Administrator Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Międzybrodzie Żywieckie - Góra Żar Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://www.pkl.pl/?s...wa_Zar,ant.html Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, parkingi przy samym stoku, przechodzisz przez droge i jestes na miejscu) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) http://www.beskidy24...dzybrodzie.asp# Ceny (cennik karnetów : http://www.pkl.pl/?s...cennik,ant.html) Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (http://www.pkl.pl/?s...godowe,ant.html) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć http://galerianarcia.../zar/index.html Użytkownik Johann edytował ten post 05 luty 2009 - 11:39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srebrnogrodzianin Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Na początek gratuluję pomysłu z zagospodarowaniem starszej kolejki, zdemontowanej ze stoku Gubałówki, bo właśnie taka jeździ na stoku góry Żar. Dla mnie to najbliższy sensowny wyciąg, osiągalny już po 1,5 godzinie spokojnej jazdy samochodem. Zalety: - dość długa trasa (1600 m) - pojemność kolejki (jest w stanie zabrać ponad stu narciarzy podczas jednego kursu) - dość dobrze utrzymany stok - przyjemna i nowoczesna kawiarenka - restauracja na górze - piękne widoki Wady: - płatny parking i WC (ale to już standard w Polsce, w przeciwieństwie np. do Austrii) - w weekendy duża ilość narciarzy na stoku - trasa raczej łatwa, początek wręcz płaski, dół ostrzejszy - trasa mogłaby być szersza - z uwagi na charakter kolejki, konieczne częste ściąganie i zakładanie nart, na dodatek na górze nie ma zbyt dużo miejsca na tą operację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 A jest wystarczająca ilość miejsc parkingowych? Jak ja byłem (tak miesiąc po uruchomieniu) to trzeba było stawać na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazwa Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Parkingów znacznie przybyło, juz dawno nie zdarzyło mi sie stac na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wsiogun Napisano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Szkoda tylko że stok znajduje się od poludniowej strony i jak slońce operuje to klapa:(.Trzeba też się przyzwyczaić do wiatru tam potrafi dośc mocno wiać.Ale za to widoki boskie zwłaszcza w kierunku jeziora Żywieckiego.Polecam pizzerię u samej góry zwłaszcza góralską pycha.:cool: Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba-77 Napisano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Tak da sie pojezdzic:p Zobacz http://www.skiforum....?t=5787&page=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazwa Napisano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 a powiedzcie mi da sie na zaze pojezdzic? Tu masz aktualne warunki : http://www.pkl.pl/?s...godowe,ant.html Z mojego doswiadczenia wynika ze jak pisza ze warunki dobre to jest ok, wiadomo ze jak pojedziesz popołudniu to przy takiej temp. beda muldy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulturny Napisano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Stok mocno naśnieżony z armatek, bez przetarć i lodu, rano lekko zmrożony w ciągu dnia miękł. Odrobina kamyków przy wyhamowaniu przed dolną stacją (drobne i do ominięcia), na trasie brak. Szerokość trasy nieco ograniczona jedynie w górnym odcinku, gdzie produkują snieg z armatek na zapas Jest już możliwość zjazdu po obu stronach "domu widmo". W tygodniu brak kolejek i jazda na orkągło limitowana tylko czasem postoju wagonika na stacji (ok 8-10minut przy małej ilości narciarzy). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulturny Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Wizyta w sobote w godzinach przedpołudniowych. Na stoku sporo sztucznego śniegu + kilka cm naturalnego z ostatnich opadów. Bez przetarć na trasie, natomiast drobne kamyki na wyhamowaniu przed dolną stacją. Ludzi przybywało z czasem i w okolicach godz. 12 trzeba już było odczekać jeden wyjazd wagonika w kolejce. Na stoku też sporo ludzi, ale tragedii nie było. Ogólnie wyjazd udany, a warunki jak w tytule oceniam na 4 (popołudniu spodziewałbym się sporych muld). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordirko Napisano 10 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Byłem wieczorem, po pracy, dojechałem na 18:30. Jak jechałem za Andrychowem zaczął padać deszcz, już myślałem że nic z tego nie będzie ... i pełne zaskoczenie Śniegu sporo, żadnych przetarć, nawet na dole sporo śniegu, na górze minus 3 stopnie, armatki chodziły pełną parą, mimo ciepłego dnia prawie żadnych muld - mimo ferii za dnia pewno nie było tłumów. Ludzi wieczorkiem w kolejce malutko (5-8 osób w przedziale), warunki idealne. Przez 1,5 godziny udało mi się zjechać 7 razy, szkoda że czynne tylko do 20:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fingers77 Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ja byłem dzisiaj wieczorem, większych muld niż na tej trasie w życiu nie widziałem (być może dlatego że sypało). Wcześniej byłem ze dwa razy na tej trasie, ogólnie dół trasy zawsze zalodzony, nawet dzisiaj na lewo od domku twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fingers77 Napisano 21 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Właśnie wróciłem z Żaru, mam mieszane odczucia. Górny stok - twardo, posypany sztuczny śnieg, lekkie muldy dla mnie warunki super. Dolny stok (od dolnej stacji orczyka) - początek świetny, ale w środku na przewężeniu lód i tak do samego dołu, środkiem ostatki sypkiego śniegu. Ludzie gnający na dół, byle szybciej do wagonika, bo było dużo ludzi i na kolejkę trzeba było czekać. Dwa razy mi się zdarzyło czekając w kolejce do orczyka (tuż za siatką), że narciarz przejechał mi po nartach bo sobie chciał skoczyć na muldzie:eek: Na stronie PKL oczywiście warunki b.dobre :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas8295200 Napisano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Witam. Był ktoś może teraz na Górze Żar? Jak tam warunki, na stronie pkl pisze ze 50 cm. Ale z tymi informacjami od nich różnie bywa. Mam zamiar sie tam wybrac we wtorek. Czekam na szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas8295200 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, dzieki za info, a kolejki duze były? A tak nawiasem to ile miesci sie ludzi do jednego wagonika, tak ok.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fingers77 Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Witam. Czy orientuje sie ktos jak wyglada sprawa z wypozyczeniem nart i deski na gorze zar? blisko dolnej stacji kolejki są dwie wypożyczalnie (jedna w budynku kolejki), w tamtym roku pożyczałem w tej środkowej (koło parkingu), (jest jeszcze trzecia - najniżej, po drodze do kolejki). Nie wiem jak teraz z cenami ale w tamtym sezonie nie było najdrożej. Wybór nart też był spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Optima Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Byliśmy teraz w sobotę z żoną, córką i znajomymi na górze Żar. Ponieważ wszyscy początkujący jeżdziliśmy tylko na górnej trasie przy wyciągu talerzykowym. Po początkowej panice mojej żony i córki, że tu nie będą jeździć - pełne zadowolenie. Z trasy. Choć pogoda była fatalna - przez mgłę widoczność ograniczona do kilkunastu metrów - a widok w tych warunkach pędzących narciarzy na max ich prędkości budził lekki strach, że w końcu któryś w nas wjedzie. Na szczęście kolejka linowa pozwoliła każdemu skorzystać z trasy. Jak przyjeżdżał wagonik, czekaliśmy aż wszyscy "szaleńcy" zjadą na dół i potem znowu kilka razy mogliśmy sopokojnie sobie pojeździć. Niestety, pewien fakt sprawił, że już nigdy tam nie wrócimy. A mianowicie wszyscy piecioro mamy nie brudne (to za łagodne słowo), ale uyebane spodnie i kombinezony od talerzyków. W miejscu gdzie styka się talerzyk (tyłek i uda). Wszyscy akurat mieliśmy dosyć jasne ubrania (kolory: biały, popiel itp), i wygląda to fatalnie. Oczywiście WSZYSCY narciarze korzystający z tego talerzyka mieli tak samo. Nie tylko my. Dopiero po chyba 2h jazdy na moją ironiczną uwagę do obsługi, czy w cenie jest też pralnia - pan zaczął szmatą każdy talerzyk przecierać i pieprzyć coś pod nosem, że to przez to, że w nocy był mróz i teraz ten rozmrażający się lód spływa i takie tam. CO NAS TO OBCHODZI? OK. Pomyśleliśmy: to tylko plama: przyjedziemy do domu i sie wypierze. Niestety: się nie sprało! Nawet za drugim razem w normalnym proszku i w temp. 40'C - choć to już za dużo wg. metki. To coś jakby smar czy coś podobnego. Wygląda to tragicznie. Chyba będę musiał napisać jakiegoś mail'a do PKL. W każdym razie my już tam nie mamy zamiaru w przyszłości jechać. Optima PS. Dodam jeszcze, że trakcie wcinania pizzy w pizzerii Dominium - moje kijki (które z nartami były na zewnątrz) zmieniły właściciela. Łudzę się, że to tylko przez pomyłkę - byłem jeszcze na koniec zobaczyć, czy nie wróciły na miejsce skąd zniknęły - ale ich nie było. Kijki były ładne, w b. dobrym stanie jeszcze - LEKI - ale kosztowały w makro tylko 49 pln - więc większsego żalu nie mam. Jedynie niesmak, gdy pomyslę, że być może faktycznie ktoś je ukradł a nie wziął przez pomyłkę. Użytkownik Optima edytował ten post 11 styczeń 2010 - 11:08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Optima Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Być może - człowiek uczy się na błędach. Mój to jest dopiero może 6 czy 7 wyciąg typu talerzyk/orczyk i pierwszy raz taki syf na nich. A wystarczyło rano szmata i przetarcie talerzyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Byłem dzis wieczorem od godziny 17:15 do 19:45. Warunki narciarskie dobre, momentami trzeba uważać bo można nieźle na lodzie pojechać Wskazane jest mieć dobrze przygotowane krawędzie. Armatki cały czas pracują, śniegu jest więc pod dostatkiem. Wagoniki jeździły pełne, ale dosyć to sprawnie szło, 9 razy udało mi się i zjechać bez pośpiechu. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michciu99 Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Śmigałem sobie dzisiaj na stoku do południa. Sypnęło w nocy świeżym śniegiem, więc jazda była miodzio.Trasa otwarta w całości, wiec można objeżdżać cud architektury z obu stron. W dolnym odcinku trasy trochę oblodzeń. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Czy ktos mogłby podpowiedzieć jak najlepiej dojechać od strony Katowic ?? Na Bielsko i tam w lewo przez wsie czy az do Żywca i objechać. A może przez Oświęcim ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michciu99 Napisano 1 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Czy ktos mogłby podpowiedzieć jak najlepiej dojechać od strony Katowic ?? Na Bielsko i tam w lewo przez wsie czy az do Żywca i objechać. A może przez Oświęcim ??---------------------------------------------------------------------------- Na Oświęcim, a potem na Kęty. Z Kęt na Bielsko i na rondzie w Kobiernicach na Żywiec. pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_TG Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Mam głupie pytanie - zjeżdża się, wypina narty i czeka na następny kurs wagonika? Z jaką częstotliwością te wagoniki wjeżdżają? Jak są ludzie to cały czas, a tak to chyba co 3min ale trzeba by na stronie sprawdzić, albo zadzwonić. Jednak z tego co pamiętam, to na pewno nie jest tak, że gdy nie ma ludzi to czekasz nie wiadomo ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 nie kończ ,nie kończ...masz przecież jeszcze coś do powiedzenia u: www.szczyrkowski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Załamuje mnie fakt, że jak śnieg się robi miękki, z odsypami, ja jestem w stanie zjechać jedynie stylem pięciolatka . Narty mi się plączą i zupełnie mnie nie słuchają :confused: . A w tym sezonie nie ma już chyba co liczyć na inne warunki. No nic, zobaczymy, w sobotę pracuję ale może w niedzielny poranek wyskoczę na SON :cool:.wtedy najlepsze są narty "bez krawędzi" i bardziej wcinaj się w te zsypy ...a je można ominąć traktując jako bramki... Żar to prawie południowa ekspozycja więc dobrze ,że tylko chodzą do najbliższej niedzieli ale u Szczyrkowskiego na pewno coś dobrego znajdziesz z rana!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogymen Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Wybieram się jutro na górę żar. Był ktoś może dzisiaj? Jakie warunki przy takim ociepleniu? Dużo ludzi? Sa kolejki? Z kamerki na górze nie wyglada to dobrze ale może mylić. Przebijaja kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi