grimson Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Dlaczego CG? Myślę że z sentymentu. Pierwszy wyjazd z żoną jeszcze w 2006r w marcu na 3 dni. Śniegu było wtedy tyle, że na przełęczy od strony Białej Wody białe sięgało do znaku drogowego, fotka poniżej. Działała wtedy stara, wolna 2 os kolejka „Babcia” na szczyt. Jeździło się na byle czym z wypożyczalni, stoki puste, zima w pełni, moje umiejętności na poziomie forumowej „2” mimo wszystko nie zakończyły się spektakularnymi glebami. Na nogach za duże buty narciarskie z Tesco z flexem nie określonym, spodnie Brugi z tej samej lokalizacji, kurtka już lepsza, bo Bergsona. Potem kolejne wyjazdy 1-2 w sezonie, wszystko na CG. Pamiętam kolejki 45min [czterdzieści pięć min] do „Babci”, dlatego obecne 15 min do Luxtorpedy nie robią na mnie żadnego wrażenia. Pamiętam czysty lód na B, C lub D [nie beton, tylko czysty, niebieski lód]. Oraz do 3 lądowań śmigłowców LPR ściągających pilnie do szpitala tym, którzy mieli pecha. To tu, w 2010r, na tydzień przed wyjazdem do Val di Sole, żona miała ciężki upadek na głowę, bez kasku. Chciała pokazać młodszej siostrze, jak skacze się przez pryzmy śniegu na Efce. Ostatniego skoku nie ustała. Po raz pierwszy widziałem kij narciarski zgięty jak makaron. Żona zakończyła upadek ciężkim wstrząśnieniem mózgu. To tu po raz pierwszy znajomy z USA pokazał mi, jak się jeździ na krawędziach. Wydawało mi się śmieszne, że tak dziwnie układa kolana i biodra, plus jego narzekanie, że krawędzie nart z lokalnej wypożyczalni są tępe….Ale co przekazał pozdrowienia do klubu narciarskiego w Buffalo, to przekazał. Jego fotka na dole. Potem urodziła nam się córka, plus pobyt w Chinach spowodował, że od 2012 do 2014 nie było nartowania. Restart pod koniec 2015 i początek używania aplikacji Sports Tracker. Na początek używałem do nagrywania biegania, jazdy na rowerze, z ciekawości lotów międzykontynentalnych Azja-Europa. Potem wpadłem na pomysł, żeby nagrywać na aplikacji nartowanie. Na CG przyjeżdżałem regularnie 1 do 2 razy w sezonie. Ośrodek rozbudowywał się, pojawiła się Luxtorpeda oraz apartamenty. Pojawiły się wypożyczalnie sprzętu i nowe szkółki narciarskie. CG zaczęła być modna. Wcześniej ośrodek był znany z trudnych i długich tras, po odpaleniu Luxa zmieniła się klientela. Widocznie taki był biznes plan nowego właściciela CG. Razem z rozwojem CG sam zacząłem się rozwijać jako narciarz. Pojawiły się nowe znajomości, pojawiły się narty inne jak „do brody”. Pojawił się GS, i większe prędkości jak 50 km/godz. Rozpoczęła się nauka jazdy na krawędzi, a nie typowe szuranie. Na razie Sports Tracker wypluwa w latach 2015-2023 następujące zestawienie ilości wyjazdów z rodziną lub solo na nartach i przejechanych w totalu kilometrów: 15-16 2 51,25 16-17 2 18,60 17-18 5 94,38 18-19 9 79,94 19-20 10 97,12 20-21 11 189,0 21-22 15 324,5 22-23 8 225,5 Tutaj zestawienie lokalizacji nartowania w tym samych ramach czasowych: CG 43 Białka 7 Zieleniec 5 Szczyrk 3 Szklarska 2 Spindek 1 Lądek 1 Ile można przejechać kilometrów na CG? U mnie max to w 3 godz 57 min przejechane w totalu 59,87km, z czego samych zjazdów jak obliczyłem to 33,47km. Jest jeden koleś, co w 6 godzin 34 min przejechał w totalu 156,2km, z czego samych zjazdów wg moich obliczeń 83,24km. Tutaj link do jego nartowania z marca 2018r: Strava Alpine Ski Activity 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Grimson, czoła chylę : 😃!!! Przepiękny wpis poparty mocną relacją video sprzed wielu lat, piękną i rozczulającą (to wzięcie kijków pod pachy). Może i ja się ogarnę i znajdę jakieś stare filmiki z moich początków , dziś to qrde wartość archiwalna. Widać także z Twojego wpisu, że kilometry same nie wchodzą na licznik. Owszem , że mojego doświadczenia z jazdy na długich stokach wiem, że można spoko zrobić 40 - 50 - 60 km dziennie na wyjeździe 7dniowym, ale potrzebne jest dla starszych narciarzy typu 50, 60 + wcześniejsze przygotowanie, inaczej 3,4 czy 5 dzień to katorga. Natomiast w warunkach CG myślę, że 30 km dziennie to jest bardzo dobry wynik. Ps. Dla mnie i mojej Lubej podobną rolę jak dla Was CG odgrywa Szrenica (2 wyjazdy na radiowej Trójki imprezę ,,Narty i taniec''), ale mamy pecha - tu nigdy nie wiadomo kiedy sezon się zacznie , ustabilizuje czy zakończy . QRDE. A poza tym pięknie! Napadało, będziemy jeździć!!!!! Pzdr, kaem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 2 godziny temu, Kaem napisał: Grimson, czoła chylę : 😃!!! Przepiękny wpis poparty mocną relacją video sprzed wielu lat, piękną i rozczulającą (to wzięcie kijków pod pachy). Może i ja się ogarnę i znajdę jakieś stare filmiki z moich początków , dziś to qrde wartość archiwalna. Widać także z Twojego wpisu, że kilometry same nie wchodzą na licznik. Owszem , że mojego doświadczenia z jazdy na długich stokach wiem, że można spoko zrobić 40 - 50 - 60 km dziennie na wyjeździe 7dniowym, ale potrzebne jest dla starszych narciarzy typu 50, 60 + wcześniejsze przygotowanie, inaczej 3,4 czy 5 dzień to katorga. Natomiast w warunkach CG myślę, że 30 km dziennie to jest bardzo dobry wynik. Ps. Dla mnie i mojej Lubej podobną rolę jak dla Was CG odgrywa Szrenica (2 wyjazdy na radiowej Trójki imprezę ,,Narty i taniec''), ale mamy pecha - tu nigdy nie wiadomo kiedy sezon się zacznie , ustabilizuje czy zakończy . QRDE. A poza tym pięknie! Napadało, będziemy jeździć!!!!! Pzdr, kaem Szrenica jest wspaniała, pod warunkiem ze…jest otwarta i działa większość tras. Dlatego celuje w polowe marca, żeby spędzić tam narciarski weekend z rodzina. Suczka Lola pojedzie z nami, wiec znowu będzie Lola na Loli przy Loli. Jak w moim wątku z 11.11.2022. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Ktos jutro urzeduje w Czarnej Gorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Godzinę temu, nikon255 napisał: Ktos jutro urzeduje w Czarnej Gorze? Ja nie, ale zazdraszczam warunu. Wszystkie trasy otwarte, w nocy mróz -15stC, pod nartą beton i stoki, które będą trzymały do końca. Do tego słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 10 minut temu, grimson napisał: Ja nie, ale zazdraszczam warunu. Wszystkie trasy otwarte, w nocy mróz -15stC, pod nartą beton i stoki, które będą trzymały do końca. Do tego słońce. Kurde tak sie wahalem, ale mnie namowiles 😂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Just now, nikon255 said: Kurde tak sie wahalem, ale mnie namowiles 😂 Całe forum zaświadczy, że wykazałeś się ponadprzeciętną asertywnością zanim dałeś się namówić 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 3 minuty temu, nikon255 napisał: Kurde tak sie wahalem, ale mnie namowiles 😂 Brać GS i będziesz Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 1 godzinę temu, SzymQ napisał: Całe forum zaświadczy, że wykazałeś się ponadprzeciętną asertywnością zanim dałeś się namówić 🙂 Sam siebie musialem przekonac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Jak tam kartoflisko i muldy z samego rana @nikon255? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 3 godziny temu, grimson napisał: Jak tam kartoflisko i muldy z samego rana @nikon255? Nieee. Ale o 12 robi sie komplet i osrodek sparalizowany 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesik Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 1 godzinę temu, nikon255 napisał: Nieee. Ale o 12 robi sie komplet i osrodek sparalizowany 😂 Ferie w CG. Klasyk. Zawsze się zastanawiam dlaczego nie jeździcie te 30 km dalej do Czech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 4 godziny temu, mlesik napisał: Ferie w CG. Klasyk. Zawsze się zastanawiam dlaczego nie jeździcie te 30 km dalej do Czech? O 12 lipa, ale od 14 juz spoko. Max 5min stania. To byl taki wyskok na 1 dzien. Gdzie do Czech? 🙂 Na procy straciatella. Pozostale traski spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesik Napisano 9 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 12 godzin temu, nikon255 napisał: O 12 lipa, ale od 14 juz spoko. Max 5min stania. To byl taki wyskok na 1 dzien. Gdzie do Czech? 🙂 Po drugiej stronie Śnieżnika masz Dolną Moravę zdecydowanie lepsze miejsce niż CG a jeszcze bliżej Cenkovice i Cerveną Vode ale to mniejszy ośrodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 W dniu 4.02.2023 o 08:43, grimson napisał: Od dziś czynna Proca. Pytanie do znawców ratrakowania: ile trzeba śniegu, żeby ubić warstwę 45cm? Tyle podaje strona CG na E oraz F. Tam tylko śnieg naturalny, armatek brak. Rok temu Proca startowała z 30-25cm warstwa białego Proca po 2 tygodniach padła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 8 minut temu, grimson napisał: Proca po 2 tygodniach padła... Bylem tydzien temu i szkoda byla nart na te traski z procy... Straciatella w cholere byla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Teraz, nikon255 napisał: Bylem tydzien temu i szkoda byla nart na te traski z procy... Straciatella w cholere byla. To dziwne bo rok temu odpalili Proce raportując 30cm śniegu, wyłączyli jak było 20-25. W tym sezonie odpalili jak było 45cm i wyłączyli przy 35? Straciatella to nierówności czy minerały i trawsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 14 minut temu, grimson napisał: To dziwne bo rok temu odpalili Proce raportując 30cm śniegu, wyłączyli jak było 20-25. W tym sezonie odpalili jak było 45cm i wyłączyli przy 35? Straciatella to nierówności czy minerały i trawsko? Straciatella to snieg z kamyszkami 😛 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Norweska szklana kula uparcie pokazuje, że od weekendu wraca zima na CG. Będzie w sam raz, kończą się ferie w dolnośląskim i trzeba zaplanować powrót na CG: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivanik Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Norweska kula już zmieniła prognozę niestety. Od wtorku 28.02 +4 na górze i +8 na dole. Bardzo zmienna jest akurat ta norweska prognoza 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 21 godzin temu, ivanik napisał: Norweska kula już zmieniła prognozę niestety. Od wtorku 28.02 +4 na górze i +8 na dole. Bardzo zmienna jest akurat ta norweska prognoza 🙂 Szklana kula z powrotem pokazuje powrót zimy od weekendu, z temp do -10st C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Nie patrzyłem w żadne kule, tylko zarezerwowałem nocleg w Stroniach. Będę od poniedziałku do piątku. Ktoś jeszcze planuje przyjechać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Jak dobrze pójdzie to wpadnę na nocne jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Moja lewa dłoń po ostatniej glebie na CG wyglądała zupełnie jak na tym filmie, 0:13 nagrania 😁 Edytowane 21 Lutego 2023 przez grimson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Jest reguła: przed Bożym Narodzeniem warun wspaniały, Święta-Nowy Rok dramat, potem okres do ferii słabo. Po feriach: zobaczcie, co sie szykuje za warun na CG: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi