Administrator Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Międzygórze - Czarna Góra Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://www.czarnagora.pl/ Położenie http://maps.google.c...z=15&iwloc=addr Dojazd Do Kłodzka drogą nr 8. W Kłodzku trzeba wjechać do centrum i kierować się na Międzylesie/Boboszów (droga nr 33). Kilkanaście kilometrów za miastem (miejscowość Żelazno) odbić w lewo na Lądek Zdrój (droga nr 392), w Lądku kierunek Stronie Śląskie (dalej 392). W Stroniu skręt w prawo kierunek Bystrzyca Kłodzka. Drogi Bystrzyca Kłodzka/Sienna należy unikać - trudne warunki. Jest możliwy także dojazd "na skróty" dla osób jadących z Wrocławia: W Ząbkowicach skręcić na Nysę, a w Kamieńcu Ząbkowickim na Złoty Stok. Ze Złotego Stoku do Lądka jest krótki (15km), ale trudny przejazd przez góry - tylko dla doświadczonych zimowo kierowców. Oszczędność jest niewielka, (około 15km mniej i nie przejeżdza się przez Kłodzko), ale droga była swego czasu odcinkiem specjalnym rajdu... Dla osób jadących z Paczkowa, to przez Kłodzko jest 25km dalej niż przez góry. Parkingi Bezpłatne przy stoku. Miejscowości Koniec cywilizacji. W Stroniu Śląskim jest basen kryty (przyzwoity 25m pływacki) Noclegi http://www.czarnagora.pl/noclegi/ Ceny http://www.czarnagora.pl/cennik/ Kamera online http://czarnagora.pl/pl/kamera/ Aktualne warunki http://czarnagora.pl/pl/warunki/ temperatury są automatyczne i poprawne, ale opisowe "dostateczne", a nawet "dobre" oznacza na 100% porysowane narty na kamieniach. Serwis narciarski http://www.czarnagora.pl/pl/szkolki/ - szkółki i wypożyczlanie Instruktorzy / Opieka nad dziećmi http://www.czarnagora.pl/szkolki/ - szkółki i wypożyczlanie Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka) Istotne wady ośrodka, to: -tylko jeden i do tego przestarzały wyciąg krzesełkowy (wjeżdża na szczyt 10 minut, prędkość 6km/h) -kamienie na stokach (kłamią o warunkach) -niesamowite kolejki Zalety: -ciekawe trasy -widoki -dobry dojazd -duży, darmowy i dobrze zorganizowany parking Użytkownik _tomek edytował ten post 02 styczeń 2009 - 12:55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Podczas mojego pobytu na CG trasy były w rewelacyjnym stanie i to nawet po południu (pewnie właśnie dzięki małej przepustowości wyciągów). Na szybkich talerzykach jeździło w sumie z kilkanaście osób, przy krzesełku znacznie więcej, ale to był środek tygodnia. Największa wada to nieubijana czarna trasa "A", chyba najlepsza w całym ośrodku. Choć podobno zdarza się że przygotowują jakiś wąski pas. Zobaczymy jak będzie w tym sezonie - mam zamiar się tam wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 mam nadzieje ze bedą inwestowac w infrastrukture i kupia jakies kotwiczki na miejsce przechodzonych tależyków slowackich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ado Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Osobiście ja wolę tależyki i te są nowoczesne. Są szybkie i wygodne. Ja uważam, że tam potrzeba raczej przestawić obecne krzesło na H1 (zostawić obok obecny wyciag) i na głównej trasie postawić piękny wprzęgany wyciąg 4 lub 6 osobowy. Do tego zainwestować naśnieżanie na wszystkich trasach i mamy najciekawszy ośrodek narciarski w Sudetach i jeden z ciekawszych w Polsce. Trasy sa piekne - szerokie, długie i odpowiednio nachylone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 eh.. te talkezyki niby szybko wożą ale straszni szarpia na starcie.. A co do krzesełka, to faktycznie chyba najwolniejsze jakie w zyciu widzialem... reszta - prawda... dobry mikroklimat pod masywem snieznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milarz Napisano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Tak wszystko OK! Tylko te kolejki do wyciągów. Myślę że pomysł z zainwestowaniem w nową kanapę 4 lub 6 osobową byłby trafiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy_no_war Napisano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Taa... wszystko ladnie i pieknie. Stoki fajne, okolica ladna... tylko szkoda, ze nie da sie tam na nartach jezdzic. To jest osrodek dla tych, ktorzy lubia sie lansowac w kolejkach, bo srednio na minute zjazdu przypada pol godziny w kolejce. Bylem tam pare razy i... nie wroce poki nie bedzie przynajmniej jeszcze jednej kanapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milarz Napisano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 dokładnie tak jak mówiłem wcześniej kolejki zabójcze, no może w tygodniu warto pojeździć ale od rana do 12 powiedzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 my fajnie mielismy tam jezdzac dwa lata temu w okresie swiatecznym. na wigilie zarcie przygotowalismy w domu wiec siedizelismy od 9 do 16 podczas gdy inni ludzie zapewne w domach Natstepnego dnia z rana na stok i jezdizlismy co prawda we mgle ale bez kolejek trzeciego dnia niestety byla ladna pogoda i sporo ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Osrodek ma zawsze swietnie przygotowane trasy... I wspomniane wczesniej kilometrowe kolejki... Dlatego warto jechac w tygodniu - wtedy mozna sie wyszalec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiman6 Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Osrodek ma zawsze swietnie przygotowane trasy... I wspomniane wczesniej kilometrowe kolejki... Dlatego warto jechac w tygodniu - wtedy mozna sie wyszalec... ...to może nie o tę czarną górę chodzi... bo nigdy nie był tam uprawiony górny odcinek nartostrady "A" lub choćby naśnieżony i łopatą uklepany/goła siatka niszczy ślizgi/,a wyciągi H1 i H2 na zmianę są zepsute.Zdarzyło mi się również dojechać do tej stacji i usłyszeć,że prawie wszystko jest zamknięte bo ich ...zasypało a po opadach w tym sezonie zadzwoniłem by się dowiedzieć czy może coś otworzą ? - a pan mi zadał pytanie cyt..."czy chciałby pan k...a po nieubitym śniegu jeżdzić...?" A ośrodek fajny z dobrym układem tras /średniodługich i sredniotrudnych/-ale ja tam tylko na rowerze jeżdżę poza sezonem-znaczy latem. Jedyna nadzieja,że właściciel Agencja Rozwoju Przemysłu znajdzie inwestora /narciarza... cena to ok 25 mln zł/ A co do kolejek-coraz dłuższe-bo wszystkie chałupy i stodoły w rejonie zamieniły sie w hotele i reklamują obszar jako raj dla narciarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 bo nigdy nie był tam uprawiony górny odcinek nartostrady "A" lub choćby naśnieżony i łopatą uklepany/goła siatka niszczy ślizgi 2 sezony temu gorny odcinek trasy A byl w polowie szerokosci wyratrakowany... Druga polowa byla zostawiona dla "muldziarzy"... Rok temu bylem tam tylko raz i wszystko bylo OK (oczywiscie w stosunku do skromych opadow sniegu zeszlego roku)... Poza kolejkami, ktore sa z roku na rok coraz dluzsze... a wyciągi H1 i H2 na zmianę są zepsute Zawsze jak tam bylem to chodzily obydwa... Zdarzyło mi się również dojechać do tej stacji i usłyszeć,że prawie wszystko jest zamknięte bo ich ...zasypało Nie slyszalem aby narzekali na zbyt obfite opady sniegu, ale owszem, zdarzalo sie, ze stacja stala z powodu braku pradu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 kurde do poki u nas nie zaczna cos inwestowac to tak bedzie.. A jak nie bedzie snieg padal to nikt sie nie odwazy bo ryzyki za duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Kotlina Kłodzka Masyw Snieznika full cennik tu na stronie http://www.czarnagora.pl/cennik/ jedna rzecz ktora jest tam nie do przyjecia Sypią sporo żwirku ktory znajduje sie na prakingu, przy kasach a nawet w poblizu wyciągów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milarz Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 hej tu jest wszystko!! http://www.czarnagora.pl/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marax0 Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 a ja chcialbym wiedziec czemu ktos skasowal moje posty z tego tematu? Nie zawieraly ani wulgaryzmów ani innych zakazanych tresci Byl podany link do cennika i polozenie Kotlina Kłodzka, masyw Śnieznika. plus uwaga ze lezą kamienie... czemu ktos skasowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Naprawione Przy okazji edytuj posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Tylko dlaczego jeden ośrodek - Czarna Góra, który znajduje się w Siennej pojawia się w tylu osobnych watkach: Międzygórze- Czarna Góra, Stronie Śląskie - Czarna Góra??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 11 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Tylko dlaczego jeden ośrodek - Czarna Góra, który znajduje się w Siennej pojawia się w tylu osobnych watkach: Międzygórze- Czarna Góra, Stronie Śląskie - Czarna Góra??? Też mnie to zastanawia - ośrodek należy do Stronia Śląskiego, z którego jest też dużo łatwiejszy dojazd. Choć pamiętam, że gdy byłem kilka lat temu to Czarna Góra oferowała bezpłatne dojazdy jeep'ami z Międzygórza na skróty przez las, a z powrotem można było sobie zjechać ok. 5-kilometrową nartostradą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin340 Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Czy może był ktoś niedawno na Czarnej Górze?? Jakie są warunki?, zamierzam się tam wybrać, ale jakoś nie przekonują mnie informacje podawane na ich stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo Napisano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Poprosze o jakies aktualne info z Czarnej Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin340 Napisano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Byłem dzisiaj i nie spodziewałem się, żę będzie aż tak dobrze . Jeździłem tylko na fisowskiej B, bo tylko ta trasa jest przygotowana. Przygotowanie trasy było super, ale gdzies tak od 14:00 na początku trasy były muldy i szyszek też kilka leżało . Na początku czarnej trasy był lód i trochę niżej wystawała trawa no i zapewne były kamienie. (niektórzy tam jeździli ) Co do kolejek to z rana na wyciąg wjeżdżało sie odrazu, a od 11:00 czekało się jakies 5 minut. Z tego co widziałem z wyciągu to na F2 też gdzies od 11:00 zaczęły sie robić kolejki. Ogólnie wyjazd udany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja też się czasami dziwię skąd tyle negatywnych opinii o Czarnej Górze. Mimo że jestem ze Śląska to wolę dołożyć te kilkadziesiąt minut drogi i pojechać na CG, niż jeździć na kilku jeszcze czynnych orczykach w Szczyrku. Chyba nigdzie nie ma tak pustych nartostrad (fakt, wyciągi nie mają imponującej przepustowości, ale lepiej odstać trochę w kolejce za to móc sobie pośmigać w komfortowych warunkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temudzin Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja sie wlasnie wybieram na czarna gore. Jezeli bedzie ktos ze skiforum to z checia z nim cos pogadam latwo mnie poznac- bialo czerwona kurtka, dzisiaj czapka z daszkiem do tylu i czarne okularki do zooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Chyba nigdzie nie ma tak pustych nartostrad Chyba jeździsz tylko poza weekendami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi