wort Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Millerowi zdarzało się używać butów z wyżłobieniem na guzowatość kości łódkowej aby umożliwić angulację w stawie skokowym. Chyba "łódkowatej" jeżeli już, nie wiem o co chodziło być może miał większą guzowatość niż inni, jeśli byłoby to istotne zawodnicy stosowaliby to powszechnie lub nawet producenci butów uwzględniliby ten arcyważny detal umożliwiający "prawidłową angulacje" Ps. Naprawdę uwierzcie, zawodnicy nie robią sobie żadnego luzu w bucie umożliwiającego ruchy w stawie skokowym. Realizuje się to odpowiednią sztywnością buta, wysokością cholewki, kąta pochylenia cholewki, kąta pochylenia podeszwy w kierunku pięta-palce, ustawieniem wiązań/płyty i może coś jeszcze ale nie robi się luzu w bucie Natomiast zawodnicy mogą mieć cholewki o różnej sztywności/wysokości, które dobierają stosownie do warunków, ustawienia i nie wiem czego tam jeszcze. Stopa zawodnika podczas jazdy jest tak spięta butem, że wytrzymuje 3 minuty po tym czasie odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 699 Dodano 4 l Ostatniej odpowiedzi 3 l Top użytkownicy w tym temacie 131 70 57 49 Popularne dni 14 Sty 38 15 Sty 36 11 Gru 33 5 Sty 32 Top użytkownicy w tym temacie wort 131 odpowiedzi fredowski 70 odpowiedzi Mitek 57 odpowiedzi Adam ..DUCH 49 odpowiedzi Popularne dni 14 Sty 2021 38 odpowiedzi 15 Sty 2021 36 odpowiedzi 11 Gru 2020 33 odpowiedzi 5 Sty 2021 32 odpowiedzi wort Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 I to właśnie dlatego zawodnicy jeżdżą coraz szybciej. Zależy im na tym aby jak najszybciej zdjąć te cholernie niewygodne buty Rozumiem żarcik Tak dla jasności, zawodnicy to też ludzie i ból odczuwają nie mniej nie więcej niż każdy inny przeciętnie, zwykle każdy większy dyskomfort doprowadza ich do pasji.Butów nie trzeba ściągać wystarczy odpiąć klamry. Buty są bardzo dobrze dopasowane ale na swój sposób wygodne, jak inaczej jak mogliby wytrzymywać w nich tak długo, przy czym zdecydowaną większość czasu z odpiętymi klamrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty.Zejdź z fotela. To może być problem;-) nawet w minimalnym luzie możesz spróbować wykonać ruch i pewno będzie to miało przełożenie, niekoniecznie minimalne. Jak PSmok naucza to trza chlonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Zejdź z fotela. To może być problem;-) nawet w minimalnym luzie możesz spróbować wykonać ruch i pewno będzie to miało przełożenie, niekoniecznie minimalne. Jak PSmok naucza to trza chlonac.http://youtu.be/rq7h8hX9M4c Ty jak rozumiem już wchłonąłeś wiedzę, więc może wyjaśnisz mi zagadnienie, o które dopytywałem PSmoka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Wort, stań bez butów (dla lepszej obserwacji) i "daj rozkaz" przechylenia nazwijmy to nóg do środka skrętu. Za pierwszym razem rozkaz wyślij do bioder (zobacz efekt), za drugim do stóp (zobacz efekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Z autopsji to próba ruchu typu pronacji lub supinacji stopy w bucie narciarskim (oczywiście ruch nie jest możliwy, można to obrazowo ująć jako nacisk na mały palec lub paluch) przenosi nacisk na skorupę buta pokrywającą od góry stopy co łączy się z pochyleniem cholewki, co przy zgiętym kolanie i biodrze prowadzi do rotacji w biodrze. Często to robię dla ćwiczenia na sucho i zawsze tak działa. Przy czym tu jest tylko inicjacja ruchu, bo mięśnie słabe, ale potem przejmują ten ruch większe mięśnie. Właśnie nauczenie się tego ruchu przyniosło istotny progres przy szybkiej zmianie krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty. Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić?Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cześć Nawet minimalne ruchy stopy przekładają się na jazdę. Dlatego tak ważne jest aby w butach narciarskich - nawet tych super dopasowanych - palce nie były unieruchomione całkowicie. Odpowiedni akcent dociśnięcia palucha przekłada się na docisk wewnętrznej krawędzi narty zewnętrznej i dalej na sterowanie ale... Tutaj ważna jest też synchronizacja ruchów - cały łańcuch - a nie koncentrowanie się na jakimś wybranym ruchu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Dzięki. Częściowo pokrywa to moje pytania. Zastanawiam się po prostu czy narciarz amator, spędzający powiedzmy 15-30 dni na stoku, jest w stanie się tego nauczyć (teoria) i opanować (praktyka). Jeśli tak to jak i gdzie może to zrobić? I czy da się bez porzucenia rodziny? ;-) Ps. Chciałem podziękować a_seniorowi za rozpoczęcie tego tematu, a innym użytkownikom za garść ciekawych informacji (może dla nich oczywistych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... wort Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, Stąpającą tutaj na forum z palucha na palec już od wielu lat teorie paluchowo-skrętną przedstawiłem kiedyś trenerom. No normalnie tydzień tarzali się ze śmiechu w śniegu, tak że już więcej tego błędu nie popełnię a wiedzę tajemną zdobytą na forum zachowam tylko dla siebie . Do dziś słyszę ten głos kierowany szyderczo do zawodników " na palucha bierz !!!!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak to płatne? Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, stopy, kolana, biodra, tułów i ramiona z najlepiej podpunktowym podziałem na poszczególne fazy omawianego skrętu. Wiedza pilnie poszukiwana. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, ale to wypowiedzi niezbyt niekompletne. Bardzo przydałoby się to skoncentrować w jednym poście. Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 I to właśnie dlatego zawodnicy jeżdżą coraz szybciej. Zależy im na tym aby jak najszybciej zdjąć te cholernie niewygodne buty Rozumiem żarcik Tak dla jasności, zawodnicy to też ludzie i ból odczuwają nie mniej nie więcej niż każdy inny przeciętnie, zwykle każdy większy dyskomfort doprowadza ich do pasji.Butów nie trzeba ściągać wystarczy odpiąć klamry. Buty są bardzo dobrze dopasowane ale na swój sposób wygodne, jak inaczej jak mogliby wytrzymywać w nich tak długo, przy czym zdecydowaną większość czasu z odpiętymi klamrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty.Zejdź z fotela. To może być problem;-) nawet w minimalnym luzie możesz spróbować wykonać ruch i pewno będzie to miało przełożenie, niekoniecznie minimalne. Jak PSmok naucza to trza chlonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Zejdź z fotela. To może być problem;-) nawet w minimalnym luzie możesz spróbować wykonać ruch i pewno będzie to miało przełożenie, niekoniecznie minimalne. Jak PSmok naucza to trza chlonac.http://youtu.be/rq7h8hX9M4c Ty jak rozumiem już wchłonąłeś wiedzę, więc może wyjaśnisz mi zagadnienie, o które dopytywałem PSmoka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Wort, stań bez butów (dla lepszej obserwacji) i "daj rozkaz" przechylenia nazwijmy to nóg do środka skrętu. Za pierwszym razem rozkaz wyślij do bioder (zobacz efekt), za drugim do stóp (zobacz efekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Z autopsji to próba ruchu typu pronacji lub supinacji stopy w bucie narciarskim (oczywiście ruch nie jest możliwy, można to obrazowo ująć jako nacisk na mały palec lub paluch) przenosi nacisk na skorupę buta pokrywającą od góry stopy co łączy się z pochyleniem cholewki, co przy zgiętym kolanie i biodrze prowadzi do rotacji w biodrze. Często to robię dla ćwiczenia na sucho i zawsze tak działa. Przy czym tu jest tylko inicjacja ruchu, bo mięśnie słabe, ale potem przejmują ten ruch większe mięśnie. Właśnie nauczenie się tego ruchu przyniosło istotny progres przy szybkiej zmianie krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty. Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić?Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cześć Nawet minimalne ruchy stopy przekładają się na jazdę. Dlatego tak ważne jest aby w butach narciarskich - nawet tych super dopasowanych - palce nie były unieruchomione całkowicie. Odpowiedni akcent dociśnięcia palucha przekłada się na docisk wewnętrznej krawędzi narty zewnętrznej i dalej na sterowanie ale... Tutaj ważna jest też synchronizacja ruchów - cały łańcuch - a nie koncentrowanie się na jakimś wybranym ruchu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Dzięki. Częściowo pokrywa to moje pytania. Zastanawiam się po prostu czy narciarz amator, spędzający powiedzmy 15-30 dni na stoku, jest w stanie się tego nauczyć (teoria) i opanować (praktyka). Jeśli tak to jak i gdzie może to zrobić? I czy da się bez porzucenia rodziny? ;-) Ps. Chciałem podziękować a_seniorowi za rozpoczęcie tego tematu, a innym użytkownikom za garść ciekawych informacji (może dla nich oczywistych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... wort Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, Stąpającą tutaj na forum z palucha na palec już od wielu lat teorie paluchowo-skrętną przedstawiłem kiedyś trenerom. No normalnie tydzień tarzali się ze śmiechu w śniegu, tak że już więcej tego błędu nie popełnię a wiedzę tajemną zdobytą na forum zachowam tylko dla siebie . Do dziś słyszę ten głos kierowany szyderczo do zawodników " na palucha bierz !!!!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak to płatne? Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, stopy, kolana, biodra, tułów i ramiona z najlepiej podpunktowym podziałem na poszczególne fazy omawianego skrętu. Wiedza pilnie poszukiwana. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, ale to wypowiedzi niezbyt niekompletne. Bardzo przydałoby się to skoncentrować w jednym poście. Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty.Zejdź z fotela. To może być problem;-) nawet w minimalnym luzie możesz spróbować wykonać ruch i pewno będzie to miało przełożenie, niekoniecznie minimalne. Jak PSmok naucza to trza chlonac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Zejdź z fotela. To może być problem;-) nawet w minimalnym luzie możesz spróbować wykonać ruch i pewno będzie to miało przełożenie, niekoniecznie minimalne. Jak PSmok naucza to trza chlonac.http://youtu.be/rq7h8hX9M4c Ty jak rozumiem już wchłonąłeś wiedzę, więc może wyjaśnisz mi zagadnienie, o które dopytywałem PSmoka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Wort, stań bez butów (dla lepszej obserwacji) i "daj rozkaz" przechylenia nazwijmy to nóg do środka skrętu. Za pierwszym razem rozkaz wyślij do bioder (zobacz efekt), za drugim do stóp (zobacz efekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Z autopsji to próba ruchu typu pronacji lub supinacji stopy w bucie narciarskim (oczywiście ruch nie jest możliwy, można to obrazowo ująć jako nacisk na mały palec lub paluch) przenosi nacisk na skorupę buta pokrywającą od góry stopy co łączy się z pochyleniem cholewki, co przy zgiętym kolanie i biodrze prowadzi do rotacji w biodrze. Często to robię dla ćwiczenia na sucho i zawsze tak działa. Przy czym tu jest tylko inicjacja ruchu, bo mięśnie słabe, ale potem przejmują ten ruch większe mięśnie. Właśnie nauczenie się tego ruchu przyniosło istotny progres przy szybkiej zmianie krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty. Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić?Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cześć Nawet minimalne ruchy stopy przekładają się na jazdę. Dlatego tak ważne jest aby w butach narciarskich - nawet tych super dopasowanych - palce nie były unieruchomione całkowicie. Odpowiedni akcent dociśnięcia palucha przekłada się na docisk wewnętrznej krawędzi narty zewnętrznej i dalej na sterowanie ale... Tutaj ważna jest też synchronizacja ruchów - cały łańcuch - a nie koncentrowanie się na jakimś wybranym ruchu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Dzięki. Częściowo pokrywa to moje pytania. Zastanawiam się po prostu czy narciarz amator, spędzający powiedzmy 15-30 dni na stoku, jest w stanie się tego nauczyć (teoria) i opanować (praktyka). Jeśli tak to jak i gdzie może to zrobić? I czy da się bez porzucenia rodziny? ;-) Ps. Chciałem podziękować a_seniorowi za rozpoczęcie tego tematu, a innym użytkownikom za garść ciekawych informacji (może dla nich oczywistych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... wort Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, Stąpającą tutaj na forum z palucha na palec już od wielu lat teorie paluchowo-skrętną przedstawiłem kiedyś trenerom. No normalnie tydzień tarzali się ze śmiechu w śniegu, tak że już więcej tego błędu nie popełnię a wiedzę tajemną zdobytą na forum zachowam tylko dla siebie . Do dziś słyszę ten głos kierowany szyderczo do zawodników " na palucha bierz !!!!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak to płatne? Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, stopy, kolana, biodra, tułów i ramiona z najlepiej podpunktowym podziałem na poszczególne fazy omawianego skrętu. Wiedza pilnie poszukiwana. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, ale to wypowiedzi niezbyt niekompletne. Bardzo przydałoby się to skoncentrować w jednym poście. Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Gabrik Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Wort, stań bez butów (dla lepszej obserwacji) i "daj rozkaz" przechylenia nazwijmy to nóg do środka skrętu. Za pierwszym razem rozkaz wyślij do bioder (zobacz efekt), za drugim do stóp (zobacz efekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Z autopsji to próba ruchu typu pronacji lub supinacji stopy w bucie narciarskim (oczywiście ruch nie jest możliwy, można to obrazowo ująć jako nacisk na mały palec lub paluch) przenosi nacisk na skorupę buta pokrywającą od góry stopy co łączy się z pochyleniem cholewki, co przy zgiętym kolanie i biodrze prowadzi do rotacji w biodrze. Często to robię dla ćwiczenia na sucho i zawsze tak działa. Przy czym tu jest tylko inicjacja ruchu, bo mięśnie słabe, ale potem przejmują ten ruch większe mięśnie. Właśnie nauczenie się tego ruchu przyniosło istotny progres przy szybkiej zmianie krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Czy mógłbyś rozwinąć powyższą myśli. Wg.mnie jak najbardziej ruch w stawie skokowym jest kluczowy ale jest on bierny spowodowany odpowiednim przeniesieniem srodka ciężkości. Nie bardzo wyobrażam sobie ruchu w stawie skokowym w bucie narciarskim bez przyłożenia ciężaru ciała, każdy może spróbować "ruszyć staw skokowy" siedząc w fotelu z założonym butem narciarskim i uniesioną nogą, to jest niewykonalne chyba że mamy duży luz w bucie albo bardzo "miękkie" buty. Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 A jest jakiś filmik, zdjecia, ćwiczenia (coś dla wzrokowców), które by pomógły zrozumieć i popracować? Gdzie można się tego spróbować nauczyć (instruktor, szkoła)? I czy średniak (nie zawodnik/harpagan - nie chodzi tylko o siłe i wytrzymałość ale czas reakcji, równowagę) da radę to przyswoić?Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Musisz pamiętać , ze zawodnik średnio jedzie pomiędzy 40km/g ( slalom ) do ponad 120km/g w biegu zjazdowym. Drastyczne ruchy przy takich szybkościach mogą się różnie skończyć. Tak jak napisałem wcześniej wczesne krawedziowanie w górnej części skrętu ( przed linia spadku stoku)jest zapoczątkowane zmiana ciężaru ciała na nowa zewnętrzna nartę. Jest ciężko zrozumieć ten ruch siedząc w fotelu z uniesiona noga ( dziękuje sstar),bo tak się nie jeździ. Jak napisałem wcześniej jednym z bardziej widocznych ruchów, jest rotacyjny ruch stopami, na boki czyli tzw inversion i eversion. Ruch ten zaczyna łańcuch kinetyczny, od małego stawu do dużego z udziałem mięśni. Jeżeli zaczniesz od kolan albo bioder aby postawić nartę na krawędzi, używając dużych mięśni nogi to zakrawedziowanie narty i dobra kontrola nigdy nie będzie precyzyjna. Spowoduje to postawienie buta na krawędzi przez górę i tyle. Przez to ze mięśnie i stawy są ciężkie i duże ( biodra) zajmuje to czas a czas a czas na bramkach się liczy, niestety. Teraz druga strona medalu. Staw skokowy dzieli się na dwa stawy, staw skokowy i staw podskokowy a ten z kolejki na dolny i górny ( subtalar joint). Skokowy ma za zadanie ruch przód tył a podskokowy na boki. Stan na jednej nodze. Połóż ręce na biodrach( nie na tali ). Ugnij stopę lekko w stawie skokowym ale twój ciężar jest 50/50( równo rozmieszczony) na całej stopie. W takiej pozycji , będąc w równowadze, postaraj się skręcić rotacyjnie cała nogę która cię podpiera. Jeżeli masz problem z balansem to możesz lekko dotknąć ściany. Skręcając cała nogę rotacyjnie bez odrywania stopy, zauważysz ze skręcając nogę w prawo , będzie większy nacisk na środkowa cześć stopy a skręcając nogę w lewo, nacisk na zewnętrzna cześć stopy. Odpowiada to za dociśnięcie krawędzi w początkowej części skrętu . Ażeby to miało szybkość i moc , postaraj w tym samym czasie skręcić rotacyjnie stopy i całe nogi. Po przećwiczeniu tego ruchu zauważysz, ze nie tyko stopy ( staw skokowy ) jest aktywny ale także kolana, w tym samym czasie , staw skokowy i kolanowy. W bucie ten ruch jest mało widoczny ale jest. Jest to bardzo precyzyjny ruch o to jest potrzebne aby wygrywać zawody, i nie być spóźniony na bramkach. Dlatego, ciężko jest zobaczyć, dobrze jeżdżących narciarzy. Pozdrowienia Cześć Nawet minimalne ruchy stopy przekładają się na jazdę. Dlatego tak ważne jest aby w butach narciarskich - nawet tych super dopasowanych - palce nie były unieruchomione całkowicie. Odpowiedni akcent dociśnięcia palucha przekłada się na docisk wewnętrznej krawędzi narty zewnętrznej i dalej na sterowanie ale... Tutaj ważna jest też synchronizacja ruchów - cały łańcuch - a nie koncentrowanie się na jakimś wybranym ruchu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Dzięki. Częściowo pokrywa to moje pytania. Zastanawiam się po prostu czy narciarz amator, spędzający powiedzmy 15-30 dni na stoku, jest w stanie się tego nauczyć (teoria) i opanować (praktyka). Jeśli tak to jak i gdzie może to zrobić? I czy da się bez porzucenia rodziny? ;-) Ps. Chciałem podziękować a_seniorowi za rozpoczęcie tego tematu, a innym użytkownikom za garść ciekawych informacji (może dla nich oczywistych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... wort Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, Stąpającą tutaj na forum z palucha na palec już od wielu lat teorie paluchowo-skrętną przedstawiłem kiedyś trenerom. No normalnie tydzień tarzali się ze śmiechu w śniegu, tak że już więcej tego błędu nie popełnię a wiedzę tajemną zdobytą na forum zachowam tylko dla siebie . Do dziś słyszę ten głos kierowany szyderczo do zawodników " na palucha bierz !!!!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak to płatne? Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, stopy, kolana, biodra, tułów i ramiona z najlepiej podpunktowym podziałem na poszczególne fazy omawianego skrętu. Wiedza pilnie poszukiwana. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, ale to wypowiedzi niezbyt niekompletne. Bardzo przydałoby się to skoncentrować w jednym poście. Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mariusz-net Napisano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Zobacz np https://youtu.be/-m5guD1aGBY, https://youtu.be/hK4UNHM0Qbw W ogóle na ich kanale znajdziesz sporo takich omówień Dzięki. Częściowo pokrywa to moje pytania. Zastanawiam się po prostu czy narciarz amator, spędzający powiedzmy 15-30 dni na stoku, jest w stanie się tego nauczyć (teoria) i opanować (praktyka). Jeśli tak to jak i gdzie może to zrobić? I czy da się bez porzucenia rodziny? ;-) Ps. Chciałem podziękować a_seniorowi za rozpoczęcie tego tematu, a innym użytkownikom za garść ciekawych informacji (może dla nich oczywistych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, Stąpającą tutaj na forum z palucha na palec już od wielu lat teorie paluchowo-skrętną przedstawiłem kiedyś trenerom. No normalnie tydzień tarzali się ze śmiechu w śniegu, tak że już więcej tego błędu nie popełnię a wiedzę tajemną zdobytą na forum zachowam tylko dla siebie . Do dziś słyszę ten głos kierowany szyderczo do zawodników " na palucha bierz !!!!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak to płatne? Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, stopy, kolana, biodra, tułów i ramiona z najlepiej podpunktowym podziałem na poszczególne fazy omawianego skrętu. Wiedza pilnie poszukiwana. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, ale to wypowiedzi niezbyt niekompletne. Bardzo przydałoby się to skoncentrować w jednym poście. Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
.Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Jak to płatne? Opisz tu na forum proszę co mają robić palce, stopy, kolana, biodra, tułów i ramiona z najlepiej podpunktowym podziałem na poszczególne fazy omawianego skrętu. Wiedza pilnie poszukiwana. Jest mnóstwo dyskusji na ten temat na forum, ale to wypowiedzi niezbyt niekompletne. Bardzo przydałoby się to skoncentrować w jednym poście. Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Maćku, ale z tego nie nauczymy się jeździć. One są dobre dla kogoś kto już umie jeździć i do tego interesuje się techniką (i fizyką ) jazdy. Nic nie zastąpi nauki udzielonej przez dobrego instruktora. Nie wiem czy w Polsce organizowane są staże doszkalające, podobne do tych organizowanych przez Morgana? To jest idealne do robienia postępów. Zdaje się, że są takie wyjazdy i nawet ogłaszane na naszym forum (Gajowy?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... .Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
.Beata. Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Le Mastera warto przeczytać tak jak poleca kolega. Kolejna książka tego autora: Narciarstwo na Poziomie jest jeszcze lepsza ale chyba nakład wyczerpany. Poza wersją elektroniczną. Chyba źle się wyraziłam: biblioteki bym nie zakładała. Wiesz, że mam jedną z jeździectwa i niewiele mi pomogła. Teoria być może, ale to praktyka czyni postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Robocza nazwa " Klub zblazowanych turbo lanserów" - kztl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale zafiksowaliście się w teorii jazdy na nartach, nie lepiej podnosić wiedzę praktyczną na stoku? Wolę jutro jechać do Suchego na trening GS niż medytować przed kompem. Gdybym mogl, rowniez bym pojechal. Tak to siedze i fiksuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Tak to siedze i fiksuje... No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana
nikon255 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 No to spokojnie możesz sobie wpisać skalę 10 w umiejętnościach z 1 nikt sie nie smieje, a z 10 bylbym pod ostrzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Dlaczego nie podnosimy się w skręcie - nowy filmik Morgana
Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Biblioteki w tym temacie nie warto zakładać. A w tym wątku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Punkty i podpunkty zrób sam, aczkolwiek w postach Smoka i Seniora uzbierasz komplet w różnych opcjach, poparte przez Mitka lub analizy Adama. Fredro dorzucił serię ćwiczeń. Jednak i tak nic nie zastąpi instruktora/ trenera na stoku. A takiego znajdziesz tez na forum. Warto. Nadrobiłem co zajęło mi 2 całe godziny i doszedłem do wniosku, że istota dobrego skrętu sprowadza się do lekkiego odpiętkowania wewnętrznej i mocnego zaczubkowania zewnętrznej w momencie rozpoczynania skrętu. A osiąga się to odpowiednią postawą, przeniesieniem balansu wspomagane szybko wysoko i woooooolno nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 lekkiego odpiętkowania wewnętrznej Opisz to dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Ziemowit1 Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Opisz to dokładniej. Dokładnie to: https://youtu.be/VO-zVbD-RZs?t=82 Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dalej Strona 8 z 28 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Mikoski Napisano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Za dużo teorii, na stok i jeździć. Kiedy chce mi się pić to nie myślę tylko piję ,kiedy chce mi się siku nie myślę tylko sikam . Z nartami mam tak samo zapinam narty i jadę, niektórzy mi mówią to zrób tak a tamto inaczej tylko oni w skuteczności jazdy w każdych warunkach i objeżdżeniu są lata za mną .Mam wielką satysfakcję spędzając czas na stokach , mistrzem już nie będę zawsze coś tam w jeździe chcę poprawić ale nie dajmy się sfiksować, jesteśmy amatorami,jeździmy dla przyjemności. Na stok i jeździć nie myśleć o krawędziach o palcach i płaskich nartach to wszystko przychodzi samo, JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ JEŹDZIĆ taka moja rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi