Tomek94 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 A jakie parametry (długość/przewyższenie) ma teraz ta "Lola" zaczynając z tej nowej kanapy? Ja własnie ze względu na ślamazarność starych krzeseł omijałem Szklarską z daleka, ale teraz chyba czas rozważyć wyjazd. Oby tylko przed 15 stycznia, bo wtedy zaczynają się ferie i na pewno kolejki będą...Wszystko jest na stronie Sudetów. Lolka od górnej stacji nowej kanapy ma długość 3940m przy różnicy wzniesień 513,5 m a śnieżynka z puchatkiem 3550m przy takiej samej różnicy wzniesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemyslaw Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 A FIS ? Można w końcu tam zjeżdżać - na stronie znowu widzę, że Lolobrygida 2a i FIS "Trasa zamknięta" :/ Fis niestety zamkniety(ale byli ktorzy probowali zjezdzac) ,ale Lola 2a z samej gory do nowego wyciagu da sie spokojnie jezdzic po lewej stronie nartostrady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@rco Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Śmigał ktoś ostatnio na Szrenicy?;] Wybieram się w środę-czwartek i nie chcę się zawieść. Informacją ze stronki wierzyć nie można... Po powrocie daj znać jakie były warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhotax Napisano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Tzn. strata czasu bo nie ma tam odpowiedniej ilości śniegu ? Czy strata czasu bo znasz w okolicy inną tak stromą trasę :> ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tycoon Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 A już chciałem odwiedzić naszą piękny Pisarzewiec, Schreiberhau, czy jak kto woli Szklarską Porębę i dać szansę nowej Kanapie ;-) Jednak kolejny raz wygrają Janskie Lazne... tylko 20 zł drożej, a dojazd z Wrocławia nawet łatwiejszy i szybszy. A do tego wszystko naśnieżane i ciepło w "kabince" jak się jedzie do góry z prędkością 19-20 km/h :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.b Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 ...Jednak kolejny raz wygrają Janskie Lazne... tylko 20 zł drożej, a dojazd z Wrocławia nawet łatwiejszy i szybszy. A do tego wszystko naśnieżane i ciepło w "kabince" jak się jedzie do góry z prędkością 19-20 km/h :-)Dobrze piszesz kolego .... dobrze. Janskie Lazne - gondola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilski Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Hej, Widzę, że Wy tu dobrze zorientowani... Temat dyskusji odbiega od mojego pytania, ale może jednak...;p Proszę powiedzcie mi, co mam zabrać ze sobą na narty.? Wybieram się w okresie 31/01 do Szklarskiej Poręby i jestem nowicjuszką.... Nie wiem kompletnie nic.... Ja proponuję ci wypożyczenie nart i butów na miejscu . Nie ma sensu żebyś inwestowała przy zerowych umiejętnościach w sprzęt . Wejz ciepłą czapkę rękawiczki i przede wszystkim spodnie narciarskie bo ich nie przemoczysz jak się będziesz przewracać .No i najważniejsze - dużo samozaparcia !!!! A co do Jańskich to fakt jest tam bardzo fajnie ale i tak mnie ciągnie z ciekawości na nowy wyciąg w Szklarskiej . Hmm może jutro się wybiorę - Mariusz .b może ty ze mną ? Użytkownik bilski edytował ten post 29 grudzień 2010 - 11:32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.b Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Ja proponuję ci wypożyczenie nart i butów na miejscu . Nie ma sensu żebyś inwestowała przy zerowych umiejętnościach w sprzęt ....Paula2201 nie wspominała , że nie ma nart ....., co do reszty z Tobą się zgodzę. ...Hmm może jutro się wybiorę - Mariusz .b może ty ze mną ?... a z kąd jesteś? Może nie ,,jutro'' .... bądź co bądź obiecałem co niektórym forumowiczom foty nowego wyciągu . 02. stycznia wybieram się na narty do Szklarskiej Poręby na FIS .... choć żona chce jechać bliżej - do Zieleńca . ... mój początek sezonu i zaś problem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek94 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Może nie ,,jutro'' .... bądź co bądź obiecałem co niektórym forumowiczom foty nowego wyciągu . 02. stycznia wybieram się na narty do Szklarskiej Poręby na FIS .... choć żona chce jechać bliżej - do Zieleńca . ... mój początek sezonu i zaś problem ..... Lepiej wybierz się po nowym roku obecnie jest bardzo dużo ludzi i właśnie trwa naśnieżanie fisu powinni skończyć do sylwestra. Co do Czeskich ośrodków to od Jnskich Lazni wolę Svatý Petr w Szpinlerowym Młynie który bardziej atrakcyjny i wymagający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert10sz Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Z tego co widać na kamerach kolejki, kolejki, kolejki ... Ciekawe jak wygląda śnieżynka o 12,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tosiek93 Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Kurde. Chciałem dziś jechać, ale jak wszyscy trombicie o kolejkach to chyba zrezygnuję. Może polecicie mi gdzie jechać? Raczej w Polsce i w dolnośląskim :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhotax Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Byłem dzisiaj... ****** to :/ Drugi wyciąg jakoś nic nie zmienił. Wtedy było stado do jednej kolejki - teraz są stada do dwóch kolejek. Póki nie zacznie porządnie sypać i faktycznie ktoś mi nie potwierdzi, że wreszcie można tam pojeździć po śniegu, a nie po 'lodowym betonie'...póki to wciąż będzie łyżwiarstwo (na dodatek figurowe), a nie narciarstwo - nie mam argumentu żeby tam się wybierać ! :/ Pełno ludzi, beton zamiast śniegu...na dodatek to nie trasa zjazdowa, tylko trasa terenowa dla motocrossu. Przez ciasnotę na trasach ani się nie rozpędzisz, nie pojeździsz, a na dokładkę te wypłaszczenia na fragmentach Śnieżynki i 1/3 Lolobrygidy. Przez 'beton' i tłumy na trasach jest NIEBEZPIECZNIE, dowód - na moich oczach widziałem 2 ofiary na trasie (otoczone ratownikami, w kołnierzach, na twarzy jakiś opatrunek - chyba rozwaliła twarz (w obu przypadkach to były dziewczyny)). Pierwszy raz w życiu usłyszałem sygnał karetki pogotowia na stoku - skuter zjeżdżał na sygnale i ciągnął za sobą...worek! - na szczęście to nie był ten czarny worek Tylko taki..tam...czerwony z szybką do oglądania nieba. A na dokładkę wracając słyszę w radiu o tym wypadku na stoku gdzie po zderzeniu jeden umarł a drugi w ciężkim stanie :| ***** to. Nic się nie zmieniło. Jedyną przewagą nad czechami (wg kolegi który był janskich..) jaką ma ta miejscówa - to widoki. A najsmutniejsze jest to, że mogę się unosić jak to jest tam fatalnie ale...sam nie wiem co można zrobić żeby było lepiej. Nie mam pojęcia - "wyrównać trasy spychami"? Na brak śniegu - to tylko pogoda może pomóc. Na tłoki - kolejny wyciąg ? Wtedy na trasach będzie jeszcze więcej ludzi i jeszcze bardziej niebezpiecznie... Nie wiem... Użytkownik jark edytował ten post 29 grudzień 2010 - 22:10 wulgaryzmy .... nie da się normalnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Mieszkam w hotelu ponad dolną stacją Karkonosza więc widok mam dobry. To co się rzuca szczególnie to już od 9-10 ale zwłaszcza w godzinach 11-14 MEGAKOLEJKA do kas, pierwszego dnia się sfrajerzyłem i poszedłem kupić dla moich karnety ok. 11stej, stałem 2 godziny (sic!) w kolejce do kasy. Ceny wywoławcze odsprzedawanych całodniówek dochodzą do 100 PLN około 13stej godziny. W kolejne dni już kupujemy dzień wcześniej wieczorem. Dzisiaj byłem na małej wycieczce więc postaram się wrzucić parę fotek z miejsc gdzie dociera się z buta. Pozdrawiam marioo Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 A tutaj widok na Harrachow. Pozdrawiam marioo PS. Jutro planuję Karpacz i być może atak na Śnieżkę Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morwi Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Kurde źle to wygląda z tego co słyszę to nie warto,ale z drugiej strony może w Nowy Rok nie będzie tyle ludzi jednak będą zdrowieć bo nocnej imprezie.I teraz już nie wiem gdzie jechać,ale jeżeli będą duże kolejki to można skoczyć do Świeradowa i pojeździć na sztruksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz.b Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Kurde. Chciałem dziś jechać, ale jak wszyscy trombicie o kolejkach to chyba zrezygnuję. Może polecicie mi gdzie jechać? Raczej w Polsce i w dolnośląskim :]Jedź do Siennej na Czarną Górę , choć tam też bywa czasami nieciekawie. http://www.skiforum....ead.php?t=27916 Z tego co widać na kamerach kolejki, kolejki, kolejki ... Ciekawe jak wygląda śnieżynka o 12,00.Pewnie jak większość dróg i skrzyżowań w samo południe w centrum wielkiego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blacov Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Nie wiem jak wyglada sytuacja na stoku, ale wlasnie po ruchu samochodowym i pieszym domyslam sie ze jest gesto. Nie wiem jak oni to robia, ze ich oferta jest rzeklbym mocno srednia a mimo to co roku sa tam tlumy. Sadzilem ze z powodu budowy nowe wyciagu, problem kolejek zniknie, wierzylem takze ze sztuczne nasniezanie zalatwi problem braku sniegu w gornych partiach, jednak nic z tego. Az trudno uwierzyc ze mimo bliskosci tego miejsca jezdzilem tam ostatnio chyba 3 lata temu. Zreszta skoro kolejki sa u Czechow to w Szklarskiej tym bardziej. Moze sprobuje po nowym roku. Zastanawiajace jest to ze mimo tych wszystkich niedogodnosci ludzi nie ubywa, a wrecz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morwi Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Ja sobie odpuszczę sobotni wypad na KE,pojadę sobie na gondola gdzie jest w tym roku dobrze przygotowany stok.A Szklarską odwiedzę 6 albo 7 stycznia bo mam wolne,może wtedy otworzą Hale i kolejka będzie tylko przy 1 wjeździe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@rco Napisano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Kurde. Chciałem dziś jechać, ale jak wszyscy trombicie o kolejkach to chyba zrezygnuję. Może polecicie mi gdzie jechać? Raczej w Polsce i w dolnośląskim :] Z Wrocławia niedaleko (75 km) masz do Wielkiej Sowy (w wątku dot.WS znajdziesz mój opis z wczorajszego wyjazdu), Rzeczki, Jugowa, sokolniki, bądź poniżej Wałbrzycha: Dzikowiec lub Andrzejówka - ale większość z nich to dość małe stoki. Więcej znajdziesz: http://www.skiforum....splay.php?f=248 Udanego szusowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tycoon Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Mieszkam w hotelu ponad dolną stacją Karkonosza więc widok mam dobry. To co się rzuca szczególnie to już od 9-10 ale zwłaszcza w godzinach 11-14 MEGAKOLEJKA do kas, pierwszego dnia się sfrajerzyłem i poszedłem kupić dla moich karnety ok. 11stej, stałem 2 godziny (sic!) w kolejce do kasy. Ceny wywoławcze odsprzedawanych całodniówek dochodzą do 100 PLN około 13stej godziny. W kolejne dni już kupujemy dzień wcześniej wieczorem. Jakaś żenada... Zdecydowanie, aby naprawdę pojeździć polecam Jańskie Łaźnie! Ja byłem wczoraj i się najeździłem - co opisałem w tym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morwi Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Człowieku ty masz podpisane coś z tymi Jańskimi że ich tak reklamujesz...Z tego co opisałeś w relacji to stałeś nawet 15 min w kolejce,a wiem od znajomego że był 2 dni temu i nie stał dłużej niż 15min.Zaraz wyskoczysz że gondola jedzie 100 km/h i inne zalety tego miejsca ale każdy jeździ gdzie mu odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agaban6 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 witam kolega z tymi jańskimi trochę ma racje ta gondola pędzi niesamowicie ,byłem w Świeradowie to mi się wydawało że jeździ dużo wolniej ,w szklarskiej też jest fajnie jeśli tylko wszystko funkcjonuje i wszystkie trasy są otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morwi Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Odeśle was do lektury o obydwu wyciągach i porównajcie dane . Świeradów-Zdrój http://www.seilbahnt...12200/datas.htm Janské Láznì http://www.seilbahnt...10966/datas.htm Także jest to wszystko to samo tylko jakieś szerokości lin i inne kabiny są ale mechanizm i technologia jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tycoon Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 yahoo77: To nie ja pisałem o tych 2h spędzonych w kolejce do kasy i karnetach po 100 zł od koników, tylko kolega marioo Patrząc tutaj - ja mu wierzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agaban6 Napisano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 może teraz ta kolejka w Świeradowie się rozpędziła bo ja byłem dwa tygodnie po uruchomieniu to rewelacji nie było i różnice było widać gołym okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi