labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Odsyłasz mnie do jakiegoś filmiku, myślałem że pokażesz siebie. Jak ten filmik mam wykorzystać na jutrzejszych tykach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 699 Dodano 4 l Ostatniej odpowiedzi 3 l Top użytkownicy w tym temacie 131 70 57 49 Popularne dni 14 Sty 38 15 Sty 36 11 Gru 33 10 Wrz 32 Top użytkownicy w tym temacie wort 131 odpowiedzi fredowski 70 odpowiedzi Mitek 57 odpowiedzi Adam ..DUCH 49 odpowiedzi Popularne dni 14 Sty 2021 38 odpowiedzi 15 Sty 2021 36 odpowiedzi 11 Gru 2020 33 odpowiedzi 10 Wrz 2020 32 odpowiedzi Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Odsyłasz mnie do jakiegoś filmiku, myślałem że pokażesz siebie. Jak ten filmik mam wykorzystać na jutrzejszych tykach? Przecież ja słabo jeżdżę. Nie ta liga. Pytałeś to odpisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Przecież ja słabo jeżdżę. Nie ta liga. Pytałeś to odpisuję. To po cholerę piszesz w takim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 mistrzem już nie będę A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem ok. Ale zapomniałeś o propinacji w płaszczyźnie prostopadłej. A o destylacji juz nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Poprzednia analiza była lepsza bo pokazywała na czym się zyskuje:- aerodynamiczna sylwetkaA na czym traci:- mniejsza stabilność DLACZEGO????- trudniejsze utrzymanie powtarzalności DLACZEGO????- mniejsza efektywność energetyczna DLACZEGO????Więc na razie McGlashan nie widzi nadzwyczajnych przewag tego typu jazdy. Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Po co Morgan miałby pisać? Swoje wie. Natomiast Piotr dyskutuje ze mną. I chce mu się. Ale ode mnie za wiele się nie dowie, bo jak napisałem, jestem tylko marnym pośrednikiem. O wiele bardziej owocna byłaby dyskusja z autorem. Lekceważące i obraźliwe opinie o Morganie sobie daruj. O Tobie można napisać coś podobnego, równie lekceważącego. Że kiedyś byłeś narciarzem, ale zostałeś nim na poziomie początku lat 80. I tkwisz w swoim narciarstwie cały czas w tamtej epoce. A to ciekawe bo pasuje raczej do Ciebie a o mnie nie wiesz nic... W każdym razie dość nędzna próba bycia uszczypliwym, zupełnie nietrafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Odsyłasz mnie do jakiegoś filmiku, myślałem że pokażesz siebie. Jak ten filmik mam wykorzystać na jutrzejszych tykach? Przecież ja słabo jeżdżę. Nie ta liga. Pytałeś to odpisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Przecież ja słabo jeżdżę. Nie ta liga. Pytałeś to odpisuję. To po cholerę piszesz w takim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 mistrzem już nie będę A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem ok. Ale zapomniałeś o propinacji w płaszczyźnie prostopadłej. A o destylacji juz nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Poprzednia analiza była lepsza bo pokazywała na czym się zyskuje:- aerodynamiczna sylwetkaA na czym traci:- mniejsza stabilność DLACZEGO????- trudniejsze utrzymanie powtarzalności DLACZEGO????- mniejsza efektywność energetyczna DLACZEGO????Więc na razie McGlashan nie widzi nadzwyczajnych przewag tego typu jazdy. Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Po co Morgan miałby pisać? Swoje wie. Natomiast Piotr dyskutuje ze mną. I chce mu się. Ale ode mnie za wiele się nie dowie, bo jak napisałem, jestem tylko marnym pośrednikiem. O wiele bardziej owocna byłaby dyskusja z autorem. Lekceważące i obraźliwe opinie o Morganie sobie daruj. O Tobie można napisać coś podobnego, równie lekceważącego. Że kiedyś byłeś narciarzem, ale zostałeś nim na poziomie początku lat 80. I tkwisz w swoim narciarstwie cały czas w tamtej epoce. A to ciekawe bo pasuje raczej do Ciebie a o mnie nie wiesz nic... W każdym razie dość nędzna próba bycia uszczypliwym, zupełnie nietrafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Przecież ja słabo jeżdżę. Nie ta liga. Pytałeś to odpisuję. To po cholerę piszesz w takim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 mistrzem już nie będę A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem ok. Ale zapomniałeś o propinacji w płaszczyźnie prostopadłej. A o destylacji juz nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Poprzednia analiza była lepsza bo pokazywała na czym się zyskuje:- aerodynamiczna sylwetkaA na czym traci:- mniejsza stabilność DLACZEGO????- trudniejsze utrzymanie powtarzalności DLACZEGO????- mniejsza efektywność energetyczna DLACZEGO????Więc na razie McGlashan nie widzi nadzwyczajnych przewag tego typu jazdy. Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Po co Morgan miałby pisać? Swoje wie. Natomiast Piotr dyskutuje ze mną. I chce mu się. Ale ode mnie za wiele się nie dowie, bo jak napisałem, jestem tylko marnym pośrednikiem. O wiele bardziej owocna byłaby dyskusja z autorem. Lekceważące i obraźliwe opinie o Morganie sobie daruj. O Tobie można napisać coś podobnego, równie lekceważącego. Że kiedyś byłeś narciarzem, ale zostałeś nim na poziomie początku lat 80. I tkwisz w swoim narciarstwie cały czas w tamtej epoce. A to ciekawe bo pasuje raczej do Ciebie a o mnie nie wiesz nic... W każdym razie dość nędzna próba bycia uszczypliwym, zupełnie nietrafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 mistrzem już nie będę A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem ok. Ale zapomniałeś o propinacji w płaszczyźnie prostopadłej. A o destylacji juz nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Poprzednia analiza była lepsza bo pokazywała na czym się zyskuje:- aerodynamiczna sylwetkaA na czym traci:- mniejsza stabilność DLACZEGO????- trudniejsze utrzymanie powtarzalności DLACZEGO????- mniejsza efektywność energetyczna DLACZEGO????Więc na razie McGlashan nie widzi nadzwyczajnych przewag tego typu jazdy. Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Po co Morgan miałby pisać? Swoje wie. Natomiast Piotr dyskutuje ze mną. I chce mu się. Ale ode mnie za wiele się nie dowie, bo jak napisałem, jestem tylko marnym pośrednikiem. O wiele bardziej owocna byłaby dyskusja z autorem. Lekceważące i obraźliwe opinie o Morganie sobie daruj. O Tobie można napisać coś podobnego, równie lekceważącego. Że kiedyś byłeś narciarzem, ale zostałeś nim na poziomie początku lat 80. I tkwisz w swoim narciarstwie cały czas w tamtej epoce. A to ciekawe bo pasuje raczej do Ciebie a o mnie nie wiesz nic... W każdym razie dość nędzna próba bycia uszczypliwym, zupełnie nietrafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem ok. Ale zapomniałeś o propinacji w płaszczyźnie prostopadłej. A o destylacji juz nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Poprzednia analiza była lepsza bo pokazywała na czym się zyskuje:- aerodynamiczna sylwetkaA na czym traci:- mniejsza stabilność DLACZEGO????- trudniejsze utrzymanie powtarzalności DLACZEGO????- mniejsza efektywność energetyczna DLACZEGO????Więc na razie McGlashan nie widzi nadzwyczajnych przewag tego typu jazdy. Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Po co Morgan miałby pisać? Swoje wie. Natomiast Piotr dyskutuje ze mną. I chce mu się. Ale ode mnie za wiele się nie dowie, bo jak napisałem, jestem tylko marnym pośrednikiem. O wiele bardziej owocna byłaby dyskusja z autorem. Lekceważące i obraźliwe opinie o Morganie sobie daruj. O Tobie można napisać coś podobnego, równie lekceważącego. Że kiedyś byłeś narciarzem, ale zostałeś nim na poziomie początku lat 80. I tkwisz w swoim narciarstwie cały czas w tamtej epoce. A to ciekawe bo pasuje raczej do Ciebie a o mnie nie wiesz nic... W każdym razie dość nędzna próba bycia uszczypliwym, zupełnie nietrafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 To po cholerę piszesz w takim temacie.Co tak nerwowo. Chciałem podsumować moje spostrzeżenia, mam nadzieję, że poprawne. A przy okazji dorzucić trochę specyficznego humoru, np. o zaczubkowaniu, ale sprowadzając temat do powagi, chodziło mi o przeniesienie ciężaru ciała na przód narty zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na koniu musisz ruszać się jakie jest Konia Chcenie a na nartach to narty mają się ruszać jak Ty Chcesz. Podręcznik narciarstwa czytaj Ty, a jeździectwa poczytaj kobyle choć ona i tak ma to w zadzie, więc lepiej pokaż jej palcat. Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Calkiem dobrze. Nie podales kolejnosci odpietkowania i zaczubkowania rzeczonej narty. Moze obu nart jednoczesnie jest/bedzie lepiej. Dzialaj. Ps. Gdy odpietkujesz jedna z nart to bedzie wisiec jak laska a ma rznac bo do tego sluzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Błąd! Koń jedzie tak jak ja chcę, gdzie chcę i kiedy chcę. Różnica między nartami a końmi polega na tym, że nart nie trzeba prosić. Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej.Ale sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Gratuluje oby zawsze tak było. Miałem na myśli inną relację: myślałem o tym, że Twoje 4 litery ruszają się w rytmie końskiego zadu a nie odwrotnie Poza tym konia nie prosisz, tylko wydajesz mu polecenia. Czasami wyłamuje się. No raczej, że w rytmie końskiego chodu. Za to rodzaj chodu wybieram ja...i zawsze proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak narty nawalą to stoisz lub leżysz, a jak koń nawali to... idzie dalej. to...peszek, lub wstydek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna Sm Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja dążę do tego, pomimo że mam już wnuki. Czy kategorie mistrzowskie nie zaczynają się tak po 40- tce albo po 50- tce. Mastersi trenują i startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale sam.... Eee tam. W drodze do MOKa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem.Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) 1/ to nie jest "6 bledow Hir" to raczej w tym kontekscie, "6 mitow obalonych/zrewidowanych przez Hir 2/ mistiming : nie neguje wartosci "Transition" - wskazuje na niebezpieczenstwo spozniania lub zbyt wczesnego wykonania tego elementu co do poprzednich pyatn: 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana
fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Jakie zafiksowanie 100 euro/h nie że boli płać i nie płacz To nie zarabiasz tyle dziennie? "Klient nasz pan" ale stawke godz. musi znac. Po poludniu druga stowka i sie kreci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kobitki scigaja sie w gigancie ES1 i w skretach "latwiejszych" obie narty pozostaja na sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Na deser - 6 BŁĘDÓW MARCELA HIRSCHERA (to się nadaje na osobny wątek ) Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana
Mitek Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Świetny deser. Wreszcie mowa o przejściu i o tym, że można to przejście wykonać zupełnie inaczej niż po kursie na którym nauczono nas NW. Cześć Maciek nie wiem kto i kiedy Cię uczył ale ja byłem na kursach (i unifikacjach) uczony tego elementu. NW jako ewolucja przewodnia był i będzie zawsze bo jest NIEZBĘDNY w arsenale każdego narciarza. To, że są niezbędne pokazała historia przełomu wieków kiedy to stworzono programy nauczania lub modyfikowano istniejące aby były "bardziej carvingowe". Sam wiesz jak to się skończyło. Natomiast pamiętam, że nacisk na ewolucje z kompensacją był bardzo mocny odkąd okazało się, że tego typu jazda jest możliwa dla amatora. Pamiętam taką unifikację na Kasprowym gdzie nijaki Horecki rzeźbił to z nami cały dzień - rzeźbił to dobra określenie bo sam nie umiał ale idea był bardzo jasno przedstawiona. Nie piszmy więc, że "wreszcie" bo to element wałkowany od zawsze. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
AndRand Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 1/stabilnosc nie moze byc mniejsza gdyz srodek ciezkosci jest nizej 2/ powtarzalnosc mozna i nalezy polepszyc trenujac dany element 3/ mniejsza efktywnosc - to juz zupelna magia 1. Tak??? To usiądź sobie na nartach Będziesz do tego superaerodynamiczny Ale zjazd tylko na kreskę 2. Bo jest trudniejsza 3. Po prostu jest bardziej męczące bo masz cały czas nogi ugięte co najmniej w stołeczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 9 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi