grimson Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 3 minuty temu, Spiochu napisał: A gdzie zdjęcia luksusowych apartamentów? Ta relacja rozczarowuje 😉 No i są kolejne rozczarowania, ale to niżej. Zaliczone nocne z pociecha. Parkingi na nocnej w ponad połowie puste. Kolejki do kasy brak. Ponieważ kraina ziemniaka weszła w ferie, to pojawiło się sporo aut z Poznania, Konina, Kalisza, Ostrowa i Kępna. Na pierwszy ogień poszła Efka i kilka zjazdow na rozgrzewkę. Na stoku warun elegancki. Twardo i w miarę równo, bez odsypow. Kolejka do Efki na pare osób stojących przed bramkami, potem pojawiły się zorganizowane szkoły narciarskie dla dzieci to i kolejka urosła, do akceptowalnej wielkości. Nastepnie uderzyliśmy na B-Fis (tu byłem grzeczny i na A parzyłem tylko z Luxtorpedy). Na B warun tez elegancki, jeszcze bardziej twardo jak na Efce i… lepiej jak na moich ostatnich jazdach na CG w ubiegły czwartek na nocnych. Minimalne odsypy, praktycznie brak minerałów (po dwa spotkane na stoku schylilem się i wyrzuciłem poza trasę). Kolejki do Luxtorpedy brak, max dwie osoby przede mną czekały do przejazdu przez bramki. Caly czas pracują armatki wzdłuż pola narciarskiego, z prawej strony. Wbił tam ratrak i zaczął budować trasę dla snow park. Na A cały czas strzela biała artyleria, podobnie jak dolny odcinek na B. Jutro uderzam z samego rana. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Cytat Kolejki do Luxtorpedy brak, max dwie osoby przede mną czekały do przejazdu przez bramki. Za bramkami mieście się kilkadziesiąt osób a brak kolejki jest wtedy, gdy ich tam nie ma. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 3 godziny temu, Spiochu napisał: A gdzie zdjęcia luksusowych apartamentów? Ta relacja rozczarowuje 😉 Na mnie możesz liczyć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Na zachętę: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Quiz- znajdź GS na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Jak kolejki do wyciągów? Dużo ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Ludzi dużo, kolejki długie ale bywają dłuższe. Od rana, dwie godziny można pośmigać bez większych kolejek. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Melduje się dziś od 9 na A. Sztruks z rana jak śmietana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 3 godziny temu, brachol napisał: Jak kolejki do wyciągów? Dużo ludzi? 10.00 kolejka do Luxa jak niżej . Zmieniłem na Żmije i tu kolejek brak, idzie na bieżąco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Relacja z wczoraj i dzisiaj. Wczoraj nocne jazdy, wbiłem na Efke o godz 16.45 i przed 17 uderzyłem na Luxtorpede, żeby pojeździć po „sztruksie” po popołudniowym ratrakowaniu. B Fis zaraz po otwarciu równo wszędzie i twardo, na wierzchu warstwa miękkiego białego. Można było przez 2-3 zjazdy pojeździć po równym. Potem ilość narciarzy zrobiła swoje (czas czekania na Luxtorpede do 8min), pojawiły się odsypy i muldy. Miejscami wychodził beton pod narta. Warunki zrobili się wymagające, nie dla każdego był Ok, jeden chłopak z urazem ręki został zwieziony przez GOPR. Było pare gleb na trasie. Potem uderzyłem na A Fis, żeby pojeździć sobie po pustym stoku. Warun na A, mimo braku ratrakowania po całym dniu- zacny. Równo i twardo. Tam nie ma tłumów xD. Dzis rano uderzyłem na 9.00 na Luxtorpede. O tej porze kolejek brak, byłem trzecim przeciekającym szlak na A. Warun znakomity: przebijające słońce przez chmury, równo i twardo wszędzie. Można było bezpiecznie pocisnąć na GS po całej szerokości stoku. W miarę upływu czasu warun zaczął się robić bardziej wymagający- pojawiły się na początku drobne, a potem mocne opady śniegu. Kolejka do Luxtorpedy wzrosła do Ok 10 min oczekiwania. Na takie dictum uderzyłem na Żmije, gdzie jeździłem do końca na C i D. Tutaj tłoków brak, jak na A szeroko, równo i twardo. Pod koniec 2 godz jazdy zrobiło się wymagajaco. Zaczął wiać mocny wiatr, natężenie opadów białego wzrosło. Białe zaczęło padać poziomo 🙂 pojawiły się zadymki śnieżnie. Percepcja ograniczona, fajne ćwiczenie na trening czucia nart. Ponizej kilka fotek z wczoraj i dzisiaj: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 @grimson jutro od rana bede z ekipa szuraczy 😅 bede Cie wypatrywac z wyciagu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 5 minut temu, nikon255 napisał: @grimson jutro od rana bede z ekipa szuraczy 😅 bede Cie wypatrywac z wyciagu! Elegancko. Będę jutro od 9.00 na Luxtorpedzie. Szukaj czerwonej kurtki na A Fis 🤩 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 CG powoli idzie spać. Trwa śnieżenie na A, Luxtorpeda zaraz stanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Uwaga: w nocy spadło 20cm białego. Ratraki do teraz pracują na stokach. Warunki Ok dla szerokiej narty pod butem. Auta z napędem na jedna oś mogą mieć problem z dojazdem do ośrodka, kilka osobówek mieliło kołami w miejscu na drogach przy ON. p.s. sztruks z rana jak śmietana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Warun drogowy wymagający: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Nie tu 😛 Edytowane 22 Stycznia 2022 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 6 godzin temu, grimson napisał: Uwaga: w nocy spadło 20cm białego. Ratraki do teraz pracują na stokach. Warunki Ok dla szerokiej narty pod butem. Auta z napędem na jedna oś mogą mieć problem z dojazdem do ośrodka, kilka osobówek mieliło kołami w miejscu na drogach przy ON. p.s. sztruks z rana jak śmietana: Jeszcze raz dzieki za cynk! 😄 ze Stronia o 9 spoko szlo, ale na gorny parking nad perla "z rozpedu". Dzis piekny warun. Na czarnej A 20cm luznego świeżucha. Dzieki temu brak goryli i bezkijkowcow. Nawet kolejki jakby mniejsze niz wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Podsumowanie dzisiejszego nartowania. Poczatek na Efce. Mimo dużych opadów śniegu i ratrakowaniu między 8 a 9 (byłem o 8 i nie było śladów ratraka), to warun Ok. Brak odsypow i muld. Narciarzy dużo, kolejki do Efki jak na weekend w ferie optymalne. Czekałem do 10min. Potem zwiad co się dzieje na A oraz B. Kolejki do Luxtorpedy w normie, do 10min czekania. Trasa A w ogóle nie była ratrakowana po nocnej dostawie białego. Zrobiło się offpiste. Warun wymagający, muldy i odsypy na całej szerokości stoku, mogłem niestety zapomnieć o szybszej jeździe na GS. Tu raczej szybkie skręty i mocna praca czworoglowych. Mimo takich warunków, na A cisnęły małe dzieci jadące pługiem (gdzie są rodzice), oraz zorganizowane grupy wycieczkowe (zielone kamizelki). Sporo gleb, szczególnie w pierwszej połowie trasy. Na B warunki bardziej cywilizowane, bo pracował ratrak z samego rana. Samo ubicie świeżego śniegu roboty nie zrobiło, natomiast nie było walki o ogień jak na A xD. Nastepnie odwiedziłem Żmije (kolejek brak, szło na bieżąco). Na zamkniętej D odbywały się klubowe zawody GS, dźwięk dzwonków pasterskich na mecie zupełnie jak na zawodach PS. Na C fajnie się śmigało, lepiej jak na B. Czyli równiej pod narta. Dzis był ostatni dzien nartowania na CG, czas szybko zleciał i trzeba bylo pożegnać się z ośrodkiem. Przy okazji pozdrowienia dla widzianych dziś na stoku @nikon255oraz @widzewiak_z_gor 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 2 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Dziś na Czarnej od 9ej 10cm świeżego opadu, więc miękko, ale bardzo szybko dużo odsypów. W lepszym stanie lewa trasa z oczywistych względów. Pół dnia padało, jutro powinno być fajnie, niestety ja już zmykam 🙂 Na Efce tłok, multum szkółek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 W NHL Mecz Gwiazd, a na CG Winter Classic: https://czarnagora.pl/aktualnosci/winter-classic-czarna-gora/ Nastepcy Marre Czerkawskiego i Polish Hammer Oliwy czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Otwarta Proca z trasami E,F. Tam jazda tylko po naturalnym śniegu, grubość pokrywy 30cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 CG na stokach ma do 100cm ubitego śniegu. Dawno nie było tak dobrze, w poprzednim sezonie max 80cm na trasie B. Czyżby CG planowała długi sezon, do kwietnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 W zeszły sezonie byłem w CG 18 marca warun petarda, ludzi jak to w środku tygodnia w marcu w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, grimson napisał: CG na stokach ma do 100cm ubitego śniegu. Dawno nie było tak dobrze, w poprzednim sezonie max 80cm na trasie B. Czyżby CG planowała długi sezon, do kwietnia? Cześć Planowanie długiego sezonu w Polsce jest nieopłacalne. Około 20% Polaków deklaruje, ze umie jeździć na nartach lub desce czyli ponad 7 mln ludzi. Ta deklaracja nie ma oczywiście żadnego pokrycia w realnych umiejętnościach i - co za tym idzie - w zainteresowaniu tym sportem. To zainteresowanie jest powierzchowne i chwilowe. Po okresie feryjnym ilość wyjazdów spada bardzo znacznie a wraz z nadejściem wiosennej pogody poza terenami górskimi, zainteresowanie traci 95% z tych deklarowanych 20%. Nie ma więc sensu utrzymywanie stoków dla garstki pasjonatów, zwłaszcza w większych centrach, gdzie koszty są bardzo duże a klienta nie ma. Dlatego u schyłku sezonu - gdy tak naprawdę jazda jest najlepsza, dzień dłuższy, pogoda fajna a śnieg miodowy - pozostają tylko małe dobrze zarządzane górki, które brak klientów zainteresowanych jazdą jako taką, nadrabiają imprezami, zawodami i innymi atrakcjami. Taka smutna prawda. Pozdrowienia Edytowane 10 Lutego 2022 przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 9 minut temu, Mitek napisał: Cześć Planowanie długiego sezonu w Polsce jest nieopłacalne. Około 20% Polaków deklaruje, ze umie jeździć na nartach lub desce czyli ponad 7 min ludzi. Ta deklaracja nie ma oczywiście żadnego pokrycia w realnych umiejętnościach i - co za tym idzie - w zainteresowaniu tym sportem. To zainteresowanie jest jednak powierzchowne i chwilowe. Po okresie feryjnym ilość wyjazdów spada bardzo znacznie a wraz z nadejściem wiosennej pogody poza terenami górskimi zainteresowanie traci 95% z tych deklarowanych 20%. Nie ma więc sensu utrzymywanie stoków dla garstki pasjonatów, zwłaszcza w większych centrach gdzie koszty są bardzo duże a klienta nie ma. Dlatego u schyłku sezonu - gdy tak naprawdę jazda jest najlepsza, dzień dłuższy, pogoda fajna a śnieg miodowy pozostają tylko małe dobrze zarządzane górki, które brak klientów zainteresowanych jazdą jako taką nadrabiają imprezami, zawodami i innymi atrakcjami. Taka smutna prawda. Pozdrowienia Poczekamy zobaczymy. CG miała w swojej historii zamknięcia sezonu w kwietniu, z jazdą cały dzień za symboliczny 1 zł. Jeśli pogoda pozwoli to kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi