalane to jak bez mięśni), wszczęcie, o widzisz napoczęcie, lub otwarcie (takie alkoholowe skojarzenia) Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 "faza wywołania skrętu; Część skrętu, w której w wyniku impulsu skrętnego wprowadza się narty w skręt." wg. Stanisławskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Uruchomienie czy inicjacja skrętu są jak dla mnie OK. Tak właśnie tłumaczę Morgana w zależności od tego jakiego pojęcia on użyje. "Otwarcie" tez byłoby OK, pomimo skojarzeń. "Rozpoczęcie" skrętu to już trochę dalej w ewolucji. Paul używa pojęcia "release the turn" jako jego uruchomienie. Tak przynajmniej sądzę. Ale ogólnie rzez biorąc z dobrym uzgodnieniem pojęć między różnymi językami nie ma letko. Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") W sumie nie zwracałem na to tak uwagi, ale jak zacząłem analizować jazdę to zakrawędziowanie jest mega istotne w nauce techniki - chodzi o to by dobrze zakrawędziować i cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza
wort Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Hop! hop! Impulsie skretny gdzie jestes? Czego! Nie pytaj sie, ja sie pytam, Chodz i wprowadz mi narty w skret. Jak mam o zrobic? nie wiem, masz wprowadzic narty w skret Nie wiem jak to sie robi, idz do Stanislawskiego W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Filmy YT Paula Lorentza
AndRand Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 W wersji dla początkujących, już tłumaczono, trzeba było uważać, przenosisz ciężar ciała na zewnętrzną nartę, "liczysz do dwóch" a dalej z tego co widziałem już umiesz Tu mówią, żeby na druga nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Inicjacja skrętu jest idealnym zwrotem i nie trzeba być Mayerem aby postawić takie twierdzenie. Czy ktoś ma kłopot z interpretacją słowa inicjacja? Rozpoczynam, też blisko ale...Dzień dobry, rozpoczynam zebranie forumowiczów. I już stało się, oznajmione. Teraz....dzień dobry, inicjuję zebranie forumowiczów czyli wykonam kilka czynnosci, które doprowadzą do zebrania. A z resztą, kolejne rozmywanie tematu w niewiadomym celu. Niby tak, ale... We francuskim masz "déclenchement" i "initition". To drugie to oczywiste i znaczy to samo co po polsku. A pierwsze to zwolenie mechanizmy, np. cyngla. Po angielsku "trigger". I tego właśnie terminu używa przeważnie Morgan. Nie inicjacja, ale właśnie "wywołanie", "uruchomienie". I on lepiej oddaje to, co chce wyrazić. Weź np. słowo "alarm". Nie powiemy po polsku zainicjuj alarm, tylko uruchom (ew. włącz) alarm. Podobnie po francusku. Powiemy właśnie "déclencher d'alarm". I właśnie o to chodzi w uruchomieniu skrętu. Inicjacja to już jego początek, a "uruchomienie" to pierwszy impuls, który go wywoła. Taki rodzaj zwolnienia cyngla. Różnica subtelna, ale wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
a_senior Napisano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chyba jest takie słowo jak "zakrawędziowanie". Tylko się zastanawiam czy nie chodzi o "zainicjowanie zakrawędziowania" No i ten "release the turn" moim zdaniem na 100% dotyczy poprzedniego za...skrętu i jego zakończenia ("release the turn" = "release the edges") Też mnie kusi by tłumaczyć jako zakrawędziowanie. Ale nie zawsze mi to pasuje. Co do "release the turn"? Być może masz rację. Wydaje mi się, że spotkałem się z takim znaczeniem jak pisałem, ale się nie upieram. Pamiętaj, że "release" ma wiele znaczeń w tym "spust". Jak "trigger". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 3 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
a_senior Napisano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/G6iBVxbgX-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 17 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dorzucam kolejny jego filmik. Tym razem o doborze długości kijków. Pamiętacie ile było "gadania" gdy pokazałem film Morgana o długości kijków. Przekaz Paula jest podobny. Zachęca do stosunkowo krótkich kijków, choć to zależy od kilku czynników. On sam mierzy 180 cm, a jego kijki zmieniają długość, w zależności od warunków i stylu jazdy, od 108 do 115 cm. Przy okazji reklamuje własną firmę, która sprzedaje kijki z regulowana długością, do których zachęca. BTW stok wyczerpany. https://youtu.be/EiBjcLz4jB0Na filmach ktore wyswietla jedzie bardzo nisko i kije 120cm + by mu przeszkadzaly. Gdyby jezdzil z forumowiczami, ktorzy w polprzysiadzie wytrzymaja max 5 s. to by wyregulowal do 130cm Czy temat o bohomazach zostal wyczerpany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi