W.W. Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krykam Napisano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Dzisiaj ruszyła KLF śniegu naśniezyli nawet sporo.. żadnych przetarć nie było filmik z samego rana poźniej niestety zaczeło padać... ale miejmy nadzieje to tylko jednodniowy i chwilowy deszczyk i nie będzie groźny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.W. Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zdaje się, że kolejny odcinek porannej TVN w sobotę ma być właśnie z CG. Wiec z pewnością dołożą starań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addict Napisano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 A żeby im się KLH podczas nagrań zepsuła :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.W. Napisano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Dlaczego tak źle im życzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krykam Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Robi się normalnie w końcu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krykam Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Tak trasa otwarta. Jest oblodzona ale to przecież sztuczny śnieg wiec to normalka, ogólnie warunki porównując z tym co było w tym sezonie to jest super ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Dzisiaj tragiczny dzien,wlasnie przeczytalem: http://polskalokalna...rta,1988576,218 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diuk333 Napisano 2 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Rów na stoku , bryła 60 cm.Myślałem, że niczym mnie już nie zaskoczą.Na której to trasie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benttech Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Nic takiego, to byl mezczyzna w wieku 40-50 lat ktory mial zawal. Zaczel zle sie czuc i odsunel sie na bok trasy, gdzie tam sie przewrucil. Umar w szpitalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krykam Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Tak to był pierwszy.. A na drugi dzień był wypadek.. Przypadki niestety były dwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hierro4 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Wypadek/tki zostawny tym, którzy są odpowiedzialni za to, a pierdu pierdu nic tu nie wnosi poza zaspokojeniem taniej ciekawości. Okrutnie to brzmi, że wypadki były, są i będą. Wczoraj na Czarnej walka z upałem. Strach wejśc do Karczmy, bo buchało gorącem. Na zewnątrz od rana kwietniowy wiaterek skutecznie topił resztki mozolnie wyrobionej białej kaszki. Zjawisko niesamowite na pierwsza dekadę lutego to czarny Śnieznik lekko przypruszony śniezkiem. Czynne B.C, D, no i F ale na wszystkich bardziej odsłoniętych miejscach wychodzi brunatne błotko. Mimo to pomykało sie wartko, bo mokro równało sie szybko.Tak się zastanawiam jak w ten weekend wygląda nartowanie, bo bez mrozu w nocy, to wszelkie zabiegi z przygotowaniem tras pójdą na marne. Otoczenie ośrodka wygląda wiosennie. Na ferie ludzie z tablicami aut zaczynającymi się na D, W, Z i O like me w Sudetach jak i w innych górkach w Polsce mogą mieć kłopot z zapięciem sie w deski. Oby nie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beti123 Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ja byłam przedwczoraj. Na samej górze były resztki topniejącego śniegu, trzeba było uważać żeby nie zarysować nart na kamieniach. Na dolnej części trasy lepiej, na większości udostępnionych tras było lepiej, można jeździć bez problemu, tyle że dużo ludzi. Nie było dużych kolejek, ale dla mnie trochę za dużo ludzi na stoku żeby swobodnie pojeździć. Uważam że jeśli jest wybór, to lepiej jechać na Podhale. z każdym dniem jest gorzej z pogodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krykam Napisano 20 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 dzisiaj było tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luśka Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Prawdopodobnie jutro uderzam. W ten wekend będą kręcic z TVN, ludzi pewnie będzie chmara, ale dla mnie to jedyna okazja, by do Siennej dojechać, rodzinka się zajmie atrakcjami, a ja będę mogła jeździć. Będzie ktos z forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.W. Napisano 21 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Od soboty jestem tam z rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luśka Napisano 23 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 No i się nie spotkaliśmy. Ludzi bardzo mało, a to wekend przecież, byłam w szoku. Na wyciągi siadało się z marszu. Warunki kiepskie, kasza, ale nie ma co narzekać w taką zimę, jaka mamy. Do 11stej było ok. A później już usypiska w wielu miejscach, ziemia wyłaziła gdzie niegdzie. Najgorzej, wiadomo w miejscach newralgicznych, gdzie z racji ukształtowania terenu ciężko było uczącym się. Przetarcia to nie lód, bo było koło 5-6st na plusie, przetarcia to takie przezroczyste połacie, topniejący śnieg po prostu. Pod wyciagiem kałuże, przed bramkami te topniejące łaty ostro człowieka wyhamowują. Koło południa na początku Bfis długi odcinek z brązowym śniegiem, tam pierwsza stromizna i początkującym było ciężko. Parking w błocie. Żeby dojśc od KL do KLH trzeba narty ściągać, bo błoto. Ale ja pojeździłam i dziś wszystko mnie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hierro4 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Przed chwilą znalazlem coś takiego: http://www.dkl24.pl/...arna-gore-.html Nie ma nic lepszego dla klienta niż konkurencja. Jesli Gmina Bystrzyca Kłodzka z pomoca UE na poważnie włączy się do walki o turystów poprzez połaczenie atrakcji CG oraz pięknego acz zapomnianego i przybiedzonego Miedzygórza to wygląda zachęcającąo. Oby nie skończyło sie tylko na gadaniu i planach, bo z nową/nowymi trasami do Międzygórza jest szansa na zdecydowanie najlepszą stację w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.W. Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Jestem w CG i na Żmijowcu nadal warunki wręcz dobre. Od 9 do 13 wspaniale się jeżdzi. Zmrożony i wyratrakowane trasy C i D. Jedyny wielki minus, to system 7 godzinnych karnetów. Warunki są jak napisałem od rana, potem ciasto a od 18 znowu łapie mróz i jest fanie a tu du***. Twój karnet nie działa. Trzeba dokupić dodatkowy, co czyni dzień narciarski w CG w cenie Alpejskiej!!! Z mojego domu nikt nie wykupił dodatkowego karnetu i chyba nie tylko z mojego. Oświetlone stoki są puste. Tylko kilku narciarzy a warunki wspaniałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Jestem w CG i na Żmijowcu nadal warunki wręcz dobre. Od 9 do 13 wspaniale się jeżdzi. Zmrożony i wyratrakowane trasy C i D. Jedyny wielki minus, to system 7 godzinnych karnetów. Warunki są jak napisałem od rana, potem ciasto a od 18 znowu łapie mróz i jest fanie a tu du***. Twój karnet nie działa. Trzeba dokupić dodatkowy, co czyni dzień narciarski w CG w cenie Alpejskiej!!! Z mojego domu nikt nie wykupił dodatkowego karnetu i chyba nie tylko z mojego. Oświetlone stoki są puste. Tylko kilku narciarzy a warunki wspaniałe. Z tego co pamiętam, to na nocnej chodziły tylko te krótkie wyciągi przy karczmie, orczyk i kanapa. Po 7 godzinach jazdy w dzień na długich trasach nie chciałoby mi się jeszcze katować na 400 metrowej oślej łączce w nocy. "Będzie pan zadowolony" A nie mówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 4 miesiące temu... krzysiek358 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Rozmawiałem o tym z właścicielem pensjonatu, w którym miałem pokoje. On twierdził, że problem nie jest w ilości armatek a w niedostatecznej ilości wody możliwej do pobrania. To może stanowić problem. bo z wodą to nie jest taka łatwa sprawa bo np. jeśli ciągniemy ją z jakiegoś pobliskiego cieku to nie możemy jej pobrać ile chcemy bo musimy pamiętać o tym, że w danym cieku musi pozostać pewien określony poziom wody który gwarantuje życie organizmów w tym cieku i różne takie wymagania wynikające z pozwoleń wodnoprawnych . nie wiem skąd pobierana jest w woda CG bo nie kojarzę tam żadnej rzeki czy strumyka, nie wiem, może mało się rozglądałem a dwa baardzo rzadko tam bywam ale jedynym rozwiązaniem dla nich jest budowa kolejnego zbiornika wodnego, ten co jest może wydawać się duży ale jak na tak duży ośrodek jest i tak za mały, szczególnie przy słabej, bezśnieżnej zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Skoro ilość wody wystarczy do naśnieżenia trasy B, to tak samo powinno być z trasą A. Po naśnieżeniu tej pierwszej, można by przenieść armatki na trasę czarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... krzysiek358 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Skoro ilość wody wystarczy do naśnieżenia trasy B, to tak samo powinno być z trasą A. Po naśnieżeniu tej pierwszej, można by przenieść armatki na trasę czarną. a skąd ta woda ma się wziąć jak całą zużyją na trasę B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? Naśnieża się wtedy gdy tylko występuje potrzeba i gdy pozwalają temperatury - zamiast np. 10 dni pod rząd naśnieżać trasę B, można naśnieżać po 5 dni każdą trasę. W lutym i marcu śniegu jest już sporo i czasami wystarczy naśnieżyć tylko krytyczne miejsca na trasie B, a większość armatek mogłaby naśnieżać w tym czasie czarną. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Tadeusz T Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? ... Niby nie. Tylko jak jej płynie tyle, że napełni do połowy zbiorniki pod koniec marca, to to płynięcie nic nie daje. Dla większości polskich ośrodków choć trochę większych od "jeden wyciąg - jedna trasa" kluczowe są zbiorniki retencyjne. Bardzo, bardzo duże zbiorniki retencyjne, a nie jakieś kałuże. Te zbiorniki powinny służyć także latem. Kajaki, kąpieliska itp. Inaczej będzie tak jak jest, czyli kamienie zamiast śniegu na części tras.. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Dalej Strona 26 z 93 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Dolnośląskie Czarna Góra × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
krzysiek358 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Rozmawiałem o tym z właścicielem pensjonatu, w którym miałem pokoje. On twierdził, że problem nie jest w ilości armatek a w niedostatecznej ilości wody możliwej do pobrania. To może stanowić problem. bo z wodą to nie jest taka łatwa sprawa bo np. jeśli ciągniemy ją z jakiegoś pobliskiego cieku to nie możemy jej pobrać ile chcemy bo musimy pamiętać o tym, że w danym cieku musi pozostać pewien określony poziom wody który gwarantuje życie organizmów w tym cieku i różne takie wymagania wynikające z pozwoleń wodnoprawnych . nie wiem skąd pobierana jest w woda CG bo nie kojarzę tam żadnej rzeki czy strumyka, nie wiem, może mało się rozglądałem a dwa baardzo rzadko tam bywam ale jedynym rozwiązaniem dla nich jest budowa kolejnego zbiornika wodnego, ten co jest może wydawać się duży ale jak na tak duży ośrodek jest i tak za mały, szczególnie przy słabej, bezśnieżnej zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Skoro ilość wody wystarczy do naśnieżenia trasy B, to tak samo powinno być z trasą A. Po naśnieżeniu tej pierwszej, można by przenieść armatki na trasę czarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... krzysiek358 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Skoro ilość wody wystarczy do naśnieżenia trasy B, to tak samo powinno być z trasą A. Po naśnieżeniu tej pierwszej, można by przenieść armatki na trasę czarną. a skąd ta woda ma się wziąć jak całą zużyją na trasę B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? Naśnieża się wtedy gdy tylko występuje potrzeba i gdy pozwalają temperatury - zamiast np. 10 dni pod rząd naśnieżać trasę B, można naśnieżać po 5 dni każdą trasę. W lutym i marcu śniegu jest już sporo i czasami wystarczy naśnieżyć tylko krytyczne miejsca na trasie B, a większość armatek mogłaby naśnieżać w tym czasie czarną. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Tadeusz T Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? ... Niby nie. Tylko jak jej płynie tyle, że napełni do połowy zbiorniki pod koniec marca, to to płynięcie nic nie daje. Dla większości polskich ośrodków choć trochę większych od "jeden wyciąg - jedna trasa" kluczowe są zbiorniki retencyjne. Bardzo, bardzo duże zbiorniki retencyjne, a nie jakieś kałuże. Te zbiorniki powinny służyć także latem. Kajaki, kąpieliska itp. Inaczej będzie tak jak jest, czyli kamienie zamiast śniegu na części tras.. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Dalej Strona 26 z 93 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Dolnośląskie Czarna Góra
Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Skoro ilość wody wystarczy do naśnieżenia trasy B, to tak samo powinno być z trasą A. Po naśnieżeniu tej pierwszej, można by przenieść armatki na trasę czarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek358 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Skoro ilość wody wystarczy do naśnieżenia trasy B, to tak samo powinno być z trasą A. Po naśnieżeniu tej pierwszej, można by przenieść armatki na trasę czarną. a skąd ta woda ma się wziąć jak całą zużyją na trasę B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? Naśnieża się wtedy gdy tylko występuje potrzeba i gdy pozwalają temperatury - zamiast np. 10 dni pod rząd naśnieżać trasę B, można naśnieżać po 5 dni każdą trasę. W lutym i marcu śniegu jest już sporo i czasami wystarczy naśnieżyć tylko krytyczne miejsca na trasie B, a większość armatek mogłaby naśnieżać w tym czasie czarną. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Tadeusz T Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? ... Niby nie. Tylko jak jej płynie tyle, że napełni do połowy zbiorniki pod koniec marca, to to płynięcie nic nie daje. Dla większości polskich ośrodków choć trochę większych od "jeden wyciąg - jedna trasa" kluczowe są zbiorniki retencyjne. Bardzo, bardzo duże zbiorniki retencyjne, a nie jakieś kałuże. Te zbiorniki powinny służyć także latem. Kajaki, kąpieliska itp. Inaczej będzie tak jak jest, czyli kamienie zamiast śniegu na części tras.. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Dalej Strona 26 z 93 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
Skyflyer Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? Naśnieża się wtedy gdy tylko występuje potrzeba i gdy pozwalają temperatury - zamiast np. 10 dni pod rząd naśnieżać trasę B, można naśnieżać po 5 dni każdą trasę. W lutym i marcu śniegu jest już sporo i czasami wystarczy naśnieżyć tylko krytyczne miejsca na trasie B, a większość armatek mogłaby naśnieżać w tym czasie czarną. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak to całą? A to woda w strumyku przestaje płynąć jak się już naśnieży jedną trasę? ... Niby nie. Tylko jak jej płynie tyle, że napełni do połowy zbiorniki pod koniec marca, to to płynięcie nic nie daje. Dla większości polskich ośrodków choć trochę większych od "jeden wyciąg - jedna trasa" kluczowe są zbiorniki retencyjne. Bardzo, bardzo duże zbiorniki retencyjne, a nie jakieś kałuże. Te zbiorniki powinny służyć także latem. Kajaki, kąpieliska itp. Inaczej będzie tak jak jest, czyli kamienie zamiast śniegu na części tras.. Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Dalej Strona 26 z 93 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
Rekomendowane odpowiedzi