robertdr Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 A tak przy okazji Wczoraj mnie tu jeden wyzwał od lewaków. Mnie, co napierdalał sie z komuchami w stanie wojennym. Historia zatacza koło. Karzełek, co siedział pod spódnicą u mamy teraz mieni się zbawcą i Jagiełłą. Sobieskim. Piłsudskim a Wujec, Frasyniuk, Borusewicz robią za komuchów; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Pożegnaj się na zawsze, jesteś wyjątkową kanalia. A mogłeś trzymać się przekazu dnia. Przekaz dnia go przerósł. Napisał coś od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Na ten czas analizuję Analityk się znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Przekaz dnia go przerósł. Napisał coś od siebie. Myślę, że instrukcje nie doszły na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Myślę, że instrukcje nie doszły na czas. Zaczął szyć z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomkly Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Zaczął szyć z głowy. I tak jak napisałeś, to go przerosło, hamulce puściły i pojechał czymś w rodzaju..., nazwijmy to umownie neoturpizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kaka61 Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 **** *** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 I tak jak napisałeś, to go przerosło, hamulce puściły i pojechał czymś w rodzaju..., nazwijmy to umownie neoturpizmem. No to się wpisał dziad jedenhttps://www.onet.pl/...ss2571,681c1dfa "Czy widzisz ten nasz krzyż? Nie bierzesz jadła, napoju, zostawże nas w spokoju, a kysz a kysz!" Od 38 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie zgadzam się. Trudno jak cholera. Gdyby nie to, to by nie było 2 milionów zgłoszeń rocznie. Jest mniej zaraźliwa niż COVID, eliminuje się ją w tej sam sposób. A teraz się jej nie bada. Plus jeszcze nie główny sezon. Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Oczywiście, że można ograniczyć. Jak każdą chorobę zakaźną. Natomiast jak widzimy to jest to spory wysiłek i trzeba mieć przed oczami istotną motywację, aby przestrzegać wyrzeczeń. Grypę po prostu się lekceważy. Czy Twoje postępowanie przyczynia się do rzadkiego chorowania? Może tak. Jest też możliwe, że masz małą podatność na tego typu infekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy.Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie.Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Jeśli ktoś tam jest i bardzo dba o czystość, to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Ja natomiast często obserwowałem takie zachowania u narciarzy na stoku czy to w PL czy we Włoszech sporo osób wychodzi nie myjąc rąk. Moja żona, która jest szczególnie czuła na tym punkcie potwierdza, że w damskim jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Myślę, że instrukcje nie doszły na czas. Zaczął szyć z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Zaczął szyć z głowy. I tak jak napisałeś, to go przerosło, hamulce puściły i pojechał czymś w rodzaju..., nazwijmy to umownie neoturpizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kaka61 Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 **** *** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 I tak jak napisałeś, to go przerosło, hamulce puściły i pojechał czymś w rodzaju..., nazwijmy to umownie neoturpizmem. No to się wpisał dziad jedenhttps://www.onet.pl/...ss2571,681c1dfa "Czy widzisz ten nasz krzyż? Nie bierzesz jadła, napoju, zostawże nas w spokoju, a kysz a kysz!" Od 38 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie zgadzam się. Trudno jak cholera. Gdyby nie to, to by nie było 2 milionów zgłoszeń rocznie. Jest mniej zaraźliwa niż COVID, eliminuje się ją w tej sam sposób. A teraz się jej nie bada. Plus jeszcze nie główny sezon. Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Oczywiście, że można ograniczyć. Jak każdą chorobę zakaźną. Natomiast jak widzimy to jest to spory wysiłek i trzeba mieć przed oczami istotną motywację, aby przestrzegać wyrzeczeń. Grypę po prostu się lekceważy. Czy Twoje postępowanie przyczynia się do rzadkiego chorowania? Może tak. Jest też możliwe, że masz małą podatność na tego typu infekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy.Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie.Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Jeśli ktoś tam jest i bardzo dba o czystość, to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Ja natomiast często obserwowałem takie zachowania u narciarzy na stoku czy to w PL czy we Włoszech sporo osób wychodzi nie myjąc rąk. Moja żona, która jest szczególnie czuła na tym punkcie potwierdza, że w damskim jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
kaka61 Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 **** *** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 I tak jak napisałeś, to go przerosło, hamulce puściły i pojechał czymś w rodzaju..., nazwijmy to umownie neoturpizmem. No to się wpisał dziad jedenhttps://www.onet.pl/...ss2571,681c1dfa "Czy widzisz ten nasz krzyż? Nie bierzesz jadła, napoju, zostawże nas w spokoju, a kysz a kysz!" Od 38 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Nie zgadzam się. Trudno jak cholera. Gdyby nie to, to by nie było 2 milionów zgłoszeń rocznie. Jest mniej zaraźliwa niż COVID, eliminuje się ją w tej sam sposób. A teraz się jej nie bada. Plus jeszcze nie główny sezon. Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Oczywiście, że można ograniczyć. Jak każdą chorobę zakaźną. Natomiast jak widzimy to jest to spory wysiłek i trzeba mieć przed oczami istotną motywację, aby przestrzegać wyrzeczeń. Grypę po prostu się lekceważy. Czy Twoje postępowanie przyczynia się do rzadkiego chorowania? Może tak. Jest też możliwe, że masz małą podatność na tego typu infekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy.Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie.Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Jeśli ktoś tam jest i bardzo dba o czystość, to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Ja natomiast często obserwowałem takie zachowania u narciarzy na stoku czy to w PL czy we Włoszech sporo osób wychodzi nie myjąc rąk. Moja żona, która jest szczególnie czuła na tym punkcie potwierdza, że w damskim jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Chertan Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Interesuje mnie taka kwestia, czy gdybyśmy podeszli do corocznej epidemii grypy zachowując zasady DDM, to czy można by ją znacznie ograniczyć? Dowód anegdotyczny: mam manię mycia rąk oraz od kilkunastu lat pracuję w firmach, w których jest możliwa praca z domu (większość pracowników przy pierwszych objawach chorób zostaje od razu w domu, dodatkowo pracownicy mają możliwość darmowego zaszczepienia się na grypę), czyli częściowe DDM jest; przekłada się to na to, że w ostatnich kilkunastu latach na coś co mnie powaliło na 3 dni (prawdopodobnie jakaś grypa), chorowałem tylko raz. Oczywiście, że można ograniczyć. Jak każdą chorobę zakaźną. Natomiast jak widzimy to jest to spory wysiłek i trzeba mieć przed oczami istotną motywację, aby przestrzegać wyrzeczeń. Grypę po prostu się lekceważy. Czy Twoje postępowanie przyczynia się do rzadkiego chorowania? Może tak. Jest też możliwe, że masz małą podatność na tego typu infekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy.Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie.Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Jeśli ktoś tam jest i bardzo dba o czystość, to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... brachol Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Ja natomiast często obserwowałem takie zachowania u narciarzy na stoku czy to w PL czy we Włoszech sporo osób wychodzi nie myjąc rąk. Moja żona, która jest szczególnie czuła na tym punkcie potwierdza, że w damskim jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy.Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie.Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemowit1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Jeśli ktoś tam jest i bardzo dba o czystość, to zupełnie inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Wydawało mi się, że umycie rąk po załatwieniu czynności fizjologicznych to w dzisiejszych czasach standard. Niestety nawet pandemia nie wymusiła u niektórych ludzi tego odruchu. Zdarza mi się korzystać z toalet MOP przy autostradach czy trasach szybkiego ruchu i sytuacje, że ludzie nie myją rąk po wyjściu z toalety nie są wcale takie rzadkie. A jeśli z toalety wychodzi ojciec z dzieckiem i żaden nie korzysta z umywalki oznacza jedno. To dziecko w przyszłości swojego potomka również tego nie nauczy. Ja natomiast często obserwowałem takie zachowania u narciarzy na stoku czy to w PL czy we Włoszech sporo osób wychodzi nie myjąc rąk. Moja żona, która jest szczególnie czuła na tym punkcie potwierdza, że w damskim jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Bez bicia przyznam się, że 3 dni temu nie myłem rąk na właśnie takiej toalecie MOP przy autostradzie w DE, nawet żałuję, że tam w ogóle wszedłem, tak była obszczana i brudna, łącznie ze zlewem. Umyłem płynem w aucie. Jak ktoś nie zadba przez parę dni o czystość w takim miejscu to lepiej iść w krzaki. Jeśli jest syf, zwyczajny strumień wody rozbryzga w powietrze to co w zlewie i być może się zarazisz. Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pisałem o MOP w Polsce. Nie mam zastrzeżeń do utrzymania czystości w tych miejscach podobnie jak w McDonalds czy na sieciowych stacjach benzynowych. Bywa różnie. Zależy od pory dnia. Od osoby sprzątającej lub nie. Czasem można ocenić dopisując się do listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
MajkaW Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Voila. To samo miałem na myśli. Wspólne miejsca ograniczyć do minimum. Płyn antybakteryjny w aucie to teraz standard. najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 najpierw umyć ręce, a potem zastosować płyn odkażający im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; nie byłaś dawno w mopach i toaletach publicznych, nie jest lepiej; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 im krócej w siedlisku zarazków tym lepiej; reguła 3 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach
AndRand Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Trzeba powiedzieć, że idealnie w punkt. Szczególnie pięknie w tym podsumowaniu wypadł Szumowski. Warto przeczytać. Jeszcze raz link https://www.onet.pl/...f4l3j9,79cfc278 W Tu się akurat kompletnie nie zgodzę. Stankiewicz strasznie nazmyślał, żeby pokazać co chciał pokazać. Po pierwsze, trzeba przyjąć, że konieczne jest stosowanie dwóch strategii wobec tej epidemii - pierwsza gdy służba zdrowia daje radę obsłużyć chorych przy odpowiedniej reorganizacji (np. szpitale jednoimienne) i druga gdy już jest to niemożliwe - wtedy konieczne są tymczasowe szpitale polowe. Po drugie - cały czas jest balansowanie z zakresem lockdownu. Duży lockdown zabija gospodarkę, za mały zwiększa zarażalność. To co mamy obecnie ma chyba oczywistą przyczynę - szkoły i uczelnie. Masy dzieciaków, które nie stosują rygorów higienicznych i przenoszą wszystko do domu. Większość przypadków o jakich słyszałem wśród moich znajomych są tym spowodowane. Dzieciaki przechodzą koronawirusa najczęściej bezobjawowo, ale nawet jakby miały objawy to niewiele zmienia, bo rodzice i tak mieliby z nimi kontakt w pierwszych dniach namnażania wirusa. Co do słynnych testów - testy u bezobjawowców przy obecnej skali zarażeń to tylko przeciążenie dla SANEPID-u, który musi wyszukiwać wszystkich skontaktowanych i wysyłać ich na kwarantannę. Przy 20 000 osób dziennie to absurd - trzeba po prostu wszędzie stosować zasady higieny bez wyjątku. Więc według mnie to czysto polityczny hejt, który z racjonalną oceną nie ma nic wspólnego. Temat akurat dla mnie istotny bo nie zamierzam spędzić tej zimy na zmniejszonej saturacji płuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park COVID 19 raczej nie rozejdzie się po kościach
kordiankw Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Pytanie do lekarzy, ewentualnie pracowników stacji krwiodawstwa, jako ozdrowieniec będę chciał oddać osocze, czy żeby uniknąć dodatkowych testów, a co za tym idzie czekania w kilkugodzinnych kolejkach, to wystarczy odczekać 28 dni, czy też trzeba spełnić jeszcze jakieś inne wymagania? Czy te 28 dni to od momentu zakończenia izolacji, czy od dnia zdiagnozowania choroby? I do jakiego momentu krew ozdrowieńców ma antygeny wykorzystywane w walce z Covid? Witek, zdrowia Życzę. Zadzwoń do stacji krwiodawstwa, tam będąc żywo zainteresowani Twoim osoczem, udzielą Ci najbardziej precyzyjnych informacji. Kolega, który oddawał osocze, musiał robić ponowny test by stwierdzić poziom przeciwciał (wiem, że w jego wyniku, jeszcze nie mógł oddać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
a_senior Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Świetne podsumowanie. IMHO https://www.onet.pl/...kh83s9,2b83378a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 debil powinien wiedziec !!!!! Jeżeli osoba nie znająca nawet podstaw poprawnej polskiej pisowni, nazywa kogoś debilem, to jak to interpretować? (Oczywiście, jeżeli język polski nie jest twoim rodowitym to bardzo przepraszam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Dalej Strona 20 z 56 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi