mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównanie z poprzednimi. Na nowych ustawiłem wiązania tak by krecha na bucie byla nad kreska na narcie. Na starych (wiązania z odzysku) dokladnie wg poprzednich, ustawionych kiedys przez serwisanta z bittla. Nowe wyszły prawie 2 cm do przodu. Jazda bez zauwazalnej roznicy, może dlatego że w tym sezonie tylko na ciapatym sniegu... Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Sie powtorze: wyczuwalna na dluzej roznica to 5cm. 3cm to adaptujesz w 5 minut nie wiedzac kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównanie z poprzednimi... Zwróciłeś może uwagę czy stare też miały tak malutko krawędzi? Pięknie mi się błyszczy po trzech razach w miękkim, ufam że dobrą stal dali ale jest jej tak około połowy z tego co mam w dynastarach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Starczyly na te 6 sezonow i jesxcze zostalo. A pilnuje ostrzenia i zwykle tną rękawiczki. Będę w garażu to fotnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Starczyly na te 6 sezonow i jesxcze zostalo. A pilnuje ostrzenia i zwykle tną rękawiczki. Będę w garażu to fotnę. Cześć Michał, po co Ci dwie pary takich samych nart? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Michał, po co Ci dwie pary takich samych nart? Pozdrowienia 1. Cena okazyjna 2. Stare juz sie kończą. - Ostatnie planowanie slizgu, widać już minimalne prześwity. Wytrzymałyby jeszcze jeden sezon ( szczegolnie ten) lub nawet 2 ale patrz p. 1.... ;-). Szukałem na wymianę raczej 1 sklepówek ale ceny odstraszały. a w zasadzie to masz racje....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 1. Cena okazyjna 2. Stare juz sie kończą. - Ostatnie planowanie slizgu, widać już minimalne prześwity. Wytrzymałyby jeszcze jeden sezon ( szczegolnie ten) lub nawet 2 ale patrz p. 1.... ;-). Szukałem na wymianę raczej 1 sklepówek ale ceny odstraszały. a w zasadzie to masz racje....... Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. U mnie tak zjechane były sztekle, w okolicy piętek. No ale historii nie znam. Wylazło po pięciu dniach. Pudrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? PozdroCześć Nie wiem dlaczego tak jest może koledzy coś wyjaśnią ale narty komórkowe...serwisowe, zawodnicze jak zwał tak zwał mają fabryczną krawędź około ⅓ węższa od nart sklepowych . Załączę zdjęcie ,czuby nart nie szlifowane przez maszynę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia ok 30. Fakt... tak miękkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Mikoski - Zapewne wsp tarcia slizgu jest mniejszy niż stali..... ile to daje mniej oporów? hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Michał, po co Ci dwie pary takich samych nart? Pozdrowienia 1. Cena okazyjna 2. Stare juz sie kończą. - Ostatnie planowanie slizgu, widać już minimalne prześwity. Wytrzymałyby jeszcze jeden sezon ( szczegolnie ten) lub nawet 2 ale patrz p. 1.... ;-). Szukałem na wymianę raczej 1 sklepówek ale ceny odstraszały. a w zasadzie to masz racje....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 1. Cena okazyjna 2. Stare juz sie kończą. - Ostatnie planowanie slizgu, widać już minimalne prześwity. Wytrzymałyby jeszcze jeden sezon ( szczegolnie ten) lub nawet 2 ale patrz p. 1.... ;-). Szukałem na wymianę raczej 1 sklepówek ale ceny odstraszały. a w zasadzie to masz racje....... Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. U mnie tak zjechane były sztekle, w okolicy piętek. No ale historii nie znam. Wylazło po pięciu dniach. Pudrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? PozdroCześć Nie wiem dlaczego tak jest może koledzy coś wyjaśnią ale narty komórkowe...serwisowe, zawodnicze jak zwał tak zwał mają fabryczną krawędź około ⅓ węższa od nart sklepowych . Załączę zdjęcie ,czuby nart nie szlifowane przez maszynę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia ok 30. Fakt... tak miękkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Mikoski - Zapewne wsp tarcia slizgu jest mniejszy niż stali..... ile to daje mniej oporów? hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 1. Cena okazyjna 2. Stare juz sie kończą. - Ostatnie planowanie slizgu, widać już minimalne prześwity. Wytrzymałyby jeszcze jeden sezon ( szczegolnie ten) lub nawet 2 ale patrz p. 1.... ;-). Szukałem na wymianę raczej 1 sklepówek ale ceny odstraszały. a w zasadzie to masz racje....... Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. U mnie tak zjechane były sztekle, w okolicy piętek. No ale historii nie znam. Wylazło po pięciu dniach. Pudrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? PozdroCześć Nie wiem dlaczego tak jest może koledzy coś wyjaśnią ale narty komórkowe...serwisowe, zawodnicze jak zwał tak zwał mają fabryczną krawędź około ⅓ węższa od nart sklepowych . Załączę zdjęcie ,czuby nart nie szlifowane przez maszynę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia ok 30. Fakt... tak miękkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Mikoski - Zapewne wsp tarcia slizgu jest mniejszy niż stali..... ile to daje mniej oporów? hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? Pozdro Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. U mnie tak zjechane były sztekle, w okolicy piętek. No ale historii nie znam. Wylazło po pięciu dniach. Pudrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? PozdroCześć Nie wiem dlaczego tak jest może koledzy coś wyjaśnią ale narty komórkowe...serwisowe, zawodnicze jak zwał tak zwał mają fabryczną krawędź około ⅓ węższa od nart sklepowych . Załączę zdjęcie ,czuby nart nie szlifowane przez maszynę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia ok 30. Fakt... tak miękkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Mikoski - Zapewne wsp tarcia slizgu jest mniejszy niż stali..... ile to daje mniej oporów? hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. U mnie tak zjechane były sztekle, w okolicy piętek. No ale historii nie znam. Wylazło po pięciu dniach. Pudrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Te narty konczą sie od ślizgu a nie krawędz. Maszynowo były robione 3 razy - planowanie slizgu co 2 lata i przy okazji bok. Ostrzyłem ręcznie - pilnik drobny i diament. Nie wiem czy znaczenie moze mieć, że ważę więcej nz 2x tyle co Rybelek.... ;-)) Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? PozdroCześć Nie wiem dlaczego tak jest może koledzy coś wyjaśnią ale narty komórkowe...serwisowe, zawodnicze jak zwał tak zwał mają fabryczną krawędź około ⅓ węższa od nart sklepowych . Załączę zdjęcie ,czuby nart nie szlifowane przez maszynę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia ok 30. Fakt... tak miękkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Mikoski - Zapewne wsp tarcia slizgu jest mniejszy niż stali..... ile to daje mniej oporów? hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć A jak często ostrzyłeś na maszynie? Pytam z ciekawości bo np. Rybelka maja 10 lat i ślizgowo i krawędziowo jeszcze super - oddaliśmy koleżance. Rzeczywiście Volkl ma tak mało mięsiwa? PozdroCześć Nie wiem dlaczego tak jest może koledzy coś wyjaśnią ale narty komórkowe...serwisowe, zawodnicze jak zwał tak zwał mają fabryczną krawędź około ⅓ węższa od nart sklepowych . Załączę zdjęcie ,czuby nart nie szlifowane przez maszynę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć Myślę, że nie tyle waga co styl jazdy gra rolę. Ale ja swoje GS - 10 lat - robiłem na maszynie chyba 3, max 4 razy + ostrzenie maszynką i narta była jeszcze zupełnie do jazdy - też oddałem za narty, które poszły dla dziewczyny Kacpra. A ile średnio robisz dni w sezonie? Pozdrowienia ok 30. Fakt... tak miękkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Mikoski - Zapewne wsp tarcia slizgu jest mniejszy niż stali..... ile to daje mniej oporów? hm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Okazje na Sport-bittl.com
Mitek Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 ok 30. Fakt... tak miekkiej jazdy jak Rybelka to rzadko spotkać.... Cześć Czyli zużycie trochę mniejsze niż nasze bo u nas raczej bliżej 20. Ja też mówię o serwisówkach. Rybelek miał krawędzie jak sztaby - ponad 2mm - na pewno i nadal są bardzo grube. Dynastar Omeglass. Ja nie pamiętam ale w deskach, które ostatnio braliśmy - same serwisówki, nawet jedne były Luitza = wszędzie krawędź była dość gruba pomimo, że narty były już w/g ich standardów zużyte. Też słyszałem o tym, że zazwyczaj z serwisówkach krawędź jest cienka ale moje doświadczenia (przynajmniej z Rossignolem i Dynastarem) zdają się temu przeczyć. Mam też jeszcze jedne Volkle i tam rzeczywiście krawędzi prawie już nie ma - narta po reprezentantce Polski juniorek. Może to Niemcy tak oszczędzają. Nie mam pojęcia kto im robi serwisówki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Po zmierzeniu wychodzi że serwisowe mają 50% grubości tego co narty sklepowe. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Porównywane narty Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Serwisowe/ komórki/ fis itd itp przeważnie maja ok 1.5mm „mięsa” jako nowe. Odpowiedniki sklepowe ok 2mm - Standard Dla przykładu Rossi master fabrycznie ok 1.5mm Jutro mogę pomierzyć inne fisy ale z tego co pamietam jest to wartość plus/minus właśnie 1.5mm Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master32 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Head w swoich komórkach jest oszczędny nawet na noskach nart jest około 1 milimetra. Tak zgadza się. Zapomniałem ze head miał kiedys bardzo mało ale widzę ze to nadal się utrzymuje u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Kiedyś już zdejmowalem płytę piston do naprawy narty ale zablokowanie sruby przedniego mocowaniA wtedy mi nie przeszkadzało, bo nie musiałem go odkręcić. Zupełnie o tym zapomniałem i wczoraj zonk... foto. Ciekawi mnie czy to wytyczne Markera czy pomysł austriackiego serwisanta montujacego pierwszy raz wiązanie? Utrudnienie raczej iluzoryczne (nacięcie I odkręcenie śruby, dobranie zamiennika w hurtowni srub) ale denerwujące... ;-) Utrudnienie, które uniemożliwia odkręcenie w domowych warunkach. Nie każdy ma warsztat z narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Moje racetiger 8 lat (z Austrii). Ostatnie 4 lata robila za sl. Pod wiazaniem 1,3 na dziobe tyle samo. Malo ostrze ale czesto sciagam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbychu_J Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 krawędź.jpgTeż zmierzyłem, ale u mnie (Dynastar komórka) jak w sklepowych. na pierwszy rzut oka widac ze grube pytalem kiedys na ski24 ile maja dynki sl fis. Odpowiedzieli ze 2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi