darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Dla reżimu - owszem. Dla Polski nie. Według rozmówcy Mazurka właśnie dla Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 925 Dodano 4 l Ostatniej odpowiedzi 3 l Top użytkownicy w tym temacie 61 69 86 72 Popularne dni 17 Lip 57 7 Lis 56 8 Lis 52 6 Lis 40 Top użytkownicy w tym temacie Kuba99 61 odpowiedzi Mitek 69 odpowiedzi kordiankw 86 odpowiedzi star 72 odpowiedzi Popularne dni 17 Lip 2020 57 odpowiedzi 7 Lis 2020 56 odpowiedzi 8 Lis 2020 52 odpowiedzi 6 Lis 2020 40 odpowiedzi Popularne posty figozmakiem 8 Lipca 2020 Kolega Fredowski: „Figo odrzucam Twoje podziekowania. Zaprzestaj i walnij piescia(jezeli masz) w stol”. Jest to mój pierwszy explicite post-polityczny na Skiforum. Niechętnie odrywam się od przyr kordiankw 17 Listopada 2020 Chyba masz jakieś fiksacje oralne. To miłe, że podzieliłeś się z nami swoimi doświadczeniami towarzyszu. U ciebie chyba jednak z tym rozjaśnieniem mózgu nie zadziałało, być może połykanie było niepełn robertdr 21 Listopada 2020 a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... hammerh34d Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Znam wielu ludzi z tytułem profesora którzy mówą/piszą totalne bzdury i zachowują się dramatycznie źle (np wpierdzielają jakieś żarło na sali sejmowej), jeden więcej nie robi specjalnej różnicy. Edit: No dobra, żeby nie było że krytykuję a nie słuchałem: rozmówca pana z RMF twierdzi że Trump był by lepszy dla Polski, bo chce Polskę przeciwstawić Niemcom, których nie lubi, a Biden z Niemcami się dogada i będzie traktować Polskę jako mało istotny kraj w Europie. A podobno to profesor jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? Wybiera się kandydata spośród zamieszczonych na liście i co ciekawe jest ich więcej niż dwóch. Wybory są, można powiedzieć osobne w każdym stanie. Każdy stan ma odpowiednią do liczby mieszkańców liczbę elektorów. Np. Kalifornia ma 55. W sumie jest 538 elektorów. Żeby wygrać wybory trzeba mięć 270 głosów elektorskich. I tak jeśli któryś z kandydatów wygra np. w Kalifornii, to dostaje od razu 55 głosów. I tak w każdym stanie oprócz 2 w których jest inaczej Na początku grudnia odbywa się głosowanie elektorów, którzy są zobligowani do głosowania zgodnie z wolą wyborców z danego stanu. Zdaża się, że się wyłamują ale do tej pory nie miało to nigdy wpływu na wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Znam wielu ludzi z tytułem profesora którzy mówą/piszą totalne bzdury i zachowują się dramatycznie źle (np wpierdzielają jakieś żarło na sali sejmowej), jeden więcej nie robi specjalnej różnicy. Edit: No dobra, żeby nie było że krytykuję a nie słuchałem: rozmówca pana z RMF twierdzi że Trump był by lepszy dla Polski, bo chce Polskę przeciwstawić Niemcom, których nie lubi, a Biden z Niemcami się dogada i będzie traktować Polskę jako mało istotny kraj w Europie. A podobno to profesor jest... 1. Ja z kolei znam takich, którym wydaje się, że pozjadali wszelkie rozumy, wszystko wiedzą najlepiej i są mądrzejsi od jakichś tam "głupków" profesorów. Świat należy zmieniać zaczynając od siebie, więc na początek ortografia ..."byłby". 2. Jak znam życie, to pijesz do Pani Krystyny Pawłowicz. Myślę,, że pochlebiasz sobie pisząc, że ją znasz! 3. Co do podjadania na Sali Posiedzeń Sejmu, to myślę, że tą sytuacją musiałeś być szczególnie oburzony i dałeś temu wyraz?! - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... hammerh34d Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Z Google wychodzi, że Binden. Tak na 90%. Aktualizują często. Wystarczy wpisać "Trump vs Binden". Przekonamy się jutro, a i to nie będzie pewne ze względu na możliwe protesty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Z Google wychodzi, że Binden. Tak na 90%. Aktualizują często. Wystarczy wpisać "Trump vs Binden". Przekonamy się jutro, a i to nie będzie pewne ze względu na możliwe protesty. Biden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Biden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 3. Co do podjadania na Sali Posiedzeń Sejmu, to myślę, że tą sytuacją musiałeś być szczególnie oburzony i dałeś temu wyraz?! - Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Nasz, Wasz ... kogo, RMF? Gaz też wolisz rosyjski, prawda?! I mówisz, że jesteśmy przygłupim sąsiadem, a jak wygra Biden, to się to zmieni?! Hmmm Jeszcze tęsknota za czekoladowym orłem i szogunem. Mocne Okazuje się, że znałem Elvisa i M.Jacksona - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Ostatnie zdanie - szacun - chociażby za to, że bez ortografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Znam wielu ludzi z tytułem profesora którzy mówą/piszą totalne bzdury i zachowują się dramatycznie źle (np wpierdzielają jakieś żarło na sali sejmowej), jeden więcej nie robi specjalnej różnicy. Edit: No dobra, żeby nie było że krytykuję a nie słuchałem: rozmówca pana z RMF twierdzi że Trump był by lepszy dla Polski, bo chce Polskę przeciwstawić Niemcom, których nie lubi, a Biden z Niemcami się dogada i będzie traktować Polskę jako mało istotny kraj w Europie. A podobno to profesor jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? Wybiera się kandydata spośród zamieszczonych na liście i co ciekawe jest ich więcej niż dwóch. Wybory są, można powiedzieć osobne w każdym stanie. Każdy stan ma odpowiednią do liczby mieszkańców liczbę elektorów. Np. Kalifornia ma 55. W sumie jest 538 elektorów. Żeby wygrać wybory trzeba mięć 270 głosów elektorskich. I tak jeśli któryś z kandydatów wygra np. w Kalifornii, to dostaje od razu 55 głosów. I tak w każdym stanie oprócz 2 w których jest inaczej Na początku grudnia odbywa się głosowanie elektorów, którzy są zobligowani do głosowania zgodnie z wolą wyborców z danego stanu. Zdaża się, że się wyłamują ale do tej pory nie miało to nigdy wpływu na wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Znam wielu ludzi z tytułem profesora którzy mówą/piszą totalne bzdury i zachowują się dramatycznie źle (np wpierdzielają jakieś żarło na sali sejmowej), jeden więcej nie robi specjalnej różnicy. Edit: No dobra, żeby nie było że krytykuję a nie słuchałem: rozmówca pana z RMF twierdzi że Trump był by lepszy dla Polski, bo chce Polskę przeciwstawić Niemcom, których nie lubi, a Biden z Niemcami się dogada i będzie traktować Polskę jako mało istotny kraj w Europie. A podobno to profesor jest... 1. Ja z kolei znam takich, którym wydaje się, że pozjadali wszelkie rozumy, wszystko wiedzą najlepiej i są mądrzejsi od jakichś tam "głupków" profesorów. Świat należy zmieniać zaczynając od siebie, więc na początek ortografia ..."byłby". 2. Jak znam życie, to pijesz do Pani Krystyny Pawłowicz. Myślę,, że pochlebiasz sobie pisząc, że ją znasz! 3. Co do podjadania na Sali Posiedzeń Sejmu, to myślę, że tą sytuacją musiałeś być szczególnie oburzony i dałeś temu wyraz?! - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... hammerh34d Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Z Google wychodzi, że Binden. Tak na 90%. Aktualizują często. Wystarczy wpisać "Trump vs Binden". Przekonamy się jutro, a i to nie będzie pewne ze względu na możliwe protesty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Z Google wychodzi, że Binden. Tak na 90%. Aktualizują często. Wystarczy wpisać "Trump vs Binden". Przekonamy się jutro, a i to nie będzie pewne ze względu na możliwe protesty. Biden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Biden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 3. Co do podjadania na Sali Posiedzeń Sejmu, to myślę, że tą sytuacją musiałeś być szczególnie oburzony i dałeś temu wyraz?! - Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Nasz, Wasz ... kogo, RMF? Gaz też wolisz rosyjski, prawda?! I mówisz, że jesteśmy przygłupim sąsiadem, a jak wygra Biden, to się to zmieni?! Hmmm Jeszcze tęsknota za czekoladowym orłem i szogunem. Mocne Okazuje się, że znałem Elvisa i M.Jacksona - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Ostatnie zdanie - szacun - chociażby za to, że bez ortografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
hammerh34d Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Z Google wychodzi, że Binden. Tak na 90%. Aktualizują często. Wystarczy wpisać "Trump vs Binden". Przekonamy się jutro, a i to nie będzie pewne ze względu na możliwe protesty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Z Google wychodzi, że Binden. Tak na 90%. Aktualizują często. Wystarczy wpisać "Trump vs Binden". Przekonamy się jutro, a i to nie będzie pewne ze względu na możliwe protesty. Biden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Biden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 3. Co do podjadania na Sali Posiedzeń Sejmu, to myślę, że tą sytuacją musiałeś być szczególnie oburzony i dałeś temu wyraz?! - Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Nasz, Wasz ... kogo, RMF? Gaz też wolisz rosyjski, prawda?! I mówisz, że jesteśmy przygłupim sąsiadem, a jak wygra Biden, to się to zmieni?! Hmmm Jeszcze tęsknota za czekoladowym orłem i szogunem. Mocne Okazuje się, że znałem Elvisa i M.Jacksona - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Ostatnie zdanie - szacun - chociażby za to, że bez ortografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 3. Co do podjadania na Sali Posiedzeń Sejmu, to myślę, że tą sytuacją musiałeś być szczególnie oburzony i dałeś temu wyraz?! - Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Nasz, Wasz ... kogo, RMF? Gaz też wolisz rosyjski, prawda?! I mówisz, że jesteśmy przygłupim sąsiadem, a jak wygra Biden, to się to zmieni?! Hmmm Jeszcze tęsknota za czekoladowym orłem i szogunem. Mocne Okazuje się, że znałem Elvisa i M.Jacksona - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Ostatnie zdanie - szacun - chociażby za to, że bez ortografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to o wieeele sympatyczniej. No i uroda nie ta. To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Nasz, Wasz ... kogo, RMF? Gaz też wolisz rosyjski, prawda?! I mówisz, że jesteśmy przygłupim sąsiadem, a jak wygra Biden, to się to zmieni?! Hmmm Jeszcze tęsknota za czekoladowym orłem i szogunem. Mocne Okazuje się, że znałem Elvisa i M.Jacksona - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Ostatnie zdanie - szacun - chociażby za to, że bez ortografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 A tak na temat może? Wasz nadworny amerykanista powiedział generalnie tyle, że Trump lepszy bo będzie grać na osłabienie Unii Europejskiej. To prawda, on tak gra. Ale ja nijak nie widzę w tym polskiego interesu. Trump głównie mówi, jątrzy i manipuluje. Polska nie miała z niego zadnego pożytku za jego kadencji. Wizy jak były tak są, za drogie samoloty kupione, europejskie śmigłowce storpedowane. Trumpowi na rękę przygłupi sąsiad Niemiec który będzie ich drażnić, ale w obronie rzeczywistych interesów Polski, jakichkolwiek, nie ruszy palcem. Owszem, może dać się sfotografować z polską atrapą prezydenta, ale na tym koniec. A co do Pawłowicz... Znam ją z tego co mówi i robi i to mi w 100% wystarczy. Wiesz, to jak z gównem. Nigdy nie jadłem, ale coś mi mówi że to kiepski pomysł. Nasz, Wasz ... kogo, RMF? Gaz też wolisz rosyjski, prawda?! I mówisz, że jesteśmy przygłupim sąsiadem, a jak wygra Biden, to się to zmieni?! Hmmm Jeszcze tęsknota za czekoladowym orłem i szogunem. Mocne Okazuje się, że znałem Elvisa i M.Jacksona - szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem. Ostatnie zdanie - szacun - chociażby za to, że bez ortografa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
darku Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jednak robią to ... Zdziwilibyście się, jak wiele osób można by tak nagrać i to nie jedzących słodycze ukradkiem, ale kanapki, albo posiłek z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
sese Napisano 4 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Jak jesteśmy przy jedzeniu w Sejmie Ktoś może mi sensownie i logicznie wytłumaczyć co tutaj widać: Uważam, że opis filmu jest wysoce szkalujący Panią Poseł i nie uwierzę, że chodzi tu o jakiekolwiek żyjątka, ale z drugiej strony nie wiem co to mógł być za przysmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Mam pytanie do naszych "Amerykanów". Wiem i rozumiem jak działa system wyborczy w USA, ale nie do końca. Wybiera się elektorów. Co to znaczy? Że wyborca dostaje listę na której widnieją nazwiska wszystkich elektorów z ich przynależnościami (Trump czy Binden) i wyborca stawia haczyk przy którymś z nich? Czy raczej wyborca ma listę na której jest tylko Trump i Binden, wybiera jednego z nich a to idzie na poczet elektorów? Innymi słowy jak wygląda karta do głosowania? na karcie do glosowania masz wybor na prezydenta miejsce do izby reprezentantow i inne electorate votes: kazdy stan ma przypisana ilosc punktow (suma musi byc co najmniej 270 zeby wygrac wybory). zwykle winner takes it all: tzn , gdy wygrasz pennsylvanie jednym glosem : niewazne - zbierasz wszystkie 20 punktow niektore stany np Main dopuszczaja podzielenie glosow elektoralnych : np z 4 przypisanych, dany kandydat moze wygrac 4,3,2 lub 1 albo zaden jest to o tyle ciekawe, ze Clinton w sumie zebrala wiecej glosow indywidualnych, ale stale przegrala wybory moze sie to stac np dlatego, ze 100 % glosowalo na nia w kalifornii, wiec liczba byla duza, ale electorate votes sa takie same czy wygrasz 51% czy 100%.. dziwne, ale kazdy kraj to obyczaj. Kto wygra? - nie wiem, stale waza sie losy w kluczowych stanach tzw swing state... kazdy wynik jest mozliwy na dzien dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna Sm Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Binden twierdzi, że 78% głosów korespondencyjnych jest na niego. To oznacza, jak policzyłem,że ma szansę wygrać w Pensylwanii. A ja rano myślałem, ze Pensylwania należy do Trumpa. W takim przypadku Binden może wygrać i to znaczną przewagą głosów elektorskich. Przestańcie powielać BINDEN Bo to jest Joe Biden PA pokazuje chwilowo największą przewagę głosów na korzyść Trumpa T-3,203,530 B-3,019,133 Przy 88% policzonych głosach ok 180K więcej dla Trumpa. Być może JK ma rację, że poczekamy do piątku na policzenie głosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To mówisz, że Lubnauer ma to coś?! Tak mózg. Dość analityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Zadecyduje Nevada - aktualnie podliczono 75 % kart do głosowania i różnica jest zaledwie 8.000 głosów na korzyść Bidena... Nevada ma 6 głosów elektorskich i to Bidenowi wystarczy do osiągnięcia 270 głosów elektorskich To nieprawdopodobne ale w państwie o populacji przekraczającej 300 mln osób, o wyborze prezydenta zadecyduje kilka, a maksymalnie kilkanaście tysięcy głosów... Demokracja... Dokładnie. 264+6=270. Magia liczb. Choć inne stany chyba mogą jednak zmienić kolor? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi28 Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 2) Nie jestem politykiem i nie wypowiadam się odnośnie tego, czy i jakie będą geopolityczne korzyści z posiadania wojskowych baz USA w Polsce, natomiast wiem, że jesteśmy jedynym krajem który będzie za te bazy płacił tak horrendalne pieniądze. Poczytajcie sobie na jakich zasadach powstały bazy USA w Niemczech i we Włoszech i kto za nie płacił 3) F-35 - ponieważ mam szajbę na punkcie lotnictwa, wiem jakie to wyróżnienie móc skorzystać z najnowszej techniki wojennej USA, ale wiem też o ile taniej kupiły F-35 inne europejskie państwa. Sprawdza się stara zasada, że najlepiej zarabia się na przyjaciołach. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mariusz-net Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Znam ustawę, rozumiem, że ten punkt masz na myśli: "Dodatkowo minister właściwy do spraw wewnętrznych, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych, podejmuje decyzję o objęciu ochroną innych osób ze względu na dobro państwa." Poproszę zatem o wyjaśnienie mi jakiez to względy dobra państwa przemawiają za objęciem ochroną SOP Jacka Kurskiego. Mogę tylko spekulować. Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Ten zakup poza potężnym kosztem dla nas nie wnosi wiele dla naszej obronności. Ale z całą pewnością jest perełką propagandową i pewnie o to chodziło. Nasza armia jest wciąż armią z wyposażeniem z czasów słusznie minionych. A więc mamy zabytkowe czołgi, które zostały wyciągnięte z magazynów i "odmalowane". Ich wartość bojowa jest tylko statystyczna. Mieliśmy pancerną pięść - czarna dywizja z Żagania na Leopardach, która została zdezintegrowana i jedna trzecia pojechała do Wesołej pod Warszawą, będą mieli je pod ręką - na defilady. Stoją pod chmurką, wprawdzie były kupione namioty ale... wiatr je porwał: Cała bardzo kosztowna infrastruktura do ich obsługi i szkolenia oraz poligony zostały w Żaganiu. Znam te poligony z powietrza, niewiele brakowało abym tam klapnął szybowcem. Kolega to skomentował że nie mam świadomości co tam w ziemi leży: Oczywiście większość czołgistów nie chciało się przenosić i nie chciało się przeszkalać na zabytki więc poszło do cywila. Wracając do lotnictwa, SU 22 które za moich czasów było wprowadzane na uzbrojenie jako supertechnika to w tej chwili stoją w większości na pomnikach. Mig 29 to świetnie wypada na pokazach, to jest też samolot zaprojektowany w latach 70. Jakimś cudem te samoloty jeszcze latają. Ciekawe skąd są części zamienne, jak jesteśmy odcięci od producenta. To był jeden z powodów ich katastrof. Zza wschodniej granicy pochodzą też wszystkie rakiety z których te samoloty korzystają, one też wymagają serwisu. Dużo pisać. Więc tak naprawdę to jedyne samoloty o realnych możliwościach bojowych to są F-16, kupione nomen omen przez rząd składający się z byłych komuchów: Ja czytałem, że plusem tym samolotów to zasięg i umiejętność latania za liniami wroga... ale osobiście uważam, że najlepszą bronią która zapewniła by nam bezpieczeństwo są rakiety o zasięgu operacyjnym (kurde, nie wiem czy to dobre słowo) około 1300 km ( odległość Warszawa - Moskwa), w ostateczności 1000 (Białystok - Petersburg) ale co ja tam wiem o wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020 × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A tyle razy prosiłem. Do ignorowanych. Przecież cie tu ignorują, nie masz co prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wydawanie bez sensu kosmicznych(dosłownie) pieniędzy a oszczędzanie na najbardziej pokrzywdzonych jest ..:;( Też lubię lotnictwo, ale.... F-35 jest samolotem sieciocentrycznym, czyli jego wartość jest wtedy, jak jest on elementem większej całości. Ma sens wtedy, jak jest zbudowany cały system, a on jest postawieniem kropki nad i. Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? Nie kupimy przecież chińskiego Chengdu J20 ani Su57 (mhmmmmmm) Jak już jesteśmy przy lotnictwie - Maciarewicz anulował słynny przetarg na Caracale. Miały być Blackhawki bo niby lepsze, bo niby polskie (Mielec), bo niby od przyjaciela (Trumpa) Szkoda, że nikt nie mówi o tym, że produkowany w Mielcu Blackhawk S-70 to nie jest ta sama maszyna co amerykański UH-60M. UH-60M jest produkowany tylko dla US Army. Nie może być sprzedawany przez producenta czyli firmę Sikorsky, a jedynie przez US Army w ramach Foreign Military Sales. Posiada częściowo inną konstrukcję i zupełnie inne wyposażenie. Oczywiście przesadzone są głosy, że S-70 to cywilna wersja UH-60M, ale to tak jak porównywać rajdową klasę S1600 z WRC. Wielki Brat okazał nam jednak swoją wielką łaskę i dotychczas mogliśmy kupić jedynie 4 (słownie cztery) UH-60M. Reszta kupionych/zamówionych śmigłowców to S-70. Może F-35 też dostaniemy w wersji odchudzonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Moje wybory 2020
Maciej S Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Podpisuje się "obiema ręcyma" Problem w tym, że za bardzo nie ma wyboru. Bo jak nie F-35 to co? F-16? F-22? F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 nie ma sensu ich porównywać bo zostały stworzone do innych celów. Pozostaje pytanie, czy koncepcja F-35 sprawdzi się w walce i czy w Polsce jest miejsce, zapotrzebowanie na F-35 który to samolot jest fragmentem systemu, systemu którym Polska raczej nie dysponuje. W walce bezpośredniej pewnie Jastrząb pokona Indyka. Zibi lepiej to wytłumaczył. Ważna jest odpowiedz jaka jest koncepcja prowadzenia walki i czy sprawdzą się w boju: czołgi, śmigłowce bezpośredniego wsparcia czy F35. A potem zakupy bo to drogie zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
sese Napisano 5 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 F-35 nie ma odpowiedników, to samolot zaprojektowany do innych zadań niż F-16 Źle to napisałem. Chodziło mi o to, że skoro mamy kupować coś nowoczesnego, a nie coś, co stanowi kolejny "facelifting" maszyn z lat 70-tych to jesteśmy niejako skazani na F-35. A to czy nasza infrastruktura czy mówiąc szerzej siły zbrojne są gotowe na taką nowoczesność, to inna inszość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 16 z 38 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi