Skocz do zawartości

Czarna Góra

Administrator

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.01.2023 o 11:55, Spiochu napisał:

Ja nawet nie rozumiem, jak to technicznie zrobić? Dlaczego silnik nie zgasł?

Wyjaśnijcie jak to działa. Automatem nigdy nie jechałem.

Rozwiń  

Jak nie ma przyczepności i włączysz bieg puścisz powoli sprzęgło to koła będą się kręcić, a samochód stoi w miejscu. Jak złapie przyczepność, ale niezbyt gwałtownie to pojedzie, jak za mocno to zgaśnie. Jak koła się kręcą to łatwiej wypchnąć samochód z zaspy, czy też błota nawet jak ktoś będzie wyciągał Cię na linie (polecam pooglądać sobie filmy z jazd off road tam stosują różne patenty na wyciągnięcie wklejonego samochodu).

Możesz podnieść przód samochodu i włączyć bieg I zobaczysz co się będzie działo. Da się przecież ruszyć samochodem na wolnych obrotach bez dodawania gazu tylko odpowiednio operując sprzęgłem. 

W dniu 17.01.2023 o 13:33, brachol napisał:

Jak nie ma przyczepności i włączysz bieg puścisz powoli sprzęgło to koła będą się kręcić, a samochód stoi w miejscu. Jak złapie przyczepność, ale niezbyt gwałtownie to pojedzie, jak za mocno to zgaśnie. Jak koła się kręcą to łatwiej wypchnąć samochód z zaspy, czy też błota nawet jak ktoś będzie wyciągał Cię na linie (polecam pooglądać sobie filmy z jazd off road tam stosują różne patenty na wyciągnięcie wklejonego samochodu).

Możesz podnieść przód samochodu i włączyć bieg I zobaczysz co się będzie działo. Da się przecież ruszyć samochodem na wolnych obrotach bez dodawania gazu tylko odpowiednio operując sprzęgłem. 

Rozwiń  

Z tego co piszesz to w normalnej jeździe potrzebne są jakieś wyjątkowe warunki i trzeba wyłączyć ASR bo inaczej zgaśnie.

Wyjeżdżanie z zaspy praktykowałem wielokrotnie, ale po prostu zawsze ktoś siedział za kierownicą i dodawał gazu w odpowiednim momencie.

Ruszyć bez gazu można, ale wymaga to dużego wyczucia i na co dzień się tego nie robi.

W dniu 17.01.2023 o 14:24, mig napisał:

Jezdziles pewnie na razie benzyną. Dizlem bez problemu i treningu ruszysz nie dotykając gazu nawet pod górę.  Nawet autem z  miniaturką 1.6 litra. Wystarczy minimum czucia w lewej nodze. 

Rozwiń  

Faktycznie głównie benzyna. Dieslem jechałem parę razy, ale nie zwróciłem na to uwagi.

W dniu 23.01.2023 o 06:25, brachol napisał:

@star a gdzie Scotty? 

pozdro

Rozwiń  

W Skierniewicach. Biorę co mam pod ręką, w Łodzi były te Mastery tom wziął. Scotty Nadały by się na zamkniętą A jedynie dziś już otwartą. Na D gdzie twardo i lodowo te dynki spoko. A i na B gdzie slalom między muldami, ludźmi tez ok choć mogłem z Wrocka wziąć dłuższe ale nie kombinowałem. Dwie pary wystarcza.

9B0E6B3A-601D-4FA4-9839-9ACED691A47A.jpeg

Edytowane przez star
  • Like 1

Właśnie wróciłem, po 9 rano dwa zjazdy "normalne", czynna tylko trasa B, potem dwa po 20,25 minut stania, potem jeden 30 minut kolejki, otworzyli trasę A...a potem na widok kolejki zrezygnowaliśmy i do domu (kolejka na wysokość ogniska przy karczmie).
Trasa dobrze przygotowana, lód pod spodem, sztuczny z góry.
Kolejka na Żmijowiec nieczynna, nie wiadomo kiedy będzie czynna, ponoć coś ją boli.
Wczoraj prądu nie było i kolejka ponoć 1,5h stała.

• Like 1

Pojeźdzone uczciwie 2 godz z rodzina. Dla żony i córki to pierwsze nartowanie od roku. Dlatego dziś było wolno i dostojnie. 

Warun: na Efce elegancko, twardo i minimalne odsypy. Kolejka do Efki na 2 min czekania. Po trzech zjazdach uderzyłem na B.

Tam warun elegancki, jeszcze bardziej twardo pod narta. Minimalne odsypy na początku, ścianka pod koniec o dziwo z lekkimi tylko muldami. Do Luxtorpedy kolejka na bieżąco, nie było stania.

Pracuja armatki pod koniec A oraz pare sztuk na polu narciarskim.

Po przetarciu szlaku zabrałem rodzine na B, tam śmigalismy do końca.

Z cyklu ciekawości i osobliwości:

- na Efce tata uczył dziecko jazdy, dziecko w szelkach. Ja stałem w miejscu, a tata przejechał mi po nartach

- na B jeździł facet z dobra masa i w wieku około 50l. Styl jazdy na rozpaczliwy pług, cisnął dobre 40-60km/godz. Widziałem jak raz ładnie sieknal, ale zaraz się pozbierał i pojechał dalej.

Na trasie A widziani narciarze.

Sports Tracker wypluł w totalu 18.9km, V max 69km/godz. 

FD497D2E-3B5F-4205-B640-97A9CEE55A11.jpeg

08572D8E-063F-40A6-81BD-5A86B3A134A9.jpeg

39941793-10E5-4904-8DBE-8B29562509BA.jpeg

858EA16B-8D14-45DE-9E76-6FEB5C5D2229.jpeg

FF3B18A3-1435-4C39-A578-4FA254938550.jpeg

1FE1A0F5-B290-42A0-B6BD-06B15F0BD080.jpeg

E036098F-DB1B-430A-BA57-1AA40F00DF91.jpeg

Edytowane przez grimson
  • Like 3

W dniu 29.01.2023 o 12:21, _tomek2 napisał:

Właśnie wróciłem, po 9 rano dwa zjazdy "normalne", czynna tylko trasa B, potem dwa po 20,25 minut stania, potem jeden 30 minut kolejki, otworzyli trasę A...a potem na widok kolejki zrezygnowaliśmy i do domu (kolejka na wysokość ogniska przy karczmie).
Trasa dobrze przygotowana, lód pod spodem, sztuczny z góry.
Kolejka na Żmijowiec nieczynna, nie wiadomo kiedy będzie czynna, ponoć coś ją boli.
Wczoraj prądu nie było i kolejka ponoć 1,5h stała.

Rozwiń  

Jesteś jutro na CG? Ja zostaje do czwartku.

Poranny przegląd sytuacji:

- ratraki na Efce

- twardo pod butem przy Luxtorpedzie

- skiturowiec z Łodzi rozpakowywal sie na parkingu

- trochę wieje, temp -6st C

- Żmija już działa, czeka tylko na UDT i odbiór. Jak dziś odbiorą- dziś odpala

- C Fis wymaga jeszcze nasniezania, trasa na razie wyłączona 

44F0D685-812E-4B56-8742-C8D68C8B46D6.jpeg

E8B0E280-7488-4359-BAA0-03F863170E9F.jpeg

4583DCDF-F01A-463A-9B58-5622759D50AF.jpeg

• Like 1