grimson Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 5 godzin temu, Wujot napisał: Cała prawda o Sudety Lift Pomyślałem sobie, że wrzucę tę Szklarską na mapę i sprawdzę jak to dokładnie jest, bo w oficjalnych materiałach (a i relacjach narciarzy) to literatura sf jest. Tako to wygląda. Narysowałem trasy z grubsza po osiach (najkrótszym śladzie). Pierwsza z lewej jest Lolobrygida. Profil niemiłosiernie obnaża wady trasy. Pierwsze 2,3 km ma spad na poziomie 18% - to jest akurat na niebieską. Pozostałe 1,1 km ma, średnio rzecz biorąc, 7%. Tak nie przesłyszeliście się. Akurat na biegówki. Skąd się biorą informacje o 4,4 km - nie mam pojęcia bo u mnie to co jest dostępne z Karkonosza wychodzi 3,4 km. A przecież kawałek do FIS nie ma kilometra, a poza tym w całości nigdy nie jest dostępny. Teraz Śnieżynka i Puchatek. Pierwsze 1,3 km to Śnieżynka przeciętny spad to prawie 20% - kwalifikuje po czerwoną. Puchatek ma 1,9 km i spad pod koniec 7%. SIEDEM. Już wiem dlaczego tam zasypiam. Na końcu FIS. 1,3 km, w pierwszej części mamy średnie pod 40%, na dole 25%. Idzie wytrzymać choć szału nie ma. Jedna z lepszych analiz jakie widziałem, gratki. Długość Loli licz od końca II sekcji krzesełka na Szrenicę, nie od Karkonosza. U mnie wg tracka GPS na tej pełnej długości wychodzi 4,2-4,6km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yukisan Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 19 minut temu, grimson napisał: Długość Loli licz od końca II sekcji krzesełka na Szrenicę Czyli "kijkowanie" kilkaset metrów też wliczasz do zjazdu? 🧐 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 1 godzinę temu, yukisan napisał: Czyli "kijkowanie" kilkaset metrów też wliczasz do zjazdu? 🧐 Tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Cześć No trochę żartowałem oczywiście bo ośrodek znam doskonale łącznie z lasami. Jechałem nawet już dawno zapomnianym, nieistniejącym Filutkiem, który - tego pewnie nie wiecie - był poprowadzony dawnym jeszcze przedwojennym torem bobslejowym (częściowo oczywiście). Ale cieszę się, że to sprowokowało Cię Wiesławie do tak dogłębnej analizy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć No trochę żartowałem oczywiście bo ośrodek znam doskonale łącznie z lasami. Jechałem nawet już dawno zapomnianym, nieistniejącym Filutkiem, który - tego pewnie nie wiecie - był poprowadzony dawnym jeszcze przedwojennym torem bobslejowym (częściowo oczywiście). Ale cieszę się, że to sprowokowało Cię Wiesławie do tak dogłębnej analizy. Pozdro Warto wspomnieć o Bystrej -nadal jest do jazdy, choć coraz bardziej zarasta. Pewnym problemem, czy jak wolisz dodatkową atrakcją, jest fakt, że mostek (a właściwie belki) nad potokiem przegnił do końca. Aby więc zamknąć kółko trzeba przeleźć przez strumień. Co jest całkiem czujne. Edytowane 21 Stycznia 2023 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) Aby był komplet to dodałem jeszcze te dwie "historyczne trasy" plus droga z Kamieńczyka do Szklarskiej. Z lewej zrekonstruowałem Filutka (niebieski), po drodze są trzy przejazdy przez strumienie (a mostków nie widać). Czyli mogliby tam jechać ci co nie mają z takimi przeprawami stresu. góra Filutka jest w KPN a dół już nie... Razem 2,5 km. Z prawej na mapie Bystra - podobny "strumieniowy" problem. Profil Filutka wyglada całkiem niezgorzej, nawet lepiej od Loli. "Nartostrada" zaczyna się za mostkiem przy schronisku na Hali Szrenickiej (bo tak znalazłem na starej mapie). Gdyby zacząć na górze hali to jeszcze byłoby przyjemniej. Sprawdziłem od razu zjazd z Kamieńczyka do Szklarskiej (po drodze). Dość plaskato - chyba z wolnej pięty byłoby idealnie. Na koniec Bystra (którą parę razy kiedyś zaliczyłem). Spokojna jazda w pięknych okolicznościach. 20-15-10%, jak na offpiste, to szału nie ma, ale mimo wszystko jako droga powrotna byłaby super. Byłaby bo to KPN i teraz jeździć tam nie powinniśmy. Za parę lat zresztą już jej nie będzie... Wszystkim maniakom polecam ten krótki tekst, który bardzo ładnie pokazuje problemy wokół Szrenicy. Było to napisane przed zbudowaniem Karkonosza. Ten ostatni jest zresztą kompromisem, który jednak w jakiś sposób ratuje ten cały kompleks. Szczególnie jak jest się wyposażonym w foki. http://jacekpotocki.pl/files/oc41-57.pdf Edytowane 21 Stycznia 2023 przez Wujot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Szklarska do piątku odpali Puchatka, następnie Śnieżynkę, gdzie naśnieżanie jest w toku. Matka natura przyjdzie z pomocą, idą mocne opady śniegu w drugiej połowie nadchodzącego tygodnia, będzie grubo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Wg FB, jutro startuje Puchatek. Śnieżynka naśnieżona na 3/4 długości trasy, naśnieżanie w toku. Następnie do odpalenia Świąteczny Kamień i Lola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 W dniu 26.01.2023 o 22:09, grimson napisał: Wg FB, jutro startuje Puchatek. Śnieżynka naśnieżona na 3/4 długości trasy, naśnieżanie w toku. Następnie do odpalenia Świąteczny Kamień i Lola. Sprawdzam. A jej imię Claudia nie Lola. PS fajny wpis Wujota. Ciągle pada https://sudetylift.com.pl/zima/kamery/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 26 minut temu, star napisał: Sprawdzam. A jej imię Claudia nie Lola. PS fajny wpis Wujota. Ciągle pada https://sudetylift.com.pl/zima/kamery/ Pięknie, daj znać jaki warun oraz ile białego na trasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 @star jak było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 1 godzinę temu, grimson napisał: @star jak było? Ładnie. Nastrojowo. Śnieżynka ratrakowana była. Dopiero wróciłem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 1 godzinę temu, star napisał: Ładnie. Nastrojowo. Śnieżynka ratrakowana była. Dopiero wróciłem. Jest opcja ze otworzą Sniezynke na dniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 4 godziny temu, grimson napisał: Jest opcja ze otworzą Sniezynke na dniach? Chyba tak. Musi przestać widać. Na weekend dosypie jeszcze. No i nie będą musieli z ceny schodzić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 @starZjazd poza trasą możliwy, czy za mało śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, brachol napisał: @starZjazd poza trasą możliwy, czy za mało śniegu? Poza trasa nie można jeździć, na oko spoko, choć kosowke widać, ale to jest park, spytaj MarioJ. Edytowane 1 Lutego 2023 przez star 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Doprecyzuję, pytałem czy poza trasą, czyli na dostępnych szlakach skiturowych jest wystarczająco śniegu np. na Łabski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 44 minuty temu, brachol napisał: Doprecyzuję, pytałem czy poza trasą, czyli na dostępnych szlakach skiturowych jest wystarczająco śniegu np. na Łabski. Tak spoko. Dziś spadnie 20cm. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Fotek już nawaliłem więc słów kilka o następcy wilka, stepowego, co po nocy hasa. Przyjechałem późnym wieczorem po pracy. 2h z Wrocka droga pusta. Byłbym Puchatkowym Misiem ale nocnych jazd brak, a szkoda, bo lancami pięknie stok oświetlony że bez lampy szedłem i nie jeden. Para z pieskiem ładnie oświetlonym również turowała. Niestety padał mokry śnieg, a ze przejechałem na fokach po mokrym to i się kleił pod butem trza było tupać co i rusz. Na Sniezynce juz armatki zamiast lanc i tyle. Doszedłem do wypłaszczenia i mi się znudziło. Zjazd kontrolowany jak rozmowa. Wszak wyspać się trzeba bo z rana znowu tura. Z rana ciężko się było zebrać. Wiatr silny i sucho wiec przynajmniej szło się dobrze ale w połowie śnieżynki lód wiec boczkiem przy lasku. Doszedłem do Końskich Łbów. Wiatr trochę się zmienił zawieja śnieg i mgły trochę widoczność słaba. W zjeździe raz mnie powiozło ale ustalem. Zjazd do samej Claudii cena dobra połowa tego co obok. Powrót w śnieżycy autem lekko slalomem. 2h i do roboty. Wyjazd bardzo udany. Szklarska z klimatem. Kocham Pana panie Sulku. PS to jeszcze fotka jakas 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Wg FB, w połowie kolejnego tyg odpalą Śnieżynkę. Zaczną naśnieżać Lolę i Świąteczny Kamień, prognozy pogody optymistyczne. Stawiam gruszki przeciw orzechom, że w ciągu 2 tyg Lola będzie otwarta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 1 hour ago, grimson said: Stawiam gruszki przeciw orzechom, że w ciągu 2 tyg Lola będzie otwarta. Zakładając, że pochodzi max 5 dni, to potrzebujemy dokładniejszego terminu, żeby wziąć wolne 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 18 minut temu, SzymQ napisał: Zakładając, że pochodzi max 5 dni, to potrzebujemy dokładniejszego terminu, żeby wziąć wolne 😄 W ostatnim sezonie Lola była czynna Ok 2 miesiące. Wiec jest opcja na dłużej, niż 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 On 2/7/2022 at 12:06 PM, grimson said: Info z pierwszej ręki. Spadło w weekend 30cm białego w Szklarskiej. W środę odpalają Lolę, w piątek jak dobrze pójdzie Halę Szrenicką. On 2/17/2022 at 8:40 AM, grimson said: Lola padła: Jesteś niekwestionowanym ekspertem od Szrenicy, ale czy nie pomyliłeś sezonów? Tego coviodowego w lutym 2021 Lola też nie dźwignęła... 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 11 godzin temu, SzymQ napisał: Jesteś niekwestionowanym ekspertem od Szrenicy, ale czy nie pomyliłeś sezonów? Tego coviodowego w lutym 2021 Lola też nie dźwignęła... 😞 Sprawdzałem zapiski z dwoch forum: start Loli w tamtym sezonie około 8 lutego, była czynna (z przerwami) jakoś do końca marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Tadam! od dzisiaj czynna jest Śnieżynka oraz Karkonosz Express. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi